Autor článku:
Hana Škopová

Lékárnička pro miminko – co mít raději ihned po ruce?

Nastal den D! Už nic nebrání tomu, aby si hrdí rodiče odvezli svoje miminko domů. Maminka, která v porodnici dostane maximum informací k nadcházejícímu období, by měla mít v nejlepším případě zajištěn odvoz; ideálně od novopečeného tatínka. Jde o velkou událost a první společný příjezd domů bude premiérou pouze jednou.


Nový začátek s miminkem

Rodiče si během příprav určitě opakovaně kladou otázku, zda už mají všechno, co bude novorozenec potřebovat. Miminko si toho ze začátku moc nežádá, hlavně pohodlí, klid, teplíčko, při hladu a žízni mlíčko a přebalit při počůrání a pokakání. Maminka bude po porodu pravděpodobně citlivější, unavenější, takže pokud může tatínek zajistit před návratem poklizenou domácnost, určitě by tím velmi potěšil. Věnovat se obratem domácím pracím je určitě to poslední, co by žena po porodu chtěla.

Lékárnička pro miminko – co mít raději ihned po ruce?

Uzpůsobit domácnost na příchod nového člena rodiny může probíhat i několik týdnů až měsíců předem. Poslední měsíc pak stačí skočit do lékárny nebo si objednat potřeby pro miminko k jeho opečovávání přes e-shop.

Hygiena pro miminko by měla být pro všechny zúčastněné radostí a hrou. Na úvod se rodiče a jejich miminko neobejdou bez základních hygienických potřeb. Sestavit si kosmetickou sadu pro miminko ke koupání a k péči o pokožku miminka naštěstí není nic těžkého. Samozřejmostí jsou také dětské pleny (Kolorky, Pampers, Happy), které doplňuje, v případě potřeby, kojenecké mléko (Kendamil, Beba, Hipp).

Ošetření jemné dětské pokožky a sliznic

Součástí lékárničky pro novorozence by měly být dětské hygienické tyčinky (Bella Baby) nejen na čištění oušek a také buničité polštářky na čištění očiček, pupíku a nosíku (Pur-Zellin). K očišťování očí obvykle stačí mít doma fyziologický oční roztok (Ocuflash, Omisan), při podezření na možný zánět pak antiseptické oční kapky Ophthalmo-Septonex nebo Desodrop.

Na očištění pupíku je vhodný antiseptický přípravek Octenisept v podobě kožního roztoku, který zastoupí 60% líh, jež se pro čištění pupíku dlouhá léta doporučoval. Nepálivá a nebarvící desinfekce se stejně hodí k dočištění rány po poranění, ke kterému ve výjimečných případech může dojít i u miminka.

Ošetření jemné dětské pokožky a sliznic
Lékárnička pro miminko – co mít raději ihned po ruce?

Na očištění intimní oblasti a zadečku obvykle stačí voda a malé utěrky perlanu na jedno použití. Na cesty se samozřejmě více hodí dětské vlhčené ubrousky ideálně bez parfemace.

Dětskou plenku je potřeba vyměnit co nejdříve po vykonání potřeby a použít ochranný krém proti opruzeninám (např. Bébéderm, Bepanthen Baby nebo Weleda Baby Měsíčkový kojenecký krém). I přes veškerou péči se někdy nevyhneme vzniku opruzeniny spojené se začervenáním a podrážděním pokožky. V takovém případě pomáhají přípravky s vyšším obsahem zinku, např. Sudocrem a pokud nezabírají a podrážděná pokožka se infikuje kvasinkou, vzniká tzv. plenková dermatitida, tak je vhodné nanášet krémpastu s antimykotickým účinkem - Imazol.

Správné zažívání od narození

sadě pro miminko by se mělo předem počítat s tím, že se miminka rodí s nevyzrálým trávicím traktem. Zpočátku je tak mohou trápit bolesti bříška, nadýmání a někdy také zácpa či průjem.

Správné zažívání od narození

Na nadýmání mohou pomoci především čaje s fenyklem obecným, které jsou určeny primárně pro maminku a na miminko působí skrz mateřské mléko. Pokud by mamince časté popíjení fenyklového čaje nebylo příjemné, může užívat tobolky Lactil, které obsahují sušený fenyklový extrakt spolu s anýzem. Pokud by se efekt stále nedostavil, sílu bylinek na nadýmání může maminka vyzkoušet v přípravku Babycalm. Miminku se (od ukončeného 1. měsíce) zpravidla podává 10 kapek před každým kojením přímo do pusinky. Kapičky se před prvním použitím ředí dle návodu. Další možností je nasazení kapek s obsahovou látkou simeticon, které pomáhají rozpouštět plyny (Espumisan kapky, Enticon kapky). Účinné také bývají masáže bříška s olejíčkem či gelem (Weleda olej na masáž bříška kojence, Dětský emulgel při nadýmání Pupík) a nahřívání bříška nahřívacím polštářkem. Při potížích s plynatostí se může na kraj konečníku zavádět tenká trubička, která je k použití u kojenců přímo určena; tzv. rektální rourky (např. Riocath) jsou zdravotnický prostředek určený pro domácí použití, který umožňuje odvod nahromaděného plynu. Rodiče se nemusí bát, použití je snadné a vlastní zavedení trubičky miminko necítí.

