Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Podpora plodnosti – snažíte se o dítě, ale nedaří se?

Někdy bývá cesta za početím dítěte poněkud strastiplná. Stále více párů tak v posledních letech vyhledává specializovaná pracoviště, kde se zabývají tématem mužské a ženské neplodnosti.

Co přispívá k neplodnosti?

Jaké jsou příčiny neplodnosti, rizikové faktory a kdy je čas obrátit se na odborníky? Existuje celá řada důvodů, proč se nemusí zpočátku dařit počít, a ne vždy za tím musí nutné stát nějaký patologický stav. Většině párů se podaří počít do 12 měsíců od začátku snažení se o dítě, snažíte-li se tedy pouze pár měsíců, nemusí to nutně nic znamenat a je možné, že postačí pouze trpělivost a klid.

Faktory, které mohou hrát roli v neplodnosti jsou:

  • genetická predispozice
  • obezita, metabolický syndrom
  • diabetes
  • kouření cigaret, toxické látky z vnějšího prostředí
  • životní styl

V případě, že se nedaří počít déle než rok, je vhodné, aby žena navštívila svého gynekologa, který prověří, zda neexistuje nějaká překážka na její straně.

Příčiny u ženy mohou být např.:

  • anatomické atypie dělohy a reprodukčních orgánů
  • endometrióza
  • syndrom polycystických ovárií (PCOS)
  • hormonální nerovnováha a s ní souvisí narušený menstruační cyklus
  • chlamydiové a jiné infekce

Po vyloučení těchto možností zpravidla následuje vyšetření muže, u kterých se zpravidla sleduje množství a kvalita spermií.

Jak pracovat se svým tělem před početím?

  • Naučte se vnímat své tělo – toto platí zejména u žen, které se nevyznají ve svém menstruačním cyklu, a pomoci v početí jim může právě informace o tom, zda a kdy u nich probíhá ovulace (tzv. symptometrální metoda).
  • „Netlačte na pilu“ – přemíra stresu a tlaku na otěhotnění může narušovat vaši hormonální rovnováhu a bránit tak početí. Stejně tak příliš častý sexuální styk může pro muže představovat stres a také neumožňuje dozrání spermií – obvykle se doporučuje styk po 2-3 dnech.
  • Myslete na to, co jíte – nejen v těhotenství, ale právě i před jeho plánováním je důležité, aby mělo tělo dostatečný příjem vitaminů a minerálů a bylo o něj kvalitně postaráno, a to platí u žen i u mužů (doplňky stravy pro podporu otěhotnění)
  • Vyhýbejte se látkám, které mohou plodnost narušit (toxické látky, drogy, pesticidy atd.).
  • Omezte kouření – cigaretový kouř u žen snižuje hladinu estrogenů, což může vést k poruše ovulace či uvolnění poškozeného vajíčka a u mužů snižuje množství spermií v ejakulátu a ovlivňuje jejich pohyblivost.
  • Opatrně s alkoholem – velké dávky mohou narušit u žen ovulaci a snížit tvorbu spermií u mužů.
  • Dopřejte si dostatek pohybu – pohyb vám pomůže provětrat mysl, pozitivně vás naladit a posílit tělo, také tím předcházíte obezitě, která patří mezi rizikové faktory neplodnosti.
  • Pomoci může fyzioterapie – vyzkoušejte cvičení podle Ludmily Mojžíšové pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta.

Znáte symptometrální metodu?

Symptometrální metoda početí využívá toho, že žena ví, kdy probíhá ovulace a je si tak vědoma, kdy je nejefektivnější zahájit cílené snažení se o sexuální styk, neboť k početí dochází právě po uvolnění uzrálého vajíčka – tedy ovulaci. Spermie mohou přežívat až 5 dní, proto je vhodné začít se snažit přibližně týden před očekávanou ovulací a pochopitelně přímo v době ovulace, která probíhá 12-24 hodin.

