Autor článku:
Denisa Janišová

10 TIPŮ: Jak se zbavit bolesti v krku

Bleskový útok na náš krk! Ráno se probudíte a každé polknutí bolí. Hrdlo máte zarudlé, oteklé, škrábe a pálí. Co s tím?

Bolest v krku, které začíná nepatrným škrábáním, je nepříjemný vjem, kterého si zajisté všimnete. Jedná se o souhrn infekčních onemocnění dýchacích cest, alergií, znečištění ovzduší, ale i pozůstatky ze včerejšího večera a vaší účasti na koncertu. Viry kolem nás si prázdniny neberou a akutní infekce horních cest dýchacích vás může poctít návštěvou po celý rok.

Víte, jak se bolesti v krku zbavit?

Přinášíme vám 10 ověřených a účinných rad.

1. tip: Lokální léky na bolest v krku

obsahují látky zmírňující zánět v krku a zároveň ústa dezinfikují. Léky s obsahem lokálního anestetika znecitlivují sliznici a tak zmírňují bolest v krku. Můžete si vybrat pro vás ideální lékovou formu od pastilek, sprejů až po kloktadla. Mezi oblíbené a účinné pomocníky patří klasické přípravky jako Tantum Verde, Strepsils, Strepfen, Septabene, Neo-angin, Septofort, Orofar, Orocalm, Jox, Stopangin, které můžete doplňovat nebo střídat s přípravky na přírodní bázi: Královské pastilky, ViroStop, Junior-angin, StopKašel Angin-Ex, Viruprotect, HerbalMed Medical, Streptokill, Arodubin, FreeAngin, Coldisept nanoSilver, Isla, Hydro pastilky a z homeopatik můžete vyzkoušet Homeogene a Homeovox.

2. tip: Dodržujte dostatečný pitný režim

Zvlhčená sliznice se dokáže lépe bránit a regenerovat a správný pitný režim hraje roli při imunitních pochodech a také při čištění plic, pokud se k bolesti v krku přidá kašel, při kterém je často nutné ředit hlen a podpořit odkašlávání.

Vše na bolest v krku

Objevte léčivé přípravky na bolest v krku v naší nabídce za super ceny ...

Věděli jste, že...

Nejoblíbenější přípravky používané při bolesti v krku jsou pastilky. Dávkování určuje výrobce. Důležité je vždy po vycucání nechat léčivé látky na sliznici v ústech působit, zpravidla tedy kolem 30 minut nepít a nejíst. Důležité je se právě naopak napít před každou pastilkou. Při cucání se zvyšuje tok slin a hrtan a oblast krku je tím zvlhčována, čímž se podrážděné hlasivky rychleji uzdravují.

3. tip: Uzdravení napomáhá suchý zábal krku

V případě angín se osvědčil známý Priessnitzův zábal. Kousek látky nebo kapesníku namočte do vlažné vody a přiložte na krk. Mokrou látku překryjte igelitovým sáčkem a celý zábal na závěr obvažte silnější látkou. Máte doma tvaroh? Udělejte si tvarohový zábal. Tvaroh namažte na krk, zakryjte igelitovým sáčkem a celý zábal na závěr obvažte a zpevněte silnější látkou.

4. tip: Zvyšte (dlouhodobě) příjem vitaminu C, zinku a vitaminu D

úpravou jídelníčku nebo doplňky stravy. Tahle trojka přispívá k normální funkci vaší imunity a také k jejímu navýšení. Významným zdrojem vitaminu C jsou černý rybíz, citrusy, rakytník, šípek, paprika, květák a brokolice. Bohatým zdrojem zinku je hovězí a vepřové maso, sýry, fazole a ořechy. Vitamin D najdete v tučných rybách, především mořských, vaječném žloutku, houbách, v mléku a mléčných výrobcích.

5. tip: Dodržujte klidový režim.

Pokud to půjde, šetřte se, protože tím poskytnete organismu nejlepší podmínky k mobilizaci obranných sil a k co nejrychlejšímu vyléčení. Přecházená bolest v krku může postupovat směrem dolů na plíce i směrem nahoru k horním cestám dýchacím. O další příznaky onemocnění rozhodně nestojíte. Určitě ani o ztrátu hlasu.

6. tip: Kloktejte vlažnou vodu se solí.

Pokud umíte kloktat, ulevte krku tímto způsobem klidně několikrát denně. Tzv. "Gargarisma 4 soli" ke kloktání koupíte v lékárnách, stejně tak Vincentku. Pozor u dětí, aby kloktadlo nebylo vdechnuto. Slivovici raději nekloktejte, sliznici krku totiž vysušuje.

7. tip: Sáhněte po bylinkách, pijte čaje

a kloktejte. Mezi osvědčené přírodní pomocníky patří med (se skořicí), cibulový sirup, šalvěj, hřebíček i heřmánek.

8. tip: Potírejte hrudník a záda bylinnými prsními balzámy

Kombinace bylinných silic předchází a ulevuje při nachlazení, ucpaném nosu, rýmě a kašli. Možná znáte Psí sádlo.

9. tip: Mějte pod kontrolou alergii

Škrábat v krku vás může také z důvodu alergie. Pokud je to zrovna váš případ a o svých alergických projevech víte, užijte antihistaminikum (lék na alergii), který máte pravděpodobně při ruce. Z těchto důvodů jsou tyto léky k zakoupení bez lékařského předpisu. Z pochopitelných důvodů zkuste zamezit kontaktu s alergenem.

10. tip: Pro nabuzení imunity

si krátkodobě nasaďte kapky, tablety, sirup nebo pastilky s Echinaceou, která je osvědčeným rychlým pomocníkem při onemocnění dýchachích cest. Pokud se obáváte dalších příznaků, z homeopatik si můžete preventivně nasadit Oscillococcinum. Imunitu si ještě více nesnižujte kouřením a pobytem v zakouřeném prostředí. 

Věděli jste, že...

Některé pastilky obsahují cukr, což by měli zohlednit diabetici. Léky s obsahem lokálních anestetik nejsou určeny kardiakům, resp. lidem, kteří se léčí antiarytmiky. Přípravky obsahující jód je vhodné konzultovat při poruchách štítné žlázy.

Pokud se do tří dnů samoléčby příznaky nelepší a neustupují, špatně se vám polyká s pocitem "knedlíku v krku", máte horečky a cítíte se celkově hůř, kontaktujte lékaře. Jedná se pravděpodobně o bakteriální infekci...

Jak na bolest v krku v těhotenství?

Během těhotenství se obecně s léky nakládá opatrně. Bolest v krku není výjimkou. Jakákoliv léčiva vám schválí váš ošetřující lékař a nemusíte se tolik obávat všeho, co je uvedeno v příbalovém letáku. U léčiv vždy míra rizika nesmí převážit benefit z nasazené léčby. Jako těhotná žena můžete praktikovat Priessnitzův obklad či tvarohový zábal, kloktat volně prodejné kloktadlo 4 Natria, Vincentku a nasadit si přírodní pastilky, které mají svoji indikaci pro těhotné na obalu či příbalové informaci uvedenu. Skvělou volbou jsou např. Isla pastilky z islandského lišejníku. Vyhýbat byste se měly šalvěji (hlavně čajům), která může v nejhorším případě způsobit překrvení pánve a vést k potratu. Jiné prospěšné bylinky užívejte dle svých zkušeností se snášenlivostí.

Vše na bolest v krku

Objevte léčivé přípravky na bolest v krku v naší nabídce za super ceny ...

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.