Kyselina listová a její význam nejen v těhotenství

S kyselinou listovou se setkáte zejména v doplňcích stravy pro těhotné. Svůj význam však má pro všechny lidi a je důležitou složkou pro mnoho biologických procesů v našem těle.

Co to je kyselina listová a jakou má roli v lidském těle?

Kyselina listová či také vitamin B9 patří mezi vitaminy skupiny B a jde o vitamin rozpustný ve vodě.  Jako taková v základní struktuře nemá biologický efekt. Teprve po enzymatické přeměně v játrech vznikají metabolity označované jako foláty, které jsou biologicky aktivní. Význam mají foláty zejména při dělení buněk např. při krvetvorbě. Kromě toho se kyselina listová mimo jiné účastní vzniku aminokyselin, genů, přenašečů nervových impulzů, červených krvinek a přispívá k metabolismu bílkovin.

Kyselina listová v těhotenství

V období těhotenství významně stoupají nároky na kyselinu listovou a to dokonce dvojnásobně až trojnásobně oproti potřebám těla před těhotenstvím právě z důvodů zvýšeného počtu dělení buněk, nárůstu metabolismu, zvětšení dělohy a navýšení objemu krve těhotné ženy a také vývoji placenty a plodu.

Dostatek kyseliny listové v těhotenství je důležitý pro snížení rizika pro plod i matku zejména v prevenci těhotenské anémie, prevenci vzniku srdečních vad, rozštěpových vad neurální trubice a vad urogenitálního traktu plodu. Příjem kyseliny listové také snižuje komplikace, k nimž patří např. nižší porodní váha novorozence, předčasné odlučování placenty, infarkty placenty a samovolné potraty.

Kdy je vhodné začít kyselinu listovou užívat?

Zdrojem kyseliny listové je zejména zelená zelenina, ale také např. ořechy, luštěniny a živočišné produkty, mnohdy však dochází např. tepelnou úpravou k degradaci a snížení množství kyseliny listové v potravě. Mimo těhotenství obvykle dostačuje příjem kyseliny listové ze stravy, ale v době gravidity často v praxi ani zvýšený příjem ve stravě nedostačuje. Vhodné hladiny kyseliny listové je možné dosáhnout podáním doplňků stravy s jejím obsahem.

Vzhledem k tomu, že se ukazuje, že nejvýznamnější je podávání kyseliny listové zejména do 7. týdnu gravidity, kdy mnohé ženy teprve zjišťují, že jsou těhotné, má velký význam v případě plánování dítěte navýšení hladiny kyseliny listové již před vlastním početím. Ač se názory odborníků liší, obvykle se doporučuje 3-6 měsíců před plánováním dítěte začít kyselinu listovou užívat.

Doplňky stravy s kyselinou listovou

Základem pro dostatek vitaminů a minerálů nejen v těhotenství je samozřejmě pestrá strava. Ale právě proto, že v těhotenství má tělo vyšší nároky, je potřeba občas doplňovat důležité prvky ve formě doplňků stravy. V lékárně jsou dispozici jak jednosložkové preparáty s obsahem čisté kyseliny listové, tak vícesložkové doplňky stravy (Femibion, GS Mamavit, Chytré miminko).

Ve vícesložkových preparátech jde obvykle o kombinaci kyseliny listové a některé z forem aktivního folátu. Obvykle přípravky pro plánování otěhotnění a pro první trimestr obsahují 800 µg a pro další trimestry již 400 µg, což jsou hodnoty obvykle dostačující pro daná období.
O vyšší dávce v případě potřeby rozhoduje lékař.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.