Trápí vás únava po Covidu? Víme, jak jí zvládnout.

Únava bývá kromě nadměrné fyzické a psychické zátěže spojená také s probíhajícím onemocněním či proděláním bakteriálních či virových onemocnění.

Velmi často se s únavou setkávají pacienti po prodělání onemocnění COVID-19, u kterých někdy přetrvává i řadu měsíců a patří tak k častým projevům postcovidového syndromu.

Co je příčinou únavy a s naším tělem pracovat?

Únava organismu po prodělání onemocnění bývá spojena s nadměrným zatížením a podrážděním nervové soustavy či poškození nervových drah. Toto zatížení je pak vede k  vyšší svalové, metabolické a také imunitní aktivitě, které mohou organismus vyčerpávat po fyzické i psychické stránce. Naše tělo tak potřebuje čas a vhodné podmínky pro svou regeneraci.

Jak podpořit naše tělo po nemoci?

  • Po prodělané nemoci se nepřepínejte a fyzické aktivity zařazujte pozvolna dle reakce vašeho organismu.
  • Dbejte na dostatek kvalitního spánku v klidném prostředí bez rušivých elementů.
  • Myslete na to, co jíte. Zaměřte se na pestrou a vyváženou stravu bohatou na vitaminy, minerály, omega-3-nenasycené mastné kyseliny a proteiny.
  • Nezapomínejte na dostatečný příjem tekutin.
  • Vyhýbejte se alkoholu, kouření a jinému příjmu škodlivých látek.
  • Podpořte svou mysl dechovými cvičeními, relaxací, meditací či čímkoliv, co vám přináší radost.

Přetrvává-li únava delší dobu a vyskytují-li se další projevy jako bolesti hlavy, nespavost, zhoršená koncentrace atd. vždy kontaktujte svého lékaře, který rozhodne o dalším postupu léčby.

Jak únavu zvrátit? 

V době onemocnění a po jeho prodělání vzrůstají požadavky našeho těla na vitaminy, minerály a další složky. Ne vždy je možné uspokojit jeho potřebu ve stravě a v tomto případě je možné využít volně prodejných doplňků stravy.

Pro podporu nervové soustavy, psychické činnosti a pro snížení míry únavy a vyčerpání je vhodné doplnit zejména hořčík, selen, zinek a vitaminy C a vitaminy ze skupiny B (především thiamin – B1, niacin - B3, pyridoxin - B6 a kyanokobalamin - B12). Hořčík se také hodí navýšit v případě svalové únavy po prodělaném onemocnění. Existují různé soli hořčíku a nelze je srovnávat dle dávky, neboť různé soli mají různou dostupnost pro cílové tkáně v našem těle, stejně tak různé druhy solí magnézia nemusí každému sednout, někdy proto vyžaduje hledání vhodného preparátu trpělivost a čas. Pomoci může konzultace s lékárníkem.

Vitaminy C, E a selen a zinek jsou antioxidanty, které tak přispívají k ochraně buněk. Pro správnou funkci imunitního systému je nezbytný právě dostatek selenu a zinku a také vitaminů C, D, E, B6, B12. Zmíněné složky lze doplňovat jednotlivě či v kombinovaných preparátech. Obvykle jde o tablety či kapsle, ale oblíbené jsou např. v případě magnezia také šumivé tablety či sáčky s hořčíkem v prášku, které se rozpouštějí v ústech . Pro podporu kondice a snížení míry vyčerpání může pomoci také kombinace hořčíku, pyridoxinu a rozchodnice růžové.

Přispět k redukci únavy související s narušením imunity lze také podáním doplňků stravy se složkami některých bylin např. rakytník řešetlákový, třapatka nachová, všehoj ženšenový či užíváním multivitaminových preparátů s obsahem extraktů z bylin.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.