Autor článku:
Denisa Janišová

Nejčastější spouštěče bolesti hlavy

Bolest hlavy se může objevit zcela nečekaně a zdánlivě bez příčiny. Někteří lidé jsou náchylní na velký hluk, změnu tlaku či hormonální změny. Každého ovlivňuje jiný druh a intenzita podnětu.

Zde naleznete nejčastější spouštěče bolesti hlavy. Jejich správným odhalením můžete samotnému vzniku bolesti hlavy předcházet.

1. Stres

Většina případů bolesti hlavy vznika na podnět stresu. K palčivým bolestem hlavy dochází však až v případě, kdy z nás stres opadne.

2. Strava

Některé potraviny mohou vyvolávat bolest hlavy. Nejčastěji se jedná o sýr, čokoládu, citrusy, uzeniny, ořechy, cibuli, glutamát sodný, červené váno, alkohol, mořské plody a kávu. Zejména zralé sýry a čokoláda obsahují aminokyselinu tyramin, která vyvolává řadu reakcí vedoucích k bolestivým záchvatům. Při nediagnostikované intoleranci Vás s bolestí hlavy může potrápit i lepek. Zkuste vypozorovat, které potraviny Vás trápí a nahraďte je v jídelníčku.

3. Vynechání jídla

Vybočení z Vašich stravovacích návyků může způsobit vznik bolesti. Tělo je navyklé na pravidelný příjem živin a při jeho nedostatku dochází ke snížení hladiny krevního cukru, což má za následek bolest hlavy.

4. Počasí

Jednou z nejčastější příčinou vzniku bolesti hlavy je změna počasí. Změny tlaku jsou pro většinu lidí spouštěčem číslo jedna. Dochází k narušení tvorby chemických látek v mozku a tím ke spuštění bolesti hlavy.

5. Hormony

Ženy pravděpodobně nepřekvapí, že i za bolestí hlavy se ukrývají hormony. Zejména během menstruace, kdy dochází k poklesu estrogenu.

6. Nadměrná fyzická zátěž

Jak se říká, s ničím se nemá přehánět. To samé platí i o pohybu. Pohyb zvyšuje cirkulaci krve v hlavě a krku, způsobuje rozšíření cév, což vyvolává právě bolest hlavy.

7. Nedostatek spánku

Spánek je lék. Při jeho nedostatku tělo nedokáže správně fungovat. Nastavte si tedy pravidelný spánkový režim a ten každý den dodržujte.

8. Nadváha

Tuková tkáň může vyvolávat bolest hlavy dvěma způsoby. Způsobuje zvýšenou střevní propustnost a tím se do krevního řečiště dostávají molekuly, které by tam neměly být. Za druhé je tuková tkáň zánětlivá a tím podporuje vznik bolesti hlavy.

9. Hrbení a nesprávné držení těla

Nadměrné ohnutí zad v sedu může zvýšit napětí v horní části zad a krku. Je hlavní příčinou vzniku tenzních bolestí hlavy. Další na vině je nevyhovující polštář. Při jeho nevyhovující výšce nedochází k uvolnění šíje. Důsledkem je pak bolest hlavy po probuzení.

10. Výrazné vůně

Některé parfémy, aviváže, čistící prostředky a další mohou obsahovat látky, které přispívají ke vzniku bolesti hlavy. Vypozorujte vůni, která je Vám nepříjemná a té se vyhýbejte.


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.