Autor článku:
PharmDr. Tereza Holbová

Onemocnění močových cest – běžná infekce

Velmi častým a nepříjemným onemocněním dospělé populace je infekce močových cest (IMC).
Onemocnění močových cest

V převážné většině bývají postiženy ženy, které jsou díky své anatomii urogenitálního traktu k těmto infekcím náchylnější. Nejčastějším vyvolavatelem IMC je bakterie Escherichia coli (E. coli), která přirozeně kolonizuje trávicí trakt a do močových cest se za určitých okolností dostává vzestupnou cestou.

Vznik IMC může být zapříčiněn anatomickými abnormalitami močových cest, oslabenou imunitou, užíváním imunosupresiv, chronickým onemocněním (diabetes), velkou roli hraje snížená hladina estrogenů (ženy v menopauze).

Náchylnější na vznik IMC jsou také těhotné ženy.

Mezi typické příznaky IMC, kromě nucení k častějšímu močení, patří bolest, řezání a pálení při močení.

Nekomplikované infekce močového měchýře a močové trubice jsou léčeny antibiotiky ve zkráceném režimu užívání (po dobu tří, maximálně sedmi dnů).
Problémem se stávají opakující se infekce, které pacienta mj. stresují, navíc opakované podávání antibiotik přináší nežádoucí účinky v podobě narušení fyziologické střevní a vaginální mikroflóry a vyšší riziko vzniku odolných kmenů bakterií. Při dlouhodobé, ale i krátkodobé léčbě je velmi přínosné užívání probiotik, které pomáhají udržovat přirozenou imunitu organismu.

Jaké jsou tedy možnosti prevence vzniku IMC? Samozřejmostí je dostatečný a pravidelný přísun tekutin a vyvarování se prochlazení, příznivý efekt má pravidelné podávání brusinkového extraktu ve formě tablet, kapslí, sáčků či sirupu. Extrakt z plodů brusinky působí díky svému obsahu mnoha biologicky aktivních látek silně antioxidačně, antibakteriálně a antivirově a brání přilnutí bakterií k výstelce močových cest. Brusinkový extrakt se podává jak v rámci dlouhodobé prevence, tak i ve formě doplňkové léčby při antibiotické terapii.

Onemocnění močových cest velmi často doprovází také vaginální záněty, proto je důležitá správná diagnostika vašich zdravotních potíží a pokud je to možné, zaměřit se na obojí.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.