Autor článku:
Mgr. Kateřina Böhmová

Kůže plná života – hýčkejte si svůj kožní mikrobiom

To, že je kůže odrazem našeho zdraví, jste už určitě zaslechli. Obdobně jako naše střeva, má i naše pokožka svou mikroflóru, která je s ohledem na náš život, na náš životní styl a genetické předpoklady naprosto jedinečná. V poslední době se potvrzuje značný význam optimálního složení mikrobiomu kůže a to především v návaznosti na různá kožní onemocnění, jako akné, atopický ekzém, vysušená či naopak nadměrně mastná pleť, také na předčasné stárnutí pleti, ochablost, ztrátu pevnosti a také na celkovou obranyschopnost kůže a schopnosti jejího hojení.

Naše pokožka – jeden z orgánů lidského těla

Kůže je největším orgánem těla. Její povrch zaujímá až 25 m². Hmotnost se pohybuje okolo 2-3 Kg, s podkožním tukem až 20 Kg. Kůže je naší mechanickou ochranou - chrání nás před škodlivým UV zářením a volnými radikály, brání průniku bakterií a virů do našeho těla a v neposlední řadě brání ztrátám vody. Kůže přirozeně vyrábí vitamin D a vitamin A, v rámci svého metabolismu odstraňuje kožní metabolity. Kůže zajišťuje termoregulaci těla a podílí se na celkové detoxikaci, tedy čištění těla od různých cizorodých látek, toxinů.

Co je kožní mikrobiom?

Naše kůže je plná života. Na jejím povrchu se udržuje tzv. kožní mikrobiom. Ten se skládá z přítomných virů, bakterií, kvasinek, plísní, také prvoků a případně nechtěných parazitů. Lidská pokožka hostí 100-500 miliard bakteriálních buněk a tyto buňky, tak jako ostatní, mají své poslání. Např. určité druhy stafylokoků na naší pokožce zodpovídají za regeneraci poškozené kůže. Pomocí kožního mikrobiomu jsme schopni adaptovat kůži při působení sluneční záření, kožní mikrobiom přispívá velkou měrou také k hydrataci pokožky a chrání ji před působením chemikálií. Studie opakovaně potvrzují, že zdravý kožní mikrobiom zmírňuje zánětlivé reakce pokožky během onemocnění, jako je atopický ekzém, akné či zarudnutí pokožky při nedostatečné ochraně před UV zářením.

Některé kmeny, kterým se na pokožce daří, mohou naopak škodit (např. některé kmeny Staphylococcus epidermidis štěpí kolagen a přispívají tak ke snížení pružnosti pokožky). Na naši kůži se váží specifické kmeny Staphylococcus epidermidis, Corynebacterium či Propionibacterium, které se řadí mezi prospěšné bakterie, tedy pokud se nepřemnoží. Na celém kožním povrchu je proto důležité udržovat optimální stav kožního mikrobiomu.

Věděli jste, že...

Pokud byste se něčeho dotkli a přesto nezanechali otisk prstu, bylo by možné vás identifikovat na základě složení vašeho kožního mikrobiomu.

Imunita a zdraví naší pokožky

Náš zcela jedinečný kožní mikrobiom zaujímá také významnou imunitní roli. Již od narození je pro imunitu kůže důležitý hlavně druh Staphylococcus epidermidis – je to právě on, který vysílá signální molekuly do pokožky a působí na regulační T-lymfocyty. Tím učí naši imunitu vzájemné toleranci s prospěšným kožním mikrobiomem. Tyto bakterie dále produkují spousty nízkomolekulárních látek – peptidů a proteinů, které mj. stimulují kožní buňky při poranění a den co den nabádají k produkci ceramidů a k produkci kolagenu v naší pokožce. Různými spletitými mechanismy tak právě podporují správné hojení ran a zabraňují stárnutí pleti. Pokud se však Staphylococcus epidermidis na kůži přemnoží, dokáže naopak vyvolávat zánětlivé procesy na kůži.

Řada probioaktivních bakterií produkuje tzv. antibakteriální peptidy, které jsou schopny cíleně inhibovat množení Staphylococcus aureus, Cutibacterius acnes či přemnožení výše zmíněného druhu Staphylococcus epidermidis. Stafylokokus aureus (zlatý stafylokok) se při svém přemnožení na pokožce stává velmi problematickou bakterií, protože většina běžných antibiotik je vůči ní rezistentní. K jeho přemnožení a tedy ke stavu kožní dysbiózy (nevhodnému poměru bakterií na kůži) dochází velmi často při atopickém ekzému. Na rozvoji akné se pro změnu významně podílí zvýšená aktivita druhu Cutibacterium acnes.

