Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Antiparazitika a odčervení psů a koček – chráníte i sebe?

Jak se bránit parazitům u vašeho psa a kočky? Psi a kočky bývají často bráni jako důležití členové naší domácnosti. Přesto sdílení domova s chlupatými kamarády může představovat jistá rizika, a to zejména vyskytuje-li se v rodině dítě, člověk s oslabenou imunitou či těhotná nebo kojící žena. Parazité. Nejsou jen obtěžující. Pro zdraví zvířete a rovněž pro zdraví člověka v jeho blízkosti jsou také velmi nebezpeční.

Zevnitř i zvenku – jaké parazity rozlišujeme?

V praxi se setkáváme s vnějšími a vnitřními parazity. Označováni jsou také jako ektoparazité a endoparazité. Již při narození a následném kojení mládě obvykle přichází do kontaktu s první várkou parazitů, a proto je již od raného „dětství“ zvířete potřeba dodržovat přesné pokyny veterináře, co se podání antiparazitických léčiv týče.
V našich oblastech nejčastěji narazíme v rámci skupiny vnějších parazitů na blechy, klíšťata a svrab a v rámci skupiny vnitřních parazitů na škrkavky, tasemnice a motolice.

Projev nákazy ektoparazitem

Ektoparazité jsou pro zvířata i jejich okolí velmi obtěžující zejména drážděním kůže spojeným se saním krve a svěděním. Napadaní zvířete může vést k jeho alergické reakci, ale také riziku vzniku infikovaných a zahnisaných ložisek a to zvláště, pokud si zvíře podrážděná místa opakovaně škrabe a kouše. Tito parazité mohou být rovněž přenašeči závažných virových či bakteriálních onemocnění.

K standardním situacím, se kterými se jednou za čas setká asi každý „páníček“, patří objev blech či klíšťat na domácím mazlíčkovi. V případě, že by se jednalo o podezření na jiné parazity než blechy a klíšťata, či pokud nebudete schopni zajistit dostatečnou péči o zvíře, vždy je na místě kontaktovat veterináře.

Proč se musíme chránit před klíšťaty...

Období od jara do pozdního podzimu, s vrcholem obvykle v letních měsících, u nás představuje sezónu pro napadení klíšťaty. Kromě toho, že klíšťata také dráždí kůži sáním krve, jsou nebezpečná zejména kvůli riziku přenosu dalších onemocnění. Až 30 % klíšťat je nakaženo nebezpečnými patogeny ze skupiny virů, bakterií a prvoků. Mezi nemoci, které může přenášet, se řadí např. borelióza, babezióza, anaplazmóza či klíšťová encefalitida. Zejména v případě neošetřeného zvířete je stejně jako u člověka klíště vhodné odstranit co nejdříve. K dispozici jsou různé druhy pinzet určených přímo pro zvířata.

Proč se musíme chránit před klíšťaty...

Obdobně jako jiní parazité i blechy jsou nebezpečné především pro mláďata a nemocná zvířata,  zejména pokud se jejich přítomnost delší dobu neřeší. Rizikem pro člověka je pak např. „nemoc kočičího škrábnutí“, kdy se jedná o horečnatou infekci po škrábnutí od kočky napadené blechami a která vyžaduje podání vhodných antibiotik.

Když kousne blecha, blecha kočičí, psí…

Mezi lidmi koluje řada mylných teorií o tom, že některé druhy blech na člověka „nejdou“. Blechy jsou řazeny mezi nejčastější původce parazitóz, a to zejména blecha kočičí. Tito ektoparazité vyvolávají dráždění kůže saním krve, které vede k tvorbě zánětu a riziku infekce domácích mazlíčků bakteriemi či tasemnicí, pokud by zvíře blechu pozřelo. Pes může nakaženou blechu pozřít při vykusování srsti. Dospělá blecha je vybavena bodavým a savým ústrojím, kterým saje krev asi 4x denně. Jedinou potravou dospělých blech je právě krev napadaného živočicha. Už jedna blecha může u psa nebo kočky vyvolat vážnou alergii na bleší kousnutí.

Když kousne blecha, blecha kočičí, psí…

Chráníte svého mazlíčka nejlepším antiparazitikem?

