Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská a Hana Škopová

Kojenecké mléko – kdy, jak a co vlastně obsahuje?

Ač je kojení mateřským mlékem nejvhodnější formou výživy kojenců a má oproti umělým mléčným formulím mnoho výhod, mohou nastat situace, kdy je potřeba u dítěte podat umělou výživu – kojenecké mléko.
Kojenecká mléka

Objevte kvalitní kojenecká mléka v naší nabídce za super ceny...


Kdy je čas podat umělé mléko?

V případě, že se kojení optimálně nedaří, lze podávat dítěti odstříkané mateřské mléko, které může být eventuálně obohaceno, posíleno (fortifikováno). Pokud není úspěšná ani tato varianta, přechází se na kojenecké mléko. Zdravý vývoj a růst dítěte je prioritní, a i přesto, že to některé maminky může zasáhnout a brání se tomu, existují případy, kdy má částečné doplnění nebo úplné nahrazení mateřského mléka umělým mlékem svůj smysl. A je proto potřeba přistupovat ke kojeneckému mléku jako k nejlepší volbě pro dítě v danou chvíli.

  • Matka má problém se rozkojit (laktace opožděná o více než 5 dní) a současně má dítě úbytek na váze větší než 10 % a není dostupné jiné mateřské mléko.
  • Matce se nedaří odstříkat dostatečné množství mléka, kterým by dítě mohla dokrmit.
  • I přes snahu matky a veškerá doporučení laktační poradkyně dítě klesá na váze.
  • Matka užívá dlouhodobě léky neslučitelné s kojením.
  • Dítě trpí onemocněním znemožňujícím kojení mateřským mlékem (galaktosémie, fenylketonurie).
  • Matka dítěte je infikována HIV/ AIDS.
  • Matka dítěte užívá drogy.

V případě, že maminka miminko kojit nemůže, je na našem trhu široký výběr kvalitních umělých kojeneckých mlék. Jsou rozdělena do skupin podle věkových kategorií a zvláštních potřeb dítěte. S výběrem vhodného kojeneckého mléka pro vaše miminko se vždy poraďte s ošetřujícím lékařem. Značku mléka byste neměla měnit za jinou, pokud na ní dítě reaguje bezproblémově. Pokud je to možné, neměla by umělá mléčná výživa nahradit kojení ze dne na den. Mělo by k tomu naopak docházet postupně. Nejprve je vhodné nahradit jedno kojení, po několika dnech další a tak dál. Nejdéle by mělo přetrvat večerní kojení. Umělá mléčná výživa by měla být pro nekojené dítě jedinou potravou minimálně během prvních čtyř měsíců života. Množství vypitého mléka denně by mělo odpovídat jedné šestině hmotnosti miminka.

Co kojenecká mléka obsahují?

Náhradní kojenecká mléka se svým složením snaží maximálně přiblížit mateřskému mléku. V souladu s požadavky legislativy tak obsahují adekvátní množství tuků a bílkovin, laktózu, ale také vitaminy, minerální látky, stopové prvky a esenciální mastné kyseliny. Podkladem pro umělou výživu je adaptované kravské nebo kozí mléko, která mají svým složením velmi blízko k mateřskému. Mléčné formule často obsahují také probiotika (např. Bifidus lactis, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus fermentum) a prebiotika (vlákninu) v podobě zejména frukto-oligosacharidů (FOS) a galakto-oligosacharidů (GOS). Jsou to látky, které usnadňují trávení, podporují správnou střevní kolonizaci (osídlení střevní sliznice vhodnými bakteriemi) a tím podporují obranyschopnost dětí (redukují rizika rozvoje infekcí).

Složení kojeneckých mlék se liší podle toho, zda jde o tzv. počáteční mléko určené pro miminko již od narození či zda se jedná o tzv. pokračovací mléko, kdy například maminka půl roku kojila. Zatímco počáteční mléko obsahuje adaptovanou mléčnou bílkovinu a neobsahuje sacharózu, pokračovací mléko, které bývá podáváno nejčastěji od 6 měsíců věku, může sacharózu i neadaptovanou bílkovinu obsahovat

Co je mléčný cukr?

