Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Opruzeniny u miminek – co dělat, když se dítě oprudí?

Miminko je neklidné, plačtivé, vy jste už vyzkoušeli všechno možné, a přesto nic nepomáhá… pak rozbalíte plínku a hned víte, na čem jste, protože pod plenkou na vás hledí opruzený zadeček. Podobnou zkušenost jistě zažije řada maminek, a to i těch nejpečlivějších. Není potřeba se nějak obviňovat, ale je nutné řešit potíže co nejdříve a ideálně jim pro příště předcházet.

Jak vypadá opruzenina a proč vzniká

Opruzenina je typická červeným zbarvením spojeným s podrážděním, svěděním a pálením kůže. U neléčené opruzeniny u miminka může dojít ke vzniku někdy bolestivých prasklinek spojených s infekcí bakteriemi či kvasinkami. Obvykle se u dětí objevují opruzeniny v kožních záhybech (intertrigo), v oblasti genitálu a v místě kontaktu plenky s kůží (plenková dermatitida). Objevuje se zejména u těch nejmenších dětí mezi 2. a 8. měsícem, ale výjimkou není ani výskyt v pozdějším kojeneckém případně batolecím věku.

Podkladem vzniku je nevyzrálá a citlivá kůže malých dětí, která je tak náchylná k podráždění způsobeném mechanickým třením, pocením, nedostatečnou hygienou, ale také podrážděním vyvolaném např. působením amoniaku. Dráždivý amoniak vzniká z močoviny působením bakterií za přítomnosti vlhkosti a také bakteriemi a kvasinkami samotnými.

Jak vypadá opruzenina a proč vzniká
Opruzeniny

Objevte kvalitní přípravky na opruzeniny za super ceny ...

Jak opruzeninám předcházet

Jak opruzeninám předcházet

  • Zaznamenáte-li, že dítě do plenky vykonalo potřebu, plenku co nejdříve vyměňte.
  • Při očišťování oblasti genitálu a konečníku volte spíše vlažnou čistou vodu či přípravky bez parfemace a alkoholu přímo k tomu určené.
  • Dítě oblékejte do volnějšího oblečení a přiměřeně okolní teplotě, neboť těsné oblečení a přehřívání a pocení může vést ke zvýšení vlhkosti v oblasti plen a tím i zvýšení rizika tvorby opruzenin.
  • Při přebalování volte vhodnou bezpečnou kosmetiku určenou výhradně pro kojence a malé děti a také myslete na správnou velikost plen.
  • Používáte-li látkové pleny, dbejte na správnou technologii praní (dostatečnou teplotu, vhodné prací prostředky a vymáchání před vlastním praním).
  • Při praní dětského prádla i plen se vyhýbejte používání aviváže, která může pokožku dráždit.

Co dělat, pokud se již opruzenina objevila

  1. V domácích podmínkách očistěte jemně plenkovou oblast včetně podrážděné kůže, genitálu a zadečku dítěte vlažnou vodou.
  2. Pokožku poté jemně osušte, a pokud máte možnost, nechte pokožku volně dýchat v teplé místnosti, aby se „provětrala“ a oschla bez dalšího dráždění.
  3. Na cestách a v přírodě lze kůži očistit perlanem navlhčeným čistou vodou, speciálními čistícími přípravky s obsahem různých olejů či vlhčenými dětskými ubrousky, nejlépe těmi neparfémovanými, u kterých existuje menší riziko dalšího podráždění pokožky.
  4. Než dítěti obléknete plenku, aplikujte vhodný lokální přípravek určený k prevenci či léčbě opruzenin.
  5. Během dne myslete na častější přebalování a i volnější oblečení zejména v oblasti plenek.
Osvědčené přípravky na opruzeniny
Co na opruzeniny nabízí lékárna

Co na opruzeniny nabízí lékárna

Při volbě vhodného preparátu na opruzeniny je potřeba rozlišit, zda hledáme péči pro čištění kůže a prevenci nebo již pro léčbu.