Jak na klíšťata, blechy, a nejen na ně? V lékárně jsou na volný prodej dostupné mnohé preparáty pro prevenci před napadením zevními parazity – obojky, pipety, spreje, šampony i ochucené žvýkací tablety. Vždy zvolte takový produkt, který se vám bude, dle povahy zvířete, dobře aplikovat a je samozřejmě vhodný pro daný druh zvířete, jeho věk a jeho hmotnost. Důležité je zohledňovat i březí či kojící feny a také psy, kteří mají rádi vodu a často se koupou.

Rozdíly mezi antiparazitiky

Jednotlivé produkty se liší obsahem svých účinných látek, které se mohou v produktech navzájem kombinovat (k tradičním přípravkům na blechy, klíšťata a další ektoparazity řadíme ty s obsahem fipronilu, imidaklopridu, permetrinu, dinotefuranu, methoprenu, flumethrinu, či pyriproxyfenu, z novějších je to afoxolaner). Podle obsahu účinných látek se poté produkty liší ve škále parazitů, před kterými poskytují ochranu. Některé přípravky kromě klíšťat a blech řeší také všenky, komáry a koutule. Obsah účinných látek také rozhoduje o délce trvání účinku a případném doprovodném repelentním působení. Někteří majitelé přípravky střídají a testují jejich účinnost, případně reakci zvířete po aplikaci přípravku.

Pozor! Když jsme u té chemie…

Opatrně zejména na otravy permetrinem u koček i v případě, kdy je takovým přípravkem ošetřen pouze pes, který sdílí s kočkou společnou domácnost a nejde zabránit vzájemnému kontaktu po aplikaci. Jedná se např. o přípravky Advantix, Ataxxa, Frontline Tri-Act, Vectra 3D, Arpalit Neo a Bio Kill.

Ochrana proti blechám a klíšťatům – PIPETY

Ochrana proti blechám a klíšťatům – PIPETY

Hojně rozšířeným antiparazitikem jsou pipety, tzv. spot-on roztoky. Pipeta proti klíšťatům je roztok, který se po sejmutí uzávěru aplikuje u koček, králíků a menších psů za hlavu mezi lopatky, u větších psů na více místech na zádech nad linií páteře. Srst se na daných místech rozhrne a roztok se aplikuje přímo na kůži zvířete a poté se nechá zaschnout. Účinné látky se ukládají v mazových folikulech chlupů na kůži. Parazit se nemusí přisát, stačí kontakt pohybem po povrchu těla zvířete. Můžete si vybírat z několika značek, např. Frontline pipeta, Fypryst pipeta, Advantix pipeta, Advantage pipeta, Ataxxa pipeta, Fipron pipeta, Fipnil pipeta, Vectra pipeta). Účinnost je obvykle 3-4 týdny, poté je potřeba aplikaci zopakovat.

Pipety pro psy

Objevte kvalitní pipety pro psy v naší nabídce za super ceny...

Pipety pro kočky

Objevte kvalitní pipety pro kočky v naší nabídce za super ceny...

Ochrana proti blechám a klíšťatům – OBOJKY

Do popředí zájmu se za poslední roky dostaly obojky proti parazitům. Obojky pro psa i kočičí obojky nabízí různé značky, k nejoblíbenějším se řadí Foresto obojky, Kiltix obojky a Bolfo obojky. Obojky proti klíšťatům jsou vyhledávané pro svoji délku účinku. Pokud hledáte obojky pro psa, či přímo obojky pro štěňata, tak až 7 měsíců ochrany proti blechám a klíšťatům poskytuje obojek Kiltix, který lze použít u štěňat už od třetího měsíce věku. Ještě o měsíc lépe, tj. ochranu na 8 měsíců, poskytuje obojek Foresto, který je vhodné i pro kočky a psy do 8 kg. Majitel nákupem jednoho obojku pokryje tedy celou sezonu. Obojek Bolfo je tak jako Foresto možno vybírat ze dvou velikostí a je rovněž určen pro kočky a psy zároveň. Ochrana před klíšťaty je u obojků Bolfo nižší, a to na dobu 10 týdnů, ale proti blechám účinkuje déle, a to až 5 měsíců u psů a 4 měsíce u koček.

