BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská a Hana Škopová

Kojenecké mléko – jak vybrat to nejvhodnější?

Kojení je nejlepší výživou pro miminko a je důležité také pro zdraví maminky. Ne každá maminka ale kojit může. Kojenecká mléka nahrazují mateřské mléko v případě, kdy kojení není z různých příčin možné nebo není dostačující. V takovém případě je nutné vybrat z široké nabídky to nejvhodnější kojenecké mléko právě pro vaše dítě s ohledem především na jeho zdraví.
Kojenecká mléka

Objevte kvalitní kojenecká mléka v naší nabídce za super ceny...


Kojenecká mléka – základní rozdělení

Kojenecká mléka se rozdělují podle zdravotního stavu a věku dítěte. O jejich výběru a používání je doporučováno poradit se s pediatrem. Vždy se řiďte informací od ukončeného měsíce – rychlou orientací je číslo uvedené na obalu, které označuje pořadí, ve kterém se mléka podávají.

Standardní mléčné formule jsou určeny pro zdravé děti. Podle věku volíme tzv. počáteční mléka (obvykle označované číslem 1), která jsou určena pro novorozence od narození až do ukončeného 6. měsíce, anebo tzv. pokračovací mléka (označené číslem 2 a více) pro kojence od ukončeného 6. měsíce a starší děti. Tato mléka bývají dostupná ve formě prášku, ale také v tekuté formuli k okamžitému podání. Ke standardním mlékům patří i ta s částečně hydrolyzovanými bílkovinami (označované H.A.) a se sníženým obsahem laktózy.

Dále existují speciální mléka, která pomáhají řešit zdravotní nebo zažívací problémy miminek. Jejich užívání a výběr by měly být pod lékařským dohledem. Zejména zpočátku se tělo a zažívací trakt novorozence a kojence pomalu začínají adaptovat na příjem potravy. Někdy to bývá spojeno s různými obtížemi na základě toho lze rozlišit, která speciální kojenecká výživa bude vhodná. K těmto potížím patří např. ublinkávání v důsledku nezralosti dolního jícnového svěrače, zácpa a kojenecká kolika, plynatost, bolest bříška, průjem. Důvodem pro výběr speciálních mlék může být také intolerance laktózy či alergie na bílkovinu kravského mléka. Ke speciálním formulím se také řadí např. kojenecká mléka pro předčasné narozené děti, fortifikátory pro obohacení mateřského mléka pro tyto děti propuštěné z nemocnice a také mléka vhodná pro děti narozené císařským řezem, které nemohou být kojeny.

Podle čeho vybrat nejvhodnější kojenecké mléko?

Mléko vám mohou doporučit už v porodnici nebo následně pediatr při konzultaci. Pokud se ocitnete v časové tísni, výběr můžete také zkonzultovat v lékárně. V současné době je u nás dobře dostupná kojenecká výživa jak pro zdravé, tak pro nemocné děti. Většina kojeneckých mlék pro nemocné děti je z velké části hrazená z prostředku zdravotního pojištění. Na trhu je k dispozici kvalitní výběr produktů, jejichž složení je v souladu s platnou evropskou legislativou a doporučeními pediatrů i nutričních odborníků. Známá a oblíbená mléka jsou kojenecká mléka Kendamil, kojenecká mléka Nutrilon, kojenecká mléka Sunar, kojenecká mléka Beba a kojenecká mléka Hipp. Nejvhodnějším kojeneckým mlékem je to, které miminku dělá dobře

Některé maminky různá mléka zkouší a sledují u miminka jeho reakce. Při změně mléka může u dítěte dojít ke zlepšení spánku, zlepšení zažívání, miminko je ve větší pohodě. Při změně a testování chuti je důležitá trpělivost a nové mléko testovat aspoň 3-4 dny. Pokud je vaše miminko zdravé a nepodáváte dítěti probiotické kapičky extra, doporučuje se zvolit kojenecká mléka s obsahem probiotik, protože probiotika se v mateřském mléce přirozeně nacházejí a mají nespočet pozitivních účinků.

Kravské nebo kozí mléko?

