Autor článku:
Hana Škopová

Vši u dětí a dospělých – ihned řešte!

Vši, kdo by je neznal. Někdo z doslechu, někdo z vlastní koupelny. Dnes je domácí léčba vší a hygiena vlasů snadná, rychlá a účinná. Efektivně se můžete zbavit vší za jeden večer a s dalšími tipy na prevenci a zabránění přenosu vám rádi poradíme v tomto článku. Minimalizujte riziko a používejte jen doporučené metody na odstraňování vší a hnid. Máte doma všiváček?
Přípravky na vši ve vlasech

Objevte v naší nabídce osvěčené přípravky na vši ve vlasech za super ceny ...

Veš dětská – seznamte se

Veš dětská /hlavová/ (Pediculus capitis) je hmyz, který si k životu vybírá lidské vlasy a pokožku hlavy, ze které saje krev. Tento cizopasník pobývá hlavně v oblasti spánků, záhlaví na zátylku a za ušima. Dospělá veš saje krev 4–5krát denně. Samice se dožívají jednoho měsíce, samci ještě méně. Vývoj zrychluje vyšší teplota, nesvědčí jim chlad a sucho. Během měsíce je jedna veš schopna naklást přes 100 vajíček, které známe pod označením hnidy. Hnidy jsou na vlasy přilepeny, aby se z nich za dalších 7–11 dní vylíhly larvy (nymfy). Nymfa už sice leze, ale hostitele ještě nemění, saje krev a během dalších 8 dní dál dospívá. Pokud veš necizopasí na svém hostiteli a nemá možnost sát krev, do 24 hodin umírá na dehydrataci.

Věděli jste, že...

Jeden ze známějších příbuzných druhů vši dětské je veš muňka „filcka“ (Phthirus pubis), která nepřežívá ve vlasech, ale jiných částech těla, např. v oblasti intimních partií. Přenáší se proto primárně pohlavním stykem.

Veš samovolně hlavu neopouští, protože chce zůstat v kontaktu s vlasy.

Jak vypadá veš?

Poznali byste veš ve vlasech? Dospělou veš a její vajíčka? Pro svou velikost kolem 3 mm (představte si zrnko kmínu) je veš často přehlédnutelná. Má malou hlavičku a ploché protáhlé tělíčko. Svými krátkými, o to silnějšími nožičkami ve třech párech se dobře přichycuje na vlasy (a chlupy), a to přes drápek, kterými jsou nožičky zakončeny. Barva se mění, jak veš stárne. Z průhledné barvy (mají čerstvě vylíhnuté nymfy) jde veš postupně do hněda. V blond vlasech se bohužel vši hledají velmi obtížně. V tmavých vlasech jsou vši na pohled tmavší než ve světlých. I když se to traduje, veš neskáče, jen rychle leze.

Jak vypadá hnida?

Jak identifikovat na hlavě hnidy, vajíčka vší? Existuje spousta triků. Hledáte něco, co na vlasech běžně vy, resp. dítě nemáte, a to přibližně o velikosti 1 mm, malého sezamového semínka. Vajíčka vší jsou droboučké bílé, bělavě lesklé až průsvitné váčky pevně přilepené ve vlasech, ze začátku těsně u pokožky hlavy. Pokud je najdete právě tam, veš je čerstvě nakladla. Pokud najdete hnidy minimálně 8 milimetrů od pokožky hlavy, už jsou to jen schránky (skořápky) vylíhlých vajíček, jsou to už prázdné obaly, „mrtvé hnidy“. Prázdný obal vajíčka zůstává přichycený na vlasu i poté, co se hnida vylíhne, a proto společně s vlasy odrůstá. Mrtvé skořápky značí proběhlou infekci a je jasné, že ani ty ve vlasech nechcete. 

Nevylíhnutou živou hnidu můžete poznat také podle toho, že když se vám ji podaří mezi nehty stlačit, slyšíte jemné lupnutí, prasknutí. Prázdná schránka už „praskat“ nebude. Tyto staré skořápky už nemůžou způsobit další přenos vší, nejedná se o akutní zavšivení, bohužel stále se dokáží velmi pevně držet na vlasech a nutné je jejich mechanické odstranění např. všiváčkem.

