Autor článku:
Mgr. Kateřina Böhmová

Zdravé zuby a svěží dech – jakou roli hraje váš ústní mikrobiom?

Mikroorganismy, které od narození osídlují naše tělo, jsou s námi ve vzájemné symbióze, jsou naší nedílnou součástí. Právě nyní, začátkem 21. století, se na náš mikrobiom, nejen ten, co máme ve střevech, upívá pozornost odborníků. Krůček po krůčku odkrýváme funkce naší mikrobioty, její důležitost, učíme se identifikovat nejen jednotlivé bakteriální druhy, které v nás žijí, učíme se také ovlivňovat jejich růst a složení našeho mikrobiomu. Jedním z míst, kde se nachází velké množství mikroorganismů, jsou naše ústa – řeč je o ústním (orálním) mikrobiomu.

Ústní mikrobiom – co se v něm nachází?

Rozmanitý orální mikrobiom ovlivňuje příznivě náš celkový zdravotní stav. V dutině ústní se obdobně jako ve střevech nachází mikrobiota velmi rozmanitá. Pro účely specifikace se jedná o soubor všech genetických informací přítomných bakterií, virů, hub a prvoků. Ústní mikrobiom obsahuje až 1000 bakteriálních druhů. Diverzita/rozmanitost ústního mikrobiomu je obecně zdraví prospěšná. K nemoci dochází až při tzv. dysbióze, tj. narušení přirozené fyziologické ústní mikroflóry. Složení mikrobiomu ve střevech je jiné než v dutině ústní, i když naše ústa jsou tak jako střeva článkem trávicí soustavy a už ústa se podílí na procesech, které jsou nezbytné k trávení živin. 

Pro zajímavost, ve střevech převládá kmen bakterií Bacteroides (např. Bifidobakterie), zatímco v ústech nalezneme hlavně kmen Firmicutes, kam se řadí např. rod Streptococcus. Co se týče hub, nejvíce je v dutině ústní a také ve střevech zastoupena kvasinka Candida. Viry napomáhající orální imunitě jsou např. myoviridae a siphoviridae. Naopak patologický vir je např. známá čeleď Herpesviridae (původce oparu na rtu – Herpes simplex labialis).

Věděli jste, že...

Střevní i ústní mikrobiom u čerstvě narozených miminek je ovlivněn primárně mikrobiomem maminky. Opakovaně byla prokázána větší rozmanitost mikrobiomu, a tudíž žádoucí přenos na narozené miminko u vaginálních porodů oproti císařským řezům a také v porovnání s budoucími maminkami, jež užívaly antibiotika před či po porodu.

Jak si udržet zdravý ústní mikrobiom?

K péči o naše ústní zdraví řadíme kromě pravidelné návštěvy zubního lékaře také pravidelnou dentální hygienu v ordinaci dentální hygienistky, která šetrně odstraňuje zubní kámen, plak a pigmenty, kterým se nepodařilo zabránit pravidelnou ústní hygienou. K té patří používání klasického zubního kartáčku šetrného k dásním (preferují se měkké zubní kartáčky), správná technika s mezizubními kartáčky a zubní nití, používání zubních past, ústních vod a žvýkaček.

Nespoléhejte na odstraňování nánosů ze zubů u specialisty jednou za čas, pro ústní dutinu je nejzdravější pravidelné čištění zubní skloviny, dásní a jazyka.

Žvýkačky obvykle vyrovnávají, resp. zvyšují pH v ústech, což za zvýšené produkce slin napomáhá snížit demineralizaci zubní skloviny. Současně je ale potřeba dávat pozor na obsah nefermentovatelného sacharidu xylitolu, který příliš správnému orálnímu mikrobiomu neprospívá. Ústní vodu bychom si měli vybírat s ohledem na podíl alkoholu, který by měl být co nejnižší (do 20 %), protože se ukazuje, že ethanol nepříznivě ovlivňuje orální mikrobiom. Nežádoucí je také pravidelné popíjení alkoholu. Dezinfekční ústní vody s chlorhexidinem není vhodné užívat dlouhodobě – s ohledem na cílené užívání těchto vod s antibakteriálním účinkem je nežádoucí efekt v podobě narušení přirozeného orálního mikrobiomu zřejmý. Prospěšné mikroflóře dále nesvědčí příliš mnoho jednoduchých cukrů ve stravě, což souvisí s větším rizikem tvorby zubního kazu. Že není zdravé celodenní cucání sladkých bonbónů už učíme ty nejmenší děti.

