BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Vyznáte se v doplňcích stravy pro těhotné?

Těhotenství je obdobím, které je pro mnohé ženy spojeno s řadou změn. Ty žena pozoruje nejen na svém těle, ale také často na svém duševním stavu, potřebách a také prioritách.

Jakou hraje roli výživa v těhotenství?

Jedním z velkých témat bývá strava těhotné ženy a racionální přístup k výživě tak, aby podpořila vývoj a růst dítěte a také dobrý fyzický a psychický stav těhotné. Energeticky bohaté jsou zejména celozrnné obilniny, neloupaná rýže a pečivo, které jsou zdrojem vitaminů B a také železa, vápníku a vlákniny. Pro správný vývoj plodu jsou důležité bílkoviny, jejichž potřeba stoupá v těhotenství o 30%. Bílkoviny nalezneme např. v mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích, luštěninách, ořeších a semínkách.

Důležitou roli hrají také tuky (zejména ty s obsahem nenasycených mastných kyselin), které jsou nejen zásobárnou energie, ale díky nimž také dochází k vstřebávání v tucích rozpustných vitaminů (A, D, E, K). Velmi vhodné jsou tak za studena lisované oleje, které jsou zdrojem vitaminů E a omega-3-nenasycených mastných kyselin.

Zásadní složkou jsou vitaminy a minerály, které jsou obsaženy např. v ovoci, zelenině, kvasnicích, mase, obilovinách, rýži atd. a jejichž potřeba v době těhotenství významně vzrůstá.

V těhotenství by strava měla být ideálně pestrá a vyvážená a bohatá na vitaminy a minerály. Nelze-li zajistit adekvátní příjem takové stravy (např. z důvodu nechutenství, změny chutí či zvracení, nevhodné úpravy potravin) je na místě zvážit doplnění živin jinou formou. Správnou volbou budoucích maminek je proto doplnit jídelníček o vitaminy pro těhotné.

Vitaminy a minerály v doplňcích stravy pro těhotné

V lékárně naleznete řadu doplňků stravy pro těhotné s obsahem vitaminů a minerálů, které hrají pro vývoj plodu zásadní vliv. Obvykle obsahují níže uvedené složky.

Vitaminy skupiny B a vitamin C

Jde tzv. o vitaminy rozpustné ve vodě, u kterých je minimální riziko předávkování dané tím, že přebytečné množství látky se dostává do moči a odchází z těla. Vitaminy B-komplexu se podílejí na řadě procesů v lidském těle (metabolismus tuků, cukrů, bílkovin, syntéza RNA) a jsou tak velmi důležité pro vývoj plodu a správnou funkci orgánů a tkání. Mimo jiné mají některé z nich také vliv na mírnění těhotenských nevolností a zvracení. Z hlediska prevence vývojových vad a těhotenské anémie je velmi důležitý zejména vitamin B9 – tedy kyselina listová. Vhodné je začít s jejím užíváním již před vlastním otěhotněním, plánuje-li žena miminko, neboť největší vliv má její dostatek zejména v rané fázi vývoje embrya a poté plodu. Podání kyseliny listové v množství nad 400 µg v rané fázi těhotenství může redukovat riziko poškození neurální trubice a dalších defektů u novorozenců až o 70% a snižuje také riziko předčasného porodu.

Vitamin C je důležitý pro krvetvorbu, tvorbu tkání, kolagenu, kostní hmoty a zubů, dále také zvyšuje vstřebávání železa a podílí se na obranyschopnosti organismu.

Vitaminy A, D, E

Tyto vitaminy patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Existuje u nich riziko předávkování, proto by se k jejich příjmu mělo přistupovat racionálně.

Vitamin A má vliv na vývoj kůže, sliznic a správnou funkci zraku a je také důležitý pro zrání pohlavních buněk a tvorbu bílkovin, nukleových kyselin a lipoproteinů. V prvním trimestru může jeho nadbytečný příjem představovat pro plod nebezpečí. Výhodnější tak pro těhotné ženy je příjem provitaminu A, β-karotenu, kterého si tělo zpracuje jen tolik, kolik potřebuje.

Vitamin D přijímáme při dostatečném pohybu na slunci - jeho zdrojem je především sluneční záření. V období, kdy pobyt na slunci možný není, jeho hladina v organismu rychle klesá, proto je rozhodně na místě jeho substituce v podobě doplňků stravy. Vitamin D je významný např. pro vstřebání vitaminů A a také pro metabolismus vápníku a fosforu a tím také pro vývoj kostí a zubů.

Vitamin E je antioxidačním vitaminem důležitým pro funkci nervové a cévní soustavy, prevenci dětské anemie a podpoře plodnosti.

Minerály v doplňcích stravy

Železo společně s kyselinou listovou hraje roli v prevenci a léčbě anémie. Železo je důležité pro tvorbu červených krvinek, které přenáší kyslík.

Vápník je nezbytný pro správný vývoj kostí a zubů a správnou funkci svalů.

Hořčík se účastní metabolismu enzymů a jeho nedostatek v těhotenství může představovat riziko jak pro matku, tak plod i dítě.

Jód je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a metabolismu celkově. Hormony štítné žlázy jsou zásadní pro rozvoj mozku a inteligence dítěte. Nedostatek jódu vede ke snížené tvorbě těchto hormonů a retardaci.

 

Použité zdroje:

1. Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutr Rev. 2020 Oct 1;78(10):813-826.

2. Fajfrová J. Vitaminy a jejich funkce v organizmu. Interní Med. 2011; 13(12): 466–468

3. Hendrychová T et Malý J. Specifika potřeby vitaminů u zdravých těhotných a kojících žen, dětí a seniorů. Prakt. lékáren. 2013; 9(4-5): 196-200

4. Huskisson E, Maggini S, Ruf M. The role of vitamins and minerals in energy metabolism and well-being. J Int Med Res. 2007 May-Jun;35(3):277-89.

5. Kotrbová D. Doplňky stravy v graviditě. Prakt. lékáren. 2009; 5(1): 32–35

 

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.