LAST MINUTE  

Nezmeškejte žádnou TOP nabídku měsíce a sledujte Magistra Last Minute

Autor článku:
Mgr. Lucka Kohoutová a Hana Škopová

Co pomáhá na hemoroidy – úleva od bolesti a svědění

Jak si poradit s tímto delikátním problémem? Hemoroidy nejsou ničím výjimečným ani trapným, přesto se nám o nich mluvit mnohdy nechce a jejich léčbu zlehčujeme a odkládáme. Pomoc je však snadná, pokud se příčina zachytí včas a zvolí se správný léčebný postup. Proč hemoroidy vznikají a co nám může pomoci? Kdy je potřeba vyhledat lékaře?

Co jsou to hemoroidy a proč vznikají?

Hemoroidy jsou fyziologickými strukturami dolní části konečníku a řitního kanálu, jsou to žilní pleteně, které se podílejí na odvodu krve z této oblasti a při zadržování stolice. Pokud je ale o hemoroidech („hemeroidech“) řeč, je tím už myšleno jejich onemocnění, hemoroidální nemoc. Hemoroidy jsou pak patologicky rozšířené cévy v oblasti konečníku, zvětšeniny cévního pletiva. Vznikají v oblasti konečníku nejčastěji v důsledku zvýšeného tlaku při stolici, vlivem věku a také velmi často v těhotenství. Běžně je provází svědění, pálení, bolest, pocit vlhka, mokvání nebo krvácení. Krev je v tomto případě světle červená a stopy krve se nalézají na spodním prádle nebo toaletním papíru.

Hemoroidy

Objevte kvalitní přípravky na hemoroidy za super ceny ...

Hemoroidální nemoc se vyskytuje u více než 50 % lidí ve věku nad 50 let. Věková hranice se však stále snižuje. Nejčastěji se hemoroidy projevují svěděním v anální oblasti nebo krvácením během stolice. Hemoroidy vznikají nejen v důsledku silného tlačení během vyprazdňování stolice (nadměrná zátěž břišního lisu), jejich vznik podporuje též dlouhé sezení, nedostatek pohybu, chronická zácpa, obezita a může přispívat užívání hormonální antikoncepce. Hemoroidy se častěji vyskytují u starších lidí kvůli snížené elasticitě cév a jistý podíl sehrává i genetická predispozice. V těhotenství je na vině hned několik faktorů jako jsou změny v zažívání u těhotných žen, hormonální zácpa a tlak rostoucího plodu. Zvýšené riziko vzniku hemoroidů je nesporně během samotného porodu. Hemoroidální nemoc může být také následkem jiného patologického stavu.

Hemoroidy nemusí bolet, v prvním stádiu se jedná o nález „bulky“.

Dělení hemoroidů podle závažnosti - příznaky hemoroidů

Hemoroidy se rozlišují na dva typy podle toho, kde se vyskytují. Rozeznávají se vnější hemoroidy, které se vyskytující pod kůží v oblasti konečníku, a dále vnitřní hemoroidy, které nejsou sice vidět, o to víc však dokáží potrápit. Pokud se vnitřní hemoroidy vlivem tlaku na stolici vytlačí ven z konečníku, jedná se o tzv. vyhřezlý neboli prolabující hemoroid, který vždy vyžaduje návštěvu lékaře a léčbu pod jeho dohledem.
Léčba hemoroidů by se podle typu „vnitřní – vnější“ však řídit neměla, protože pacient sám jen těžko pozná, který druh má. Navíc samotné vnější hemoroidy jsou vzácné, většinou se vyskytuje jejich kombinace a proto je potřeba také komplexní léčba. Ta se odvíjí hlavně od závažnosti hemoroidů. Podle tohoto kritéria, tedy podle závažnosti příznaků hemoroidů, se hemoroidy rozdělují do 4 stádií postižení sliznice:

  • 1. stádium – počáteční stádium, co do velikosti malé hemoroidy, které nevyhřezávají ven (tzv. bez prolapsu), občas svědí, mírně bolí, mohou krvácet (většinou po stolici)
  • 2. stádium  – už větší hemoroidy, dochází k prolapsu při stolici, lze je ještě zatlačit zpět (je možná snadná repozice), svědí, více bolí a krvácí
  • 3. stádium  –  velké hemoroidy, repozice jen manuální, dochází k výraznému špinění spodního prádla, obtěžujícímu svědění, silnější bolesti a znatelnému krvácení
  • 4. stádium –  nejvážnější stav, hemoroidy jsou vyhřezlé a nejde je vrátit zpět do konečníku, dochází k dalším komplikacím, k poškozování tkání, k nekróze, k ulceraci, za doprovodu inkontinence – nechtěnému úniku stolice
Ne každá bolest v anální oblasti je způsobena hemoroidy.

