Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

První zoubky u miminka

Žužlání ručiček, slintání, neklid, pláč a teplota, to vše bývá spojeno s růstem prvních zoubků u miminka. Tento proces může pěkně potrápit miminko i maminku, co tedy může ulevit?
První zoubky u miminka

Kdy začínají růst zoubky?

První zub (často dolní střední řezák) se obvykle objevuje mezi 2. až 6. měsícem věku dítěte a k prořezání celého dočasného chrupu pak dochází do 30. měsíce (do 2,5 roku dítěte). Jde o velmi významnou vývojovou fázi, jejíž délka a průběh je u každého dítěte velmi variabilní.

Jak dlouho se prořezávají zoubky? Vlastní prořezávání probíhá osm dní. Čtyři dny předcházejí vlastnímu viditelnému prořezání, jeden den se zoubek prořeže ven a další tři dny prořezávání prvního zoubku pokračuje. V této době se velmi často objevují nepříjemné projevy spojené s růstem zubů, jako je podráždění, svědění a bolestivost dásně, teplota, nechutenství, pláč, nespavost, také může docházet ke změně stolice, k tekoucí rýmě a také vyšší náchylnosti dítěte k onemocnění.

Když začnou růst zoubky, co může pomoci?

Existuje několik obecných rad, které mohou ulevit vašemu dítěti od bolesti při růstu zubů:            

  • Pro snížení překrvení, podráždění dásně a zánětlivých projevů mohou pomoci různá „kousátka“, nejlépe nachlazená v lednici.
  • Podobně uleví i studená zelenina (např. okurka). Zeleninu by měl rodič podávat vždy pod dozorem, měl by si připravit kousky, které se budou dítěti dobře držet.
  • Mějte s vaším dítětem při rostoucích zoubcích trpělivost, dopřejte mu možnost kontaktu s rodiči, jak bude potřebovat, mazlete se s ním.
  • Pokud kojíte, počítejte s tím, že právě v této době se mohou měnit návyky dítěte, které může vyžadovat častější přisátí k prsu, které dítě uklidní.
  • Podrážděné dásně miminka zklidní masírování dásní pomocí gelů nebo olejíčků. Před masáží dásní se nesmí zapomínat na důkladnou hygienu rukou.
Přípravky z lékárny, které uleví od bolesti zoubků

Přípravky z lékárny, které uleví od bolesti zoubků

K oblíbeným a doporučovaným prostředkům na bolest spojenou s růstem zubů patří gely, které obsahují antiseptickou a anestetickou složku (nejznámější je Calgel). Působí pouze lokálně a je zde tak menší riziko systémových nežádoucích účinků. Dostupné jsou také lokální gely s obsahem přírodních složek např. heřmánku lékařského nebo grapefruitového extraktu (Kamistad Baby, Dologel, Citrovital dentální gel pro děti). Gely se nanášejí prstem na dáseň a lehce vmasírují.

Ke zmírnění potíží se velmi osvědčují také homeopatické roztoky v ampulkách (Camilia).

V případě silné bolesti a teploty zvýšené nad 38,5° je vhodné podat odpovídající léčivý přípravek s obsahem paracetamolu či ibuprofenu, např. Paralen v čípcích, Nurofen sirup apod.

Jak čistit první zoubky?

Již od prvního prořezaného zoubku by měli rodiče začít o zuby dítěte pečovat. Do přibližně pěti let čistí zuby dítěti rodiče, poté na čištění dohlížejí. Na úplném začátku, v rámci návyku, stačí zoubky čistit vodou a prstovým silikonovým kartáčkem či otírat navlhčenou čistou plínkou. Postupně by si mělo miminko zvykat na pravidelné čištění zoubků kartáčkem dvakrát denně, ráno a večer. Kartáček vždy volíme měkký a velikostně odpovídající věku dítěte a doporučením výrobce (např. Curaprox Baby 0-4roky). U dětských zubních past se také zohledňuje doporučené věkové rozpětí. Jako první pasta, resp. gel, je vhodný dětský zubní gel Weleda a jako následující se nejčastěji volí dětská zubní pasta Elmex Kids.

Jak čistit první zoubky?

Pozor na cukr!

Velkou roli při osídlení dutiny ústní bakteriemi, které způsobují zubní kazy, hraje množství cukrů ve stravě. Nejnáchylnější je na toto osídlování zejména období od 6. do 30. měsíce věku dítěte. Pokud v tomto období dojde ke kolonizaci těmito bakteriemi, které dobře rostou v přítomnosti cukru sacharózy, dochází v následujících pěti letech k jejich významnému pomnožení v dutině ústní a zvýšenému riziku vzniku kazů.

 

Věděli jste, že...

Na vzniku zubního kazu, rozvoji parodontitidy a jiných zánětlivých procesů v ústech, se významně podílí také okolí dítěte, a to především skrz jeho sliny (např. kontaktní polibky, olizování dudlíku, podávání jídla na stejném příboru či ukusováním ze stejné části jídla). Rodiče by měli mít právě toto na paměti a předcházet tak infikování (současně důkladně dbát také o svoji ústní hygienu).

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Zdroje:

1.       Hatami A, Dreyer C. The extraction of first, second or third permanent molar teeth and its effect on the dentofacial complex. Aust Dent J. 2019 Dec;64(4):302-311.

2.      Koberová Ivančaková R. Ústní hygiena v dětském věku. Pediatr. praxi 2015; 16(5): 305-307.

3.      Krejčí P. Vývoj a erupce dočasné dentice. Pediatr. praxi 2020; 21(6): 400-404. 

 

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.