Autor článku:
Denisa Janišová

Vadí vám ušní maz a čištění uší je pro vás denní rutinou?

Uši jsou velmi citlivý orgán, proto je nutné se o ně pečlivě a šetrně starat. K ochraně zvukovodu slouží ušní maz, který tělo produkuje. Pokud se však ušní maz neodstraňuje, může dojít k jeho zatvrdnutí, ke zhoršení kvality slyšení až ke vzniku onemocnění.


Co je to ušní maz a jaká je jeho funkce?

Co je to ten ušní maz a proč ho v uších vlastně máme? Ušní maz, odborně nazývaný cerumen, je nažloutlá tělní tekutina, který udržuje vlhkost povrchu zvukovodu. Vzniká nejen v lidském uchu, ale také u mnoha savců. K jeho vzniku dochází smícháním produktů žlázek v kůži s odumřelými buňkami pokožky, uvolněnými chlupy a nečistotami, které se do ucha dostanou zvenčí. Většinou je neškodný a zpravidla se odstraňuje samočistícími mechanismy lidského ucha. Někdy se však může ušní maz nahromadit ve zvukovodu a dojde tak k jeho ucpání - poté je nutné si uši čistit.

Jakou funkci má ušní maz?

Jakou funkci má ušní maz?

  • Chrání citlivou kůži vnějšího zvukovodu.
  • Tvoří ochranu proti infekcím.
  • Vytváří prostředí, které zabraňuje uchycení a množení patogenů.

Nedostatek ušního mazu by mohl vést k narušení přirozené ochrany uší, jejich vysoušení, ke svědění a zvýšení rizika poranění pokožky vnějšího zvukovodu. To by vedlo ke snadnějšímu zanesení infekce a opakovaným zánětům zvukovodu.

Kdy a jak ušní maz odstranit?

Obtěžuje vás ušní maz a chcete ho odstranit? Ušní maz má ochranný účinek, ale při zvýšené tvorbě může člověka potrápit. Nadbytek ušního mazu až vytvoření mazové zátky může způsobovat nedoslýchavost, tlak až bolesti v uchu, závratě, pískání či šelesty v uších.

Komu se tvoří více ušního mazu?

Mezi jedince, kteří jsou postiženi nadměrnou tvorbou ušního mazu, patří zejména:

  • starší lidé a osoby se slouchadly (sluchadlo tlačí ušní maz před sebou a následně nahromaděný maz brání v šíření zvuku),
  • lidé, kteří často používají sluchátka,
  • jedinci pracující v prašném prostředí (např. stavební práce),
  • osoby, které mají v ústí zvukovodu hustší ochlupení,
  • plavci.
Komu se tvoří více ušního mazu?
Preventivní čištění uší u lékaře

Tvorba ušního mazu však kolísá. Jeho produkci mohou ovlivnit i úzkost, strach a bolest. Ke zvýšené produkci ušního mazu vede také mechanické dráždění kůže zvukovodu (usilovné žvýkání).

Pokud jste se v tomto výčtu našli, tak se vám může ulevit. Postačí pouze pravidelná ušní hygiena.

Preventivní čištění uší u lékaře

Do ordinace ORL můžete zajít k odbornému preventivnímu vyčištění uší i bez toho, že byste zrovna měli nějaký ušní problém. Odborník Vám šetrným způsobem uši vypláchne a vyčistí. Profesionální vyčištění uší Vám přinese rychlou úlevu.

Proč je péče o uši tak důležitá a co k ní potřebujete?

Ušní maz se za normálních podmínek v uších nehromadí. Za pomoci pohybů dolní čelisti a přirozeným odlupováním kůže se trvale odstraňuje ze zvukovodů. Lidé často mají však tendence tomuto procesu pomáhat, a to zejména pomocí kosmetických tyčinek. Čištění uší tímto způsobem je velmi rozporuplné. Vatové tyčinky by rozhodně neměly být používány každý den a do hloubky. Hodí se spíše jen ke vstupu do zvukovodu. Při neopatrné manipulaci se může stát, že maz tyčinkami neodstraníte, ale naopak ho zatlačíte příliš hluboko o zvukovodu, což brání jeho přirozené cestě ven z ucha. Tím může dojít ke vzniku mazové zátky či vzniku zánětu.

Proč je péče o uši tak důležitá? Při špatném odvodu mazu z uší ven může dojít k náhlé poruše sluchu. Ta je zapříčiněna vniknutím vody do zvukovodu a nabobtnáním ušního mazu.

Proč je péče o uši tak důležitá a co k ní potřebujete?

