Autor článku:
Mgr. Vlaďka Kouřilová

Jak se stravovat při atopickém ekzému?

Na rozvoji atopického ekzému se podílí velká řada faktorů od genetiky, imunity, různých poškození kůže vlivem vnějšího prostředí nebo infekcí až po stravu. Jak důležitá je výživa a dieta při atopickém ekzému?

A právě potraviny a s nimi spojené velmi časté potravinové alergie mohou mít s propuknutím onemocnění velmi úzkou souvislost. Pokud chcete atopický ekzém zaléčit, tak kromě klasické léčby a péče o pokožku, budou potřeba i další režimová a stravovací opatření.
Čemu by se tedy měl atopik ve stravě vyhnout a co naopak do jídelníčku zařadit?

Příčin, které se podílí na rozvoji ekzému, jakožto chronického onemocnění, je opravdu velká škála. Velmi často jsou ale na vině právě potravinové alergie, které jsou nejčastější u malých dětí, kdy se ekzém vyskytuje jako projev alergie na kravskou bílkovinu, lepek nebo na ořechy a semena. S přibývajícím věkem přímá souvislost s reakcemi na potraviny klesá, ale u části populace ekzém přetrvává i do dospělosti, kdy se na jeho vzniku mohou podílet další nebo zcela odlišné faktory. Ať už je příčina atopického ekzému jakákoli, vždy by s jeho léčbou měla souviset i úprava jídelníčku a zařazení vhodných potravin, které pomáhají hojení a regeneraci kůže, a dodávají tělu všechny potřebné vitaminy a minerály.

V případě, že se prokáže jakákoli potravinová alergie, je samozřejmě nezbytně nutné vyloučit všechny potraviny, které spouští alergickou reakci, a jejichž konzumací může docházet ke vzniku nebo zhoršení projevů na kůži. U některých potravin (některé druhy ovoce, zeleniny a ořechů) pomáhá často tepelná úprava, ale spoléhat na to úplně nejde a nejedná se o to nejlepší řešení.
Vyhýbat by se atopici měli především průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou plné aditiv, barviv nebo konzervantů. Ty totiž mohou působit jako alergeny. Bohužel ale vzhledem k celkovému množství různých typů konzervantů a přidaných látek v potravinách je velmi obtížné a téměř nemožné zjistit, jaká konkrétní látka vám způsobuje problémy. Vhodné je také omezit množství cukru, transmastných kyselin a nevhodných tuků, které jsou velmi často součástí různých cukrovinek, sladkostí nebo pekárenských výrobků. Vybírejte proto potraviny především čerstvé a minimálně zpracované, které jsou pro zajištění pestré stravy nejvhodnější.

Základem stravy atopika by měl být vyvážený a plnohodnotný jídelníček s dostatkem bílkovin, kvalitních sacharidů, zdravých tuků a vlákniny.

Jakým potravinám se má tedy atopik vyhýbat? Vzhledem k mechanismu účinku alergické reakce a funkci imunitního systému je pro atopiky vhodné vyhýbat se potravinám, které vyvolávají produkci histaminu, což je látka, která se v těle uvolňuje při kontaktu s alergenem a výrazně zhoršuje svědění. Mezi tyto potraviny patří kysané nebo fermentované výrobky jako je uzené, kysané zelí, zrající nebo plísňové sýry, konzervované ryby. Nevhodné jsou také jahody, vaječný bílek, mořské plody, lilek, ale třeba i rajčata nebo některé ořechy. Rizikové jsou také některé druhy kyselejšího ovoce jako jsou citrusy, a pak samozřejmě kakao a čokoláda.

Jaké potraviny je potřeba do jídelníčku zařadit?

Co je naopak při léčbě atopického ekzému velmi důležité, jsou potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které najdeme v kvalitních rostlinných olejích, tučnějších rybách, ořeších nebo avokádu. Velmi vhodným doplňkem je také pupalkový olej nebo světlicový olej (olej ze světlice barvířské), které můžete přidávat do pokrmů nebo do salátů. Doplňky stravy v kapslích jsou vhodné pro ty, kterým není příjemná chuť olejů.

Pro správné hojení kůže je velmi důležitý také zinek, vitamin E a vitamin D.

  • Bohatým zdrojem zinku jsou například dýňová semínka, ovesné vločky, luštěniny, chřest, špenát, ale třeba i řecký jogurt nebo hovězí maso.
  • Potraviny bohaté na vitamin E jsou především semínka, ořechy a rostlinné oleje, ale najdete ho i v avokádu, špenátu, mrkvi, nebo rajčatech.
  • Vitamin D je obsažen především v tučných rybách, především mořských, vaječném žloutku, houbách, v mléku a mléčných výrobcích.

Na co se má atopik ještě zaměřit?

Onemocnění kůže a atopický ekzém mívá úzkou souvislost i se zdravím střevní sliznice a celkovou imunitou, proto je vhodné zaměřit se i na celkovou detoxikaci a očistu organismu a podpořit funkci střev, ledvin i jater. K lepší funkci střev vám mohou pomoci vhodná probiotika a prebiotika, která zajistí bohatou střevní mikrofloru a zdravý mikrobiom. Pro podporu činnosti jater a ledvin neuděláte rozhodně chybu, když sáhnete po bylinkových čajích, díky kterým si zároveň zlepšíte pitný režim. Na celkovou harmonizaci imunitního systému pak velmi dobře funguje kombinace přírodních beta-glukanů s rakytníkem, selenem, zinkem a vitamínem C, kterou najdete například v přípravku Forteglukan, který můžete užívat v tabletách nebo v dětském sirupu.

Správná péče o atopickou pokožku je základ! 

O atopickou pokožku je samozřejmě potřeba pravidelně pečovat, neustále jí hydratovat a promazávat vhodnými přípravky, které podporují přirozenou obranyschopnost kůže a pomáhají obnovit vrchní vrstvu kůže, která je nejvíc oslabená. Nejvhodnější jsou zvláčňující emolienční mléka s obsahem urey jako je například Exciderm U Lipid Lotion, které působí proti svědění a zklidňuje podrážděnou pokožku. Obsahuje navíc protizánětlivý alantoin, vitamin E a také trojitý lipidový komplex, který zásadním způsobem pomáhá obnovit hydrolipidovou vrstvu. Šetrně byste měli postupovat i při mytí pokožky a vyhnout se parfemaci, mýdlům a dalším dráždivým látkám, které mohou vysušovat, dráždit a spouštět onemocnění. Místo běžného sprchového gelu nebo mýdla můžete používat šetrný mycí gel Exciderm Atopigel, který stejně jako mléko obsahuje ureu, alantoin a oleje, a podporuje tak regeneraci kůže, mírní svědění a poskytuje potřebnou hydrataci a ochranu.

Související produkty

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.