Kde hnidy nejčastěji najdete?

Hnidy hledejte těsně u pokožky hlavy – veš klade svá vajíčka hlavně za uši, na zátylek a také pod ofinu. Pro hnidy je tu ideální prostředí zajišťující teplo a vlhko. Pro svou průsvitnost je lehce přehlédnutelná také nymfa (larva) vši, která se z hnidy právě vylíhla.

Čím blíže u hlavy se hnidy nacházejí, tím infekce probíhá kratší dobu.

Hnidy nebo lupy – jak je rozeznáte?

Jak rozeznat hnidy od lupů? Časté panikaření můžou vyvolat „běžné lupy“, které ve vlasech dítěte nečekaně najdete. Pokud pojmete podezření, že se o lupy nejedná, ale mohly by to být právě hnidy, zkuste do vlasů silněji fouknout. Lupy, tedy šupinky odumřelé kůže, lze ze suchých čistých vlasů odfouknout, někdy i vyklepat, hnidy nikoliv. Hnidy jsou k vlasům přilepené a lze je odstranit jen mechanicky, speciálním hřebínkem všiváčkem, stáhnout nehty, pinzetou, popřípadě stříháním.

Jak je to s výskytem vší?

Lze se vším cíleně vyhnout? Ne tak úplně. Vši jsou rozšířené po celém světě, nevyhýbají se ani vyspělým zemím, protože jejich výskyt nemá souvislost se špatnou hygienou. Vši se běžně vyskytují zejména v dětských kolektivech, ale veš může parazitovat i na dospělé hlavě, nakažení dospělých není výjimkou. Vši chytne během svého dětství prakticky každé dítě. O prázdninách si děti předávají vši na společných akcích a po návratu do školy pak skrz děti, které přichází do kolektivu bez kontroly a ošetření. Zatímco před vstupem na letní tábor jsou hlavy dětí přezkoumávány, školy tuto metodu nepraktikují z mnoha důvodů. Spolehnout se ve výsledku musíte sami na sebe a hlavu dětem raději kontrolovat pravidelně.

Mít vši není ostuda. Vši mohou snadno najít útočiště ve školách, školkách, letních táborech a bohužel i v nemocnicích.

Věděli jste, že...

Běžné lehké zavšivení nemá nic společného se špatnou a nedostatečnou hygienou. Naopak, vši vyhledávají čisté vlasy, kde se jim dobře pohybuje, v nemytých vlasech tomu tak není. Nízká hygienická úroveň a výskyt vší bylo spojováno s jiným druhem vši – se vší šatní (Pediculus corporis). Ta přebývá na vláknech oblečení a na člověka přechází pouze za účelem sání krve. Veš šatní bohužel přenáší závažné nemoci pro člověka, např. skvrnitý tyfus (ricketsióza).

Objevili jste vši u dítěte? Kontaktujte školu

Jak minimalizovat riziko vší ve školní třídě? Dát vědět škole v případě, že u svého školáka objevíte tohoto rychle se šířícího cizopasníka, je správný postup. I když se vaše dítě mohlo nakazit kdekoliv jinde, je to to nejmenší, co můžete pro jeho spolužáky a personál školy udělat. V případě, že byste skrz takovou informaci dítěti zkontrolovali hlavu a běžně to neděláte a vši objevili, určitě byste byli vděční, že to můžete okamžitě řešit a v rodině při troše štěstí nestačí dojít k přenosu a dalšímu šíření mezi sebou. Tuto „oznamovací povinnost“ samozřejmě míníme mj. také na předškolní děti a školky, kde si vši také často hledají svá bydloviště. A také na různé zájmové kroužky a dětské akce. Školy a další instituce jsou povinovány o výskytu vší v kolektivu informovat rodiče ostatních dětí.

