Autor článku:
Mgr. Vlaďka Kouřilová

Vánoční hodování s klidem

Připravte vaše zažívání na vánoční hodování.

Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období v roce. Je to čas, který trávíme v kruhu svých nejbližších, setkáváme se s přáteli a užíváme společně strávené chvíle. To, co k vánočnímu období ale neodmyslitelně patří, je také spousta dobrého jídla, cukroví, teplá vánočka, bramborový salát a kapr nebo smažený řízek a samozřejmě nějaká ta sklenka dobrého vína nebo vánočního punče. Při každé návštěvě příbuzných, babiček a tetiček něco ochutnáváme, v průběhu dne neustále něco uzobáváme, zkrátka a dobře si užíváme konec roku a spoustu dobrot, které jsou tak lákavé a neodolatelné. Pro naše zažívání to může být ale tak trochu zatěžkávací zkouška a pokud nemáme žaludek a střeva ve stoprocentní kondici, mohou začít protestovat a tak trochu volat o pomoc. Jenže pokazit si Vánoce tím, že je protrpíme s bolestmi břicha, nechce určitě nikdo z nás. Proto jsme pro vás připravili hned několik tipů, jak na vánoční období připravit nejen sebe, ale především vaše zažívání, aby vás žádná nepříjemnost nepotkala. 

Zdravá střeva jsou základ 

Asi vám tady nebudeme vyprávět o tom, že máte jíst během Vánoc dostatek ovoce a zeleniny, protože vláknina je pro vaše zažívání důležitá a má celkem zásadní vliv na zdraví střevní sliznice. Během Vánoc je totiž kolem nás spousta jiných nástrah a s ovocem nebo zeleninou mají pramálo společného. Nicméně, pokud si k nějakým jednohubkám nebo obloženým talířům přikrájíte trochu té čerstvé zeleniny, svému zažívání i střevům rozhodně prospějete. Vlákninu, která je součástí ovoce a zeleniny, najdete také v luštěninách nebo obilovinách. Vláknina podporuje střevní peristaltiku a zbavuje střevo nánosů zbytků potravy a toxických látek. Jedním z typů vlákniny jsou tzv. prebiotika, což jsou nestravitelné oligosacharidy, které slouží jako potrava pro střevní bakterie. Mají tedy velmi pozitivní vliv na zdraví střevní sliznice, protože krom toho, že upravují viskozitu tráveniny, urychlují pasáž zažívacím traktem, zvyšují pocit plnosti a jsou prevencí zácpy, snižují i pH a potlačují růst patogenních a hnilobných bakterií. 

Jak už jsme si řekli, prebiotika podporují růst prospěšných střevních bakterií neboli probiotik, což je soubor několika různých druhů a kmenů bakterií a kvasinek. Ty mají mimo jiné vliv i na správné trávení a působí preventivně proti nadýmání a plynatosti. Společně vytváří prebiotika a probiotika synergický účinek a jsou skutečným základem pro zdravou mikrobiotu našich střev. Chcete-li mít tedy opravdu jistotu, že zvládnete vánoční hodování bez újmy na zdraví, doporučujeme vybrat právě kvalitní probiotika, které obsahují i prebiotickou vlákninu, a začít s jejich užíváním již před Vánocemi.

Co dělat, když vás přece jen nějaké trápení přepadne? 

Jak se říká: “Štěstí přeje připraveným”. A jak co nejlépe připravit vaše zažívání a střeva už víte. Nicméně, pokud chcete mít jistotu, připravit se můžete i na situace, kdy vás opravdu nějaká bolest břicha nebo zažívací problémy přepadnou. Proto mějte po ruce pomocníky, kteří podpoří trávení a zároveň zklidní střeva. Základem je minimálně bylinkový čaj, kterým nic nezkazíte, ba naopak, šetrným způsobem můžete zmírnit veškeré obtíže. Z bylinných preparátů se nabízí například Iberogast kapky, které jsou kombinací několika léčivých bylin a efektivně ulevují od nadýmání, pocitu plnosti, křečí nebo bolesti břicha, bolesti žaludku nebo od nevolnosti. Při větších potížích a těžkosti žaludku je dobré sáhnout po trávicích enzymech jako je Pangrol nebo Pancreolan, které pomáhají zlepšit trávení při nedostatečné tvorbě nebo funkci trávicích enzymů slinivky břišní. Trápí-li vás často spíše bolesti žlučníku nebo i občasné koliky, z léků pro vás bude výhodnější spíše Febichol, který podporuje vylučování žluče

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.