Mléko se dělí podle savce, ze kterého pochází. Nejznámějším mlékem je kravské a také kozí mléko. Dalším kritériem pro dělení mlék je množství tuku, u nás rozeznáváme mléko plnotučné, polotučné a odstředěné. Rozdíl v mlékách můžeme dále hledat v obsahu mléčné bílkoviny (poměr dvou základních částí – syrovátky a kaseinu). Běžně dostupná mléka zpravidla obsahují směs dvou typů kaseinů (A1 β-kasein a A2 β-kasein). Mléka, která ve stopovém množství nebo vůbec neobsahují A1 β-kasein, se označují jako A2 mléka. Kozy tzv. A2 mléko produkují přirozeně. Proto kozí mléko umožňuje lepší trávení, tvorbu měkčí stolice a po krmení snižuje případné bolesti žaludku. Vědecké studie také uvádějí, že β-kasein A2 nezpůsobuje zánětlivá onemocnění, jako je kolitida nebo syndrom podrážděného střeva.

Kozí mléko je svým složením blíž mateřskému mléku než mléko kravské. Oproti němu má také přirozeně menší podíl laktózy a obsahuje i větší množství oligosacharidů, které se podílejí na trávení. Kozí mléko v žaludku vytváří jemnější hmotu, která je lépe stravitelná a mléko je tak vhodné pro citlivá bříška dětí. Záleží na mamince, po čem "sáhne" jako první. V rodinách, kde jsou zvyklí konzumovat kozí produkty a dochází např. na farmářské trhy, nebo rodiny z venkova, ve kterých je kozí mléko běžnou potravinou, je volba kozího kojeneckého mléka snazší. Výroba kojeneckého mléka z plnotučného kozího mléka myslí i na typický zápach, který je charakteristický u mnohých kozích výrobků – k tomuto zápachu u kozích kojeneckých mlék nedochází. Pokud miminko po kravském mléku ne úplně prospívá, pro děti s citlivějším trávením či sníženou tolerancí vůči mléčné bílkovině může být kozí mléko řešení. 

 U některých dětí se nevyskytuje přímo závažná alergie na mléčnou bílkovinu, jen je hůře snášena.  V těchto případech stojí za to vyzkoušet záměnu a přejít z kravského mléka na kozí. Při klasické alergii na bílkovinu kravského mléka přechod na kozí mléko řešením není. U kozích mlék počítejte s vyšší cenou s ohledem na objem vyprodukovaného mléka, který je u kozy třikrát menší než u krávy. Kozí kojenecká mléka nabízí např. značky Kendamil a Hipp.

Kojenecké mléko pro zdravého novorozence

Pokud je dítě jinak zdravé a nic nenasvědčuje opaku, jsou pro něj pro určeny standardní mléčné formule pro zdravé děti, tj. pro zdravé donošené novorozence a kojence, kteří nemohou být kojeni. Kojenecká mléka jsou vyráběna z kravského nebo kozího mléka a jsou označována jako počáteční mléka, u svého názvu mají připojenu číslici 1. Zcela kryjí potřebu dítěte, proto je lze podávat od narození jako náhradu mateřského mléka. Obsah jednotlivých živin vychází ze studia složení mateřského mléka. Počáteční mléka obsahují adaptovanou mléčnou bílkovinu a neobsahují sacharózu. Vybírat si můžete mezi mléky, která neobsahují přidané probiotické kultury a která jsou jimi naopak obohacena.

Mléka s probiotiky: Beba Comfort 1, Beba Optipro Comfort 1, Beba SupremePro 1, Hipp Bio Combiotik 1.
Mléka, které neobsahují dodaná probiotika: Kendamil 1 Počáteční mléka, Nutrilon Advanced 1, Nutrilon Advanced Good Night 1, Nutrilon Profutura Duobiotik 1, Sunar Complex 1, Sunar Premium 1, Sunar BIO 1.