Ochrana proti blechám a klíšťatům – OBOJKY

Obojky pro psy

Objevte kvalitní antiparazitální obojky pro psy v naší nabídce za super ceny...

Obojky pro kočky

Objevte kvalitní antiparazitální obojky pro kočky v naší nabídce za super ceny...

Jak se správně nasazuje antiparazitární obojek?

Obojek po vyjmutí z ochranného sáčku rozviňte a nasaďte zvířeti na krk, poté protáhněte volný konec obojku poutkem, a to jen do té míry, aby nebyl nejen příliš těsný, ale také příliš volný a zvíře ho nemohlo přetáhnout přes hlavu. Mezi krk zvířete a obojek by se měly dát vsunout dva prsty. Pokud by se vám obojek nepodařilo správně utáhnout, může hrozit např. udušení či jiné poranění zejména u koček, které prolézají mezi ploty.

Jaká další ochrana před vnějšími parazity existuje?

Kromě jednorázových pipet a obojků jsou dostupné také antiparazitální chemické spreje (Frontline, Fypryst, Bolfo, Arpalit NEO, Bio Kill). Při ošetření zvířete sprej aplikujte na napadená místa v srsti stříkáním několika sekund proti srsti, až je srst mírně vlhká. Vždy postupujte podle návodu u daného přípravku mj. s ohledem na intenzitu výskytu parazitů. Některé spreje se dají použít i na úklid prostor, které zvíře obývá. V nabídce jsou také šampony proti parazitům (Arpalit Neo). Šampony se využívají přímo k odstranění parazitů, pokud již bylo zvíře napadeno.

Polykací tablety proti klíšťatům a blechám

Polykací tablety proti klíšťatům a blechám

Novinkou z volně prodejného sortimentu jsou ochucené žvýkací tablety proti blechám a klíšťatům s obsahem afoxolaneru v přípravcích Frontpro. Účinná látka je určena pouze pro psy a psovi se může podat i nalačno. Podle hmotnosti psa se rozlišují čtyři velikosti balení, které vždy obsahuje tři tablety. Jedna tableta účinkuje 1 měsíc (klíšťata), resp. 5 týdnů (blechy), proto jedno balení přípravku Frontpro vystačí s ochranou na čtvrt roku. Podat ho můžete už pejskům od 8 týdnů a od hmotnosti 2 kg. Paraziti jsou usmrcovány okamžikem zahájení sání krve z kůže zvířete, kdy jsou teprve vystaveny účinné látce. Zahubení blechy nebo klíštěte trvá maximálně osm hodin od napadení. Mrtví parazité poté samovolně ze srsti odpadávají, aniž by stačily jakkoliv škodit.

Sortiment chemických přípravků doplňují přírodní obojky proti klíšťatům, přírodní pipety, šampony i spreje. Důvodem k nákupu právě těchto přípravků může být mj. alergie zvířete na chemickou látku. Jedná se o přípravky s obsahem vonných silic např. geraniolu, silice z levandule, rozmarýnu či extraktu z margosy (Menforsan, Pet Health Care, Max Biocide). Některé přírodní přípravky jsou vhodné i na menší zvířátka, např. fretky.

Pokud hledáte alternativu ke zmíněným produktům, pořídit pro svou kočičku či pejska můžete také elektronický odpuzovač blech a klíšťat s efektem na 10 měsíců (Arpalit Neo Elektronický odpuzovač blech a klíšťat).

Vykoupat psa při zablešení nestačí!

Dospělí jedinci činí v populaci blech pouhých 5 %. Zbylých 95 % tvoří vajíčka, larvy a kukly, která představují jednotlivá stádia blechy. Dospělá blecha se vyvíjí v bezprostředním okolí zvířete, proto je nutné ošetřit i prostředí – deky, pelíšky, kotce, boudy, také oblíbené místo na koberci či pohovku, na kterou kočka a pes lehávají.

Vnitřní parazité – proč se musí psy a kočky odčervovat?

