Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Ústní voda – která je pro vás ta nejlepší?

Tradice péče o zuby a dutinu ústní sahá již do dávné minulosti. V současnosti zahrnuje péče o zuby a dutinu ústní nejen zubní kartáčky, ale také různé zubní pasty, a právě ústní vody. Základem je vhodná ústní hygiena, kterou je dobré zahájit již v raném dětství s prořezáním prvního mléčného zoubku.
Ústní vody a spreje

Objevte kvalitní ústní vody a spreje z naší nabídky za super ceny ...

Proč je důležité mít zdravou ústní dutinu?

Dutina ústní představuje jednu z důležitých ochranných bariér našeho těla – díky produkci slin, ústnímu mikrobiomu a látkám, které jsou součástí imunitní kaskády organismu. Dutina ústní také obsahuje bohatě prokrvenou sliznici, čehož se využívá při aplikaci léčiv či vlastní imunizaci těla prostřednictvím tzv. slizniční imunity.

Bylo také prokázáno, že někteří lidé se specifickou mikrobiotou v ústech jsou odolnější vůči nachlazení a respiračním onemocněním obecně než lidé, jejichž ústní dutina není v tak dobrém stavu. V případě, že dojde k lokálnímu či celkovému narušení organismu (infekce HIV, tuberkulóza, autoimunitní onemocnění, diabetes mellitus atd.), mechanickému lokálnímu podráždění (poranění v ústech) a také v případě, že o dutinu ústní dostatečně nepečujete, může docházet ke tvorbě zánětů, tvorbě aftů, kandidóze (povlaky v ústech) či různým oděrkám, které se pomalu hojí.

Dbáme-li o čistotu dutiny ústní, neovlivňuje to „pouze“ její stav, ale také imunitu celého těla.

Jak dbát o správnou ústní hygienu?

Součástí komplexní ústní hygieny je volba správného klasického zubního kartáčku, k němu tzv. jednosvazkového zubního kartáčku (sólo kartáčku), mezizubních kartáčků a zubní pasty, doplněné vhodnými ústními vodami.

  • Volte zubní kartáček odpovídající věku podle toho, kdo bude kartáček používat (velikost, měkkost).
  • Myslete na to, aby měl zubní kartáček měkké až středně měkké štětiny, aby nedocházelo k podráždění dásně a narušování skloviny (tvrdé zubní kartáčky nejsou vhodné).
  • Je třeba mít na paměti, že čím je zubní kartáček měkčí, tím pečlivěji, a někdy i delší dobu musíte vyčištění zubů věnovat.
  • U mezizubních kartáčků je správná velikost neméně důležitá, protože pokud bude velikost malá, mezizubní prostor se nevyčistí dostatečně a riskujete hromadění zubního plaku a vznik kazu. Na druhou stranu příliš velkým kartáčkem si můžete poranit dásně.
  • Nezapomínejte na včasnou výměnu zubních kartáčků (po 3-4 týdnech).
  • Dokonalejší efekt vyčištění zubů a jejich ochrany před zubními kazy lze dosáhnout použitím vhodně zvolených zubních past a ústních vod.
  • Dbejte na správnou techniku čištění zubů. Pokud si nejste jistí, zda provádíte vše správně, poraďte se se zubním lékařem či se poraďte při příští návštěvě s dentální hygienistkou.
  • Existují tzv. „plakdetektorové“ tablety, které vám ukáží, zda jste zuby vyčistili dostatečně.

Jaký je rozdíl mezi zubními pastami a ústními vodami?

Zubní pasty se nanášejí na zubní kartáček a mechanicky podporují odstranění zubního plaku díky přítomnosti anorganických látek označovaných jako abraziva. Se správnou zubní pastou a technikou čištění se zlepšuje pocit po vyčištění zubů. Kromě abraziv mohou pasty také obsahovat látky podporující zvlhčení, fluoridy a další látky podporující ochranu proti kazu a také např. různé extrakty z bylin.
Ústní vody mohou sloužit jako alternativa zubních past či jejich efekt doplňovat. Součástí složení ústních vod bývají látky se specifickými účinky na dutinu ústní, často také fluoridy, běžně také extrakty s obsahem bylin či silic. Oproti pastám jde o roztoky, které lépe pronikají do míst, kam se zubní pasty nedostanou.