Kouření cigaret, pravidelné a dlouhodobé, má rovněž neblahý vliv na ústní dutinu, i když se nejvíce hovoří o plicích a riziku rakoviny. Podle studií orální mikrobiom narušují kromě antibiotik také léky na tišení suchého kašle, léky na bolest, léky na vysoký krevní tlak, léky potlačující imunitu a další. Osídlení našich úst také ovlivňuje dlouhodobé sucho v ústech (xerostomie), ke kterému dochází při snížené tvorbě slin. Příčinou mohou být různá onemocnění, užívání léků a také prostý nedostatečný příjem tekutin, kdy sliznice v ústech neúměrně vysychá. I z těchto důvodů je zdravé hlídat si pitný režim a pravidelně pít neslazené nápoje. Pití alkoholu suchost úst naopak zhoršuje. Z častých nemocí, které se negativně odrážejí na stavu ústní mikroflóry, je i nedostatečně léčená cukrovka.

Orálnímu mikrobiomu prospívá také vhodná strava, mj. příjem fermentovatelných sacharidů a orálních probiotik. Mezi nejvýznamnější užívaná probiotika prospívající ústní dutině patří např. Lactobacillus reuteri a Streptococcus salivarius. Ústní mikroflóře dále prospívá zelenina bohatá na dusičnany (špenát, hlávkový salát, ředkvičky, reveň atd.). Některé bakterie, které osídlují naše ústa, dokážou redukovat dusičnany na dusitany, narozdíl od lidských buněk, které toho nejsou schopny. Bylo prokázáno, že potravou přijímané dusičnany zvyšují odolnost vůči okyselení slin a tím pádem brání vzniku zubního kazu a zároveň předcházejí některým systémovým onemocněním jako je např. vysoký krevní tlak a cukrovka.

Zubní pasty a zdravý ústní mikrobiom

Prospěch různých bylinkových a jiných přírodních výtažků v dentální hygieně sahá už do minulých stolení. Např. propolis obsažený v zubních pastách prokázal v 19 studiích snížení zubního plaku, bránil v růstu neprospěšných bakterií, zlepšoval stav tkání okolo zubu, které drží zub na místě a celkově posiloval zdraví ústní dutiny. Také enzymy a proteiny prokázaly v randomizovaných klinických studiích zvýšenou přirozenou obranyschopnost slin, následkem čehož byly dásně zdravější a onemocnění dásní ustoupilo. V jiných studiích přítomný fluorid a arginin, které zubní pasty obsahovaly, prokázal snížené riziko zubního kazu a vzniku parodontitidy (zánětu dásní). Fluorid zabraňuje demineralizaci zubní skloviny a tím posiluje její tvrdost, arginin se v ústech mění na amoniak, čímž prospěšně zvyšuje pH v ústní dutině. Současně ústní bakteriální rozmanitost nebyla fluoridem ani argininem ovlivněna, což nás vrací na začátek, protože přesně to přispívá k celkovému zdraví daného jedince.

Zubní plak vzniká nedostatečnou ústní hygienou. Obsahuje sliny, zbytky potravy a spousty bakterií, virů a hub. Pokud se zubní plak mineralizuje, vzniká zubní kámen.

Ústní vody a ovlivnění orálního mikrobiomu

Také ústní vody a jejich složení ovlivňuje orální mikrobiom. Používáním ústních vod společně s mechanickým čištěním zubů lze předejít infekcím dutiny ústní. Z italských studií z roku 2018 vyplynulo, že na vybrané druhy bakterií, které se přichytávají na zubní plak (Candida albicans, Streptococcus viridans, Enterococcus faecalis a Streptococcus mutans) nejvíce zabírají účinné složky chlorhexidin diglukonát a cetylpyridinium chlorid. Přípravky s těmito složkami se ovšem hodí jen ke krátkému užití např. po zubním zákroku či zánětech v dutině ústní. 

Z přípravků, které obsahují chlorhexidin, se jedná např. o Paroxil Protect 0,2%, Parodontax Extra 0,2%, Corsodyl ústní voda 0,1%, Curaprox Perio Plus+ Forte. V ústní vodě Gum Paroex ústní voda CHX 0,06%, 0,12% a dalších přípravcích této dentální řady je chlorhexidin zesílen právě o cetylpyridinium chlorid, který dále účinkuje např. v přípravku Calgel a pastilkách a spreji Septabene, které dezinfikují ústa a krk.

Následek špatného stavu našich úst – co je v sázce?

