BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Autor článku:
Denisa Janišová

Pečujte o kontaktní čočky jako profík

Zrak je naším nejdůležitějším smyslem a až 80 % všech informací vnímáme právě jím. Pokud trpíte oční vadou, kontaktní čočky vám mohou výrazně zjednodušit život. Víte, jak se o ně správně starat?

Zrak je naším nejdůležitějším smyslem 

Až 80 % všech informací vnímáme právě jím.

Ať jste už dlouholetý uživatel kontaktních čoček nebo úplný nováček, vždy je důležité znát správnou péči o čočky. Díky ní se můžete vyhnout diskomfortu a předcházet tak očním infekcím. Na kontaktních čočkách se usazuje lipidobílkovinový sediment, který se může stát živnou půdou pro bakterie. Nejčastější infekcí spojenou právě se špatnou hygienou je keratitida nebo-li zánět rohovky.
 
Abyste předešli všem výše zmíněným potížím, měli byste dodržovat několik hlavních zásad při péči o kontaktní čočky a věnovat se jejich správnému čištění. Pokud používáte jednodenní čočky, je jejich čištění zbytečné. Pokud však nosíte měsíční nebo čtrnáctidenní kontaktní čočky, správné hygienické návyky spojené s péčí o čočky pro vás budou naprosto klíčové.

Krok za krokem k pohodě vašich očí

  • Než sáhnete na kontaktní čočku, pečlivě si umyjte ruce a následně si je dobře vysušte. Doporučujeme ručník, který neuvolňuje vlákna.
  • Po vyndání čočky z oka položte čočku na dlaň. Jemně ji promněte prstem druhé ruky a opláchněte roztokem na čočky.
  • Po oplachu je čočka připravena na uložení do pouzdra s předem připraveným čistým roztokem.

Jak si správně vybrat roztok na kontaktní čočky?

Roztok na kontaktní čočky je zásadní a zároveň základní výbavou pro uživatele očních čoček. Na trhu je velké množství roztoků, mezi kterými si můžete vybírat.
Roztoky se dělí do třech skupin:

  • Roztoky víceúčelové mají dezinfekční a zvlhčovací vlastnosti (Premium Ocuswiss® Extra Comfort roztok na kontaktní čočky).
  • Peroxidové roztoky jsou zlatým standardem dezinfekce. Nejsou však vhodné pro oplachy, protože ve styku s okem by mohlo dojít k popálení.
  • Fyziologické roztoky se používají pouze pro opláchnutí čoček, nemají čistící ani dezinfekční schopnosti a nelze v nich ani čočky uchovávat.

Mějte na paměti ...

Žádný roztok nezaručuje stoprocentní vyčištění čoček a ochranu proti infekcím jako je zánět spojivek. Citlivým očím se doporučuje používat peroxidové roztoky, které nezpůsobují alergie.

Jak uchovávat kontaktní čočky?

Základní výbavou pro Vaše kontaktní čočky by mělo být speciální pouzdro, skládající se ze dvou komor. Obě komory udržujte naplněné roztokem pro péči o kontaktní čočky. Pouzdro byste měli pravidelně měnit minimálně jednou za tři měsíce a je vhodné ho pravidelně vyplachovat roztokem. Nikdy nepoužívejte roztok z předešlého dne.

Na co ještě myslet v souvislosti s kontaktními čočkami?

  • Dbejte na správné uzavření roztoku.
  • Nepřelévejte čistící roztok na kontaktní čočky do menších nádobek, mohlo by to narušit sterilitu roztoku.
  • Pouzdro a čočky nikdy neoplachujte vodou, fyziologickým roztokem nebo očními kapkami. Voda může způsobit, že měkké kontaktní čočky změní svůj tvar, nabobtnají a přilepí se na oko. Pro oplach vždy používejte čerstvou dávku roztoku.
  • Pokud se líčíte, čočky si nasazujte až po nalíčení.
  • Nenoste čočky déle, než je jejich určená doba spotřeby.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.