Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Taška do porodnice – co potřebuje maminka před porodem a po něm?

Těhotenské bříško roste více a více, blíží se termín Vašeho porodu a vy přemítáte, na co všechno nezapomenout? S tím, co ještě koupit a nachystat, vám může pomoci vypracovaný seznam věcí do porodnice.

Kdy si sbalit tašku do porodnice?

Pokud vaše těhotenství probíhá fyziologicky, je vhodné mít tašku připravenou přibližně měsíc před termínem, tedy kolem 36. týdne. Patříte-li k ženám s rizikovým těhotenstvím, není od věci připravit se již začátkem 3. trimestru.

Před vlastním balením si můžete zjistit, co v rámci budoucí péče o vás a o miminko poskytuje daná porodnice (náhradní košile, oblečení pro dítě, dětská kosmetika, poporodní vložky atd.). Některé porodnice doporučují pacientkám se před vlastním nástupem k porodu registrovat.

Obvykle se doporučuje mít nachystané tašky dvě – jednu menší přímo k porodu a druhou na pokoj pro vás a miminko. Obvykle je tato varianta komfortnější v tom, že můžete druhou zatím nechat např. v autě nebo u doprovodu a menší tašku mít u sebe a snadněji v ní nalézt, co hledáte.

 Taška k porodu – co při balení nezapomenout?

  • Doklady a dokumenty – k základním dokladům patří občanka, těhotenská průkazka a lékařské zprávy vztahující se k vašemu těhotenství, kartička pojištěnce, rodný list otce a matky dítěte, oddací list či dokumenty vztahující se k vaší rodinné situaci, dále vytištěné a vyplněné formuláře z webových stránek nemocnice, prohlášení o jméně, případně další potvrzení z matriky u rozvedených či svobodných maminek.
  • Porodní plán – jde o soupis vašeho přání o průběhu porodu, který může usnadnit komunikaci mezi vámi a personálem.
  • Poporodní vložky a jednorázová přebalovací podložka – pomohou vám zajistit cestu relativně v suchu, zabrání znečištění vozidla a v porodnici mohou díky zachycenému vzorku případně potvrdit únik plodové vody (Bella Mamma poporodní vložky, Bella Baby Happy dětské hygienické podložky).
  • Klystýr – těsně před porodem provedený výplach především z hygienických důvodů, který můžete aplikovat bez asistence personálu a který může podpořit průběh porodu (Klysma salinické).
  • Svačina a tekutiny – pro sebe a partnera nebo doprovázející osobu. Záleží na tom, co v dané porodnici dovolují, ale hroznový cukr ve formě cucavých bonbónů je základ (Intact Hroznový cukr).
  • Papírové kapesníčky a vlhčené ubrousky – vlhčené buď vyloženě pro intimní partie (Lactacyd) nebo univerzální čistící také na pleť na obličej (Bioderma ABCDerm micelární ubrousky).
  • Telefon s nabíječkou.
  • Přezůvky – pro vás i partnera nebo doprovázející osobu.
  • Teplé ponožky – zejména během porodu a poté během čtvrté doby porodní můžete být více zimomřivá a teplé ponožky vám přidají na komfortu.
  • Košili k porodu – obvykle vám ji dají v porodnici, ale je možné si zakoupit komfortnější se zapínáním umožňujícím snadné přiložení dítěte po porodu.
Taška k porodu – co při balení nezapomenout?
Taška k porodu – co při balení nezapomenout?
  • Balzám na rty – během porodu, kdy budete hodně pro dýchávat, rty často vysychají.
  • Deodorant pro partnera – některé ženy mohou být během porodu citlivější na pachy, zejména u potícího se partnera, který ženě pomáhá s polohováním a masážemi. U sebe se však deodorantu spíše vyhněte, neboť vaše přirozená vůně je novorozenci důvěrně známá a může tak podpořit jeho přisátí k prsu a kojení.
  • Homeopatie, aromaterapie – dle dalších doporučení (Arnica Montana 9CH, vůně levandule či heřmánku).

Taška po porodu – věci do porodnice pro maminku i miminko

Potřeba každé ženy je individuální a odvíjí se také od průběhu porodu. Do tašky si přibalte cokoliv, co vám zajistí komfort a na co jste zvyklá z domova. V případě, že se porodnice nachází ve větší vzdálenosti od domova, je lepší počítat s více variantami a být sbalena komplexněji, abyste nemusela čekat na dovezení věcí, které můžete celkem akutně potřebovat.

Taška po porodu – věci do porodnice pro maminku i miminko
Taška po porodu – věci do porodnice pro maminku i miminko

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno


 

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.