Zdravé miminko, které může začít s nemléčnými příkrmy

Pro zdravého kojence od ukončeného 4. měsíce do konce prvního roku života jsou k dispozici tzv. pokračovací mléka. Poznáte je podle toho, že bývají označena číslicí 2. Na rozdíl od počátečních mlék nekryjí mléka pokračovací plně potřeby dítěte, a proto by měla být podávána teprve tehdy, až dítě začne jíst tzv. nemléčné příkrmy. Ty jsou určeny pro děti, jímž přestává dosavadní výlučně mléčná strava stačit, protože nepokrývá jejich energetickou potřebu (dětem na kojeneckém mléku se podává od začátku 5. měsíce). Některá pokračovací mléka jsou s obsahem dodaných probiotik.
Mléka s probiotiky: Beba Comfort 2; Beba Optipro Comfort 2; Beba SupremePro 2; Hipp Bio Combiotik 2.
Mléka, které neobsahují dodaná probiotika: Kendamil 2 Pokračovací mléka; Nutrilon Advanced 2; Nutrilon Advanced Good Night 2; Nutrilon Profutura Duobiotik 2; Sunar Complex 2; Sunar Premium 2; Sunar BIO 2.

Kojenecká mléka pro zdravá batolata a děti do tří let

Pokračovací mléka mohou pít také zdravá batolata, tj. děti ve věku od jednoho do tří let. Na trhu je poznáte podle toho, že bývají zpravidla označena číslicí 3–5. Takto sestavená batolecí mléka si zachovávají svoje benefity oproti běžně kupovanému mléku a jsou vhodným doplněním smíšené a vyvážené stravy dítěte. Některá batolecí mléka jsou obohacena o mléčné kultury (probiotika) a jsou dochucována (např. příchuť vanilka, jahoda a banán). Mezi batolecí mléka řadíme Kendamil 3; Nutrilon Advanced 3, 4, 5; Nutrilon Profutura Duobiotik 3, 4;  Sunar Premium 3,  4; Sunar Complex 3, 4, 5; Sunar BIO 3; Hipp Junior Combiotik 3, 4; Beba Optipro 3, 4, 5; Beba Comfort 3, 4, 5.

Kojenecké mléko pro atopiky a při riziku dalších alergií

U dětí, u kterých existuje vysoké riziko vzniku a rozvoje alergií (alergie v rodině, výskyt atopického ekzému), jsou určena upravená mléka s naštěpenou bílkovinou, která jsou také řazena mezi standardní mléčné formule.  Imunitní systém dítěte může reagovat na bílkovinu v kravském mléce alergickou reakcí. Proto je obsažená bílkovina už při výrobě předem hydrolyzována, tj. naštěpena na malé části. V běžném kojeneckém mléku bílkovina štěpena není. Částečně hydrolyzovaná bílkovina je imunitním systémem dítěte lépe snášena, čímž se snižuje pravděpodobnost alergické reakce. Snížení rizika pozdějších symptomů alergií bylo prokázáno klinickými studiemi. Některá mléka jsou obohacena také o probiotika, která mj. zvyšují účinnost prevence alergií. Rychlou orientací je zkratka H.A. - Hydrolysed Advance na obalu nebo označení pHF. Formule s částečně hydrolyzovanou mléčnou bílkovinou ale nelze použít přímo k léčbě alergie na kravskou bílkovinu, pouze k prevenci jejího vzniku. Zvolit můžete např. Nutrilon Prosyneo H.A. 1, 2, 3; Nestlé Beba Expertpro HA 1, 2, 3; Hipp HA Combiotik 1, 2; Sunar Expert HA. Částečně hydrolyzovanou bílkovinu mají také mléka Beba Sensitive; Hipp Comfort; Kendamil Medi+ A.C.; Nutrilon Comfort and colics 1, 2.

Kojenecké mléko při zažívacích potížích (kolika, zácpa)

U jinak zdravého novorozence nebo kojence, které má lehčí potíže s „citlivým bříškem“ spojeným se zácpou, plynatostí, bolestmi, neklidem a pláčem (známý je termín kojenecká kolika) mohou pomoci mléka usnadňující trávení mj. s obsahem částečně hydrolyzované syrovátkové bílkoviny, která lépe prochází trávicím traktem. Mléka mívají snížený obsah laktózy, bývají také obohacena stravitelnějším tukem, prebiotiky a probiotiky. Mezi kojenecká mléka pro lepší trávení miminek řadíme Kendamil Medi+ A.C.; Hipp Comfort; Nutrilon Comfort and colics 1, 2; Sunar Expert AR+Comfort 1, 2.

Řešíte ublinkávání u vašeho miminka?