Vyhřezlé krvácející hemoroidy – kdy se s hemoroidy obrátit na lékaře?

Pokud se objeví krev ve stolici, vždy je potřeba navštívit lékaře, protože krvácení může být také příznakem jiných závažnějších onemocnění včetně rakoviny tlustého střeva. Na samém počátku, po prvních zaznamenáních krve ve stolici, návštěva praktického lékaře postačí. Ten posoudí váš zdravotní stav, zda je nutno odkázat vás na proktologii nebo stačí samoléčba a úprava režimových opatření. Konzultace s lékařem je s ohledem na závažnost příznaků nutná také při vyhřezlých hemoroidech. Rektoskopie pomocí rektoskopu může jednoznačně určit zdroj krvácení. Prohlídku lékařem neodkládejte, protože hemoroidy, které se neléčí správně, se snadno zhoršují a přináší s sebou řadu komplikací.

Bolest hemoroidů je způsobena trombózou (krevní sraženinou). V těchto případech mohou krvácet zevní hemoroidy, které jinak většinou nekrvácejí.

Věděli jste, že...

Kolorektální karcinom, tedy rakovina tlustého střeva a konečníku, vzniká při nekontrolovatelném dělení buněk střevní sliznice. Zprvu se tvoří nezhoubné výrůstky, tzv. střevní polypy, jejichž změna na maligní tkáň se může vyvíjet až 15 let. Pacient celou řadu let, a to zejména v počátečních stadiích onemocnění, nezaznamenává jakékoli příznaky. Jak už bylo řečeno, při objevení krve na nebo uvnitř stolice, vždy zbystřete. Mezi další příznaky patří nápadné odchylky od běžného vyprazdňování, pocitů a vzhledu stolice (hlen, tmavé zabarvení, zápach, nepravidelnost, silné nadýmání a pocit plnosti) a řada dalších projevů. Svůj stav vždy konzultujte s lékařem.

Léčba hemoroidů – jaké jsou možnosti?

Prvním  krokem léčby hemoroidů je vždy upravit režimová opatření tzn. zvýšit příjem vlákniny a tekutin, zařadit pravidelný pohyb a snížit příjem kofeinu, alkoholu a nikotinu. Dále je potřeba vytvořit si správný ranní návyk na stolici. Pokud trpíme zácpou, se změkčením pomůže nejprve glycerinový čípek, který se následně opět vysazuje, aby na něj nevznikal návyk. To vše podtrhuje zvýšená hygiena anální oblasti po defekaci. Pokud se jedná o hemoroidy 1. a 2. stupně, zpravidla jsou dostačující uvedené úpravy režimu za současné vhodně zvolené farmakoterapie ve formě mastí a čípků. Jedná-li se o 3. a 4. stádium hemoroidů, zpravidla je účelnější řešit problém ambulantním zákrokem či standardní operací.

Léčba hemoroidů se dále dělí na celkovou a lokální a vždy je doporučována jejich kombinace. Celkovou léčbou se rozumí užívání tzv. venofarmak, léčivých přípravků s obsahem bioflavonoidů, které mají protizánětlivý účinek a působí proti krvácení. Bioflavonoidy vyživují, podporují a zpevňují cévy zevnitř. Jedná se především o látky diosmin, hesperidin a rutosid a to ve formě tablet obsažených např. v přípravcích Detralex, Diozen, Devenal, Cyclo 3fort, Venoruton, Ginkorfort, z nichž některé jsou vázané na lékařský předpis. Velmi běžně praktikovaná je lokální léčba, která působí přímo v místě postižení, ve kterém pomáhá od svědění, pálení, bolesti a krvácení. Lokální přípravky na hemoroidy se dělí podle toho, jaké mají složení, chemické či přírodní a podle příznaků se poté volí ten nejvhodnější na dané potíže.

Hemoroidy – posílení cévní stěny

 
 
Premium diosmin micronized forte tablety

– obsahuje 500mg diosminu, 50g hesperidinu, extrakt z koňského kaštanu
–  doporučené je dlouhodobé užívání 1 tablety denně, přípravek není určen pro těhotné a kojící ženy
–  lze použít též při křečových žilách a pocitu těžkých nohou
Hemostop probio max tobolky
– obsahuje 450mg diosminu, 50mg hesperidinu, vitamin C, rutin, oregano, bifidobakterie
– užívá se 1 tableta denně
Devenal tablety
– obsahuje 450mg diosminu a 50mg hesperidinu (tedy 50mg dalších flavonoidů)
– podle obtíží se dávkuje až 6 tablet denně (3 tablety 2x denně), dávkování se poté snižuje, udržovací léčba jsou 2 tablety denně
Diozen tablety
– obsahuje 500mg diosminu
– dávkování obdobné jako u Devenalu
Venoruton tobolky a Venoruton forte tablety
– obsahuje 300mg, resp. 500mg oxerutinu
– až po dobu 3 týdnů 1 tobolka 3x denně, u varianty forte 1 tableta 2x denně.