V případě zjištěného onemocnění, kterým výskyt vši dětské je, mají učitelé pravomoc kontaktovat rodiče a poslat dítě domů.

Máte vši, máte pedikulózu – co se může dít?

Pokud chytnete vši, napadení vší dětskou je klasifikováno jako onemocnění zvané pedikulóza (zavšivení). Při přítomnosti vší v hlavě vám nehrozí přenos žádných závažných nemocí, ale nic to nemění na tom, že se jedná o velmi nepříjemnou záležitost. Místa, která si veš k obývání vybere, nepříjemně svědí, což vyvolává lehký zánět kůže (dermatitidu v oblasti hlavy). Pokud se vším daří, působení parazita může výjimečně vyvolat odezvu vaší imunity, při které můžete mít lehce zvýšenou teplotu a zvětšené mízní uzliny (na krku). Velmi mimořádně může vlasová pokožka spustit reakce, které vedou k vypadávání vlasů. Alergickou reakci může vyvolat trus, který se při škrábání hlavy za současného porušení pokožky dostává do spodních vrstev kůže.

Na začátku nákazy ve vlasech přebývají maximálně dvě desítky lezoucích vší.

Jak odhalit vši ve vlasech? Jaké jsou příznaky nákazy vší?

Vši ve vlasech si zpočátku počínají velmi nenápadně a nakažené dítě ani dospělí si jich proto nemusí všimnout. První příznak přítomnosti vší v hlavě je svědění. Dítě zkrátka začne svědit hlava. Jedna veš však nikterak abnormální svědění a šimrání nevyvolává, proto sledovat a spoléhat se na příznak svědění vám nemůžeme doporučit. Svědění je výraznější hlavně večer, když si dítě lehne do postele. To ho samozřejmě může rušit od spánku a ráno může být tím pádem ospalé a ve škole pak nepozorné. Neklidnou noc způsobuje také lechtání, kdy veš prolézá mezi vlasy.

Jaká je inkubační doba u vší? Za inkubační dobu nákazy se může brát období, kdy veš vyvolává v hlavě nápadné svědění a s tím související podráždění pokožky. Což může trvat až dva týdny. Z jiného hlediska inkubační doba u vší není, když k vám jedna přeleze, už jste nakaženi a už celý proces množení a šíření startuje. Kousání a sání krve má za následek svědění, které vyústí v červenající ranky, oděrky, které jsou hodně nápadné především na zarudlém pokousaném krku. Podrážděná a tím pádem porušená kůže je vstupní branou další infekce a škrábance, rozedřená místa a boláky mohou postihnout kteroukoliv část hlavy. Za další příznaky se počítají zvětšené mízní uzliny (na krku) a zvýšená teplota, i když se objevují výjimečně. Mezi příznaky nakažení vší dětskou je samozřejmě nález hnid. Pokud se veš ještě nestihne namnožit, najdete ve vlasech pouze dospělce. Naopak, ve vlasech můžete občas najít i hnidy bez vší, kdy veš pravděpodobně už přelezla na jiného hostitele.

Vši se nejčastěji šíří u dětí ve věku 3–12 let.

Jak se likvidovaly vši v minulosti?

V minulém století se na vši a hnidy používal Orthosan BF 45 šampon ještě z výroby národního podniku Spolchemie. Původní Orthosan pro lidi se na hlavě napěnil a při aplikaci charakteristicky zapáchal. Účinná látka benzylchlórfenol patřila mezi insekticidy a když se šampon dostal do očí, samozřejmě pálil. V dnešní době už tyto produkty nejsou povoleny pro řadu nežádoucích účinků (především pro karcinogenní potenciál). I když byla účinnost vysoká, vši si dokázaly vyvinout rezistenci a žádaný efekt se už poté nedostavoval. Z nabídky veterinárních přípravků také zmizel Orthosan pro psy, který kromě vší hubil i blechy a klíšťata. V minulosti se také používal petrolej, na který pokožka také nereagovala zrovna nejlépe. Mechanické pravidelné vyčesávání, klasická ruční práce spočívající ve vytahování hnid vlas po vlasu, bylo už od pradávna klasickou metodou dočišťování a první reakcí na nález ve vlasech. Jaké máme možnosti nyní? Snadnější, šetrnější a spolehlivější.