Antirefluxní mléčné formule jsou určené dětem, které trápí časté ublinkávání, které je zároveň spojeno s neoptimálním prospíváním. Také je určeno dětem s tzv. jícnovým refluxem (strava se vrací ze žaludku do jícnu a hrozí nebezpečí vdechnutí potravy). Jde o mléka, která snižují četnost těchto epizod, protože jsou zahuštěna karubinem (vlákninou ze svatojánského chleba) nebo škrobem (rýžový, bramborový). Rychlou orientací je zkratka A.R. S ublinkávám vašeho miminka může pomoci Nutrilon A.R. 1, 2; Beba A.R., Hipp mléko Anti-Reflux; Sunar Expert AR+Comfort 1, 2.
Pro kojené děti je k dispozici instantní přípravek Nutriton obsahující karubin, který je určen k zahuštění mateřského mléka. Lze ho podávat dětem od narození.

Kojenecké mléko při průjmu a nesnášenlivosti laktózy

Laktózová intolerance souvisí s nedostatkem laktázy, která laktózu (mléčný cukr) rozkládá. Kojenecká mléka bez laktózy jsou určena pro děti, které tedy laktózu netolerují. Nesnášenlivost laktózy se projevuje nadýmáním, průjmy a celkovým neprospíváním. Formule bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy se také často využívají přechodně při déletrvajícím průjmovém onemocnění, kdy vzniká přechodný deficit laktázy v tenkém střevu. Mléka se nasazují a podávají ještě nějaký čas po vyléčení, kdy střeva po překonaném zánětu mléčný cukr špatně tráví. Kojenecká mléka bez laktózy neřeší alergii na bílkovinu kravského mléka, a tudíž se při této diagnóze u dítěte podávat nesmí. Dříve se vyráběly mléčné náhražky na bázi sójové bílkoviny (např. Nutrilon 1 Soya), od kterých se již upustilo (neobsahovaly ani laktózu, ani bílkovinu kravského mléka). Nyní můžete vybírat mezi kojeneckými mléky Nutrilon 1 Lactose Free; Beba Expertpro Lactose free; Kendamil Medi+ Lactose-Free; případně Nutrilon Allergy Care Syneo a Alfaré.

Kojenecké mléko při alergii na mléčnou bílkovinu

O alergii na bílkovinu kravského mléka (ABKM) se často hovoří jako o „alergii na mléko“. Jedná se o závažnou alergickou reakci imunitního systému dítěte – protilátky dítěte reagují na alergeny v mléce, na kravskou bílkovinu. Řešením však není kozí mléko, protože charakter mléčné bílkoviny je velmi podobný. Jedná se o jednu z nejčastějších potravinových alergií a v drtivé většině případů se projeví právě už u kojence v jeho prvním roce života. Alergií je postiženo až 5 % kojenců, z 90 % vymizí alergie do tří let věku. U zbylých dětí platí zákaz konzumace – musí se mléka a mléčných výrobků bez výjimek zcela vzdát. Mezi projevy alergie na bílkovinu, v kojeneckém věku, patří zejména gastrointestinální potíže (řídké stolice s příměsí vláken krve a hlenu, zvracení, břišní koliky apod.) a také atopický ekzém. Tyto klinické potíže mohou mít také jinou příčinu, proto je nutné hned na začátku vyloučit infekci a také laktózovou intoleranci, při které jsou příznaky nesnášenlivosti částečně podobné. Diagnóza se stanovuje tzv. pozitivním eliminačně-expozičním testem, tj. odezněním příznaků po vysazení běžného mléka ze stravy a návratem potíží po jeho zpětném nasazení. V případě těžkých projevů alergie patří diagnostika a léčba do rukou zkušeného dětského alergologa a gastroenterologa.

Mléčné formule s tzv. extenzivně hydrolyzovanou mléčnou bílkovinou (eHF) používáme při prokázané středně těžké alergii. Jedná se o mléka Nutrilon Allergy Care Syneo 1, 2; Nutrilon 1 Allergy Digestive Care; Sunar Expert Allergy Care+ 1, 2; Althéra HMO; Althéra 2; Alfaré.