Na podporu trávení a také při průjmu a zácpě lze podávat probiotika (např. Biogaia Protectis, Biopron Baby, Laktobacílky baby). Probiotika se skrz zdravá střeva podílejí na zvýšení imunity a jsou také první volbou při případné zácpě. Závažnější obtíže projevující se zácpou se v novorozeneckém věku řeší vždy s dětským lékařem.

 

V případě průjmu je velmi důležité kontrolovat zavodnění dítěte, pokusit se kojit častěji, přidávat dětské bio čaje vhodné od prvního týdne, případně podávat rehydratační roztoky (Kulíšek, Enhydrol). Probiotika specifického složení (léčivé přípravky s kvasinkou Saccharomyces boulardiiEnterol), se mohou podat u průjmů už od narození, ale v těchto případech je vždy nutné kontaktovat lékaře. K léčbě průjmu a dalších poruch trávení lze od narození podávat přírodní látku tanát želatiny, která vytváří na střevní sliznici ochranný film (Tasectan KIDS, Tasectan DUO Kids).

U miminek se také často objevuje ublinkávání po jídle, se kterým může pomoci Gastrotuss Baby sirup. Nesmí se však jednat o zvracení většího množství mateřského mléka, v takovém případě je nutná konzultace s dětským lékařem.

Nosní hygiena a rýma u novorozence

Péče o nos miminka je na denním pořádku. Pro ještě ležící miminko se velmi osvědčily ampulky Libenar. Trpí-li dítě rýmou, je zásadní pomoci dítěti s odstraněním hlenu z horních cest dýchacích, aby nestékal zadem do krku a nedráždil tak ke kašli. Pokud by vám více vyhovovaly přípravky s obsahem mořské vody ve formě spreje, vybírat můžete např. ze sprejů Sterimar. Mořská voda hlen zředí a odsávání hlenů nosní odsávačkou je snazší (Nosko, Gama, Nuk).  Pokud má miminko dutiny ucpané, přechází se nejprve z izotonické mořské vody na hypertonický nosní sprej – Salimar. Hypertonická mořská voda nosní sliznici zklidní a zlepšuje účinnost tzv. dekongestantů, které se nasazují, pokud nebude odsávání a mořská voda stačit. V takovém případě je vhodné mít v lékárničce také kapky Nasivin Sensitive pro kojence. Pokud nic z výše uvedeného nebude stačit, dětský lékař může po vyšetření miminka předepsat antibiotické kapičky Pamycon. Při rýmě by mělo miminko přijímat ještě více tekutin, tj. pokud je to možné, je žádoucí častěji kojit.

Nosní hygiena a rýma u novorozence

Teplota a horečka u novorozence

Teplota a horečka u novorozence

Teplotu při podezření jejího zvýšení kontrolujeme nejlépe v konečníku digitálním teploměrem s ohebnou špičkou (Cemio Metric Flex, Thermoval Kids) nebo pomocí bezkontaktního teploměru, který se přikládá nejčastěji na čelo nebo se hodnota odečítá na ušním boltci (Cemio Metric Smart, Wellion). Horečku nad 38,5 °C snižujeme vlažnými obklady kotníků a zápěstí a podáním čípku nebo sirupu s obsahem paracetamolu či ibuprofenu dle váhy dítěte (u novorozenců ty „nejslabší“ - např. Nurofen pro děti 20mg/ml a Paralen 100 čípky). Opět je v případě zvýšené teploty až horečky nutné dohlížet na dostatek tekutin. Jakékoliv výkyvy teploty se u miminek konzultují s lékařem.

Pozlobit mohou také klubající se první zoubky, což může být také provázeno zvýšenou teplotou. Nejznámější první pomocí je lehké masírování Calgelem, který s bolestivostí dásní pomáhá.  Ke zmírnění potíží se také velmi osvědčují homeopatické roztoky v ampulkách Camilia.

Výbava pro miminko.

Co dál do sady pro miminko?

Další potřeby vhodné do výbavičky pro miminko můžete vybírat ze sortimentu Nuk – např. dětské zdravotní nůžky s kulatou špičkou, teploměr do koupele, dětský kartáč s hřebínkem na vlasy, také šidítka a kojenecké lahve a savičky. Další potřeby nabízí sortiment Avent – např. sáčky na mateřské mléko, anti-colic láhve, digitální elektronickou chůvičku, video monitor, sterilizátory, ohřívač lahví, parní hrnec s mixérem apod. Inspirovat se můžete také sortimentem Mam. Další produkty pro péči o novorozence si můžete prohlížet přímo na stránce Výbava pro miminko.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.