Blog

PROBIOTIKA & VLÁKNINA

Probiotika jsou živé organismy, které se přirozeně vyskytují ve střevech a vykonávají celou řadu užitečných funkcí – podporují správné trávení a zužitkování živin z potravy, zamezují růstu nežádoucích bakterií ve střevech, ovlivňují produkci některých vitamínů a hormonů a celkově mají příznivý vliv na naši imunitu a trávení.

Přijímáme je primárně z potravy. Vyskytují se v některých potravinách (např. kysané zelí, kvašená zelenina) nebo je můžeme užívat v podobě probiotických doplňků stravy. Ty obsahují bakteriální kmeny, které se ve
střevech přirozeně vyskytují.

Vláknina je nestravitelná složka potravy, která prochází trávicím traktem a zvyšuje náplň střev, čímž povzbuzuje střeva k činnosti. Druh vlákniny, který absorbuje vodu (tzv. rozpustná vláknina), dokáže v trávicím systému bobtnat, nabývat na objemu a tím v žaludku dochází k pocitu nasycení (využívá se pro hubnutí) a ve střevech zase svým objemem posunuje natrávenou potravu, a urychluje tak vyprazdňování.

Rozpustná vláknina je také tzv. „ prebiotikum“ = zdroj potravy pro střevní mikroflóru.
Nejznámější rostlina obsahující rozpustnou vlákninu je jitrocel indický – „psyllium“. Dále ji najdete v luštěninách, obilovinách, jablkách a dalších přírodních zdrojích. Pozor, vláknina může ovlivnit vstřebávání léků, proto je dobré ji užívat s odstupem nejméně dvou hodin od užívání léků.

Související produkty

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.