Co může způsobit orální dysbióza, co může být následkem narušení přirozeného ústního mikrobiomu? I když se to může zdát přehnané, zdravý orální mikrobiom ovlivňuje příznivě náš celkový zdravotní stav. Nejcitlivější změny cítíme především v ústech. Se zubním kazem je často spojována bakterie Streptococcus mutans, Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum, rod Actinomyces, Lactobacillus či Candidy. Riziková jsou zejména místa, kde se drží zubní plak. Vyplatí se nepřehlížet mezizubní prostory a nezapomínat na dolní řezáky, kde ústí slinné žlázy.

  • zubní kazy
  • zápach z úst (halitóza)
  • parodontitida (zánět dásní)
  • afty a další onemocnění sliznic
  • orální (odontogenní) cysty
  • podráždění a zánět v okolí zubního implantátu
  • orální kandidóza (častá zejména po léčbě některými antibiotiky)
  • nádory dutiny ústní

Narušením ústní mikroflóry se mohou dostat skrz sliznici úst do našeho těla bakterie a viry a jejich toxické metabolity. Výsledkem pak může být přispění i k tak závažným stavům jako jsou onemocnění vnitřních orgánů, např. cirhóza jater, karcinom střev, Barrettův jícen, karcinom jícnu nebo slinivky. Dále také systémová onemocnění jako je diabetes, revmatoidní artritida, systémový lupulus erythematodes (SLE), Sjögrenův syndrom, Alzheimer, obezita, ateroskleróza, přenos HIV atd. U těhotných žen s orální dysbiózou může dojít k předčasnému porodu.

Věděli jste, že...

Orální mikrobiom, který je v rovnováze, bude předcházet onemocněním jako jsou chronické záněty v krku (př. angína), opakované záněty středního ucha a dalším onemocněním, které mají fyziologicky blízko právě ústům – typických příkladem jsou onemocnění horních dýchacích cest, tedy např. kašel.

Lze si vybrat z orálních probiotik?

Problematikou ústních probiotik se intenzivně zabýval profesor Tagg z Nového Zélandu. V 80. letech 20. století odebíral stěry ze stěny ústní dětem ve školách, které vykazovaly neobvykle silnou imunitní obranu proti sezónním onemocněním. Analýzou jejich slin zjistil, že tyto děti mají v ústech vysoký obsah prospěšných přátelských bakterií, a to určité kmeny Streptococcus salivarius. Probiotický kmen Streptococcus salivarius K12 byl po pečlivém otestování zvolen jako optimální probiotický orální kmen a kmen pro pozitivní účinky v horních cestách dýchacích. Díky přirozené schopnosti osídlení těchto oblastí (dutina ústní, nosohltan, středouší) dokáže právě toto probiotikum napomáhat předcházet jejich onemocnění.
Bactoral Baby Favea s vitamínem D3 – S. salivarius K12 v sáčcích pro děti od 1 roku.
Bactoral Favea – od 3 let můžeme podávat S. salivarius K12 v tabletách rozpustných v ústech, který se vyrábí bez nebo s vitaminem D3 na podpory imunity. Přípravky Bactoral mají jahodové aroma.
Bac-entos (jahodová příchuť) – tablety rozpustné v ústech s obsahem S. salivarius SAL21, může se podávat dětem od 3 let.
BioGaia Prodentis (mátová příchuť) a BioGaia Prodentis pro děti (jablečná příchuť) – pastilky k rozpuštění v ústech, s obsahem Lactobacillus reuteri DSM17938 a Lactobacillus reuteri ATCC PTA 5289 (L. Reuteri Prodentis), prevence zejména zubních kazů a zánětu dásní, může se podávat dětem od 3 let.
Po rozpuštění v ústech se nesmí minimálně 30 minut jíst a pít.

O naši ústní dutinu bychom se měli velmi pečlivě starat. Vynaložené úsilí se nám vrátí.
Orální probiotika

Objevte orální probiotika za super cenu ...

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34049183/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25447398/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34418463/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25115106/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33690989/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26377570/  
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28240240/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36171634/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35196931/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30439994/  
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26223507/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29482049/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25040299/ 

3D 360° kongres MIKROBIOM LIDSKÉHO TĚLA V SOUVISLOSTECH
www.healthcomm.cz/3dmikrobiom
Ryšávka RNDr. Petr Ph.D., Mikrobiom lidského těla
doc. RNDr. Petra Bořilová Linhartová, Ph.D., MBA, Orální mikrobiom v nemoci a ve zdraví


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.