Na našem trhu neexistuje účinné léčivo na vši (s registrovanou chemickou účinnou látkou).

Máte vši, co teď?

Jakmile u člena rodiny objevíte vši, zcela logicky ho nechte stranou od ostatních a proveďte u všech ostatních vizuální kontrolu, abyste si byli jistí, kdo další se nakazil. Je zbytečné podstoupit aplikaci přípravku na vši, když v hlavě dotyčný nic nemá, z provozních i ekonomických důvodů. Proto kontrolu hlavy neuspěchávejte, buďte pečliví, ať víte, na čem jste. U nezavšivených, tedy potenciálních hostitelů, můžete zvážit prevenci ve formě odpuzovacích přípravků proti vším. Výskyt vší nevyžaduje návštěvu u pediatra, naopak, je lepší, když zabráníte všem potenciálním situacím, kdy by mohlo dojít k přenosu. Po odvšivení se dítě může vrátit normálně do školy či školky. Pokud se vám zadaří ošetřit vlasy s největší pravděpodobností v podvečerních hodinách a hlava je čistá, dítě nezamešká ani den. Není k tomu důvod. Samozřejmě to platí v případě, kdy postupujete správně a zadaří se vám hlavu správně ošetřit. Často se stává, že rodič posílá dítě do školy s tím, že je v pořádku a za pár dní se ukáže, že všechna opatření nezabrala dostatečně. Tomuto jde zabránit každodenní kontrolou hlavy dítěte po příchodu z venku, abyste obratem věděli, zda se budou vlasy ošetřovat.

Odstraňování vší a hnid efektivně – krok po kroku

Při brzkém odhalení vší ve vlasech a následném dodržování zásad při pedikulóze se dá říci, že toto onemocnění probíhá bez komplikací v délce okolo 14 dnů.

  • úvodní odstraňování živých vší a hnid mechanicky – pomocí hřebene (všiváčku) a prsty (nehty)
  • aplikace zvoleného přípravku na vši a hnidy – postupovat podle návodu s velkou pečlivostí
  • důkladné vymytí použitého přípravku – odstranit vše, co ve vlasech být nemá (vyplavení mrtvých vší a hnid)
  • čištění ještě vlhkých vlasů pomocí hřebene (všiváčku) a prsty (nehty)
  • další dočišťování už suchých vlasů také za dostatečného osvětlení
  • podle návodu na přípravku či pro jistotu zopakování aplikace odvšivovacího přípravku za další týden až 10 dní
  • dlouhodobá prevencepřípravky na prevenci proti vším, pravidelná vizuální kontrola, všiváček

Proč se přípravky na vši používají opakovaně?

Některé přípravky proti vším nezabíjí ihned s první aplikací všechny hnidy. Pokud nastane situace, kdy se při prvním ošetření nepodaří z hlavy hnidy odstranit, resp. je zneškodnit, tak některé hnidy tím pádem mohou pokračovat v růstu a za 7-11 dní a se z nich můžou vylíhnout nymfy, které už po vlasech lezou. Z důvodů rizika nepoškozených hnid výrobci doporučují aplikaci opakovat, aby se po týdnu následně vymýtily ještě zbytkoví, opomenutí jedinci, kteří ještě naštěstí nekladou vajíčka.

Za jak dlouho se dají vši odstranit?

Klíčové je to, zda se s první aplikací odvšivovacího přípravku podaří odstranit (zabít) všechny vši a také všechny hnidy. Pro někoho to může být otázka jednoho večera, někdo má hotovo s druhou aplikací další týden. Někteří odstraňováním vší tráví daleko delší čas. Nic to nemění na tom, že při riziku a potenciálním zamoření okolí (ve školce či škole) se musí hlava stále dokola kontrolovat, aby se tak minimalizovalo další šíření.