Jak zjistit v domácích podmínkách, zda ovulace probíhá?

Žena může sledovat změny své bazální teploty (tedy teploty ihned po probuzení) po dobu 2-3 měsíců, kdy po proběhnutí ovulace dochází k významnému teplotnímu skoku, který se drží až do menstruace. Toto měření se provádí obvykle speciálním digitálním teploměrem s přesností na dvě desetinná místa a měří se teplota v ústech či vaginálně. Důležité je měření za stejných podmínek.
Druhou variantou je využití ovulačních testů (GS Ovutest 3 v 1, Clearblue Digitální ovulační test). Test se provádí v době očekávané ovulace a detekuje luteinizační hormon, k jehož nárůstu dochází právě před proběhnutím ovulace. Ta pak probíhá za 28-36 hodin od začátku vzestupu.
Má-li žena pochybnosti o tom, zda ovulace probíhá, jak má, je vhodné zkontaktovat gynekologa.

Lékárna a neplodnost

V lékárně je dostupná celá řada doplňků stravy či léčivých přípravků pro podporu plodnosti a podporu otěhotnění. Obvykle jde o kombinované preparáty, které mohou obsahovat některé z níže uvedených složek.

Kyselina listová

Kyselina listová je vitamin ze skupiny B, jehož potřeba rapidně stoupá zejména v prvním trimestru. Vzhledem k tomu, že se kyselina listová účastní tvorby DNA, je významná i pro zrání vajíček a spermií. Obecně se doporučuje zahájit užívání několik měsíců před plánovaným početím, neboť její nízká hladina může být spojena s rizikem vzniku vad neurální trubice u plodu. Doplňky stravy s kyselinou listovou jsou dostupné jednosložkové či kombinované obvykle s myoinositolem či vitaminy a minerály (Kyselina listová Forte, GS Mimistar Forte).

Inositol

Jednou z látek, která je často zkoumána v souvislosti s neplodností žen a mužů je myoinositol. Jde o látku zastoupenou v lidských buňkách, která dle studií hraje významnou roli ve vývoji vajíček a také podpoře vývoje a funkce spermií. Užívání inositolu je využíváno v reprodukční medicíně u žen se syndromem polycystických ovarií i při jiných diagnózách. Myoinositol je obvykle kombinován v přípravcích s kyselinou listovou (Yarilo pro muže a pro ženy, Folandrol pro muže, Fertiprona pro ženy, Inofolic sáčky a kapsle či GS Mimistar Forte) a doporučuje se užívat 3 měsíce před plánovaným početím.

Antioxidanty

Svou roli v plodnosti hrají také látky chránící buňky před oxidativních stresem vyvolaným např. při zvýšené zátěži, kouření, znečištěném prostředí atd., tedy antioxidanty. Pokud jsou vajíčka a spermie poškozeny právě vlivem nadměrné tvorby kyslíkových radikálů a současně tělo nemá dostatečný příjem antioxidantů, je zde riziko poškození spermií a vajíček, tím i nižší šance vzniku zdravého a životaschopného embrya. K těmto látkám patří například vitamin C, vitamin E, selen, zinek, koenzym Q10 a řada dalších. U běžné stravy byl pozorován zejména nedostatek selenu, zinku a koenzymu Q10 (Selen + Zinek Forte, Fertility Blend pro páry).

L-arginin

Arginin je aminokyselina, která je syntetizována lidským tělem, nicméně její potřeby není organismus schopen pokrýt pouze z této syntézy a je proto důležité přijímat arginin také stravou. Arginin se účastní buněčného dělení a hormonální tvorby a je důležitý i pro vývoj spermií, jejich množství a pohyblivost.  Arginin lze doplnit i v kombinovaných doplňcích stravy (ArginMax pro muže a ženy, Argin-In pro muže, Fertility Blend).

