Bolí vašeho psa klouby?

Pozorujete, že se váš pes těžko zvedá či kulhá? Nemá zájem o pohyb a nemá chuť na oblíbené procházky či hrátky? Napadlo vás, že možná trpí osteoartrózou?

Co je to osteoartróza?

Osteoartróza, tedy degenerativní chronické onemocnění kloubů, může postihnout nejen člověka, ale také naše psí miláčky. V průběhu nemoci dochází k poškození kloubní chrupavky, trhlinám, ztrátě vody a pružnosti. Může jít o nezánětlivé onemocnění, ale podkladem vzniku může být i zánět. Typickými projevy jsou chronická bolest, ztuhlost kloubů, kulhání a to zejména po zvýšené námaze.

Obvykle souvisí vznik osteoartrózy s věkem, kdy můžeme u psa zejména po ránu či po spánku následkem kloubní ztuhlosti pozorovat, že mu chvíli trvá, než se rozchodí a celkově má menší zájem o pohyb následkem působící bolesti. Tyto projevy se mohou občas objevit i v souvislosti se změnami počasí a přetrvávat z počátku jen pár týdnů. Příčinou může být rovněž poranění kloubu např. při vykloubení, zlomenině či poranění okolních struktur. Při pohmatu oblasti kolem kloubu také můžeme cítit otok.

Jak potížím s klouby předcházet?

  • Nepřetěžujte vašeho psa, zejména pokud jde ještě o štěně či velmi mladého psa, volte délku a zátěž adekvátně jeho věku, aby došlo ke správnému vývoji pohybového aparátu.
  • Dbejte na pestrou a vhodnou stravu vašeho psa.
  • Zajistěte pejskovi klidné místo a dostatek odpočinku.
  • Pokud je váš pes více aktivní, zvažte doplnění kloubní výživy.

Co dělat, pokud se již projevy poranění pohybového aparátu objevily?

Vždy nejprve kontaktujte vašeho veterinárního lékaře.

V případě, že nejde o závažný stav, jde o zvíře v rekonvalescenci např. po zákroku či úrazu pohybového aparátu či v případě, že nelze zajistit pejskovi dostatečně pestrou stravu, je možné podat některý z volně prodejných veterinárních přípravků určených pro výživu kloubů. Taktéž je vhodné tuto výživu podávat u psů, kteří jsou více fyzicky zatíženi (hodně aktivní či pracovní psi) a také psům, kteří trpí obezitou.

Co obsahují přípravky na výživu psích kloubů z lékárny?

Veterinární přípravky s kloubní výživou pro psy obsahují zpravidla látky, které jsou součástí kloubní chrupavky či podporují její normální funkci a její výživu. Jde zejména o glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM (methylsulfonylmethan), kolagen, kyselinu hyaluronovou a vitamin C.

Chondroitin sulfát je součástí kloubní chrupavky, podporuje její hydrataci a pružnost, snižuje její rozklad.

Glukosamin sulfát je také součástí kloubní chrupavky a podporuje její regeneraci.

MSM (Methylsulfonylmethan) se podílí na tvorbě kolagenu a přispívá tak správné funkci vazů, šlach a svalů.

Kolageny různého typu jsou obsaženy ve šlachách, vazivu, kostech, chrupavkách a kůži. Mimo jiné podporují zpevnění a odolnost pohybového aparátu.

Vitamin C přispívá k tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek a kloubů.

Veterinární preparáty určené pro výživu kloubů bývají většinou ochuceny, aby je neměl pes problém sežrat či spolknout. Často jde o tablety nebo prášek dávkovaný odměrkou na danou váhu zvířete, ale může se jednat také např. o sirup.

Obvykle se přípravky s kloubní výživou užívají po dobu 3 měsíců a poté se na 1-3 měsíce přípravek vysadí a poté se v užívání pokračuje.

Lokálně je také možné v případě bolestivého místa v oblasti kloubů a okolí ulevit chladivým gelem např. s obsahem esterů nasycených a nenasycených mastných kyselin (Alavis Traumagel).

 

Použitá literatura:

 

1. Comblain F, Serisier S, et al. Review of dietary supplements for the management of osteoarthritis in dogs in studies from 2004 to 2014. J Vet Pharmacol Ther. 2016 Feb;39(1):1-15.

2. McCoy AM. Animal Models of Osteoarthritis: Comparisons and Key Considerations. Vet Pathol. 2015 Sep;52(5):803-18.

3. Musco N, Vassalotti G, et al. Effects of a nutritional supplement in dogs affected by osteoarthritis. Vet Med Sci. 2019 Aug;5(3):325-335.

4. Rychel JK. Diagnosis and treatment of osteoarthritis. Top Companion Anim Med. 2010 Feb;25(1):20-5.

5. Sanderson RO, Beata C, et al. Systematic review of the management of canine osteoarthritis. Vet Rec. 2009 Apr 4;164(14):418-24.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.