V místech, kam se zubní pasta nedostane, působí obsahové látky ústních vod.

Jak ústní vody fungují?

Ústní vody obvykle působí protizánětlivě a eliminují nežádoucí mikroorganismy, působí preventivně proti vzniku zubního kazu a proti osídlení dutiny ústní patogenními bakteriemi. Zubní plak sám o sobě nejsou schopny ústní vody rozrušit, neboť plak funguje jako jakýsi ochranný plášť pro bakterie. Pokud ovšem tento plášť narušíme mechanickou cestou za použití kartáčku případně kartáčku se zubní pastou, dochází k uvolnění mikrobů do dutiny ústní a použitím ústní vody tak napomůžeme jejich likvidaci. Ústní vody většinou působí protizánětlivě a jsou tak vhodné v rámci komplexní péče o dutinu ústní jak při parodontitidě (zánětu dásní), tak také u různých jiných zánětlivých projevech v dutině ústní a jsou často velmi důležité po zákrocích v oblasti dutiny ústní.

Ústní vody nejlépe působí pří používání ráno a večer po vyčištění zubů. Předepsané množství se odměří do skleničky, tak akorát na dávku do úst, a poté se ústní dutina proplachujte zpravidla po dobu 30 vteřin, následuje vyplivnutí. 

Jakou ústní vodu zvolit?

Jaká je nejlepší ústní voda? V první řadě je potřeba zohlednit, pro koho ústní vodu vybíráte, neboť jiné složení bude mít ústní voda pro dospělé a jiné složení bude mít ústní voda pro děti, pro které je např. dle jejich věku u zubních past i ústních vod stanoven limit na obsah fluoridu a také obvykle neobsahují alkohol. Jiná bude ústní voda pro těhotnou ženu (pravděpodobně bez alkoholu, dráždivých látek a s jemnější příchutí). Na místě je také myslet na to, jaká ústní voda je vhodná pro diabetiky či u pacientů s jinými chronickými onemocněními. Dále je nutné rozlišit, zda plánujete ústní vody používat pravidelně, a tudíž dlouhodobě nebo naopak, zda jde o řešení krátkodobějšího akutního problému. Volit ústní vodu je potřeba obezřetně, neboť např. ústní voda s obsahem chlorhexidinu, triklosanu (tedy účinných složek) či alkoholu může při dlouhodobém užívání nejen narušit celkový ústní mikrobiom, ale také sliznici vysušovat a dráždit.

Věděli jste, že...

U diabetiků může zvýšená hladina cukru ve slinách podporovat růst bakterií, vznik zánětu a narušovat tak lokální i celkovou imunitu těla, takže správná ústní hygiena je na místě. Vhodnou volbou mohou být ústní vody s obsahem přírodních složek, xylitolu či chloridu zinečnatého.

Dětské ústní vody – další ochrana před kazivostí zubů

Ústní vody pro děti se odlišují od jiných tím, že neobsahují potenciálně dráždivé látky (alkohol) a pokud jsou součástí fluoridy, tak je dodrženo jejich limitní množství pro daný věk dítěte. Dětské ústní vody jsou vhodné na citlivé zuby dětí. Obvykle je doporučováno jejich používání až od 6 let, a to zejména proto, že menší děti mohou mít potíže s kloktáním a vyplivnutím a může dojít k nechtěnému polknutí ústní vody. Některé přírodní ústní vody mohou používat děti od 3 let.

