BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Vaginální mykózy: Příčiny, prevence a léčba

Vaginální mikroflóra se vyvíjí a mění s věkem, vlivem hormonů a v souvislosti se zdravím ženy. Dojde-li k narušení poševního prostředí zvýšením místního pH, narušením stálé mikroflóry - potlačením bakterií rodu Lactobacillus a nárůstem patogenních bakterií či jiných patogenních původců (např. kvasinek), může dojít ke vzniku infekce.

Vaginální mykóza nebo Bakteriální vaginóza?

Mykóza, tedy kvasinková infekce, kandidóza je typická silným svěděním a silným pálením pochvy a zevního genitálu a bělavým výtokem připomínající hrudky tvarohu, který je bez zápachu s pocitem diskomfortubolesti v oblasti podbřišku (také při močení). Toto onemocnění můžete léčit volně prodejnými léčivými přípravky bez nutnosti navštívit svého gynekologa.
Ženské intimní partie však může zasáhnout i bakteriální infekce, tedy bakteriální vaginóza, která se obvykle projevuje výtokem, který zapáchá rybinou, také svěděním pálením, bolestí při styku či v oblasti pánve; může se také objevit špinění. Toto onemocnění řešte se svým gynekologem, adekvátní léčba je vázána na léky vydávané na lékařský předpis.

Jak předcházet infekci vaginálních cest?

  • Dbejte na pravidelnou hygienu v oblasti rodidel. Můžete zařadit i vhodný intimní gel, ale všeho s mírou, neboť extrémní hygiena intimním partiím také nesvědčí. Vyhýbejte se parfémovaným mycím gelům a také parfémovaným hygienickým potřebám, které mohou ovlivnit pH v intimních oblastech a zejména v době menstruace nezapomínejte na jejich včasnou výměnu.
  • Po stolici otírejte konečník toaletním papírem směrem od pochvy.
  • Používejte pohodlné a bavlněné spodní prádlo, které měňte každý den.
  • Spodní prádlo perte odděleně od ostatního prádla na vyšší stupeň (bavlna obvykle na 60°) a žehlete.
  • Před stykem je vhodné, aby se žena i partner omyli.
  • Pokud střídáte partnery, používejte kondom, chráníte tím sebe nejen před mykózou, ale i rizikem přenosu jiných onemocnění.
  • Po styku nezadržujte močení, vymočte se a také se osprchujte, můžete předejít vzniku infekce.
  • Užíváte-li antibiotika, je vhodné doplnit probiotika s obsahem laktobacilů pro podporu vaginální mikroflóry.
  • Před koupáním ve veřejném bazénu či přírodním koupališti je vhodné zavést tampón do vody či tampon s probiotiky a to zejména pokud se vám infekce vrací.
  • Trpíte-li opakovaně infekcemi vyvolanými kvasinkou, vyhýbejte se nadměrné konzumaci cukrů, které mohou podpořit jejich růst.
  • Léčíte-li se dlouhodobě s nemocí, která může být vyvolávající příčinou mykózy (např. Diabetes mellitus), dodržujte léčebný plán nastavený vaším lékařem.

Co dělat, pokud máte infekci?

Perte spodní prádlo odděleně od ostatního prádla na vyšší stupeň a vyžehlete. V období infekce zvyšte hygienu v intimních partiích nejlépe s použitím vhodného intimní gelu.
Při pocitech diskomfortu bez výtoku může pomoci vaginální výplach s antiseptikem, vaginální probiotika či vaginální gely pro podporu přirozené mikroflóry a obnovu normálního pH pochvy.
V případě, že již pozorujete např. bělavý tvarohovitý výtok, svědění a např. bolest při styku, je vhodné co nejrychleji aplikovat vhodné antimykotikum. Velmi efektivní je kombinace léčby vnější i vnitřní části rodidel, tedy např. zavedení vaginální tablety a současně vnější aplikace krému (tj. aplikace antimykotického krému zevně potíráním a také vaginálně pomocí aplikátoru).

Na gynekologa se obraťte vždy v případě opakovaných či chronických zánětů.

Pokud tato léčba do 5 dní nepomáhá a projevy infekce neustupují, zkontaktujte lékaře. Pravděpodobně se jedná o jiné onemocnění, např. bakteriální vaginózu, jejíž léčbu určuje gynekolog podle klinického nálezu. Na lékaře se obraťte i v případě, že se vám záněty opakovaně vrací.

Vaginální kandidózy se často vrací, proto je vhodné podpořit léčbu a prevenci dlouhodobým podáním probiotik, enzymů (Wobenzym, Wobecare, N-Medical Enzym) či bakteriálních nebo kvasinkových lyzátů (Candivac), které pomáhají pozitivně upravit váš vaginální mikrobiom.

Jak na vaginální infekce v těhotenství?

těhotenství vlivem hormonálních změn dochází ke změně pH v pochvě a těhotné ženy tak mohou být náchylnější ke kvasinkové infekci. Jde o poměrně častý a řešitelný problém, neboť běžně dostupná lokální antimykotika jsou relativně bezpečná. O vhodnosti užívání i s ohledem na aktuální fázi vašeho těhotenství se vždy poraďte se svým gynekologem. Neléčená kandidóza může zapříčinit předčasný porod.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.