Hemoroidy – lokální ošetření konečníku

Na lokální léčbu hemoroidů je výběr mastí a čípků široký, proto je potřeba se při výběru řídit převládajícími příznaky. Je tedy důležité si ujasnit, co nás trápí nejvíce, zda krvácení, či jen svědění a diskomfort, zda se přidala i zácpa a přitěžuje bolest. Pro vaši orientaci je tu přehled konkrétních přípravků a jejich cílení:

 

Proctocalm HA rektální mast
– obsahuje rostlinný komplex: aloe, kaštan, třezalka, mandlový olej, kyselina hyaluronová
– vnější užití a pomocí přiloženého aplikátoru též k zavedení, vtlačení do konečníku
– mast vhodná při pálení, svědění, bolesti, na podporu hojení a změkčení sliznice
– neaplikovat u hemoroidů, které krvácí
HemoStop Gel Max
– rostlinný přípravek s dubovou kůrou, boswelií a aloe
– aplikuje se podle potřeby 2-3x denně
– pomáhá při svědění hojení, opruzení, má hydratační a zklidňující účinek
– vhodné pro méně závažné formy hemoroidů
Faktu rektální mast, čípky
vhodný při krvácení, má protizánětlivý i znecitlivující účinek
– obsahuje policresulen, který zastavuje krvácení a má stahující účinek
– dále obsahuje cinchokain jako lokální anestetikum k úlevě od bolesti
– aplikuje se 2-3x denně, s ohledem na nedostatek informací není lék určen pro těhotné a kojící ženy
Mastu rektální mast, čípky
– obsahuje gallan bismutitý
– vhodný pro hojení, svědivé formy, nevhodný při krvácení
Hemagel Procto čípky
kopolymer k urychlení hojení a zástavě krvácení
– vhodný při krvácení, při bolesti, při svědění
Dobexil H rektální mast
– obsahuje dobesilát – venofarmakum – posilující žilní stěnu, s protizánětlivým účinkem
– dále obsahuje lidokain s účinkem proti bolesti (lokální anestetikum)
vhodný na krvácející, svědivé a bolestivé formy hemoroidů
– aplikuje se 2x denně
Alfalex rektální mast, čípky
– přípravek obsahující sukralfát, který vytvoří na sliznici protektivní vrstvu, jež působí proti svědění a urychluje hojení
– dále obsahuje vilín, heřmánek, měsíček, lanolin, kakaové máslo – na hojení a změkčení
– přípravky určeny k zahojení, na fisury, při svědění, neaplikovat při krvácení
Procto-Glyvenol rektální krém 
– obsahuje tribenosid – venofarmakum, které snižuje propustnost (permeabilitu) cév
– dále lidokain – tlumí bolest (lokální anestetikum)
– užití 2x denně, bolest, svědění, vnější i vnitřní hemoroidy
Preparation H rektální mast, čípky
– kvasnicový extrakt Faex medicinalis a tuk ze žraločích jater – hojení, změkčení, výživa
– užití 2x denně, vhodné pro těhotné a kojící ženy
– bolestivé stavy hemoroidů, při svědění

Vyvarujte se silnému tlačení a k regulaci zácpy nepoužívejte silná projímadla.

Věděli jste, že...

Detekovat krev ve stolici můžete také v domácích podmínkách pomocí samodiagnostického testu (Vitamin Station Trávicí soustava rychlotest). Krev ve stolici může signalizovat různá onemocnění trávicího traktu, od hemoroidů, před různé polypy, vředy, divertikly (zánětlivé výdutě) i Crohnovu nemoc. Test na okultní (skryté) krvácení, tedy přítomnost krve ve stolici, by se měl od 45. roku provádět pravidelně jednou ročně. Výsledky testu je vždy nutné konzultovat a potvrdit klasickým vyšetřením pod dohledem lékaře. Někdy se můžete setkat s názvem FOB test.

Stačí mast na hemoroidy nebo je nutný i čípek?