Dětské ústní vody mají obvykle příjemnou ovocnou či jemně mentolovou příchuť a jejich cílem je podpora stávající péče o dutinu ústní dočištěním míst, kam se nedostane kartáček a tím i podpora snížení vzniku zubního kazu (Listerine ústní voda Smart Rinse Mild Berry či Mild Mint, ústní voda Elmex Junior pro děti). Existují i alternativy ústní vody bez obsahu fluoridu, které ve svém složení zahrnují extrakty bylin. Přírodní ústní voda pak může obsahovat např. řepík lékařský, heřmánek pravý, šalvěj lékařskou, hřebíček a další (Herbadent Original bylinná ústní voda, Herbadent Junior Bylinná ústní voda). Další variantou může být ústní voda s xylitolem pro prevenci zubního kazu u dětí. Xylitol je přírodní sladidlo, které přispívá k příjemné sladké chuti ústní vody a některé studie zároveň ukazují, že by xylitol mohl bránit kazivosti zubů.

Ústní vody pro dospělé při akutních potížích

Co obsahuje protizánětlivá ústní voda a jaké jsou její výhody? V případě, že to stav pacienta vyžaduje (např. při akutním zánětlivém stavu dásní a okolních tkání, akutní bolesti či po zákroku), jsou doporučovány speciální ústní vody určené pro tyto účely. Obvykle je první volbou ústní voda s obsahem chlorhexidinu pro léčbu infekcí v dutině ústní, která obsahuje vyšší dávku této látky a působí tak antisepticky resp. antimikrobiálně, tj. brání vzniku zánětlivých projevů a také chrání před vznikem zubního kazu (Paroxil Protect 0,2%, Parodontax Extra 0,2%, Curaprox Perio Plus+ Forte).  Kromě chlorhexidinu mohou tyto vody obsahovat také kyselinu hyaluronovou (Curaprox Perio Plus+ Regenerate) či jiné složky včetně extraktů z bylin (Bylinná ústní voda Herbadent Professional či její koncentrát).
Vzhledem k tomu, že dlouhodobé působení vysoké koncentrace chlorhexidinu může sliznici v ústech dráždit, vysušovat, případně negativně ovlivňovat růst stávající prospěšné mikroflóry, je dobré dodržet výrobcem doporučenou délku užívání. Také je vhodné před aplikací ústní vody nejprve vyčistit zuby zubní pastou. S delším užíváním ústní vody s obsahem chlorhexidinu může docházet ke žloutnutí zubní skloviny. Žloutnutí zubů je vratné a ustupuje po ukončení používání chlorhexidinu.

Ústní vody s vyšším obsahem chlorhexidinu nepoužívejte dlouhodobě.

Ústní vody při paradentóze

V případě, že dlouhodobě zanedbáváte zánětlivé projevy gingivitidy v oblasti dásní a okolních tkání, jakými jsou začervenání dásní, jejich krvácivost, otoky a náchylnost k poranění, může dojít k vzniku rozsáhlejšího zánětu dásní a zubů – parodontitidě. Nejlepší prevencí i léčbou tohoto zánětu je důkladná péče o chrup a odstraňování zubního plaku. K dlouhodobější léčbě gingivitidy či parodontitidy jsou vhodné přípravky s obsahem chlorhexidinu v nižší koncentraci, než je doporučováno u akutních stavů (Curaprox Perio Plus+ Protect ústní voda 0,12% CHX, Corsodyl ústní voda 0,1%, Gum Paroex ústní voda CHX 0,06%, 0,12%).

Protizánětlivé ústní vody jsou první pomocí při paradentóze, kterou již nejde nadále ignorovat.

Pro podporu odstraňování zubního plaku – tj. ústní vody proti zubnímu kameni – za současného předcházení krvácení je dostupná celá řada ústních vod se specifickým složením (Parodontax ústní voda Daily Gum Care Extra Fresh a Fresh Mint, Meridol ústní voda, Listerine ústní voda Professional Gum Therapy, Lacalut Aktiv ústní voda, Lacalut Multi Effect Micelární ústní voda, Ratanhová ústní voda Weleda).

Jakou ústní vodu zvolit pro dlouhodobou péči?

Ústní vody pro dlouhodobé užívání se mohou lišit celou škálou složek, ať je to obsah alkoholu, fluoridů, extraktů z bylin (Herbadent Bylinná ústní voda či pro intenzivnější péči Herbadent FORTE, Listerine ústní voda Naturals Gum a Naturals Teeth Protection, Ratanhová ústní voda Weleda), silic, esenciálními oleji (Listerine ústní voda Total Care Teeth Protection, Listerine Green Tea ústní voda) či různých barviv a dochucovadel.