Věděli jste, že...

Výzkumy naznačují, že narušený kožní mikrobiom může přispívat a vést až k rakovině kůže. Pozitivní však je, že naopak cíleným vnášením některých bakterií na kůži a její kolonizací je možné postup rakovinového bujení kůže pozitivně ovlivnit a tím zefektivnit léčbu.

Jak si udržet optimální kožní mikrobiom?

 Toto je základní přehled tipů, jak si udržet svou kůži a přítomný kožní mikrobiom v ideální rovnováze:

  • Vybírejte si kvalitní mýdla, které pokožku zvláčňují, posilují kožní bariéru a dodají pokožce výživu.
  • Vyhýbejte se častému užívání sterilních přípravků jako jsou např. přípravky s ethanolem a triclosanem.
  • Čistící přípravky na kůži by měly mít pH kolem 4,8. Pokud se pH svou hodnotou příliš liší, pH je menší (kyselejší) nebo větší (zásaditější), tak to kožnímu mikrobiomu příliš neprospívá.
  • Kožní probiotika nemají rády častý a dlouhý pobyt v horké vodě.
  • S peelingem to nepřehánějte, volte šetrné peelingové přípravky a držte se doporučené aplikace.
  • Pečujte současně o svůj vnitřní střevní mikrobiom, jehož stav se promítá na stavu kůže.
  • Vyhýbejte se nevhodným konzervantům v lokálních přípravcích a také kosmetice s nápadně dlouhou dobou použitelnosti.
  • Volte přípravky dermatologicky testované, s ověřeným složením, vybírejte si přírodní produkty.
  • Preferujte přípravky s obsahem prebiotik, probiotiky či postbiotik, které cíleně při styku s pokožkou podporují kožní mikrobiom.

Věděli jste, že...

Zápach z potu je způsoben působky, které vylučují kožní bakterie. Dle kmenů pak pach může připomínat např. cibuli či kmín. Toho je možné využít – tyto působky bakterií je možné cíleně přidávat v mikroskopických množstvích do některých parfémů, protože v malém přesně dávkovaném množství působí příjemně a lákavě.

Jaká probiotika můžeme najít v kosmetice?

Na trhu se už můžeme setkat s kosmetickými přípravky s lyzáty bakterií rodu Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactoccocus, Microccocus, Streptococcus a řadou dalších. Výzkumy jsou nyní cíleny právě tímto směrem. Probiotika jsou v kosmetických přípravcích ve formě neškodných lyzátů, které se nemohou už nekontrolovaně množit. Kosmetické přípravky s probiotiky musí samozřejmě splňovat normy na mikrobiologickou čistotu.

Jak působí probiotika v kosmetice?

  • podílí se na ochranné bariéře kůže proti vnějším vlivům, patogenům, alergenům
  • stimulují obnovu buněk pokožky
  • tlumí přemnožení patogenních mikroorganismů na kůži
  • udržují mírně kyselé pH kůže
  • urychlují hojení za současného protizánětlivého působení

Proč přidávat prebiotika do kosmetiky?

Prebiotika jako složka v kosmetických přípravcích plní stejnou funkci, jako prebiotika ve střevech. Prebiotické složky jsou i v případě lokálních přípravků potravou pro přítomná probiotika na pokožce. Jedná se nejčastěji o jinak nestravitelné nebo těžko stravitelné rozpustné oligosacharidy, které podporují růst mikrobiomu a obvykle jsou získávány z vlákniny. Ve složení přípravků se tak můžete dočíst o oligofruktóze, galaktooligosacharidech nebo např. laktulóze. Stejný výklad termínů platí také v případě postbiotik, což jsou produkty probiotických bakterií – tzv. metabolity probiotik, které rovněž podporují osídlení pokožky prospěšnými bakteriemi a zároveň zhoršují podmínky pro růst patogenních organismů. Tím příznivě ovlivňují imunitní systém kůže.

Jak působí prebiotika v kosmetice?