Vší se úspěšně zbavíte díky své důslednosti, pečlivosti a trpělivosti.

Věděli jste, že...

Vším se daří během celého roku. Vši jsou velmi přizpůsobivé a odolné. Nevadí jim každodenní mytí, fénování, dokonce i barvení vlasů. Veš dobře plave, proto vši nejdou utopit, nezdoláte je sladkou, slanou ani chlorovanou vodou. I když se veš nevzdává svého zajetého hostitele právě v bazénu záměrně, může se stát, že se neudrží a zůstane plavat na hladině. Je jasné, že v tom případě si hledá novou hlavu, nové vlasy, kde by mohla přežít. Odtud může docházet, i když velmi zřídka, k nepřímé nákaze. Hnidy jsou rovněž „voděodolné“.

Léčba vší doma – jak se spolehlivě zbavit vší?

Dnes je na trhu široká nabídka bezpečných přípravků šetrných k pokožce hlavy. Překážkou může být individuální přecitlivělost na obsažené přírodní složky, které se v některých přípravcích nacházejí (tím jsou míněny hlavně rostlinné silice). K péči se řadí kosmetické prostředky k ošetření zasažené pokožky hlavy nebo zdravotnické prostředky, jejichž účinek je založen na fyzikálních a mechanických principech. Přítomná olejová složka (zpravidla silikonová, dimetikon), celou veš a její vývojová stádia pokryje na jejím povrchu, čímž se zamezí přístup vzduchu a veš tedy následně zemře na udušení. Přídatné látky podporují efekt olejové složky, např. isopropyl myristát slouží k narušení povrchu jak vší, tak hnid a pomocí efektu látky nerolidol přípravek snadněji proniká až do hnidy.

Produkty proti vším – jak se orientovat v nabídce?

Určitě si chcete zvolit ten nejlepší produkt na vši pro rychlou a účinnou léčbu. Po kterém odvšivovacím přípravku sáhnout? V čem se přípravky na vši liší?

  • Kombinace obsažených látek – některé přípravky obsahují jen jednu složku, jiné přípravky jsou kombinací více látek za zvýšení pravděpodobnosti úspěšného zákroku
  • Specifické působení složek – vším nesvědčí přípravky obsahují např. tea tree olej, eukalyptovou silici, nerolidol apod., které podporují působení proti vším
  • Obsah balení – kromě objemu hlavního přípravku se do plusu počítá i přibalený všiváček nebo praktická čepice, která chrání obličej a krk před stékáním přípravku z vlasů
  • Způsob aplikace – klasická lahvička, lahvička zakončená tenkým aplikátorem nebo sprej a aplikování přípravku přes trysku
  • Forma – klasický, zpravidla olejový roztok, který se nanáší do suchých vlasů a poté vymývá běžným šampónem nebo speciální šampon, který se aplikuje do mokrých nebo do suchých vlasů, které se po určité době zvlhčí vodou
  • Uvedená doba působení – krátká (10-15 minut) nebo delší. V některých případech se ukazuje za spolehlivější prodloužit působení přípravku a celou proceduru neuspěchávat. Přípravky jsou šetrné a není nebezpečné, když ve styku s parazity zůstanou o něco déle (přípravky bez detergentů se zábalem i přes noc).
  • Klinicky testováno – některé přípravky mají prodlouženou účinnost příslušným testováním (např. Paranit Radikální šampon vši a hnidy nejprve udusí a pak dehydruje)

Léčba vší u kojenců

U hodně malých dětí je odstraňování vší z hlavičky samozřejmě také možné. Pokud by nestačil všiváček, tak v případě nutnosti můžete používat přípravky už od 6 měsíců (např. Paranit Radikální sprej, Pedicul Hermal, Nyda). Od 1 roku můžete zvolit např. přípravek Elimax.

Věděli jste, že...