Pravidelné čištění uší, jednou denně, se doporučuje pouze u lidí s naslouchadly, se zúženým zvukovodem a u lidí po ušních operacích. Někteří lidé si musí čistit uši také každé ráno, když si přes noc nasazují ucpávky do uší. Při normální produkci ušního mazu stačí čištění uší jednou týdně.

Pokud jste zastánce vatových tyčinek, tak používejte raději dětské vatové tyčinky s krátkou špičkou a silnějším koncem, který brání hlubšímu průniku. Klasické kosmetické tyčinky využívejte pouze k čištění ústí zvukovodu směrem ven. Ke stejnému účinku Vám poslouží také papírový kapesník.

"Pokud špatně slyšíš, tak si vyčisti uši." Tuto větu snad každý z nás už někdy slyšel. Čištění uší by mělo být součástí osobní hygieny, je ale nutné znát a zvolit správný způsob.

K čištění zvukovodu se mohou využít speciální ušní kapky a spreje. Ty fungují na principu změkčení a rozpouštění ušního mazu. Tyto přípravky lze vybírat podle složení a zamýšleného cíle.

  • Olejové ušní přípravky jsou vhodné pro preventivní užití před kontaktem s vodou. Budou vhodné např. pro lidi, kteří pravidelně provozují vodní sporty.
  • Přípravky s obsahem ethanolu jsou vhodné po kontaktu s vodou. Jejich efektem je rychlé odpařování vody z ucha.
  • Přípravky s obsahem glykolů změkčují ušní maz, který se poté lépe z ucha dostává ven.

Kapky na čištění uší – kdy a jak se používají

Kapky na čištění uší – kdy a jak se používají

Kapky na čištění uší jsou roztoky, které usnadňují a zlepšují čištění uší.

Kdy sáhnout po ušních kapkách?

  • Pro snadnější ušní hygienu.
  • Při zánětlivých onemocněních uší.
  • Pokud trpíte na bolesti ucha např. z průvanu či plavání.

Jak si správně vyčistit uši kapkami?

Správné používání ušních kapek umožňuje, aby se roztok dostal do zvukovodu a působil tam, kde je potřeba.

  • Nachystejte si ušní kapky a případně čistý kapesník.
  • Zahřejte lahvičku v rukou po dobu alespoň jedné minuty. Tímto zamezíte vzniku nepříjemných pocitů, které by mohly studené kapky v uchu způsobit.
  • Sundejte uzávěr a zkontrolujte, zda je kapátko čisté. Nikdy se kapátka nedotýkejte, abyste si do ucha nezanesli infekci.
  • Položte hlavu tak, aby ucho směřovalo nahoru (můžete si třeba lehnout na bok).
  • Nakapejte správný počet kapek do ucha.
  • Jemně potáhněte ušní lalůček nahoru a dolů, aby kapky mohly téct do ucha.
  • Hlavu mějte nakloněnou asi 2-5 minut, aby se kapky mohly lépe šířit do ucha.
  • Veškerou nadbytečnou tekutinu otřete nachystaných čistým kapesníkem.

Jaké ušní kapky vybrat?

Jaké ušní kapky vybrat?

Coldisept nanoSilver ušní kapky jsou vhodné k podpoře léčby zánětu zevního zvukovodu způsobeného bakteriální nebo plísňovou infekcí. Obsažené nanočástice stříbra a mědi potlačují růst bakterií a plísní. Jsou vhodné od 6 let.
Phyteneo Otic Solution ušní kapky změkčují a rozpouští ztvrdlý ušní maz. Brání vzniku a rozvoji bakteriálních infekcí a zánětů zevního zvukovodu. Mírní bolestivé projevy a případné zarudnutí a svědění zevního zvukovodu.
Aurecon Drops ušní kapky jsou olejové ušní kapky pro ušní hygienu. Jejich složení napomáhá zamezení ulpívání ušního mazu. Změkčují ušní maz a usnadňují jeho odstranění.
Aurecon Peroxid Drops ušní kapky obsahují peroxid, který změkčuje a rozkládá ušní maz na drobné částečky, které je následně možné z ucha jednoduše odstranit.
Aurecon Drops Forte Junior ušní kapky jsou olejové kapy z přírodních účinných látek. Jsou vhodné k čištění uší dětí již od 6 měsíců. Díky antibakteriálním účinkům působí příznivě při mírných zánětech vnějšího zvukovodu. Snižují bolestivé projevy při zánětu středního ucha a bubínku.
AurisClean ušní kapky účinně odstraňují nadměrný ušní maz, čímž se snižuje riziko tvorby ušní mazové zátky.

