Dědičné vypadávání vlasů a jak se mu ubránit

Typická mužská pleš, vysoké kouty a ustupující vlasy jsou takovým klasickým poznávacím znakem dědičného padání vlasů neboli androgenní alopecie u mužů. I když se to tak může na první pohled zdát, netýká se tento problém pouze mužské populace. Androgenní alopecií mohou trpět i ženy, i když se u nich tato diagnóza vyskytuje méně často a má odlišné projevy. U ženské populace totiž dochází k postupnému a rovnoměrnému řídnutí vlasů po celé hlavě.

Androgenní alopecie a její příčiny

Co je vlastně je androgenní alopecie, jak vzniká a jak se dá chronickému padání vlasů zabránit? Androgenní alopecie je postupné řídnutí vlasů na pokožce hlavy způsobené přecitlivělostí vlasových folikulů na můžské pohlavní hormony (androgeny), zejména dihydrotestosteron (DHT). Ačkoli může postihnout mladé muže kolem dvaceti let, s věkem je tento problém rozhodně častější a postihuje až 80% mužů. Jak již bylo řečeno, nevyhýbá se ani ženám, u kterých se vyskytuje cca ve 30%. U lidí, kteří vypadáváním vlasů netrpí, hormon DHT vlasy vůbec neovlivňuje. U některých mužů a žen však dihydrotestosteron oslabuje vlasové folikuly a zabraňuje dostatečnému přísunu buněčné energie pro správný růst. Díky tomu dochází ke zkracování růstových fází a vlasové kořínky tak předčasně odumírají.

Mezi další příčiny, které způsobují ztrátu vlasů a mohou dědičné vypadávání zhoršit, je poškození nebo podráždění vlasové pokožky a následně vznikající zánět, kdy dochází k zanícení vlasových folikulů a jejich dalšímu oslabení. Takové podráždění se může projevovat vznikem lupů, svěděním, citlivostí nebo suchostí vlasové pokožky.

Dá se dědičné vypadávání vlasů zmírnit?

Některé klinické studie ukazují, že nadměrnému vypadávání vlasů dokáže efektivně zabránit kofein. Ve vlasových folikulech se testosteron přeměňuje na dihydrotestosteron pomocí enzymu 5-alfa-reduktázy (5-AR) a právě kofein vykazuje snižení aktivity 5-alfa-reduktázy ve vlasových folikulech. Zdá se tedy, že pravidelná aplikace kofeinu na pokožku hlavy pomáhá zabránit zmenšování vlasových folikulů a pomáhá jejich lepšímu zásobení potřebnými živinami. Zároveň se také ukazuje, že kofein navíc stimuluje další růst vlasů. Pokud jste tedy v situaci, kdy vás nadměrné vypadávání vlasů trápí a vlasové folikuly ještě nejsou zcela odumřelé, jako efektivní prevence je vhodné dlouhodobé používání šamponu s obsahem kofeinu, který účinně bojuje proti útoku DHT a prodlužuje růstovou fázi vlasu, čímž může výrazným způsobem podpořit růst vlasů a zabránit jejich předčasnému vypadávání. Ideální je kombinace šamponů s posilujícími vlasovými séry (Alpecin).

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.