Některé přípravky obsahují kombinaci složek, které významně snižují riziko opětovného napadení vší, tzv. faktor LPF (Lice protecting factor). Díky kombinaci polymeru mají vlasy nižší statický náboj a změněnou povrchovou strukturu a vůni – to vši odpuzuje, protože veš není schopna klást vajíčka v takto ošetřených vlasech. Na tomto principu hubí vši a hnidy přípravek Elimax.

Jak se zachází se všiváčkem?

Co je všiváček? Všiváček je velmi hustý hřeben určený na vyčesávání vší a hnid z vlasů. Jemné a husté zpravidla kovové zoubky hřebene zaručují dokonalé vyčesávání. Všiváček a jeho kovové zoubky jsou zpravidla ještě opatřený miniaturními mikrospirálami. Hřeben se používá při prevenci kontrole vlasů (můžete se setkat s označením detekční hřeben) a také už při výskytu vší pro jejich odstranění z vlasů. Vhodným všiváčkem se dobře odstraňují také živé i mrtvé hnidy. Hnidy se vyčesávají postupně po jednotlivých pramíncích vlasů. Všiváček se může používat na sucho i na mokro. Všiváček je vhodný na všechny typy i délky vlasů, krátké i dlouhé vlasy a pochopitelně bez jakéhokoliv jiného omezení. Po jeho použití ho vždy důkladně omyjte a ideálně ještě vydezinfikujte.

Na akutní odvšivení je všiváček ideální, z hlavy díky němu hravě dostanete při troše šikovnosti a trpělivosti všechny dospělé vši. Tyto hřebínky vši dobře zachytí a vyčesají. Při česání byste se měli zaměřit na všechny inkriminované oblasti – hlavně za ušima a na zátylku, vlasy se nabírají od uší dozadu na krk a od krku nahoru na vršek hlavy. Vyčesávat můžete každý den, případně druhý, třetí den, abyste zachytili nové vylíhlé hnidy, tedy průhledné drobné lymfy. Vlasy vyčesávejte ideálně nad zdrojem světla, abyste dobře viděli na to, co je ve vlasech a na to, co zůstává na hřebínku. Mezi výhody hřebínku na vši patří snadné použití, ekologický přístup bez chemie, šetrnost a nedráždivost k pokožce.
Na trhu je dispozici také elektrický hřeben na všielektrický všiváček (např. Medisana). Odvšivovací hřeben pomocí jemných elektrických výbojů ničí vši a hnidy, používání je zcela bezpečné a nemá žádné vedlejší účinky. Aktivita hřebene je indikována zvukovým signálem.

První pomoc je použití všiváčku v kombinaci s kondicionérem ve vlhkých vlasech.

Prevencí vší – jak se spolehlivě ochránit před nakažením?

Nejspolehlivější prevence je pravidelná kontrola hlavy a vlasů. Nejlépe každý den po příchodu ze školy (obden by měl stačit) můžete dětem mrknout do hlavy ideálně za pomoci všiváčku. Pokud se ve vašem okolí vši objeví, velmi snadné je sáhnout po rostlinných silicích rozpuštěných v oleji, které vši odpuzují. Známý je Tea tree oil (olej z čajovníku australského), rozšířený je také citronellal, jeden z typů eukalyptového oleje, který se získává z rostliny Eucalyptus citriodora. Jejich silné aroma vši odpuzuje. Pár kapek těchto olejů se dá přidat do běžného šamponu, který používáte, i když není na vši samozřejmě primárně určen. Oleje se dají také vtírat přímo do suchých vlasů, resp. do vlasové pokožky, za uši, na spánky, do pěšinky, nad krk. Oleje můžete nakapat také na gumičky, mašle či čelenky do vlasů. K prevenci při výskytu vší se dají zakoupit a používat také speciální preventivní šampóny a spreje právě pro použití v tomto období (začátek školního roku, školou vyhlášené riziko apod.). K prevenci slouží biocidní, repelentní přípravky např. s obsahem látky IR 3535 (ethyl butylacetylaminopropionát). IR 3535 je také bezbarvý olej a s účinkem proti hmyzu ho obsahuje např. přípravek Paranit preventivní sprej. IR 3535 obsahují také repelenty Predátor. Mezi další preventivní přípravky patří šampon Elimax a Capissan forte, které odpuzují vši při možném kontaktu s jiným nakaženým hostitelem (hraní dětí, když jsou v těsném kontaktu).