Odčervení psa a odčervení kočky je stejně důležité jako odblešení koček a odstraňování klíšťat. Endoparazité představují nebezpečí nejen pro zvíře, ale i pro člověka. Dostávají se do střeva nebo jiných orgánů a tkání a mohou vést k vážnému poškození organismu.

Důležitá je tak zejména preventivní ochrana před rozšířením endoparazitů za pravidelného použití vhodných léčiv k odčervení. Obecně lze říci, že zatímco při odčervení koťat a štěňat je potřeba dodržet speciální schéma nastavené veterinářem, dospělý jedinec, pohybující se venku, by se měl odčervovat jednou za čtvrt roku.

Vnitřní parazité – proč se musí psy a kočky odčervovat?

K vyhledávaným přípravkům k odčervování patří zejména tablety a pasty s obsahem vícero složek. Zejména jde o různé kombinace febantelu, pyrantelu a prazikvantelu, které jsou efektivní u tasemnic, škrkavek, oblých a plochých červů, prvoků a dalších. Mnoho výrobců dnes již tablety na odčervení různě dochucuje, přesto můžete dát přednost pastám u zvířat, která mají problém tablety spolknout. Pasty na odčervení se také používají u zvířat, která jsou na tablety příliš malá, proto jsou pasty vhodnou metodou odčervování pro koťata a štěňata. Mezi nejznámější veterinární léčivé přípravky patří Drontal, Dehinel, Caniverm, Banminth a Cestal. Hodně oblíbená pasta na odčervení koček je Caniverm pasta, která je v nabídce v menším (4 ml) a větším (10 ml) balení.

Chránit kočku před tasemnicemi, škrkavkami a měchovci lze také vnější aplikací. Mezi přípravky na odčervení koček se řadí také Dronspot (spot-on roztok). Tato pipeta na odčervení koček je v nabídce ve třech koncentracích (pro malé, střední a velké kočky) a obsahuje kombinaci účinných složek prazikvantelu a emodepsidu. Výhodou přípravku Dronspot je snadná aplikace na kůži za krkem po rozhrnutí srsti a také možnost podání koťátkům již od 9. týdnů věku a 2,5 Kg váhy. Dronspot lze také použít v době březosti a laktace kočky. Obdobně jako u jiných odčervovacích preparátů, je také u Dronspotu doporučen cyklus aplikace jednou za čtvrt roku.

Chránit kočku před tasemnicemi, škrkavkami a měchovci lze také vnější aplikací.

Na co si dát ještě pozor?

  • Myslete na hygienu a dbejte na čistotu míst, kde zvířata odpočívají a kde se v domě pohybují.
  • Po procházce vždy zvíře důkladně prohlédněte.
  • Zaznamenáte-li napadení parazitem, řešte to co nejdříve – např. klíště odstraňte ihned pinzetou a postižené místo vydezinfikujte nepálivou dezinfekcí.
  • Pravidelně zvíře ošetřujte vhodným přípravkem proti ektoparazitům a endoparazitům.
  • Pipety nanášejte vždy do míst, kde si je zvíře nemůže slízat.
  • Jste-li si vědomi toho, že se váš mazlíček léčí s poruchou jater či ledvin či trpí-li na alergie, vždy zkonzultujte podání daného přípravku s veterinářem.
  • Drbající se pes nebo kočka nemusí automaticky znamenat zablešeného psa a kočku.
  • Užití antiparazitárního preperátu je jen jednou ze součástí celé strategie proti blechám a klíšťatům.

1.       Horáčková K.: Významní ektoparazité psa a kočky. Prakt. lékáren. 2011; 7(3): 128–131

2.       Čáp, M.: Blechy, blechy, blechy... aneb, co s nimi. Pes přítel člověka. 1998; 6: 24-27

3.       Svobodová I, Tichá V. ZOONÓZY & ZOOTERAPIE. ZOONÓZY A ZOOTERAPIE A HIPOTERAPIE. 2008;113-115

4.       Hypská V, et al. Cysticerkóza pleurální dutiny u psa. Veterinářství. 2013, 63: 409-412.

5.       Počta S, Hrabák R. Blechy (Siphonaptera) a terminologické mýty. Veterinářství. 2007(4);218-221

6.       Svět Farmacie, magazín pro odborný personál lékáren, podzim 2015

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.