BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Autor článku:
Denisa Janišová

Jaké vitamíny je potřeba doplňovat v těhotenství? A kdy?

V průběhu těhotenství dochází v těle k velkým změnám. Pro tělo je těhotenství velká zátěž.

Pro každou nastávající maminku je správný vývoj a zdraví miminka nejdůležitější. Často však pouze zdravá strava není dostatečná a je nutno dodávat vitaminy a minerály pomocí doplňků stravy pro těhotné.

Proč užívat doplňky stravy v těhotenství?

  • V těhotenství jsou velmi vysoké nároky na příjem vitaminů a minerálů.
  • Nevyvážená strava.
  • Kvůli těhotenské nevolnosti nemusí být příjem nutrientů dostatečný.

Kyselina listová

Kyselina listová si zaslouží svou vlastní kapitolu. Je nejdůležitějším vitaminem během celého těhotenství. Doporučuje se brát přibližně 3-4 týdny ještě před otěhotněním, klidně i několik měsíců předem. Obzvláště v prvním trimestru je dostatečný příjem kyseliny listové velmi důležitý jako prevence vrozených vývojových vad a pro vývoj nervové soustavy miminka. Je nezbytná pro normální krvetvorbu a funkci imunitního systému.

Doporučený příjem kyseliny listové pro těhotnou ženu je 800 mikrogramů denně. Vhodné je vybírat vitaminy pro těhotné s kyselinou listovou i s jejím aktivním metabolitem L-methylfolátem.

První trimestr

V prvním trimestru kromě kyseliny listové je vhodné užívat i vitamin B6, vitamin D a jód. Hned první dny, týdny, jsou v těhotenství zásadní. Dochází k řadě procesů, které jsou důležité pro správný vývoj miminka.

  • Vitamin B6 neboli pyridoxin se podílí na krvetvorbě a metabolismu živin. Užitečným pomocníkem Vám bude i během těhotenské nevolnosti. Denní dávka by měla být 2,2 mg.
  • Vitamin D je důležitý pro správný růst kostí u plodu. Jeho nedostatek bývá spojován s těhotenskou cukrovkou, oslabenou imunitou a nízkou porodní váhou dítěte. Těhotné by tedy měly užívat denně 200 UI vitaminu D.
  • Jód je nejdůležitějším minerálem v těhotenství. Je nepostradatelný pro správnou funkci štítné žlázy, která je v těhotenství zásadní. Miminku se štítná žláza vyvíjí již od 12. týdne těhotenství. S nedostatečným příjmem jódu hrozí předčasné ukončení těhotenství, nízká porodní hmotnost, riziko vrozených vývojových vad a poškození mozku. Denní dávka by měla být 250 mikrogramů.

Druhý trimestr

S rostoucím miminkem se zvyšuje i potřeba na vitaminy a minerály. Opět dbejte na dostatek kyseliny listové, vitamin D, jód, ale nyní už nezapomínejte i na vápník, hořčík, železo, zinek, vitamin C a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

  • Vápník je důležitý pro svaly, kosti a zuby. Je tedy důležitým stavebním kamenem. Doporučenou dávkou pro těhotné je 1000 mg denně.
  • Potřeba železa v těhotenství je téměř dvojnásobná pro správnou krvetvorbu. Při jeho nedostatku hrozí chudokrevnost a zvýšená únava. Během těhotenství se doporučuje přijmout 25-30 mg železa denně.
  • Hořčík přispívá k normální činnosti nervové soustavy, svalů a ke snížení míry únavy a vyčerpání. V těhotenství je důležitý jako prevence preeklampsie nebo křečí, které by mohly vyvolat předčasné kontrakce. Doporučená denní dávka je 350-400 mg.
  • Zinek má v těle důležitou roli v řadě metabolických procesů a podílí se na imunitě.
  • Vitamin C má v našem těle spoustu důležitých funkcí. Podílí se procesu krvetvorby a budování kostní hmoty. Zvyšuje obranyschopnost, pomáhá proti únavě a působí proti celkovému vyčerpání. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, a navíc podporuje vstřebávání železa. Doporučená dávka je okolo 100 mg denně.
  • Omega-3 nenasycené mastné kyseliny přispívají k normálnímu vývoji mozku a zraku.

Třetí trimestr

V poslední části těhotenství se doplňky stravy pro těhotné nemění. Pouze stačí kontrolovat dostatečné hladiny vitaminů a minerálů. V lékárně lze zakoupit také předem sestavené vitaminy pro těhotné pro jednotlivé trimestry.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.