Autor článku:
Denisa Janišová

Jak si poradit s potížemi při menopauze?

Menopauza je zásadní zlom v životě každé ženy. Je to fyziologická životní etapa, která se nedá zastavit ani obejít.

Nejde o nemoc, ale o naprosto přirozený projev postupného stárnutí ženského těla. Bohužel doprovází ženu mnohdy nepříjemnými projevy, jako jsou návaly horka, pocení, výkyvy nálad a další. Jak zvládnout tyto nepříjemné projevy?

Menopauza a klimakterium

Menopauza? Klimakterium? Jaký je mezi nimi rozdíl? Klimakterium neboli přechod je období, kdy dochází k pozvolnému přechodu z reprodukční do fáze klidové. Menopauza je už úplné vymizení menstruace. Poslední menstruace se obvykle dostaví po 3-5 letech od prvních výkyvů v menstruačním cyklu. Menopauza je následně oficiálně v momentě, kdy se menstruace nedostaví 12 po sobě jdoucích měsíců. Konec tohoto plodného období přichází ve věku okolo 45 let. Pokud menstruace nastane dříve než ve 40 letech, mluvíme o předčasné menopauze. Klimakterium může nastat i uměle po gynekologické operaci, při které se odstraňují vaječníky.

Pohlavní orgány produkují progesteron a estrogen, které regulují činnost a funkce mozku, srdce, kostí, endokrinních žláz a také metabolismus. Úbytek ženských pohlavních hormonů je tedy zodpovědný za řadu nepříjemných projevů. Následnou stabilizací hormonů dojde k vymizení doprovodných příznaků.

Projevy menopauzy

Příznaky menopauzy nepřicházejí náhle ani najednou. Jde o postupné změny, kdy tělo opouští reprodukční fázi a připravuje se na fázi klidu. Úbytek ženských pohlavních hormonů je spojen zejména s návaly horka, pocením, nadměrným podrážděním, ale i: 
  • únavou
  • problémy se spánkem
  • závratěmi
  • bušením srdce
  • vaginální suchostí
  • sníženou chutí na sex
  • zažívacími potížemi
  • depresí
  • urogenitálními záněty
  • bolestí kloubů a svalů

To, jak dlouho ženy příznaky přechodu pociťují, záleží na mnoha faktorech. Typické příznaky většinou ženu přestanou trápit po 3-5 letech. Některé ženy je však mohou pociťovat i mnoho let po přechodu.

Co na menopauzu?

Pouze třetina žen vyhrála v loterii, že přechod mají bezpříznakový. Zbylá většina se musí potýkat i s mnohem závažnějšími obtížemi. Příznaky projevů lze však zmírnit. Při mírném průběhu menopauzy není potřeba užívat žádné léky ani přípravky, často stačí zdravý životní styl a pohyb.

Pravidelný pohyb předchází kardiovaskulárním onemocněním a vzniku osteoporózy. Právě srdeční, cévní onemocnění a osteoporóza jsou významnými riziky při klimakterických obtížích.

Jaká je prevence?

Při předcházení nepříjemných příznaků klimakteria/menopauzy je důležité udržení přiměřené váhy, dostatek odpočinku, pohyb a správná strava. Pravidelně cvičte, omezte množství alkoholu a nekuřte.

 

Co dalšího můžete dělat, abyste předcházela nepříjemným projevům?

  • Posilujte svaly pánevního dna, abyste zabránila úniku močového měchýře.
  • Při návalech horka pijte studenou vodu.
  • Pečujte o své mentální a psychické zdraví. Buďte sociálně aktivní.
  • Udržujte si zdravou váhu.

Jak menopauzu léčit?

Menopauza je přirozený proces, tím pádem se neléčí. Pokud však trpíte na nepříjemné příznaky, užívají se přírodní fytoestrogeny. Fytoestrogeny jsou látky přírodního původu, které svými účinky připomínají ženské hormony estrogeny. Tyto fytoestrogeny spadají mezi látky isoflavonoidy. Působí příznivě na projevy premenstruačního syndromu a mírní potíže v menopauze.
Kde tyto fytoestrogeny můžeme najít? S návaly horka, vysušením vaginální sliznice a prevencí osteoporózy se nabízí jako první volba andělika čínská. Dalším zdrojem je sója, červený jetel, chmel otáčivý a ploštičník. V poslední době se do popředí pro podporu hormonální rovnováhy dostává maca.

Mimo tyto fytoestrogeny je vhodné užívat vitamin B, E, D, omega-3 mastné kyseliny a z minerálních látek zejména vápník, hořčík, draslík a zinek.

  • Vitamin B, nejlépe B-komplex, je vhodný zejména pro ženy, které trpí na úzkosti a deprese. Podporuje normální funkce nervového systému.
  • Vitamin E působí proti vysychání poševní sliznice a proti návalům horka.
  • Omega-3 mastné kyseliny mají mnoho protektivních účinků. V tomto případě navíc zvyšují tvorbu hormonů.
  • Vitamin D je zásadní pro vstřebávání vápníku.
  • Vápník je důležitý pro prevenci vzniku osteoporózy. Vhodné je užívat až 1200 mg za den.

V některým případech ani doplňky stravy nestačí. Pro silnější projevy klimakteria se využívá nízkodávková hormonální antikoncepce či lokální estrogenová léčba. O jejím nasazení rozhoduje gynekolog po provedeném gynekologickém vyšetření.


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související produkty

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.