Při těžké formě alergie na mléčnou bílkovinu, kdy kojenecké mléko indikuje dětský gastroenterolog nebo alergolog, se podávají tzv. aminokyselinové formule (AAF). Jsou to dietní potraviny pro zvláštní lékařské účely, které se dále podávají u některých multiproteinových alergiích, při syndromu krátkého střeva a u narušené absorpce živin i v těch nejzávažnějších případech. Příklady dietní výživy: Neocate Syneo; Neocate Infant; Neocate Junior; Alfamino.

Kojenecké mléko pro předčasně narozené děti

Ke speciálním formulím se řadí kojenecká mléka pro nedonošené děti. Mléčné náhražky určené pro nedonošené děti jsou připravovány tak, aby odpovídaly větší potřebě energie a bílkovin těchto dětí a aby je jejich nedozrálý organismus dokázal strávit. Protože nedonošení kojenci mají nižší schopnost vylučování žlučových kyselin, musejí dostávat stravitelnější tuky (tj. tuky procházející přes střevní stěnu bez dalšího štěpení). Nižší je také aktivita jejich střevní laktázy, a tak mléko pro ně musí být částečně obohaceno o jiné cukry. Kromě toho musí obsahovat výši dávky vitamínů a stopových prvků. Mléčné náhražky se nedonošeným dětem podávají nejčastěji sondou, protože novorozencům může chybět sací reflex. Počáteční formule pro nedonošené novorozence lze předepsat dětem ihned po narození. Nedonošeným novorozencům se do odstříkaného mateřského mléka nebo do kojeneckého mléka přidávají tzv. fortifikátory, jsou to preparáty v práškové podobě, kterými lze obohatit podávané mléko o potřebné látky. Nejčastěji se jedná o kojenecká mléka Nestlé PreBeba discharge a Nutrilon Nenatal Post-discharge a fortifikátory Nutrilon Human Milk Fortifier a Beba FM 85.

Kojenecké mléko pro děti po císařském řezu

Ke speciálním formulím se řadí kojenecká mléka vhodná pro děti narozené císařským řezem, které nemohou být kojeny. Imunitní systém dítěte je podporován během přirozeného porodu prostřednictvím matčiných bifidobakterií, které proniknou do střev miminka. Při císařském řezu k tomu nedochází, proto můžete u těchto nekojených, ale jinak zdravých novorozenců a kojenců, zvolit speciální formuli – Nutrilon Profutura Cesarbiotik 1, 2.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Kojenecká mléka

Objevte kvalitní kojenecká mléka v naší nabídce za super ceny...

1.     Ježek P. Plnotučné kravské mléko a mléčný tuk v kojeneckých formulích – nové poznatky. Prakt. Lékáren. 2020; 16(4): 247-250.

2.    Ježek P. Speciální kojenecká mléka. Prakt. Lékáren. 2021; 17(4): 261-264.

3.    Karásková E. Umělá mléčná kojenecká výživa – současná doporučení. Prakt. lékáren. 2016; 12(5): 186–189.

4.   Martin CR, Ling PR, Blackburn GL. Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and Infant Formula. Nutrients. 2016 May 11;8(5):279.

5.    Mydlilová A. Kojení donošených novorozenců. Česká gynekologie. 2011;76:44-6.

6.    Quigley M, Embleton ND, McGuire W. Formula versus donor breast milk for feeding preterm or low birth weight infants. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jun 20;6(6):CD002971.

7.    Salminen S, Stahl B, Vinderola G, Szajewska H. Infant Formula Supplemented with Biotics: Current Knowledge and Future Perspectives. Nutrients. 2020 Jun 30;12(7):1952.

8.    https://cit.vfu.cz/ivbp/wp-content/uploads/2011/07/VY_04_03.pdf.

9.    https://www.healthfactory.cz/blog/vite--co-je-to-a2-mleko-a-v-cem-jsou-jeho-vyhody/.

10.   https://bezpecnostpotravin.cz/termin/galaktosemie/.

11.    https://youtu.be/ihFnsBsoUK4 - Jak vybrat kojenecké mléko.

12.    Moje zdraví, čtení z vaší lékárny – 3/2004 – Výživa kojence.

13.    Vademecum zdraví – Jaro 2008 – Kojení a náhradní výživa.

14.   www.kendamil.cz

15.    www.sunar.cz

16.   https://www.nestle.cz/cs/nase-vyrobky/kojenecka-vyziva

17.    www.hipp.cz

18.    www.nutrilon.cz

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.