  • hrají důležitou roli při každodenní obnově a udržování mikrobiologické rovnováhy kůže
  • stimulující růst prospěšných probiotických bakterií v kůži
  • pro probiotika v kůži jsou živnou půdou
  • mají obecně zklidňující a regenerační působení
Probiotika s prebiotiky jsou vhodné na všechny typy pleti, zejména na citlivou, suchou, atopickou kůži, a také na mastnou problematickou aknózní pokožku.

Tělová mléka na podporu kožního mikrobiomu

Tělová mléka, „Lotiony“, jsou kosmetické přípravky, které slouží ke zjemnění a rehydrataci pokožky. Mají nižší viskozitu než gely nebo krémy; jsou tedy tekutější, vláčnější a lépe se roztírají. Jedná se o směsi olejů a vody. Ve studii z roku 2022, která probíhala v Anglii a USA, vyplývá, že po 5 týdnech pravidelného aplikování vhodného tělového mléka na kůži se v kožním mikrobiomu zvyšuje počet prospěšných bakterií. Po 5 týdnech se současně zlepšily bariérové vlastnosti kůže. Na pokožce se zvýšil prospěšný cholesterol, ceramidy a mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Tento výsledek je významný především u lidí, které trápí nadměrná suchost kůže (xeróza), která postihuje až třetinu naší populace.

Podrobné výzkumy s probiotiky v přípravcích na kůži stále probíhají. Velmi zajímavá je studie s tepelně upraveným kmenem Lactobacillus johnsonii NCC 533 u atopické dermatitidy. Tolik skloňovaný „ekzém“ je obvykle spojený s přemnožením bakterie Staphylococcus aureus. Po třítýdenním promazávání tělového mléka s obsahem bakterie Lactobacillus jonsonii NCC 533 se snížil výskyt Zlatého stafylokoka v testované pokožce a příznaky atopické dermatitidy znatelně ustoupily. Tato německá studie z roku 2017 tedy dokazuje, že testovaná tepelně upravená a nemnožící se bakterie Lactobacillus jonsonii NCC 533 je v kosmetice a pro naši pokožku skutečně prospěšná.

Jak pomoci kožnímu mikrobiomu při atopickém ekzému?

Pokud trápí vás nebo vaše dítě atopický ekzém, tak vzájemný vztah se střevním mikrobiomem by neměl ujít vaší pozornosti. Je prokázáno, že poškození a změny ve střevním mikrobiomu předcházejí projevům atopické dermatitidy. Proč? Protože dochází k poklesu hladiny prospěšných bifidobakérií, dále k časté kolonizaci patogenní bakterie Clostridium difficiale a celkově ke snížené rozmanitosti mikrobiomu ve střevech, při které některé klíčové kmeny zcela chybí.

Mohou scházet ty probiotické kmeny, které degradují mucin a polysacharidy, které jsou zase nutričním zdrojem pro jiné bakterie. Střevní dysbióza se pak promítne na dalších místech, tedy právě i na kůži. Mezi odbornou veřejností se mluví o spojení, které se označuje jako „osa střevo-mozek-kůže“. Všechny postupně získávané poznatky, které se odráží v systémové imunitě, se promítají do vývoje nových probiotik. Jejich hlavním účinkem je modulace střevního mikrobiomu tak, jak potřebujeme – snahou je navýšit počet laktobacilů za současného poklesu clostridií. Ve výzkumu jde současně o imunomodulační účinkypotlačovat prozánětlivé proalergické působky a naopak stimulovat produkci protizánětlivých citokinů. Předmětem mnoha studií s dobrými výsledky je probiotikum s obsahem Lactobacillus paracasei (GMNL-32 & GMNL-133), které dosahuje nejvyšší účinnosti u dětí do 12 let kojených 6 měsíců (Bactodermal pastilky a Bactodermal Baby sáčky).

V přípravku AtopoHelp Bioboom tobolky, který se zaměřuje na pokožku postiženou ekzematickými zánětlivými ložisky, se kromě zinku a biotinu a dále betaglukanů a bioflavonoidů, nachází právě probiotická směs s obsahem Lactobacillus acidophilus, Lacticaseibacillus casei, Lactiplantibacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Lactiplantibacillus plantarum.

Bakteriální lyzát (Staphylococcus aureus lysatum cryodessicatum CCM 7587, Staphylococcus epidermidis lysatum cryodessicatumCCM 7588, Propionibacterium acnes lysatum cryodessicatums) s vitaminem C a zinkem působí v přípravku Acnevac Neo kapsle.