Spreje do uší – ta nejlepší ušní aplikace

Dostatečnou péči poskytují ušní spreje. Změkčují ušní maz a přispívají k jeho snadnému odstranění. Jejich výhodou je přesné odměření dávky. Zejména malé děti sebou často při čištění uší cukají a použití vatových tyčinek je může poranit. Sprej je tedy ideální variantou. Jedním stříknutím ušního spreje zajistíte, že dojde ke změkčení ušního mazu a zvlhčení zvukovodu.

Spreje do uší – ta nejlepší ušní aplikace

Audixol Oliva ušní sprej je 100% přírodní olivový ušní sprej s mátovou silicí. Je bezpečnou a účinnou variantou pro pravidelnou ušní hygienu. Rozpouští a odstraňuje ušní maz. Je vhodné pro děti od 3 měsíců a dospělé. Obsažená mátová silice má kromě osvěžující vůně a chladivého účinku také antiseptický a antibakteriální účinek. Je správnou volbou pro osoby náchylné k onemocnění vnějšího zvukovodu, osoby používající naslouchadla a plavce.
AkusTone ušní sprej změkčuje a přirozené odstraňuje přebytečný ušní maz. Působí preventivně proti tvorbě mazových zátek a omezuje vznik zánětu zevního zvukovodu.
Trioderm Care ušní sprej pomáhá ušnímu mazu navrátit a uchovat si ochrannou a hydratační funkci. V případě zánětu ucha lze použít jako podpůrný prostředek medikované léčby. Je vhodný od 3 let.

Phyteneo Otic Solution ušní sprej obsahuje směs glycerinu a butylenglykolu, který změkčuje a rozpouští ztvrdlou mazovou zátku. Díky schopnosti vázat vlhkosti odstraňuje případný otok. Zamezuje vzniku a rozvoji bakteriálních zánětů, a navíc mírní bolestivé projevy.
Vaxol ušní spray snižuje riziko vzniku mazových zátek.
Aurecon Dry Spray ušní sprej obsahuje líh, který urychluje odpařování a odstranění vody po koupání.

Už jste vyzkoušeli ušní svíčky?

Svíčky do uší představují velmi účinnou metodu odstraňování ušního mazu. Pomocníkem Vám budou i při pocitu tlaku v uších, častých nemocí horních cest dýchacích a při častých angínách. Hořící ušní svíčky vytváří teplo a mírné vakuum, které pomáhá ušní maz změkčit a vytáhnout z ucha ven. Tyto jednorázové zdravotnické pomůcky jsou určené pro dospělé a děti starší 12 let. Aurecon ušní svíčky mohou používat děti již od 6 let

 

Jak je správně použít ušní svíčky?

  • Nejdříve si lehněte a ucho nastavte tak, aby šlo vodorovně se zemí.
  • Zaveďte svíčku do ucha a držte ji ve svislé poloze.
  • Na horním širším okraji ji zapalte.
  • Po spotřebování přibližně ¾ svíčky vyjměte svíčku z ucha a uhaste ji ve vodě.
  • Celá procedura trvá přibližně 15-20 minut.
  • Je důležité tímto způsobem vyčistit obě uši.
  • Ušní svíčky se doporučuje používat přibližně 1x měsíčně.
Jak je správně použít ušní svíčky?

Čištění uší u dětí

Správná ušní hygiena není důležitá jen u dospělých, ale i dětské uši potřebují náležitou péči. Každý rodič by si však před přehnanou péči měl uvědomit, že přebytečný ušní maz a případné nečistoty se ze zvukovodu odplavují samy. Maz neboli cerumen chrání pokožku kolem zvukovodu, udržuje vlhkost a zabraňuje vstupu a rozmnožování bakterií, plísní a dalších infekcí. Proto není vhodné ušní maz odstraňovat příliš často. Uši začínejte čistit až v době, kdy je dítě klidné. Hlavičku držte dobře zafixovanou a čistěte pouze vnější zvukovod.

Čištění uší u dětí

Jak čistit uši novorozencům

Novorozené děti jsou malinká stvoření a mají malá ouška, proto je péče o ně složitější. Nikdy by se k čištění oušek neměly používat klasické vatové tyčinky, které by mohly poškodit bubínek. Jako bezpečná varianta pro ušní hygienu takto malých dětí je čištění pouze ústí zvukovodu kapesníkem, případně buničinou, která absorbuje přebytečnou vlhkost, která by uvnitř ucha mohla vést k rozvoji infekce. Ideálně při koupání předcházejte natečení většího množství vody do uší.

Jak čistit uši kojencům

U kojenců můžeme k čištění uší používat speciální vatové tyčinky určené pro malé děti. Mají specifický tvar, díky kterému nelze tyčinku zastrčit hlouběji do ucha. Pokud děti nemají specifický zdravotní problém, nepoužívejte žádné ušní čisticí spreje. Pro děti od 3 měsíců je vhodný Audixol Oliva ušní sprej, který rozpouští a odstraňuje přebytečný ušní maz.