Pro citlivější dásně je vhodnější ústní voda bez alkoholu na jejich ochranu a pro osvěžení dechu (Listerine ústní voda Total Care Teeth Protection, Listerine Green Tea ústní voda).

Pokud potřebujete dosáhnout svěžejšího pocitu v ústech, správnou volbou bude ústní voda s obsahem bylin či silic, zejména ústní voda s obsahem mentolu pro okamžité osvěžení dechu (Herbadent Bylinná ústní voda, Listerine ústní voda Cool Mint, Listerine ústní voda Fresh Burst).

Ústní vody jako prevence zubního kazu

Patříte mezi ty, kteří jsou náchylnější ke vzniku zubního kazu? V případě častějšího výskytu zubních kazů je potřeba zejména zkontrolovat, zda péče o chrup probíhá tak, jak má. Vhodné je také přehodnotit složení stravy či vzít v potaz výskyt chronického onemocnění a užívání některých léčiv. S podporou odstraňování zubního plaku a s redukcí nežádoucích bakterií mohou pomoci v rámci komplexní péče o chrup právě také ústní vody. A to zejména ty s obsahem nízké koncentrace chlorhexidinu (Curaprox Perio Plus+ Balance) či obsahem fluoridů a složek, které podporují remineralizaci zubů a pomáhají s citlivostí zubů (Listerine ústní voda Advanced Nightly Reset, Ústní voda Elmex Caries Protection).

Kazivost, lámavost a citlivost zubů je významná při nedostatku vápníku ve stravě.

Ústní vody na bělení zubů

Bělení zubů dominují zubní pasty (např. zubní pasta s aktivním uhlím či enzymy) a speciální bělící sady (WhitneyPharma whitening dental set). Ústní vody, které inhibují tvorbu zubního kamene, pomáhají udržovat přirozenou bělost zubů (Lacalut Multi Effect Micelární ústní voda). Pro podporu přirozeně bílých zubů mohou ústní vody obsahovat chlorid zinečnatý, který brání usazování zubního plaku a vzniku zubního kamene (Listerine ústní voda Total Care Stay White, Listerine Advance White Mild Taste, Listerine Total Care ústní voda). Pro jemné bělení zubů za současného posílení zubní skloviny můžete zvolit tekutou sklovinu Innova, která obsahuje patentovaný systém WhiTanine, inovativní enzym tanázu a mj. extrakt z červených hroznů.

1.       Hosová K. Volně prodejné produkty pro léčbu chorob v dutině ústní. Prakt. lékáren. 2012; 8(4): 190-193 [Dermatol. praxi. 2012;6(1):40-42]
2.       Karamani I, Kalimeri E, Seremidi K, et al. Chlorhexidine Mouthwash for Gingivitis Control in Orthodontic Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Oral Health Prev Dent. 2022 Jun 28;20(1):279-294.
3.       Kováčik A, Paraskevopoulos G, Vraníková B. Přípravky pro péči o zuby a dutinu ústní. Prakt. lékáren. 2020; 16(4): 243-246.
4.       Merglová V. Zásady hygieny chrupu u dětí. Prakt. lékáren. 2011; 7(4): 182-186.
5.       Račická E. Náhradní sladidla, jejich místo v současné diabetologii. Interní Med. 2012; 14(8 a 9): 331–335.
6.       Riley P, Moore D, Ahmed F et al. Xylitol-containing products for preventing dental caries in children and adults. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 26;2015(3):CD010743.
7.       Roubalíková L. Hygiena dutiny ústní (II. část). Prakt. lékáren. 2007; 3(2): 85-87.
8.       Van der Weijden FA, Van der Sluijs E, Ciancio SG, Slot DE. Can Chemical Mouthwash Agents Achieve Plaque/Gingivitis Control? Dent Clin North Am. 2015 Oct;59(4):799-829.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.