Dermokosmetika a kožní mikrobiom

Dermokosmetické firmy neváhají investovat do výzkumu a jejich nové či inovované přípravky jsou již vyvinuty s využitím poznatků o mikrobiomu. Mnohé z nich si dělají následné výzkumy zaměřené právě na ovlivnění kůže po mikrobiologické stránce. Které kosmetické přípravky se obsahem prebiotických a probiotických složek prezentují?

Neutrogena Hydro Boost koncentrovaný pleťový balzám – výtažek z prebiotických kvasinek.
La Roche-Posay Cicaplast B5+ víceúčelový balzám – složka Tribioma (unikátní prebiotický komplex složený ze sacharidů, rostlinných extraktů a produktů fermentace).
La Roche-Posay Effaclar H ISO-BIOME zklidňující čisticí krém a ultrazklidňující hydratační péče proti nedokonalostem – s obsahem aktivního prebiotického komplexu Aqua Posae Filiformis.
Vichy Minerál 89 Probiotické sérum – 5% probiotických složek kultivovaných v termální vodě Vichy s antioxidačními účinky.
Vichy Liftactiv H.A. zpevňující péče proti vráskám – fermentací upravená bakterie rodu Vitreoscilla podporující hydrataci pleti.
Vichy Normaderm Probio-BHA každodenní peelingové sérum – probiotické frakce regenerující a zklidňující pleť a zároveň pomáhají lépe tolerovat dermoaktivní kyseliny (BHA, AHA) v přípravku.
Vichy Normaderm Phytosolution intenzivní čisticí gel – fermentovaný lyzát bakterií rodu Bifida.
Saloos Akne bioaktivní sérum a pleťové tonikum – fermentovaný lyzát rodu Saccharomyces.
Saloos Bio Akne čisticí pěna – složka Alfa-Glukan oligosacharid.
Saloos Růžová čisticí pěna – prebiotické kultury z fermentovaného zeleného čaje a zázvoru.

 

Kožní mikrobiom, RNDr. Petr Ryšávka, Ph. D., květen 2023, online: https://www.healthcomm.cz/3dmikrobiom
Kožní mikrobiom a antibakteriální peptidy, Patrick LJM Zeeuwen, Elizabeth A. Grice, září 2021, online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/exd.14454
Antimikrobiální peptidy a proteiny: Interakce s kožní mikroflórou, Francizska Rademacher, Regine Gläser, Jürgen Harder, červenec 2021, online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/exd.14433
Staphylococcus epidermidis a Cutibacterium acnes: Dva hlavní strážci kožní mikroflóry a vliv kosmetiky, Mathilde Fourniére, Thomas Latire, Djouhar Souak, Marc GJ Feuilloley, Gilles Bedoux, listopad 2020, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7695133/
Prebiotický účinek galakto-oligosacharidů na kožní mikrobiotu a stanovení jejich difúzních vlastností, Anja Petrovová, Maria Ćorović, Ana Milivojević, Milica Simovićová, Katarina Banjanac, Rada Pjanović, Dejan Bezbradica, květen 2022, online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12778
Změna bariérových vlastností, stratum corneum, ceramidů a složení mikrobiomu v reakci na aplikaci lotionu na kosmetickou suchou pokožku, Barry Murphy, Sally Grimshaw, Michael Hoptroff, Sarah Paterson, David Arnold, Andrew Cawley, Suzanne E. Adams, Francesco Falciani, Tony Dadd, Richard Eccles, William Felchell, Diana Marrero, Galina Yarova, Ana Villa, John S. Bajor, Lin Feng, Dawn Mihalov, Andrew E. Mayes, březen 2022, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8957616/
Vliv lotionu obsahující tepelně upravený probiotický kmen Lactobacillus johnsonii NCC 533 na kolonizaci Staphylococcus aureus u atopické dermatitidy, Sandrine Blanchet-Réthoré, Valérie Bourdés, Annick Mercenier, Cyrille H Haddar, Paul O Verhoeven, Philippe Andres, červnec 2017, online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5501445/
Pilotní studie – nové metody v péči o pleť pomocí augmentace Staphylococcus epidermidis, autologního kožního mikroba – zaslepená randomizovaná klinická studie, Yuichi Nodake, Saki Matsumoto, Ryoko Miura, Shuzo Matsumoto, Itaru Dekio, Ryuzo Sakakibara, květen 2015, online: https://www.jdsjournal.com/article/S0923-1811(15)00166-8/fulltext

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.