Zejména při cestování se mohou na očišťování pokožky hodit univerzální vlhčené ubrousky (Rybilka Neo s panthenolem ubrousky, Klorane Bébé ubrousky, Bioderma ABCDerm ubrousky, Pampers Aqua Pure ubrousky) či bezoplachová čistící mléka a emulze s obsahem přírodních olejů (Weleda Baby čistící mléko na zadeček).

V rámci prevence opruzenin lze plenkovou oblast potírat lokálními preparáty s obsahem panthenolu, zinku a dalších složek, často různými přírodními oleji (mandlový, olivový, kokosový olej) či extrakty z bylin, např. heřmánek pravý a měsíček lékařský.

Pokud je pokožka dítěte klidná, plenková oblast se ošetřuje lehce roztíratelnými krémy nebo mastičkami vhodnými pro každodenní péči o citlivou dětskou pokožku pod plenkami. Při správném používání tyto přípravky spolehlivě chrání pokožku před vznikem opruzenin, zarudnutím a podrážděním. Vytváří na pokožce prodyšnou transparentní vrstvu. Nejvyšší obsah panthenolu (provitamin B5) v 6% koncentraci, obsahuje Bébéderm dětská mast proti opruzeninám. Regenerační a zklidňující účinek Bébéderm dětské masti doplňují mandlový a kokosový olej, lanolin, alantoin, vitamín E a zinek. Mast neobsahuje parabeny, silikony a je bez parfemace.

Mezi krémy a masti k prevenci opruzenin s podobným složením se řadí např. Bepanthen Baby mast, Weleda Kojenecký krém na opruzeniny nebo Rybilka).

 Bébéderm dětská mast proti opruzeninám
 Bébéderm dětská mast proti opruzeninám

Pokud se již opruzenina objeví a pozorujeme zarudnutí, začervenání a opruzení je vlhké, k ošetření se volí přípravky s vyšším obsahem zinkuSudocrem. Krémy se sice hůře roztírají a zanechávají viditelnou bílou vrstvu na pokožce, ale přítomný oxid zinečnatý absorbuje přebytečnou vlhkost a vytváří na povrchu pokožky ochrannou bariéru. Další složky Sudocremu působí proti bakteriím a plísním a zabraňují jejich množení.

V případě mokvání a podezření na kvasinkovou infekci lze kůži léčit pastou či krémem s obsahem antimykotické látky (Imazol krémpasta, Cotylena krém).

K tradičním přípravkům patří také zásypy s obsahem zinku (Aviril Dětský zásyp s azulenem, Johnson's Baby Dětský pudr).

1.       Bechná K. Kožní problémy u kojenců a batolat I. Co lze zvládnout doma (a jak) a kdy je nutné navštívit pediatra. Prakt. lékáren. 2017; 13(2): 89–92.

2.       Čapková Š. Plenková dermatitida. Dermatol. prax, 2010, 4(4): 130–134.

3.       Dall'Oglio F, Musumeci ML, Puglisi DF, Micali G. A novel treatment of diaper dermatitis in children and adults. J Cosmet Dermatol. 2021 Apr;20 Suppl 1(Suppl 1):1-4.

4.       Janoušková K, Siková L. Ovlivňující faktory vzniku opruzenin u kojenců. Pediatr. praxi 2020; 21(1): 60-62.

5.       Kolářová R, Widermannová H. Desatero v péči o opruzeniny novorozenců a kojenců.  Pediatr. pro Praxi 2010; 11(3): 196–198.

6.       Kolářová R. Opruzeniny u dětí, jejich ošetřování a léčba. Prakt. lékáren. 2010; 6(3): 153–154.

7.       Sušilová L. Jak optimálně sestavit domácí lékárničku pro děti? Prakt. lékáren. 2020; 16(3): 184–187.

 

 

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

 

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.