Autor článku:
Hana Škopová

Začínáte špatně slyšet a zvažujete naslouchátko?

Používání sluchadel (naslouchátek) u různých stupňů ztráty sluchu je dnes běžnou záležitostí.

Proč můžete začít špatně slyšet?

Přijde vám, že najednou přestáváte slyšet? Příčin, při kterých dochází k poruchám sluchu, může být více. Jednou z příčin je ta, že se zvuky z prostoru nedostávají do vnitřního ucha – na cestě jim překáží ušní maz, voda nebo jiná tekutina, dalšími příčinami může být neobvyklý srůst kůstek či infekce středního ucha nebo protržení ušního bubínku. Nejčastější poruchou ztráty sluchu jsou však chybějící či poškozené drobné vláskové buňky v tzv. hlemýždi, což je spirálovitá dutina ve vnitřním uchu. K jejich poškození dochází po vystavení se velmi hlasitým zvukům, virové infekci ve vnitřním uchu, po poranění hlavy, ale roli hraje také dědičná dispozice a vyšší věk. Pro postiženého se pak stává obtížné rozeznat řeč v rušném prostředí. Při konverzaci se pak zdá, že lidé kolem mumlají a není jim dobře rozumět. Úbytek vláskových buněk v hlemýždi je trvalé, ve většině případů se však tato vada dá úspěšně kompenzovat sluchadly. U těžké nedoslýchavosti až úplné hluchoty často pomůže jen kochleární implantát.

Sluchadla od lékaře

U malých dětí je velmi důležité rozpoznat a korigovat sluchovou poruchu co nejdříve. Čím dříve se na sluchovou vadu přijde, tím se při kompenzaci dosahuje lepších výsledků. Sluchadla přiděluje dítěti lékařfoniatr, ten rovněž doporučuje klinického logopeda, který dítě také převezme do péče. Lékař mimo jiné vysvětluje, rodičům, případně i dítěti, jakým způsobem se o sluchadla starat a jak s nimi zacházet. Všímejte si u svých dětí cokoliv netypického, co by případnou poruchu sluchu naznačovalo.

Lékař přiděluje sluchadla rovněž dospělým pacientům, když jim porucha sluchu způsobuje problémy s komunikací. Samozřejmě se tak děje, pokud je, většinou starší člověk, odhodlán sluchadlo používat. Zájemce o sluchadlo očekává jeho benefity, tedy především zlepšení komunikace s okolím. Pokud nejsou finanční důvody překážkou, je u dospělých vhodnější nosit sluchadla na obou uších. Spousta pacientů si však vystačí pouze s jedním naslouchátkem.

Jaké jsou základní typy sluchadel?

Sluchadlo je přístroj, který funguje jako zesilovač. Na jeho vstupu je mikrofon, vlastní zesilovač je buď analogový nebo digitální. Na výstupu je sluchátko či miniaturní reproduktorek. Digitální sluchadla, po správném nastavení, umožňují kvalitnější přísun zvuků a tím komfortnější poslech a lepší srozumitelnost.

Ke značkám sluchadel patří např. Powertone, Oticon, Vigor, Deminas, Axon, Geemarc, Widex a Phonak. Lékaři nedoporučují svým pacientům typ ani značku sluchadel. Funkčnost a celkové přijetí sluchadla se musí otestovat. Jednotliví výrobci dosahují cílové zesílení jiným způsobem, používají různé algoritmy zpracování zvuku, jiné nastavením hloubek, středů, výšek apod. Dnešní sluchadla se špičkovou výbavou dokážou dokonce potlačit zvuk větru, hluk v místnosti a řadu dalších rušivých zvuků.

Pojišťovny přispívají na sluchadla jednou za pět let, sluchadla obvykle bez větších poruch pět let vydrží a vydržela by i déle. S přibývajícími roky dochází k technologickým inovacím a změna sluchadel může usnadňovat komunikaci a u dětí tolik potřebný rozvoj mluvené řeči. Příliš častá změna sluchadel ale optimální není.

Kapesní sluchadla: jak název napovídá, tělem tohoto naslouchadla je malá krabička, která se umístí do kapsy nebo připne na oblečení. Kabel končí jedním nebo dvěma zpravidla silikonovými špunty, které se vkládají do ucha – zvukovodu.
Závěsná sluchadla: typické malé pouzdro, které je zakončeno speciální tvarovkou, která se nosí ve zvukovodu. Všechny části sluchadla jsou umístěny v jednom pouzdře a nosí se zavěšené za uchem.
Nitroušní sluchadla: maličká nenápadná sluchadla, která se zavádí do boltce, nebo přímo do zvukovodu.
Brýlová sluchadla: součástí brýlí, brýlových nožiček, které se zavěšují za ucho. Používají je především dospělí pacienti.

Praktické rady a údržba při používání sluchadel

Dodržovat základní pravidla a věnovat pár minutek denně údržbě vašeho sluchadla se mj. vyplatí, protože čekání na opravu, která nemusí být zrovna levná, vám může život velmi znepříjemnit.