Odpověď je snadná, obojí. Často se člověk rozhoduje, zda je lepší mastička nebo je efektivnější zavádění čípku. Tato otázka ovšem není na místě. Vhodná je opravdu kombinace, používání dvou přípravků. Mast se aplikuje několikrát denně pro okamžitou úlevu od nepříjemných příznaků, čípek je ideální na noc. Z čípkové formy dochází k lepší distribuci léčivé látky a následně k delšímu účinku. Aplikace masti se doporučuje ráno po vyprázdnění a též, dle vašich možností, přes den, ideálně za použití přiloženého aplikátoru

Čípek se zavádí na noc, vleže na boku, a to ne příliš hluboko, naopak, pokud to svedete, doporučuje se zavést jen do 2/3 své délky. Správně zavedený čípek lze zvenčí nahmatat špičkou prstu (tím se zajistí, že účinné látky působí tam, kde mají, než se čípek rozpustí). Pokud to okolnosti dovolí a po doporučeném dávkování je možné aplikovat čípek až 2-3x denně. Masti se aplikují pomocí speciálního aplikátoru. Špička s několika otvory na okraji se našroubuje na tubu a zavede do konečníku. Zavedení usnadňuje správná pozice – v podřepu nebo vleže na boku. Mast se aplikuje už jen lehkým tlakem na tubu. V závěru po vyjmutí se aplikátor z tuby vyjme a vyčistí.

Vyhněte se „nemoci králů“ a posilujte svaly pánevního dna.

Přírodní léčba hemoroidů – nejen dubová kůra a sedací koupele

K léčbě hemoroidů se s oblibou používají bylinky se stahujícím účinkem na cévy v podobě sedacích koupelí, mastí nebo tinktur. Nejčastěji užívanou a hodně známou je dubová kůra. Dubová kůra (obsahové látky Quercus cortex) je ceněna pro své adstringentní účinky. Adstringencia skrze schopnost srážet bílkoviny redukují tvorbu sekretu, podporují hojení, působí mírně antisepticky a také dokáží zastavit drobné krvácení. Pro přípravu sedací koupele je potřeba svařit 10 g dubové kůry v půl litru vody a nechat 15 minut louhovat. Koupel by neměla být příliš horká, jen mírně teplá a neměla by trvat déle než 15 minut. Koupel je doporučováno provádět 1-3x denně. Dále lze použít na přípravu sedacích koupelí např. heřmánek, měsíček, řebříček nebo kaštan - jírovec. Pokud pro vás nejsou sedací koupele z nejrůznějších důvodů realizovatelné, přírodní pomoc vám poskytnou např. přípravky Proctocalm HA rektální mast nebo HemoStop Gel Max. Popíjet můžete též pohankový čaj nebo pohankový nápoj (Topnatur) pro obsah rutinu – látky posilující cévní stěnu. Z homeopatik na hemoroidy se nasazují nejčastěji Hamamelis virginiana, Ruta graveolens, Aesculus hippocastanum a Arnica montana.

Věděli jste, že...

Pro své desinfekční účinky lze na sedací koupele používat manganistan draselný (hypermangan), fialové krystalky, ze kterých se připravuje jen slabě růžový roztok. Sedací koupel v délce 10 minut by měla být jen mírně teplá a vždy připravená začerstva.

Prevence hemoroidů – co dělat, abychom je vůbec neřešili?

Co se týká prevence vzniku hemoroidů, tak na předním místě je svědomitý a tím pádem dostatečný příjem tekutin (tj. až 2 litry a více podle životního stylu, věku, ročního období atd.) a dále také příjem vlákniny (20-35g). Právě vláknina zajišťuje změkčení stolice a umožňuje pohodlné vyprazdňování. Dalším důležitým faktorem, který si ohlídejte, je pravidelný pohyb a omezení sedavého způsobu života. Pokud to vaše práce vyžaduje a pracujete vsedě, zkuste se alespoň jednou za hodinu projít nebo lehce protáhnout a rozpohybovat. Sedět byste neměli na moc tvrdé podložce. Doporučovány jsou např. balanční míče a balanční židle. Velmi pomáhají také různé speciální polštáře právě pro prevenci potíží v této intimní oblasti, u které je žádoucí tlakové odlehčení (SimplyMed Lékařský vzduchový polštář). 

Vyzkoušet můžete i židle klekačky. Nevhodná je také cyklistika. Velmi znatelná je také redukce nadváhy. Pomoci si můžete používáním neparfemovaných toaletních papírů a šetrných vlhčených ubrousků (používat můžete také perlanové utěrky po namočení). K péči patří navýšení hygieny obecně, ideální je čištění konečníku jemně teplou vodou po každé stolici (bidetová sedátka, bidetová prkénka). Po umytí vysušte okolí konečníku poťukáváním, ne otíráním. Nikdy nepoužívejte parfémované krémy, masti nebo mýdla. Nevhodná je samozřejmě konzumace potravin a nápojů, které vyvolávají zácpu, která bude nutit k nadměrnému zatínání břišních svalů.