Kotvičník zemní

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je planě rostoucí bylina, která podporuje libido a přispívá ke správné funkci pohlavních orgánů, hormonů a reprodukce (Kotvičník Tribulus XXL, Advance Tribul, ArginMax, Argin-In).

Drmek obecný

Drmek obecný (Vitex agnus-castus) je bylina s antioxidačním působením také ovlivňující hormony. V nízkých dávkách snižuje hladinu estrogenů, a naopak zvyšuje progesteron a prolaktin. Drmek bývá součástí přípravků, které se užívají při nepravidelnosti menstruačního cyklu a na úlevu při nepříjemných projevech menstruace a menopauzy a také při hormonální dysbalanci u neplodnosti. Na trhu jsou dostupné registrované léčivé přípravky s obsahem extraktu z drmku (Bionorica Agnucaston) a také kombinované podpůrné doplňky stravy (Yarilo Drmek obecný, Proerecta Woman podpora sexuálního zdraví).

Řeřicha peruánská – Maca

Sledovanou bylinou v souvislosti s mužskou a ženskou reprodukcí je Řeřicha peruánská (Lepidium meyenii). Dle dostupných studií zasahuje do hormonální osy, podporuje libido, přispívá k plodnosti u mužů i žen. Macu lze užívat samostatně (Advance Maca) či opět v kombinovaných doplňcích stravy (Proerecta Women, Cemio RED3).

Fytoestrogeny

Hormonální nerovnováha u ženy může někdy bránit snaze otěhotnět. Pokud žena trpí nedostatkem estrogenů, může se to projevit nedostatečným růstem děložní sliznice. Z bylin obsahujících fytoestrogeny, tedy v přírodě se vyskytující látky s účinky estrogenů, jde např. o sóju luštinatou či jetel luční (Fertility Blend pro ženy, pro páry).

Vyzkoušet můžete i speciální lubrikační gel na podporu početí Yarilo Motility.
Podpora otěhotnění

Objevte kvalitní přípravky na podporu plodnosti za super ceny...

 

1.       Arentz S, Abbott JA, Smith CA, Bensoussan A. Herbal medicine for the management of polycystic ovary syndrome (PCOS) and associated oligo/amenorrhoea and hyperandrogenism; a review of the laboratory evidence for effects with corroborative clinical findings. BMC Complement Altern Med. 2014 Dec 18;14:511. doi: 10.1186/1472-6882-14-511.
2.       Crha I. Farmakoterapie v reprodukční medicíně. Prakt. lékáren. 2010; 6(4): 173-176.
3.       Heráček J, Sobotka V, Urban M.Obezita a mužská neplodnost Obesity and male infertility. Čes. Gynek. 2012; 77(5): 450-456.
4.       Jankovská D, Garguláková I. Superpotraviny – maca. Prakt. lékáren. 2021; 17(1): e42-e51.
5.       Minárik J.Novinky v managementu neplodnosti v běžné gynekologické praxi. Význam inositolu. New EU Magazine of Medicine. 2012;1-2:15-25.
6.       Prakt. lékáren. 2017; 13(3): 125-128 | DOI: 10.36290/lek.2017.062
7.       Sobková L. Fytoterapie při léčbě neplodnosti. Prakt. lékáren. 2020; 16(2): 94-96.
8.       Trrávník P. Detekce plodnosti a těhotenství – v čem může pomoci lékárník? Prakt. lékáren. 2017; 13(3): 125-128 .
9.       Trrávník P. Vliv myoinositolu na vývoj a funkci spermií. Prakt. lékáren. 2016; 12(5): 173-174. 
10.      Trrávník P. Vliv myo-inositolu na vývoj vajíček a embryí. Prakt. lékáren. 2016; 12(3): 90-92.
11.       Vliv myo-inositolu a antioxidantů na fertilitu muže MUDr. Lukáš Bittner, FEBU, FECSM Urol. praxi, 2015; 16(3): 109–112

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.