  • Sluchadlo, které se právě nepoužívá, vypněte. Odložená sluchadla se hlavně vypínají na noc.
  • Ze sluchadla, které se nebude používat delší dobu (několik dní), vyjměte baterie.
  • Sluchadlo ani baterie nesmí být vystaveny vlhkosti, sluchadlo se vyjímá před sprchováním, koupelí, kdekoliv, kde je v okolí vysoká vlhkost. Sluchadlo se musí udržovat v suchu. Pokud se tak přeci jen stane a vaše sluchadlo navlhne, jako první pomoc můžete použít speciální vysoušecí tablety nebo si pomoci umístěním sluchadla do nádobky se suchou rýží, která vlhkost rovněž pohlcuje. Pokud tento postup nepomůže, budete muset konzultovat stav vašeho sluchadla v příslušném servisu.
  • Sluchadlo ani baterie nesmí být vystaveny vysokým teplotám, sluchadlo se vyjímá před použitím vysoušeče vlasů a také při aplikaci vlasové kosmetiky a sprejových opalovacích přípravků, které nemají se sluchadlem přijít do kontaktu.
  • Sluchadlo se zpravidla vyjímá během specifických lékařských vyšetřeních a zákrocích dle instrukcí zdravotnického personálu.
  • Sluchadla se vkládají do čistých uší. Čistit si uši patří k pravidelné denní hygieně. Když udržujete své uši čisté, čistější bude i vaše sluchadlo. Oblíbené vatové tyčinky mohou pomáhat při hygieně uší, bohužel se často stává, že při špatné manipulaci může dojít k zatlačení mazu hlouběji do zvukovodu. Proto není od věci na čištění uší pravidelně docházet k ušnímu lékaři. Pokud pro Vás pravidelná návštěva ORL není reálná, správnou volbou je čistit uši pomocí čistících ušních sprejů (Audixol Oliva ušní sprej, AkusTone ušní sprej, Vaxol ušní spray, Acerumen ušní sprej, Trioderm Care Ušní sprej, Phyteneo Otic Solution ušní sprej).
  • Sluchadlo se musí čistit, protože především tvarovka a zvukovodová trubička jsou náchylné k zanesení nečistotami. Každý den je proto vhodné sluchadlo očistit suchým měkkým hadříkem, který nepouští vlákna. Lze použít speciální přípravky na čištění sluchadel, obyčejné čisticí prostředky pro domácnost nejsou doporučované. Po čištění před nasazením sluchadla zkontrolujte jeho suchost. Sluchadla se i pravidelně, zpravidla jednou týdně, dezinfikují. Používají se čistící dezinfekční ubrousky a tablety. Pokud by se např. na ušních tvarovkách přemnožily bakterie a viry, mohlo by to vyústit až k zánětům v uších. Individuální postup na údržbu sluchadla naleznete v návodu na použití daného sluchadla. Mimo již uvedeného se mění filtr sluchadla (zpravidla jednou za tři měsíce), hodnotit se musí barva, tuhost, případné prasklinky zvukové trubičky a tvarovky.
  • Důležité doporučení. Mějte u sebe vždy náhradní baterii do naslouchadla, pokud se baterie vybije a náhradní nemáte u sebe, je lepší sluchadlo úplně vyndat, protože nefunkční sluchadlo v té chvíli funguje jako ušní ucpávka.

Typy baterií do sluchadel a jejich výměna

Rozlišujeme čtyři standardní velikosti baterií do sluchadel, které jsou barevně označeny. Jednotné barevné odlišení je používáno všemi výrobci baterií do sluchadel.

  • velikost 10: žlutá
  • velikost 13: oranžová
  • velikost 312: hnědá
  • velikost 675: modrá

Jakmile začnete Vy nebo vaše dítě nosit sluchadla celodenně, získáte brzy odhad, jak dlouho baterie sluchadlu vydrží. Výdrž je specifická pro každé sluchadlo a také se liší u různých typů baterií. Preventivně vyměňovat baterie (např. každé pondělí) se proto nedoporučuje. Správnější způsob je při každém vyndání sluchadla jeho nabití a tím jeho funkčnost zkontrolovat. Jedním ze způsobů je zapnuté sluchadlo uzavřít do obou dlaní a registrovat pískot – ideálně vždy bezprostředně po vyjmutí z ucha. Některá sluchadla signalizují vybitou baterii slabým ťukavým zvukem, který je slyšitelný i zvenku. Některé novější řady sluchadel mají zabudovanou led kontrolu nabité baterie.

Jak neškodit svému sluchu?

Sluch je potřeba chránit. Pochopitelně se nevystavovat příliš velkému hluku z jakéhokoliv zdroje, nebezpečná mohou být sluchátka na poslech hudby, pokud je hlasitost nepřiměřeně vysoká. Koupání ve studené vodě bez ochrany uší je rovněž rizikové, protože kůže, která vystýlá ušní kanálek, je velmi tenká a snadno by se tím podráždila. Nešetrná ušní hygiena může také velmi uškodit, když se ušní maz napěchuje hluboko a vytvoří se tak nepropustná zátka. Rizikové jsou pak jakékoliv infekce zanesené do ucha, mj. prostřednictvím cigaretového kouře a samozřejmě protržení bubínku manipulací s předměty, které do ucha nepatří, např. párátka či pinzety. Šetrné čištění uší umožňuje používání speciálních ušních sprejů, kterými lze uši účinně vyčistit.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.