Mléčný cukr – laktóza se přirozeně vyskytuje v mateřském mléce savců. Je to disacharid, tzn. že se jeho molekula skládá ze dvou složek – galaktózy a glukózy. V těle je současně tvořen enzym laktáza, který molekulu laktózy na tyto dvě podjednotky štěpí a ty se mohou dále absorbovat. Potíže nastávají v situaci, kdy jedinec trpí laktózovou intolerancí. Nesnášenlivost laktózy může být vrozená nebo k ní může dojít až v průběhu života. Nedostatek enzymu laktázy a tím nestrávená laktóza dále ve střevech působením střevních bakterií kvasí, což se projevuje nadýmáním a zvýšenou plynatostí. V těchto případech se volí mléka s výrazně sníženým nebo nulovým obsahem laktózy.

Co je mléčný tuk?

Mateřské mléko obsahuje zhruba 3–5 % mléčného tuku jako důležitý zdroj energie. Jeho důležitost je vysoká také s ohledem na vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E a K. Mléčný tuk zajistí nejen žádanou chuť, ale i potřebné mléčné aroma. Kojenecká mléka vyrobená z kvalitního plnotučného kravského nebo kozího mléka mléčný tuk přirozeně obsahují (v množství nejméně 3,5 %), a proto miminkům chutnají. Mléčný tuk se vyznačuje vyšším obsahem mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým řetězcem. Některá plnotučná mléka samy o sobě neobsahují vyvážený poměr mastných kyselin pro použití do kojeneckého mléka. Pokud výrobci z plnotučného mléka nejsou schopni získat a poskládat správný profil esenciálních mastných kyselin (pro jejich vyšší podíl nasycených mastných kyselin v mléčném tuku), mléko odstřeďují a doplňují o rostlinné tuky, které obsahují zdravější mastné kyseliny, které miminko potřebuje. Velmi významné pro správný vývoj dítěte jsou nenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (Omega-3 mastné kyseliny). Na obalech můžete najít zkratky jako LC-PUFA, DHA, EPA, ALA, AA. Kyselina α-linolenová (ALA) se vyskytuje v rostlinách, zatímco kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA) se obě nacházejí v řasách a rybách. Proto někteří výrobci přidávají do kojeneckých mlék rybí olej. V kojenecké výživě se doporučuje využívat kombinaci živočišných i rostlinných tuků. Z rostlinných olejů se do kojeneckých mlék přidává nejčastěji slunečnicový olej a řepkový olej, které se ideálně lisují za studena.

Co je mléčná bílkovina adaptovaná a hydrolyzovaná?

Bílkoviny neboli proteiny jsou makromolekuly, které obsahují jeden nebo více dlouhých řetězců aminokyselinových zbytků. Jsou zásadní pro tvorbu a obnovu všech buněk a tkání v těle. Průměrný obsah bílkovin v mléce je přibližně 3,5 %. Mléčná bílkovina, tj. např. bílkovina v kravském mléce, se skládá z proteinu kaseinu (80 %) a syrovátkových bílkovin (20 %). Složení mléčné bílkoviny ovlivňuje zejména krmná dávka – její množství a kvalita mj. v návaznosti na roční období a podle obsahu mléčné bílkoviny se mléka dále dělí. Mléčné formule s adaptovanou bílkovinou mají upraven poměr kaseinu a syrovátkových bílkovin z původního poměru 8:2 minimálně na poměr 1:1, aby se dětem mléko lépe trávilo. Obsah kaseinu je pro trávení klíčový. Běžně dostupná mléka zpravidla obsahují směs dvou typů kaseinů (A1 β-kasein a A2 β-kasein). Mléka, která ve stopovém množství nebo vůbec neobsahují A1 β-kasein, se označují jako A2 mléka. Kozy tzv. A2 mléko produkují přirozeně. Proto je kozí mléko stravitelnější než tzv. A1 mléko kravské. Navíc β-kasein A1 obsažený v běžném mléce bývá považován za původce některých typů intolerancí k mléku. Bílkovina v mléce může být dále adaptována štěpením, tj. rozdělením bílkovin na menší částečky – vzniká tzv. hydrolyzovaná bílkovina. Tyto menší proteinové části imunitní systém dítěte akceptuje mnohem lépe a pravděpodobnost alergické reakce se tím výrazně snižuje.

