Autor článku:
Mgr. Tereza Bartošová

Jak předejít zubnímu kazu?

Zubní kaz bývá jedním z nejběžnějších onemocnění člověka. Jeho příčinou je nedostatečná dentální hygiena a také nevhodná skladba stravy. Na jeho vzniku se podílejí některé typy bakterií, které žijí v ústní dutině, a přeměňují cukry z potravy na organické kyselé látky, které narušují zubní sklovinu. Vzniklý kaz se pak může projevovat lehčími symptomy jako je místní citlivost nebo zabarvení, až po bolest a hnisavý zánět zubního kořene.
Jak předejít zubnímu kazu

Vhodná léčba zubního kazu musí být vždy stanovena stomatologem. Pokud chceme zubnímu kazu nebo dalším onemocněním zubů a dutiny ústní předejít, je potřeba především prevence a samozřejmě důkladná péče o zuby. Jejím základem je pravidelné čištění zubním kartáčkem a pastou minimálně dvakrát denně s použitím správné techniky.  Kartáček se přiloží k linii zubů přibližně pod úhlem 45 stupňů a jemnými krouživými pohyby se čistí všechny vnější  i vnitřní plochy zubů. Na kartáček není třeba výrazně tlačit. V opačném případě by nadměrný tlak mohl způsobit mechanické poškození dásní a skloviny. Nejvíce péče je třeba věnovat dásňovému žlábku, tj. místu styku okraje dásně s plochou zubu. Zde se také ukládá největší množství zubního plaku. Čištění zadních ploch předních a dolních zubů vyžaduje jiné - vertikální držení zubního kartáčku. U žvýkacích ploch zubů je namísto krouživých pohybů vhodné použít techniku jemných pomalých tahů vpřed a vzad.

Není rozhodující, kolik času jednotlivému čištění věnujete, ale jak bude efektivní. Proto při čištění postupujte vždy systematicky a všem zubům věnujte stejnou péči. Při výběru zubních kartáčků sáhněte po těch se středně měkkými až měkkými vlákny, u zubních past vybírejte podle vašich potřeb. Na trhu existují přípravky, které vám mohou pomoci snížit krvácivost dásní, mají bělící účinky, pomohou remineralizovat zubní sklovinu, snížit citlivost zubů aj.  S nejasnostmi ohledně správného čištění zubů je možné se obrátit na svého zubního lékaře, dentálního hygienistu nebo personál vybraných lékáren.

Při pravidelné péči o dutinu ústní nesmíme zapomínat na mezizubní prostory, které jsou na vznik zubního kazu nejnáchylnější. K jejich čištění je nejvhodnější použít mezizubní kartáčky. Při čištění se mezizubní kartáček přiloží hrotem k mezizubnímu prostoru, šikmo k dásni. Zavede se asi do poloviny jeho délky. Úhel zavedení je pro každého individuální. Následně  se pak kartáček srovná tak, aby byl kolmý k ose zubu a v této pozici se zasune a vytáhne. Není potřeba zavádění kartáčku opakovat nebo jím v mezizubním prostoru otáčet. Tento proces jen zvyšuje riziko poranění dásně.  S výběrem správné velikosti mezizubních kartáčků a technikou čištění vám pomůže dentální hygienista.

Jako doplňkovou péči lze příležitostně možné použít různé typy ústních vod, dentálních párátek a nití, ale tyto pomůcky v žádném případě nenahradí péči o mezizubní prostory mezizubním kartáčkem. Pokud si stále s důkladností své ústní hygieny nejste jistí, existují na trhu speciální tablety, které po rozžvýkání detekují usazený zubní plak, jež je pak následně živnou půdou pro bakterie způsobující zubní kaz. 

Mějte na paměti ...

Kromě této „domácí“ péče nesmíme zapomenout na pravidelné kontroly u svého zubního lékaře každých šest měsíců nebo alespoň jedenkrát ročně. Pomůže nám zachovat si krásný úsměv po celý život.

 

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.