Věděli jste, že...

Veš si prakticky vždy předáme přímým těsným kontaktem hlav a vlasů. Hnidy se nepřenáší a samy z vlasů neodpadávají. Naprosto ojediněle se můžete nakazit jinak než hlava u hlavy. Jiným předmětem může být např. přes půjčený hřeben, čepice, šála, čelenka, helma, ručník či sedačka ve vlaku. Pravděpodobnost je ale malá, veš bez vlasů dlouho nevydrží a umírá.

Pokud u vašeho dítěte opět narazíte na vši, neznamená to, že jste nepostupovali správně, protože nedopatřením nedůsledné ošetření hlavy a tím šířící se vši mohou být od kamarádky či kamaráda.

Vši ve vlasech – to není zamořená domácnost a generální úklid

Vši jsou ve své podstatě velmi náchylné k dehydrataci, k vysychání. Pokud budete mít pocit, že po nálezu u svého dítěte doma nemáte čisto, stačí po ošetření domácnost na jeden den vyklidit, po návratu za 24 hodin už žádné životaschopné vši u vás doma nenajde ani forenzní tým. Pro vši je důležité obývat hlavu a mít přístup ke krvi, to se jim na lůžkovinám a ručníkům nepoštěstí. Navíc, oslabená veš už nemá sílu hledat hostitele a do vašich vlasů si tedy najít cestu. Pokud pro vás myšlenka mrtvého hmyzu, mrtvých vší, není myslitelná, převléknout postel a vysát sedačku samozřejmě můžete. Např. hřebeny a kartáče stačí omýt naprosto standardně, zase tak moc to neřešit. Tím je obecně myšleno stop zběsilému dezinfikování všeho, co dezinfikovat jde a neprat lůžkoviny hned při maximálních teplotách, které zvládá vaše pračka.

Při správném postupu a pravidelné kontrole jsou vši snadno řešitelná záležitost.

Máte potřebu vyzkoušet přípravek pro zvířata?

Můžete se dočíst, že na vši spolehlivě zabírají šampony a spreje pro zvířata. Že když přípravek pro pejska pomůže a zvířeti neublíží, že se přece určitě nic nestane ani při jednorázovém použití na hlavě člověka. Tento přístup vám pochopitelně nedoporučujeme. Přípravky nejsou určeny pro lidi a obsahují chemii, která při použití na lidskou pokožku není povolena. Kůže je složitý orgán, který dokáže svým povrchem vstřebávat spoustu látek dál do krevního oběhu. Vši vám za toto riziko nestojí. Navíc zde hraje roli rezistence, takže riskovat, byť jednorázovou aplikaci v dnešní době, kdy se při správném postupu můžete zbavit vší přípravkem, který se dál do podkoží nedostává, nedává moc logiku. Proto vás před použitím přípravků typu repelentů Arpalit důrazně varujeme. Šampony a speje pro domácí mazlíčky zpravidla obsahují insekticidy (např. permethrin, fenoxycarb), které by mohly u člověka minimálně vyvolat alergickou reakci.

Přenos vší mezi lidmi a domácími zvířaty

Majitelé pejsků, kočiček, morčat a dalších chlupatých kamarádů mohou být v klidu. Na rozdíl od blech psí vši a kočičí všenky na člověka nejdou. Děti tedy nemůžou od psa a kočky vši chytit. A platí to i obráceně. Naši domácí mazlíčci jsou před vší dětskou v bezpečí, přenos vší nehrozí.

Vši a babské rady – co prý zabírá?

S ohledem na nutnost okamžitého zákroku proti těmto parazitům se od dávných dob zkoušelo cokoliv, co mohlo zabrat. Jaké jsou ty nejčastější babské rady na likvidaci vší z hlavy?