Jak čistit uši batolatům a starším dětem

U větších dětí je více možností, jak se starat o zdraví dětských oušek. Můžete využít ušní tyčinky, ušní kapky i ušní spreje. Důležité je však myslet na to, že přehnaná péče by naopak mohla uškodit. Ušní maz zachytává drobné nečistoty a prach a pomalu je odvádí pryč z ucha. Zároveň není správné nečistit uši vůbec. Vrstva ušního mazu společně se zateklou vodou z koupele vytváří směs, která je ideální živnou půdou pro množení virů a bakterií. Kapky a spreje do uší se používají k léčbě a prevenci infekce uší nebo na odstranění ušního mazu. Vyzkoušet pro děti můžete 100% přírodní ušní sprej Audixol Oliva.

Jak čistit uši batolatům a starším dětem

Situace, kdy vám s ušima pomůže lékař

Kdy je nutné navštívit lékaře? I když se budete pečlivě starat o své zdraví, může se stát, že vás přepadne silná bolest ucha.

Kdy vám pomůže lékař?

  • Obecným pravidlem je, že s bolestí uší trvající déle než dva dny, byste měli vyhledat ušního lékaře (ORL).
  • Pokud se bolest stupňuje.
  • K bolesti se přidala horečka a závratě.
  • Bolest ucha doprovází zvracení.
  • Z ucha vytéká hnis.
  • Ucho krvácí a přidává se otok.

Než se dostanete k lékaři, můžete si vzít léky na bolest nejčastěji s obsahem paracetamolu (Paralen, Panadol) či ibuprofenu (Ibalgin, Brufen). Pro malé děti jsou vhodné suspenze a čípky proti bolesti. Dále na ucho můžete přiložit studený obklad.

Lékař následně může předepsat silnější léky na bolest, různá antiinfektiva a kortikosteroidy. Velice častým přípravkem je Otobacid N, který obsahuje dexamethason s antiflogistickým účinkem a cinchokain s anestetickým účinkem.

Jak se projevuje zánět středního ucha?

Zánět středního ucha je onemocnění způsobené virovou nebo bakteriální infekcí, která se dostala do středního ucha z nosu a nosohltanu. Může se také objevit jako součást alergické rýmy. Sluchová trubice následkem infekce natéká a vytváří se v ní tekutina, která nemůže odtéct a tlačí na ušní bubínek. Projeví se zejména silnou a bodavou bolestí. Léčba zánětu středního ucha může být sestavena z léčivých kapek, běžných léků na bolest až po antibiotika. Někdy se přistupuje k propichování bubínku. Metoda léčby závisí na věku a druhu infekce.

Co je tinnitus?

Tinnitus se projevuje stálým vnímáním zvuku bez vnějšího sluchového podnětu. Je popisován jako stálý tón, pískání, zvonění, bzučení a syčení. Přesný mechanismus vzniku je nejasný. Je způsoben řadou příčin, jako jsou výkyvy krevního tlaku, obtíže s krční páteří, ušní mazová zátka, ateroskleróza, stres a poranění ucha. Pro symptomatickou léčbu se kromě vitaminů podávají léčivé přípravky ze skupini vazodilatancií a doplňky stravy zlepšující prokrvení, např. s obsahem ginkgo biloby). Aurecon Ring Stop je doplněk stravy, který je určen pro lidi, kteří vnímají zvonění v uších. Obsahuje vitaminy B, které příznivě ovlivňují nervový systém. Extrakt z kořene kozlíku lékařského přispívá k lepšímu spánku, duševní pohody a relaxace. Ginkgo biloba má příznivý vliv na mentální funkce. Extrakt z chmelových šišek má uklidňující účinek. Ginkgo biloba, např. v produktu Ginkgo Brainaktiv, působí preventivně. Základními režimovými opatřeními jsou vyhýbání se hlasitým vjemům, kofeinu a nikotinu.

Věděli jste, že...

  • Muži mají více ušního mazu než ženy.
  • V pravém uchu mají více ušního mazu leváci, vlevo zase praváci.
  • Uši nikdy nespí. Stále slyší 100 % zvuků kolem nás, když spíme, i když si to neuvědomujeme.
  • Uši pomáhají regulovat změny tlaku.
  • Uši jsou spojeny s nosem a hrdlem.
  • Střední ucho novorozenců je plné tekutiny a může mírně zhoršit jejich sluch.
  • Pouhé hodinové nošení sluchátek zvýší počet bakterií ve vašem uchu 700krát.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.