Horečka a teplota u dětí: Jak si s ní poradit?

Už je to tu zase. Děti přicházejí ze školky nebo ze školy, vypadají unaveněji než jindy, šáhnete jim na čelo a hned víte, že je něco špatně. Změříte teploty a je vám jasné, že o zábavu na několik dalších dní a nocí máte postaráno.

Aby tělo dítěte a člověka obecně fungovalo, jak má, je zapotřebí, aby udržovalo stálé vnitřní podmínky, tedy homeostázu. K těmto vnitřním podmínkám, patří i teplota. U dětí do 2 let je normální teplota stálá po celou dobu dne a poté její hodnoty kolísají dle denní doby (v  časných ranních hodinách je nejnižší a kolem 18h nejvyšší).

Nejčastějšími příčinami horečky je infekční onemocnění, které obvykle postihuje horní cesty dýchací. Původci bývají viry, někdy také bakterie, ale příčinou mohou být např. i neinfekční metabolická či autoimunitní onemocnění. Zvýšená teplota či horečka se také objevuje po aplikaci očkování.
Obvykle u dětí pozorujeme pláč, změna v chování, únava, ztráta chuti k jídlu, citlivost, změna barvy kůže, teplou kůži, pocení a někdy třes.

Febrilní křeče, víte, o co jde?

Někdy následkem rychlého vzrůstu teploty dojde ke vzniku křečovitého záchvatu označovaného jako febrilní křeče. Ty se objevují u dětí zpravidla od 6 měsíců do 5 let. I když febrilní křeče dovedou pořádně vyděsit, obvykle jde nekomplikované krátce trvající stavy. V případě, že se ovšem objeví, vždy ihned kontaktujte lékaře, který stav dítěte posoudí a poradí, jak dále postupovat.

Jak teplotu správně změřit a kdy se vydat k lékaři?

V současné době jsou k měření teploty u dětí využívány zejména digitální teploměry s ohebnou špičkou vhodné pro pažní, orální, vaginální i rektální měření (např. Thermoval Kids), případně tradičnější skleněné galiové teploměry.
Infračervené bezkontaktní teploměry (Cemio Metric 308 Smart) se hodí spíše pro zjištění přibližné hodnoty. Pokud se pohybujete mimo domov, mohou orientační informaci o teplotě poskytnout indikátory teploty v cestovní lékárničce (nálepky, ukazující orientační teplotu).
 
U novorozenců, kojenců a batolat zpravidla preferujeme měření teploty v konečníku před měřením teploty v podpaží. Tradičně se doporučuje odečíst 0,5 °C, nicméně jde o průměrnou hodnotu, která nemusí být úplně přesná. Rozdíl hodnot mezi měřením v podpaží a v konečníku se může pohybovat  od - 0,2 °C do + 0,9°C, proto pokud má dítě vyšší naměřenou teplotu v podpaží, je vhodné změřit i teplotu rektální.

U novorozenců při horečce, která se objevila náhle, vždy konzultujeme aktuální stav s pediatrem. U dětí starších sledujeme stav, a pokud horečka přetrvává déle jak dva dny a zejména pokud se pohybuje nad 39°C nebo se stav dětí zhoršuje, opět kontaktujeme po této době pediatra.
 
Kontrolujte při horečce u dětí i končetiny a trup! Objevíte-li vyrážku s velkým množstvím malých fialových či červených skvrn, ihned vyhledejte lékařskou pomoc, může jít o projevy bakteriální meningitidy (zánět mozkových blan)

 

Jak na léčbu zvýšené teploty a horečky?

  • Zajistěte, aby dítě bylo v klidu a odpočívalo, tzn. vyhněte se zvýšené fyzické aktivitě.
  • Volte lehčí stravu bohatou na vitaminy, minerály a živiny (ovoce, zelenina, vývary apod.)
  • Volte oblečení úměrně stavu dítěte a jeho teplotě.
  • Nezapomínejte na pitný režim. Někdy dětem vyhovuje podávání ochlazených tekutin po lžičkách. Vhodné jsou také dětské bylinné čaje např. s heřmánkem či rakytníkem.

Zvýšenou teplotu do 38 °C nesnižujeme. Při teplotě nad 38,5°C je vhodné zkombinovat dva léčebné postupy – fyzikální a medikamentózní metody.

Fyzikální metody zahrnují sprchování, zábaly. Teplotu vody v tomto případě NIKDY nevolíme studenou, ale spíše lehce vlažnou. Zábaly ani sprchování nejsou vhodné, má-li dítě mramorovanou kůži či studené nohy.
Z hlediska medikamentózního podáváme léčivé přípravky pro děti, které snižují bolesti a horečku – antipyretika či nesteroidní antiflogistika, která působí i protizánětlivě.
 
Tradičním antipyretikem vhodným již pro malé děti je paracetamol. Paracetamol je možné podávat v dávkách 10-15mg/kg po 6hodinách již od novorozeneckého věku. Z nesteroidních antiflogistik je u dětí využíván ibuprofen v dávce 5-10mg/kg cca po 8h. Po dohodě s lékařem lze případně, pokud horečka neklesá střídat přípravky s těmito látkami po 4h.

Pro malé děti jsou přípravky dostupné ve formě čípků či sirupů, pro větší pak i ve formě tablet rozpustných v ústech a klasických tablet s dávkou přizpůsobenou váze a věku dětí. Vždy dbejte na správné dávkování, neboť příliš nízká dávka nemusí mít žádoucí efekt a příliš vysoká dávka může být pro tělo dítěte toxická!

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.