Autor článku:
Mgr. Vlaďka Kouřilová

Jak na zmírnění stresu a lepší spánek

Trápí vás nespavost, únava a cítíte se díky tomu podráždění a ve stresu?

Nebo je to naopak a díky vnitřnímu napětí, úzkostem a stresovému vypětí nemůžete spát a máte nedostatek energie? Ať je to tak či onak, je naprosto jasné, že jedno souvisí s druhým. Kvalitní (nebo nekvalitní) spánek ovlivňuje naši psychiku a schopnost se vypořádat se stresem, a zároveň přemíra stresu dokáže velmi zásadním způsobem narušit schopnost usínání a kvalitního odpočinku, který je pro regeneraci našeho těla naprosto zásadní.

Jak spolu spánek a stres souvisí?

V odborných materiálech se uvádí, že poruchy spánku trápí více než 40% populace. To rozhodně není zanedbatelné číslo. Je ale potřeba si uvědomit, že kvalita spánku má opravdu velmi zásadní vliv na naše tělo i psychické zdraví. Když jsme nevyspalí, naše tělo se bude potýkat s nedostatkem energie, můžeme začít přibývat na váze, budeme se cítit podráždění a výrazně se snižuje odolnost proti stresu. A nebudeme si nic nalhávat. V dnešní hektické době se stresu asi jen tak nevyhnete.

Jak stres působí na naše tělo?

Stres je pro lidský organismus svým způsobem přirozený. Máme ho zakódovaný v genech ještě z dávných dob, kdy pračlověk bojoval s predátory a stres byl signálem toho, jak se zachovat v krizové situaci. Zda bojovat nebo utéct. Díky této vrozené reakci dokázal tehdejší člověk přežít. Jenže v dnešní době se dostáváme do podobně vypjatých situací i v okamžiku, kdy nám o život vlastně nejde. Jakmile pocítíme stres, tělo začne produkovat stresový hormon kortizol, který spouští další sled událostí v těle včetně produkce adrenalinu a noradrenalinu. Pokud je člověk vystaven stresu dlouhodobě, stresové hormony v těle se hromadí a mohou mít za následek snížení produkce melatoninu, spánkového hormonu, což má za následek zhoršené usínání a nekvalitní spánek. Najednou se ocitáte v bludném kruhu, protože neschopnost usnout a nedostatek spánku zároveň způsobuje již výše popsané symptomy jako je podrážděnost, nervozita a nedostatek energie, což má za následek další zvýšení hladiny stresu a může způsobit až úzkost nebo dokonce deprese.

Jak z toho ven?

Prvním krokem je samozřejmě co nejvíc omezit stres, což se samozřejmě snadněji řekne, než se to dělá. Pokud cítíte, že vás stres trápí opravdu dlouhodobě a už se necítíte ve své kůži, doporučujeme vyhledat lékaře. Můžete ale sáhnout i po volně prodejných doplňcích stravy s obsahem bylin jako je kozlík lékařský nebo třezalka. Naším tipem je například L-tryptofan, který přispívá k psychické pohodě, snižuje míru stresu, únavy a vyčerpání.

Na snížení stresu můžete vyzkoušet i různé dýchací techniky, cvičení jógy nebo meditace, které pomáhají celkově zklidnit mysl i tělo. Pomáhají také procházky v přírodě, masáže nebo dobrá kniha. Plánujte si cíleně čas pouze pro sebe a snažte se relaxovat, jak jen to půjde. 

Pro zajištění kvalitního spánku je potřeba dodržovat pravidla spánkové hygieny. Vyhýbejte se před spaním obrazovkám a displejům, jejichž vyzařující modré světlo prokazatelně ruší spánek a ovlivňuje tvorbu melatoninu. Jezte maximálně tři hodiny před spaním, omezte kofein, alkohol a na spaní si zajistěte absolutní tmu. S lepším usínáním a kvalitním spánkem vám pomohou také zklidňující byliny ve formě čajů nebo různé doplňky stravy. Jednou z možností je také přímo suplementace melatoninu, již zmíněného spánkového hormonu.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.