Proč nepodceňovat zadní rýmu u dětí?

Zadní rýma patří k běžným symptomům bakteriálních a virových onemocnění. Ač se může jevit jako obtěžující leč banální problém není radno ji podceňovat, neboť s následky špatné léčené či neřešené zadní rýmy můžete i s malým „unudlánkem“ skončit v nemocnici.

Co je to zadní rýma a jaká rizika u dětí představuje?

Syndrom zadní rýmy (angl. post nasal drip syndrom) je charakteristický stékáním sekretu či hlenu po zadní straně hrtanu, čímž dráždí nervy v této oblasti a vyvolává kašel. Kromě kašle má také dítko obvykle problém s ucpaným nosem, výtokem z nosu, chrápáním a může trpět dušností, škrábáním v krku a bolestmi hlavy. Komplikovat situaci může zvýšená teplota, zvracení z přebytečného hlenu a celkové vyčerpání organismu.

Zadní rýma se obvykle objevuje v souvislosti se zánětem nosohltanu či vedlejších nosních dutin, ale může také souviset s mechanickou překážkou, alergickou reakcí či anatomickou anomálií.

Zadní rýmu u dětí
Nabídka zde

Objevte kvalitní přípravky na rýmu a dýchací cesty za super ceny ...

Riziko představuje zadní rýma pro kojence, neboť kojenci dýchají primárně nosem a dýchání ústy se vyvíjí až s postupem věku. Ucpaný nos a zadní rýma je tak pro ně značným problémem, který může vést ke snížení příjmu potravy, apatii a nedostatečné saturaci kyslíkem. 

Neléčená zadní rýma také představuje zvýšené riziko zánětu středního ucha, průdušek, zánětu spojivek, zánětu hrtanu - laryngitidy, tedy stavu, který pro malé děti představuje nebezpečí udušení následkem otoku a stažení dýchacích cest a také zápalu plic, který může být rovněž život ohrožující

 

 

Jak předcházet komplikacím a jak podpořit léčbu zadní rýmy u dětí?

Existují opatření, která vám pomohou s bojem proti zadní rýmě u našich nejmenších:

  • Zvlhčujte vzduch –  dbejte na to, aby v místnosti, kde dítě spí, nebyl příliš suchý vzduch, pomoci mohou mokré plíny na radiátoru či difuzéry a zvlhčovače a přes den větrejte.
  • Čistěte dětem nos – vhodné jsou roztoky mořské vody ve formě kapek či sprejů či výplach nosní konvičkou, u kojenců a batolat jde pak snáze rýmu odsát nosními odsávačkami.
  • Zajistěte dětem vyvýšenou polohu při spánku  - vyvýšená poloha usnadní odtok hlenu a sníží dráždění ve spánku.
  • Opatření pro starší děti – pomoci mohou také např. reflexní koupele či kloktání slané vody.
  • Připravujte lehké a pestré pokrmy  – jde o zdroje vitaminů a minerálů, které při nemoci posílí dětské tělo.
  • Odpočinek je velmi důležitý – nachlazené děti by měly mít klidový režim a odpočívat podle jejich potřeby.
  • Myslete na hydrataci dítěte – malé děti rychle ztrácejí tekutiny zejména při vyšší teplotě nebo zátěži, proto zajistěte dostatečný příjem tekutin (voda, čaj, mateřské mléko, umělá výživa), aby nedošlo k rozvrácení organismu dítěte.
  • Inhalujte s dětmi – k inhalaci lze použít např. Vincentku, solné roztoky, ale také byliny či vhodné aromatické olejíčky.
Jak zadní rýmu léčit?

Jak zadní rýmu léčit?

Na čištění nosu již byly výše zmíněny spreje a kapky s roztoky mořské vody. Ke zvlhčení sliznice a naředění hlenu se obvykle používají izotonické mořské vody (Stérimar Baby Nosní hygiena), pokud je přítomen i otok, tak spíše hypertonické mořské vody (Salimar hypertonická mořská voda). Dostupné jsou také spreje s obsahem mědi určené na infekční rýmu (Stérimar Cu Nos náchylný k infekci). Efektivní také může být použití nosní konvičky určené k výplachům cca od 3 let (Vincentka Nasalis Startovací sada).

Z dalších produktů, které mají smysl pro doplnění léčby a působí komplexněji, můžete sáhnout po bylinných a rostlinných extraktech vhodných pro děti. Jedním z našich tipů je např. Sinupret ve formě sirupu nebo kapek, který usnadňuje rozpouštění hlenů a pomáhá při zánětech vedlejších nosních dutin a dýchacích cest.  

Vše na rýmu

Objevte kvalitní přípravky na rýmu a dýchací cesty za super ceny ...


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.