Jaké vitaminy a minerály najdeme v kojeneckém mléku?

V kojeneckých mlékách se vyskytují vitamíny: C, E, A, D, B3, B5, B8, B1, K, B6, B12, B2, B9 a inositol. Z minerálních solí je to např. fosforečnan vápenatý, citrát vápenatý (vápník a fosfor), chlorid sodný, síran hořečnatý, chlorid draselný, fosforečnan draselný (sodík, hořčík, draslík, chlorid), síran zinečnatý (zinek), pyrofosforečnan železitý (železo), fosforečnan sodný, seleničitan sodný (selen), síran měďnatý (měď), jodid draselný (jód), síran manganatý (mangan).

Co by kojenecké mléko obsahovat nemělo?

Na trhu je k dispozici kvalitní výběr produktů, jejichž složení podléhá nařízením EU a doporučením pediatrů i nutričních odborníků. Známá, oblíbená a bezpečná mléka jsou kojenecká mléka Kendamil, kojenecká mléka Nutrilon, kojenecká mléka Sunar, kojenecká mléka Beba a kojenecká mléka Hipp. Spousta maminek má svoje vlastní důvody, proč zvolí danou značku kojeneckého mléka, pokud si může vybírat a dítě je např. zdravé a výběr je možný.

  • Některé maminky slyší na to, že mléko neobsahuje palmový olej, avšak u některých mlék se s palmovým olejem stále můžete setkat.
  • Některé maminky odmítají i kokosový olej pro obsah tělu méně vhodných mastných kyselin.
  • Některé maminky preferují kojenecká mléka bez rybího tuku nebo bez sóji.
  • Některé maminky nechtějí mléko s obsahem přidané soli a přidaného cukru.
  • Některé maminky si hlídají typ a obsah chemických konzervačních látek, dochucovadel, zahušťovadel a barviv.
  • Deklarovaná výroba bez GMO (geneticky modifikovaných organismů) může být dalším rozhodujícím faktorem pro výběr kojeneckého mléka.

Tip: Jak vybrat nejvhodnější kojenecké mléko?

Kojenecká mléka se rozdělují podle zdravotního stavu a věku dítěte. O jejich výběru a používání je doporučováno poradit se s pediatrem. Vždy se řiďte informací od ukončeného měsíce – rychlou orientací je číslo uvedené na obalu, které označuje pořadí, ve kterém se mléka podávají.

 

 Dozvědět se více 

Co je BIO kojenecké mléko?

Podkladem pro BIO mléko je nejekologičtější zdroj použitých surovin, uplatňování principů ekologického zemědělství, při kterém je vše pečlivě sledováno. Důraz je kladen na bezpečnost potravin, dobré životní podmínky zvířat a ochrana životního prostředí. Mléka pocházejí z přísně kontrolovaných lokálních farem, ve kterých se krávy či kozy pasou na rozsáhlých pastvinách po co nejdelší část roku. Mléka se dále zpracovávají speciálními postupy zajišťující nejen plnou a krémovou chuť původního mléka, ale kladou si také za cíl zachovat vysoké nutriční hodnoty plnotučného mléka s přirozeným obsahem vitamínů a minerálů. Samozřejmostí je, že BIO mléko neobsahuje GMO (geneticky modifikované organismy). BIO mléka najdete v portfoliu kojeneckých mlék Kendamil, Hipp a Sunar.

Jak správně připravit kojenecké mléko?

