Vypadávání vlasů v těhotenství a po porodu: příčiny a řešení

Vlasy hrají nejen ochranou roli, ale jsou v životě mnoha žen také důležité z hlediska komunikace, mezilidských vztahů a psychiky ženy.

Zejména v období těhotenství a po porodu, kdy dochází významným hormonálním a životním změnám, které samy o sobě často způsobují výkyvy v duševním rozpoložení ženy, může vypadávání vlasů zhoršit nejen náladu, ale také nalomit sebevědomí a psychiku těhotné či čerstvé maminky.

Vlasy v těhotenství a po porodu

Fyziologická každodenní ztráta vlasů se pohybuje kolem 50 až 100 vlasů, v případě většího množství vlasů se již jedná o nadměrné vypadávání. Vlastní ztráta vlasů se pak označuje jako alopecie. V rámci růstu vlasů rozlišujeme fázi anagenní – tedy aktivní růstovou (3 až 6 let), katagenní – přechodnou, kdy vlasy nerostou (2-3 týdny) a telogenní fázi – tedy klidovou (cca 3 měsíce), při které se ve vlasové pokožce už začíná tvořit nové vlasové vlákno. Vlasový folikul coby zdroj výživy vlasu už své vlasové vlákno dál neprodlužuje a zároveň je ve vlasové pokožce ukotven velmi slabě - stáčí málo k tomu, aby vlas vypadnul. V průběhu těhotenství, zejména ve 2. až 3. trimestru, dochází obvykle působením progesteronu a zvýšeného prokrvení pokožky hlavy ke změnám v kvalitě vlasů a k prodloužení telogenní fáze růstu vlasů. Vlasy, které by tak již fyziologicky vypadly, zůstavují stále v pokožce hlavy. 

Obvykle v této době bývají ženy spokojené se vzhledem svých vlasů, které působí bohatěji díky většímu objemu, lesku a pevnosti. Některé ženy zaznamenávají naopak zvýšené vypadávání, které může souviset také s nedostatkem vitaminů, minerálů, bílkovin a dalších složek jídelníčku ženy či se může jednat o důsledek narušené funkce štítné žlázy či jaterní funkce.

Typickým obdobím, kdy se objevuje zvýšené vypadávání, je doba zejména 3-6 měsíců po porodu, kdy dochází opět k výrazným hormonálním změnám, poklesu estrogenů a progesteronu. Obvykle se do roku po porodu tělo i vlasy vrací do původního stavu. Pokud však tento stav přetrvává, je vhodné konzultovat situaci s lékařem.

6 rad pro zdravé vlasy v těhotenství a po porodu

I když tomuto procesu nelze zabránit, existují možnosti, jakým způsobem zmírnit projevy a podpořit naše tělo, aby se co nejdříve dostalo do původní kondice:

  • V těhotenství i po porodu dbejte na pestrou stravu, prospějete tím svému dítěti, svému tělu a také svým vlasům, nehtům a pokožce.
  • Myslete na své duševní zdraví a zbytečně se nestresujte (pomoci může relaxační hudba, dechová cvičení, procházka v přírodě).
  • Dostatečně odpočívejte a spěte.
  • Běžte se projít ven a načerpejte vitamin D na slunci.
  • Máte-li dlouhé vlasy, může usnadnit období po porodu (kdy dochází k vypadávání vlasů) jejich úprava a zkrácení účesu.
  • Vyzkoušejte masáž hlavy pro prokrvení vlasové pokožky.

Jak mít zdravé vlasy

V době těhotenství a po porodu, zejména u kojících žen, stoupají nároky těla na výživu a potřebu vitaminů a minerálů a také omega-3 nenasycených mastných kyselin. Chybí-li některé důležité složky stravy a žena je není schopna ze stravy doplnit, např. z důvodu nechutenství, nevolností nebo jiných příčin, je vhodné využít možností volně prodejných doplňků stravy.

Může jít o jednotlivé vitaminy, minerály (zinek, selen, vápník, biotin) či omega-3 nenasycené mastné kyseliny, o preparáty s komplexním složením na vlasy, které obvykle obsahují biotin, oxid křemičitý, zinek a kyselinu pantotenovou (Fortesil, Biosil Plus), či o přípravky obsahující methionin (Methionin BOOST 500) a kolagen (CollaBELLE® 5000 sáčky). Zejména biotin a zinek přispívají k udržení normálního stavu vlasů, nehtů a pokožky. V případě, že již užíváte některé komplexní doplňky stravy pro těhotné či kojící ženy, poraďte se vždy o vhodnosti kombinace s dalšími přípravky na vlasy s odborníkem.

Do kombinace k tabletovým formám lze využít také širokou nabídku šamponů, kondicionérů a vlasových kůr k posílení a na podporu růstu vlasů (např. Revalid, Plantur, Alpecin). Za efektivní se ukazuje mytí vlasů šamponem obsahujícím kofein, který již při mytí aktivuje vlasové kořínky a působí tak příznivě na růst vlasů (Exciderm® Caffeine Shampoo kofeinový šampon).

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.