  • hodinový zábal z vazelíny, olivového oleje nebo majonézy
  • octový zábal (s vodou v poměru 1:1) a pod koupací čepicí nechat působit dvě hodiny
  • ocet v kombinaci s olejem v poměru 1:1
  • olej na vaření smíchaný s Alpou, kůru po třech dnech opakovat (také v kombinaci s kokosovým olejem)
  • glycerin z lékárny s Alpou ve stejném poměru
  • čistá slivovice jako zábal
  • na živé vši do mokrých vlasů – k obyčejnému šamponu přilévat Peroxid vodíku a vlasy napěnit

Bezpečnost odvšivovacích přípravků je důležitá, nevhodným postupem můžete vlasy a pokožku hlavy velmi podráždit a následně si přidělat další komplikace, nejen alergickou reakci. Navíc se nemusí dostavit kýžený efekt.
K odstranění vší proto nepoužívejte jiné přípravky než ty, které jsou na vši přímo určené.

Pokud se vám nepodaří hnidy zahubit, může se z nich za další týden vylíhnout nová generace.

Žehlička na vlasy – také na vši a hnidy?

Možná jste slyšeli, že rodič, co si vzal za cíl zlikvidovat vši a hnidy z vlasů svého dítěte skutečně spolehlivě, sáhne po žehličce na vlasy. Z logiky věci, pokud přejedete vlasy žehličkou, na kterých budou přilepené hnidy, teplo je zlikviduje. Samozřejmě, když už se do toho v rámci hesla, zkusit se má všechno, pustíte, nebylo by od věci pramínky přejíždět opakovaně. Problém nastává v okamžiku, kdy jasně vidíte, že úplně k pokožce hlavy se žehličkou nedostanete. V tomto případě je nutná důkladná vizuální kontrola a použití všiváčku, který lehce zajede a nabere vlasy a jejich nežádoucí obsah přímo u hlavy. Žehlička jako taková zbytky hnid z pramínků vlasů totiž nedokáže vyčesat. Nutno brát taky v potaz, že na dětské vlásky vysoká teplota žehličky vhodná není, takže pokud se do této praktiky skutečně pustíte, tak nastavujte co nejnižší stupeň. Fén nepoužívejte.

Dítě má vši – musí se ostříhat!?

Typ účesu, styl střihu, délka vlasů, kvalita vlasů, jsou-li barvené, kudrnaté, jemné, husté, jak moc se vám vlasy mastí… to vše může hrát roli, zda si právě vaši hlavu veš vybere za svůj nový domov a z toho starého tedy přeleze. Ať máte vlasy jakékoliv, neznamená to, že vás spasí nůžky. Vůbec ne. Na výběr máte řadu přípravků, které fungují. Pokud jste u dětí plánovali zkrácení účesu, samozřejmě účes „na ježka“ vám poskytne o stavu vlasů a potenciálního osídlení vší dětskou rychlejší představu než vlasy do pasu. Šikovná veška si však poradí i ve velmi krátkých vlasech. Kvůli vším dítko rozhodně nestříhejte. Dříve byl krátký sestřih pro mnohé rodiče jediným řešením a rovněž nejsnadnějším, vlasy v délce 1 cm vši nelákají. Ale i v takto krátkých vlasech i po ostříhání hnidy vydrží. Samo o sobě stříhání tedy pomoci ani nemusí. Veš se také rozhoduje podle toho, jak voníte, resp. jak vaše vlasy voní, čehož se využívá u repelentních přípravků. Kvůli vším také rozhodně vlasy nebarvěte a neaplikujte laky na vlasy, vši i hnidy tyto praktiky přežijí.

Přípravky na vši ve vlasech

Objevte v naší nabídce osvěčené přípravky na vši ve vlasech za super ceny ...

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ - National Library of Medicine
https://www.phyteneo.cz/cs/article/pripravky-na-vsi-4Fsf9A
https://www.paranit.eu/cz
https://www.nyda.cz/
https://www.elimax.com/cs-cs
Praktický slovník Medicíny, Maxdorf
https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.