Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Kašel po onemocnění COVID-19: Jak ho zvládnout?

Kašel je jedním z projevů virových a bakteriálních onemocnění v oblasti dýchacích cest a stejně tak byl pozorován u pacientů s probíhajícím onemocněním COVID-19. Respirační projevy jako dušnost a kašel mohou někdy přetrvávat týdny i měsíce po prodělání nemoci.

Jak postupovat v případě, že respirační potíže neustupují?

Kašel trvající několik týdnů nemusí být po prodělaném onemocnění ničím neobvyklým. Může být dát „dočišťováním“ dýchacích cest nebo podrážděním nervových drah v této oblasti. Po prodělání COVID-19 se předpokládá souvislost právě s nervovými drahami, jejich zvýšeným podrážděním či poraněním.

Na druhou stranu není radno tyto přetrvávající projevy přehlížet a bagatelizovat a nejlépe vždy konzultovat další postup s vaším lékařem.

Co může pomoci vašemu organismu?

Po prodělaném respiračním onemocnění a zejména po prodělání COVID-19 berte v potaz potřeby vašeho těla a co nejvíce se přizpůsobte se jeho potřebám.

  • Dodržujte klidový režim, nezatěžujte tělo nadměrnou fyzickou aktivitou.
  • Vyhýbejte se stresovému prostředí.
  • Dbejte na pestrou stravu bohatou zejména na vitaminy a minerály.
  • Pijte dostatek tekutin a vyhýbejte se nadměrnému požití alkoholu.
  • Omezte kouření či ideálně přestaňte kouřit!
  • Snažte se zajistit, aby odpočinek a spánek byly kvalitní a odstraňte z okolí místnosti rušivé vlivy, co by mohly spánek narušit (zapnuté TV, rádio, nesledujte před spánkem mobil).
  • Nepřetápějte místnost, v které spíte.
  • Při kašli může pomoci zvlhčení vzduchu v místnosti. Využít můžete i difuzér s aromaterapeutickými olejíčky.

Jakou zvolit léčbu?

V první řadě, přetrvává-li kašel, vždy nejprve kontaktujte svého lékaře, který určí, zda nebude již vhodné nasadit některé léky vázané na předpis a zda vás nevyšle na další vyšetření.

Vlastní léčba kašle se odvíjí od toho, zda jde o kašel čistě suchý dráždivý či zda je vlhký a stále odkašláváte hleny.

Mějte na paměti, že...

Špatně zvolené volně prodejné přípravky na kašel mohou kašel podpořit a tak před vlastní volbou je vhodné vždy zkonzultovat váš stav s lékárníkem. Také není vhodné bez porady s lékařem užívat tyto preparáty déle než 14 dní.

Řešíme-li dráždivý kašel spíše suššího charakteru, snažíme se volit přípravky, které mohou tyto potíže zmírnit a kašel zklidnit. Léčiva tišící kašel jsou dostupné zejména ve formě kapek a sirupů, někdy také tablet a obsahují obvykle látky butamirát (Sinecod), dextrometorfan (Robitussin Antitussicum) či levodropropizin (Levopront). Variantou mohou být také kombinované preparáty (Stoptussin).

Přetrvává-li stále zahlenění, lze podávat přípravky podporující ředění a odchod hlenu z našeho organismu. Tyto preparáty mají ve svém složení často ambroxol (Ambrobene), bromhexin (Bromhexin), acetylcystein (ACC Long 600mg), guajfenezin (Robitusin Expectorans). Tato léčiva je vhodné brát obvykle spíše po jídle a neužívat na noc, kdy by mohla vyvolat dráždění.

Byliny a kašel

K volně prodejným preparátům na kašel patří také ty s obsahem bylin. Obvykle jde o kombinaci více druhů bylin např. jitrocel kopinatý, mateřídoušku úzkolistou, tymián obecný atd. (Terezia Company Nekašli, Stopkašel Medica sirup, Aromatica Avenisa tympánový sirup s jitrocelem). U vlhkého kašle jsou oblíbené přípravky s obsahem zejména břečťanu popínavého (Hedelix) či kombinace jeho kombinace s tymiánem obecným (Bronchipret tymián sirup). Variantou při kašli mohou být také homeopatické sirupy (Stodal).

Úlevu mohou poskytnout různé bylinné pastilky s obsahem jitrocelu kopinatého, šalvěje lékařské a islandského lišejníku.

Oblíbené jsou také různé bylinné čaje a čajové směsi (Leros Mateřídouška, Pulmoran, Apotheke Průduškový čaj, Leros Cesty dýchací).


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.