Probiotika & vláknina

Probiotika přijímáme primárně z potravy. Vyskytují se v některých potravinách (např. kysané zelí a jiná kvašená zelenina, mléčné výrobky, zejména kysané jako např. kefír či zrající sýry) nebo je můžeme užívat v podobě probiotických doplňků stravy. Ty obsahují bakteriální kmeny, které se ve střevech přirozeně vyskytují.
Vláknina je nestravitelná složka potravy, která prochází trávicím traktem a zvyšuje náplň střev, čímž povzbuzuje střeva k činnosti. Druh vlákniny, který absorbuje vodu (tzv. rozpustná vláknina), dokáže v trávicím systému bobtnat, nabývat na objemu a tím v žaludku dochází k pocitu nasycení (využívá se při hubnutí) a ve střevech zase svým objemem posunuje natrávenou potravu a urychluje tak vyprazdňování.
Rozpustná vláknina je také tzv. „prebiotikum“ = zdroj potravy pro střevní mikroflóru.
Nejznámější rostlina obsahující rozpustnou vlákninu je jitrocel indický – „psyllium“. Vláknina se dále vyskytuje v luštěninách, zelenině, ovoci, obilovinách a dalších přírodních zdrojích. Pozor, vláknina může ovlivnit vstřebávání léků, proto je důležité užívat ji s odstupem nejméně dvou hodin.