Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Jak podpořit odkašlávání - co na vlhký kašel a zahlenění?

Zahlenění a vlhký kašel jsou projevy, které se často objevují v souvislosti s nachlazením či záněty dýchacích cest, někdy ale také mohou souviset s chronickými onemocněními.
Jak podpořit odkašlávání

Kdy je potřeba podpořit odkašlávání?

Před volbou vlastní léčby kašle je potřeba určit, o jaký typ kašle se jedná. Rozlišujeme suchý dráždivý kašel a kašel vlhký, tzv. produktivní.

Suchý kašel organismus namáhá a vyčerpává, a proto je naší snahou ho zmírnit, zklidnit a utlumit. Naproti tomu u vlhkého kašle (zejména pokud je spojený se silným zahleněním), při kterém se nedaří hlen vyloučit z těla ven, je vhodné zahájit takové úkony, abychom hlen naředili a podpořili jeho odkašlání.

Vlhký kašel není radno podceňovat, neboť může přejít do chronického stavu a také být příčinou závažných zánětů v oblasti dýchacích cest. Nepomáhají-li zvolená opatření ani volně prodejná léčiva do 5-7 dnů nebo se váš stav ještě zhoršuje, kontaktujte svého lékaře. 

 Co pomáhá při vlhkém kašli?

  • Adekvátní pitný režim je pro naředění hlenu a kooperaci a volně prodejnými léčivy na vlhký kašel stěžejní.
  • Pestrá kvalitní strava bohatá na vitaminy, minerály a nenasycené mastné kyseliny podpoří organismus v době léčby.
  • Kašel nezlehčujte, dopřejte svému tělu čas na odpočinek, v době nemoci se nenamáhejte.
  • V místnosti, kde spíte, nepřetápějte, aby nebyl vzduch příliš suchý a spíše vzduch zvlhčete za pomoci difuzéru či zvlhčovače. Přes den pravidelně větrejte.
  • Vyzkoušejte aromaterapii.
  • Před spánkem si udělejte prsní zábal – rozetřete např. prsní balzám na oblast hrudníku a prsou, překryjte igelitovým sáčkem či fólií a přes to položte ručník.
  • Spěte ve vyvýšené poloze
Jak podpořit odkašlávání

Léčba vlhkého kašle

Jaké možnosti nabízí lékárna? K léčbě vlhkého kašle se používají léčiva s obsahem tzv. „mukoaktivních látek“. Jde o složky, které působí komplexně – podporují ředění hlenu, jeho odchod z dýchacích cest a některé také působí antioxidačně a snižují přichycení bakterií v dýchacích cestách, čímž podporují účinek antibiotik. Obecně lze říci, že pro správný efekt je při užívání zmíněných léčiv potřeba dodržovat dostatečný pitný režim a nepodávat je na noc, protože mohou dráždit ke kašli v rámci podpory odkašlávání. Léčivé přípravky na vlhký kašel jsou dostupné v mnoha lékových formách (kapky, sirupy, tablety, kapsle, prášky pro přípravu suspenzí atd.). Dle doporučení výrobce pak volíme vhodnou formu a přípravek pro danou věkovou kategorii pacienta.

Často se tak setkáte s volně prodejnými léčivy, které obsahují ambroxol (Mucosolvan, Ambrobene), bromhexin (Bromhexin 8 a 12 KM kapky), acetylcystein (ACC, ACC Neo a ACC Long), erdostein (Erdomed granule pro přípravu perorální suspenze) či guaifenezin (Robitussin Expectorans sirup, Guajacuran tablety).
Dostupné jsou na podporu odkašlání také přípravky s obsahem tymiánu obecného a břečťanu popínavého (Prospan, Hedelix, Bronchipret, Ivex).
Oblíbené jsou také sirupy zejména s obsahem jitrocele klopinatého či mateřídoušky obecné (Dr. Weiss Stopkašel, Terezia Nekašli). V průběhu dne lze ulevit cucáním pastilek s obsahem obdobných složek (Stopkašel Medical pastilky, Isla bylinné pastilky, Generica Hydro pastilky, Tussirex).
V rámci navýšení pitného režimu mohou kromě vody pomoci také bylinné čaje (Leros Pulmoran, Apotheke Průduškový čaj, Leros Mateřídouška, Lípa, Apotheke Šalvěj lékařská) a bylinné prsní masti a balzámy (Královská průdušková mast, Psí sádlo, Aromatika Dětský prsní balzám, Nobilis Tilia Davídek dětský eukalyptový balzám).

U akutního zánětu průdušek velmi dobře zabírají přípravky Kaloba. Kaloba je o přírodní lék, který obsahuje extrakt z kořene rostliny Pelargonium sudoides. Vyrábí se v kapkách, sirupu a tabletách. Dalším přírodním lékem na příznaky akutního zánětu průdušek a vedlejších nosních dutin jsou měkké tobolky Soledum s obsahem cineolu. Soledum se vyrábí ve dvou sílách, 100 a 200mg.


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.