Jak se poprat se zánětem močových cest?

Změna počasí nás může zaskočit v každém ročním období. Nečekaně se ochladí, my nejsme dostatečně vybaveni a následky v podobě nepříjemných močových zánětů na sebe nenechají dlouho čekat. Jak těmto potížím předcházet a co dělat, pokud se objeví?

Příčina a projevy zánětů močových cest

Příčinou zánětu močových cest (zánětu močového měchýře – cystitida) bývá pomnožení a rozšíření bakterií z močové trubice do vyšších částí močového traktu (např. prochladnutí, špatná hygiena, nechráněný styk, močový katetr). Infekce může být bez příznaků, kdy ji diagnostikuje lékař mj. po opakovaném odběru moči při kontrole. Infekce močových cest může být také spojena s pálením a až řezavou bolestí při močení, opakovaným nucením na močení, teplotou; při náběhu na zánět ledvin (akutní nefritidu) také horečkou, bolestí v bederní části zad, nevolností a znatelným množstvím krve v moči. Tento stav se také projeví na CRP testu.

Výskyt infekčních onemocnění močových cest se řadí hned na 2. místo za infekce dýchacích cest.

Jak zánětům předcházet?

  • Předcházejte prochladnutí, vybavte se dostatečným oblečením, pomoci může i ledvinový pás.
  • Dbejte na adekvátní příjem neslazených tekutin.
  • Myslete na to, co jíte – vhodné jsou např. zakysané či fermentované potraviny, vyhýbejte se jednoduchým cukrům.
  • Dbejte na zásady bezpečného sexuálního styku (důležité je vymočení se po každém pohlavním styku).
  • V případě potřeby močení nezadržujte.
  • Důležitý je správný způsob očisty po vykonání potřeby (u žen od vaginy ke konečníku).
  • Zredukujte svůj stres – sportujte, meditujte, běžte se projít či využijte jinou formu relaxace.
  • Jste-li těhotná žena, myslete na pravidelné návštěvy u gynekologa, kde pravidelně kontrolují moč.
  • Léčíte-li se s diabetem, dbejte na racionální stravu, pravidelné kontroly a dodržování léčby.
Po stolici se otírejte zásadně zpředu dozadu.

V případě, že na záněty močových cest trpíte, lze dlouhodoběji podávat přípravky s obsahem D-manózy, kanadských brusinek, dalších rostlinných výtažků (např. zeměžluč, libeček, rozmarýn, kopřiva, bříza, zlatobýl, medvědice, petržel, přeslička, vrbovka, maliník, jehlice, heřmánek, bez černý, šípek a lichořeřišnice) a také probiotik či bakteriálních lyzátů.

D-manóza je cukr, který není metabolizován, přechází do moči, váže se na bakterie a tím snižuje jejich schopnost přichycení se v močovém traktu. Bránit vázat se na membrány hostitelských buněk a tím snižovat adhezi bakterií ke stěnám močových cest má klikva velkoplodá tedy tzv. kanadské či severoamerické brusinky.

První náznaky začátku infekce zavčas řešte samoléčbou.

Volně prodejné jsou doplňky stravy a léčivé přípravky, které tyto složky obsahují (Profemina UroCalm Prevent a AKUT tablety, Urinal, Uroval Manosa, Blokurima, Utipro Plus, Canephron, Rowatinex, Femannose P ProDuo, NatureVia Max Brusinky a další). Vhodné je také dlouhodobé popíjení urologických, ledvinových a brusinkových čajů a vodu s kapkami z lichořeřišnice, která působí proti streptokokům, stafylokokům a E. coli.
 
K prevenci opakovaných zánětů močových cest se řadí také dlouhodobé užívání probiotik, protože kromě imunomodulačních účinků dochází jejich působením ke snížení pH moči. Doplňky stravy s probiotiky obvykle obsahují různé kmeny bakterí (Lactobacillus, Bifidobacterium a jiné).

Co dělat v případě, že máte podezření na zánět močových cest?

  • Základem je pitný režim – pijte pravidelně a dostatečně (ke 3 litrům za den). Vhodná je čistá voda v kombinaci s  léčivými čaji na močové cesty (neslazenými). Ideálně bez příjmu alkoholu.
  • Dbejte na hygienu.
  • Odpočívejte, buďte v teple, myslete na ponožky a zejména zajistěte teplo v oblasti ledvin (např. ledvinový pás či deka).
  • Podpořit močové cesty v této akutní fázi můžete doplněním již zmíněných látek často ve vyšších koncentracích v doplňcích stravy a léčivých přípravcích k tomu určených.
  • U opakovaných infekcí jsou dostupné také léčivé přípravky s obsahem enzymů, které zánětlivé procesy tlumí a působí imunomodulačně (Wobenzym, Wobecare Enzym).

Pokud máte podezření na infekci močových cest, ale nejste si jistí, v domácích podmínkách lze použít rychlý test, který může infekci potvrdit – Veroval Zánět močových cest test (přítomnost bílých krvinek, nitrátů a bílkovin v moči), případně Vitamin Station Ledviny rychlotest (kontrola hladiny albuminu).

Pokud se potíže zhoršují nebo přetrvávají-li déle než 5 dní, pozorujete např. obtěžující bolesti při močení, krev v moči, zimnici a zvýšenou teplotu, vždy kontaktujte svého lékaře.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.