Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Nebojte se mluvit o sexuálním zdraví a ženské ejakulaci

Ač se v posledních letech svět otevírá širokému okruhu dlouho tabuizovaných témat, ženská sexualita, ženská ejakulace a „ženská prostata“ zůstávají stále tak trochu upozaděné...

Orgasmus u žen, ženská ejakulace

Ženský orgasmus je komplikovaný proces, který bývá spojen s odlišnými druhy prožitků a projevů. Rozlišujeme orgasmus vaginální a klitorální. Každý probíhá jinak a každý vyvolává jiné vjemy. Obvykle je orgasmus vaginální považován za silnější, déletrvající a hlubší zážitek v porovnání s klitorálním.

U žen může také docházet k ejakulaci, ale jde spíše o výjimečnou záležitost. Pravděpodobně to souvisí s přítomností žlázek v okolí močové trubice označovaných jako „ženská prostata“, Skeneho či periuretrální žlázy. Právě tyto žlázky mohou produkovat tekutinu, která může být považována za zmíněný ejakulát (ženský výstřik). Ejakulace v tomto případě také zřejmě souvisí se stimulací pověstného „bodu G“ v blízkosti žláz. Ejakulace ženy je tedy fyziologická záležitost, za kterou není třeba se stydět.

Tipy pro zdravý sexuální život

  • Naučte se vnímat svoje tělo a jeho potřeby a nepřehlížet je.
  • Sepište si, za co jste vděčná a čeho si na sobě a svém těle ceníte.
  • Nebojte se mluvit o tom, co cítíte a co potřebujetekomunikujte svá přání se svým partnerem.
  • Vyhýbejte se stresu – najděte si aktivity k odreagování (meditace, hudba, procházky, wellness).
  • Dbejte na kvalitní odpočinek a spánek.
  • Pečujte o své tělo, např. si dopřejte kvalitní kosmetiku, masáž, manikúru či pedikúru.
  • Máte-li podezření na gynekologický problém, vaginální infekci či infekci močových cest, myslete na své zdraví a v případě nutnosti vyhledejte včas lékaře.
  • Měníte-li partnery, intimní zdraví stavte na první místo a používejte ochranu (např. kondomy Durex) a v případě nutnosti mějte k dispozici nouzovou antikoncepci (Escapelle, EllaOne, Postinor, Navela).
  • Trápí-li vás jakýkoliv problém v souvislosti s vaším sexuálním životem, nebojte se obrátit na odborníky.

Dysfunkční orgasmus u ženy – přechodná záležitost?

Sexuální poruchy u žen bývají často ignorovány a zlehčovány, a přestože mohou dosti významně zasahovat do partnerství a kvality života ženy, samy ženy se stydí o této problematice hovořit, natož se obrátit na odborníky, kteří by mohli pomoci. K častým příčinám patří traumatické zážitky, stres, hormonální nerovnováha či anatomické odlišnosti pohlavních orgánů. Dysfunkčním orgasmem se rozumí obtížně dosáhnutelný či omezeně prožívaný orgasmus. Může souviset s gynekologickými onemocněními, ale také s nepříjemnými změnami v životě, se stresem, porodem či potratem.

Jak se léčí dysfunkční orgasmus a co může pomoci?

Terapie zahrnuje mimo jiné práci se ženou a jejím sebepřijetím, párovou sexoterapii a dráždění vulvy či vaginy pro obnovu reaktivity. K tomu lze doporučit různé pomůcky, jako jsou např. vibrátory (Durex Intense Pure Fantasy) a také přípravky pro podporu citlivosti v intimní oblasti (Janell Oleogel, Aphrodisia G krém pro ženy).

Pokud jsou poruchy orgasmu u ženy spojeny s nadměrnou suchostí vyvolanou například hormonálními změnami v průběhu menstruačního cyklu, po porodu či v průběhu menopauzy či obecně hormonální dysbalancí, mohou pomoci lubrikační gely. Existují lubrikanty na vodní bázi (Ty & Já Lubrikační gel neparfémovaný, Gyntima Lubrikační gel, Durex Original lubrikační gel, Durex Naturals Pure intimní gel) a na bázi silikonového oleje (Durex Originals Silicone lubrikační gel, GLIDE 4you silikonový lubrikační gel, Doer Medical Silk silikonový lubrikační gel). Některé obsahují navíc další složky např. kyselinu mléčnou podporující správné vaginální pH či výtažek z Aloe (Lactacyd Caring Glide lubrikační gel, Durex Intimní masážní gel 2v1 s Aloe Vera).

Pro podporu pohlavních orgánů a hormonů, libida a celkové vitality a energie lze doporučit volně prodejné doplňky stravy s obsahem kotvičníku zemního, řeřichy peruánské – maca a mj. látek s antioxidačním působením. Speciálně pro ženy jsou pak komunikovány přípravky jako ArginMax Forte pro ženy, Feminus, Proerecta Woman podpora sexuálního zdraví, Aphrodisia V pro ženy).

Sex a erecke

Objevte přípravky na podporu pohlavních orgánů a hormonůlibida za super ceny...


1.       Pastor Z. Female ejaculation orgasm vs. coital incontinence: a systematic review. J Sex Med. 2013 Jul;10(7):1682-91.
2.       Skene, A. J. (1880). The anatomy and pathology of two important glands of the female urethra. The American Journal of Obstetrics and Diseases of Women and Children (1869-1919), 13(2), 265.
3.       Trojan O. Funkční sexuální poruchy u žen. Urolog. pro Praxi, 2011; 12(1): 38–41.
4.       Wimpissinger, F., Stifter, K., Grin, W., & Stackl, W. (2007). The female prostate revisited: perineal ultrasound and biochemical studies of female ejaculate. The journal of sexual medicine, 4(5), 1388-1393.
5.       Zaviacic M, Ablin RJ. The female prostate and prostate-specific antigen. Immunohistochemical localization, implications of this prostate marker in women and reasons for using the term "prostate" in the human female. Histol Histopathol. 2000 Jan;15(1):131-42.
6.       Zaviačič, M., Zajíčková, M., Blažeková, J., Donárová, L., Stvrtina, S., Mikulecký, M., ... & Breza, J. (2000). Weight, size, macroanatomy, and histology of the normal prostate in the adult human female: A minireview. Journal of Histotechnology, 23(1), 61-69.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.