  • Před vlastní přípravou si důkladně umyjte ruce.
  • Mléko připravujte podle výrobcem doporučeného dávkování, tj. přesně podle návodu. Neodhadujte ani množství prášku, ani množství vody, v opačném případě by dítě mohlo přijmout zbytečně mnoho či naopak málo látek, které mléko obsahuje, což by mohlo vést k nesprávnému růstu a vývoji dítěte.
  • Pokud nebudeme mít k dispozici přesný návod, tak při přípravě požadovaného množství mléka zpravidla platí pravidlo poměru - 1 odměrka mléčného prášku na 30 ml vody. Vždy používejte dodanou odměrku a prášek v odměrce už nestlačujte.
  • Používejte vždy vodu, která svým složením neohrozí zdraví dítěte; v prvních šesti měsících by to měly být přímo kojenecké vody, protože mají velmi nízký obsah dusičnanů;  pro děti od dovršeného šestého měsíce je možné používat stolní vody vhodné pro kojence; naopak, nevhodné jsou minerální vody, protože mají zbytečně vysoký obsah solí.
  • Vodu z vlastního zdroje (studny) nechte vyšetřit ještě před narozením dítěte, aby bylo jisté, že je pro ně použitelná.
  • Vodu používejte výhradně převařenou, ale neměla by být převařována opakovaně. Nepoužívejte uměle změkčenou vodu.
  • Převařenou vodu nalijte do sterilní lahvičky a přidejte mléčný prášek. Jakmile voda vychladne na 40 °C, lehce promíchejte. Celé množství prášku se musí dobře rozpustit, nesmí v něm zůstat žádné hrudky.
  • Teplotu mléka kontrolujte tak, že láhev přiložíte na předloktí nebo si kápnete několik kapek na zápěstí nebo hřbet ruky. Ideálně by měla mít 37 °C.
  • Už namíchané tekuté kojenecké mléko ohřívejte ve vodní lázni nebo v ohřívači lahví. Mikrovlnná trouba k tomu není vhodná, protože ohřev je nepravidelný, láhev zůstává studená, zatímco mléko může být horké a mohlo by dítě popálit.
  • Ohřáté mléko, které dítě nedopije, vylijte, tj. neschovávejte je na příští krmení. Většina mlék není uzpůsobena k přípravě předem a měla by se proto spotřebovat zpravidla do dvou hodin od umíchání, aby se předešlo riziku mikrobiální kontaminace.
  • Pokud plánujete krmení např. během procházky, vodu se připravte do termosky a potřebnou dávku mléka v prášku si oddělte do čisté nádobky nebo do dávkovače sušeného mléka. Vše smíchejte až těsně před podáváním.
  • Stejnou pečlivost věnujte i lahvičkám a savičkám, všechny pomůcky udržujte v čistotě. Po krmení je vždy umyjte jemným saponátem a opláchněte čistou vodou. U dětí do jednoho roku láhve a dudlíky sterilizujte varem po dobu 5 minut nebo ve sterilizátoru po předepsanou dobu. Poté nechte vyschnout na sterilním podkladu.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Kojenecká mléka

Objevte kvalitní kojenecká mléka v naší nabídce za super ceny...

1.     Ježek P. Plnotučné kravské mléko a mléčný tuk v kojeneckých formulích – nové poznatky. Prakt. Lékáren. 2020; 16(4): 247-250.

2.    Ježek P. Speciální kojenecká mléka. Prakt. Lékáren. 2021; 17(4): 261-264.

3.    Karásková E. Umělá mléčná kojenecká výživa – současná doporučení. Prakt. lékáren. 2016; 12(5): 186–189.

4.   Martin CR, Ling PR, Blackburn GL. Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and Infant Formula. Nutrients. 2016 May 11;8(5):279.

5.    Mydlilová A. Kojení donošených novorozenců. Česká gynekologie. 2011;76:44-6.

6.    Quigley M, Embleton ND, McGuire W. Formula versus donor breast milk for feeding preterm or low birth weight infants. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jun 20;6(6):CD002971.

7.    Salminen S, Stahl B, Vinderola G, Szajewska H. Infant Formula Supplemented with Biotics: Current Knowledge and Future Perspectives. Nutrients. 2020 Jun 30;12(7):1952.

8.    https://cit.vfu.cz/ivbp/wp-content/uploads/2011/07/VY_04_03.pdf.

9.    https://www.healthfactory.cz/blog/vite--co-je-to-a2-mleko-a-v-cem-jsou-jeho-vyhody/.

10.   https://bezpecnostpotravin.cz/termin/galaktosemie/.

11.    https://youtu.be/ihFnsBsoUK4 - Jak vybrat kojenecké mléko.

12.    Moje zdraví, čtení z vaší lékárny – 3/2004 – Výživa kojence.

13.    Vademecum zdraví – Jaro 2008 – Kojení a náhradní výživa.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.