Hemoroidy jsou ohroženi řidiči z povolání a lidé trpící chronickou zácpou.

Jídelníček při hemoroidech – jaká strava je vhodná?

Jak už bylo zmíněno výše, správným složením jídelníčku lze minimalizovat riziko vzniku hemoroidů. Zásadní je tedy příjem tekutin a vlákniny, dále si lze pomoci ozvláštněním jídelníčku např. řasou chlorellou, konopným proteinem např. z konopných semínek a určitě také probiotickými potraviny s obsahem laktobacilů a dalších trávení prospěšných bakterií (např. z kefíru), dále také raw potravin, nepostradatelný je příjem vitaminu C, vitaminu E a bioflavonoidů obsažených např. v brokolici, černém rybízu, zelí, ovsu, sušených meruňkách, špenátu, slunečnicovém a lněném semínku nebo v pšeničných klíčkách. Naopak se nedoporučuje kofein, rafinovaný cukr, alkohol, čokoláda a smažená jídla a všechny potraviny, které přispívají k zácpě.

Ambulantní a chirurgické možnosti léčby hemoroidů

Pokud preventivní režimová opatření ani volně prodejné přípravky na hemoroidy nezabírají, je potřeba řešit hemoroidy jinak než domácí léčbou. Prvním krokem je návštěva proktologické poradny a absolvování proktologického vyšetření, podle kterého se určí závažnost onemocnění a následná vhodná léčba. Důležitými kritérii jsou délka obtíží, intenzita krvácení, bolest, závažnost vyhřeznutí, frekvence stolice atd. Před vyšetřením je potřeba se vyprázdnit, k čemuž zpravidla poslouží dva glycerinové čípky, které po zavedení zabírají do 30 minut. Ač to nezní příliš lákavě, neodkládejte toto vyšetření, pokud už potíže máte. Později by mohla být léčba o to komplikovanější.

Hemoroidy 3. a 4. stupně se většinou řeší ambulantně nebo chirurgicky. Existuje několik metod, jejichž vhodnost určuje vždy lékař po konzultaci s pacientem. Vše se řeší individuálně, případ od případu, mj. s ohledem na celkový zdravotní stav, věk a další požadavky pacienta.

1. Baaronova ligatura

Jedná se o ambulantní nebolestivý zákrok spočívající v zaškrcení hemoroidů elastickým kroužkem. Uzel odejde po několika dnech se stolicí. Je vhodná u krvácejících hemoroidů menší velikosti. Tato metoda poskytuje okamžitou úlevu bez dlouhodobé hospitalizace a následné rekonvalescence navíc za příznivou cenu. V současnosti se jedná o jednu z nejpoužívanějších metod.

2. Metoda HAL-RAR trilogy

Moderní bezpečná šetrná metoda vhodná pro všechna stádia, vysoce účinná a minimálně bolestivá. Provádí se v režimu jednodenní chirurgie v celkové anestezii 20-30 minut. Spočívá v zavedení ultrazvukové sondy do análu a následné podvázání žil zásobujících hemoroidy krví, což způsobí jejich smrštění. Vyhřezlé hemoroidy se zasunou nazpět dovnitř. Poté dochází k postupnému zajizvení a vhojení zpět do sliznice.

3. Miligan-Morgan

Tradiční metoda chirurgického odstranění hemoroidů v celkové anestezii. Jedná se většinou o odstranění větších uzlů. Obnáší několik týdnů v pracovní neschopnosti.

4. Longova metoda – staplerova hemoroidektomie

Mini-invazivní metoda používaná u zvětšených hemoroidálních uzlů, u kterých nezabírá konzervativní léčba. Používá se u 3. a 4. stupně a prolabujících hemoroidů. Za použití specifického nástroje, tzv. stapleru, se odstraňuje přebytečná tkáň, přerušují se drobné cévy, které přivádějí do hemeroidů krev a fixuje se sliznice na její původní místo. Nedochází k poškození svěračů konečníku, operace, která trvá okolo 15 minut, je takřka bezbolestná a provádí se v krátké celkové nebo páteřní (spinální) anestesii. Pracovní neschopnost je zkrácena na jeden týden.

5. Zákrok přístrojem Hemoron

Jedná se o moderní ambulantní bezbolestnou metodu používající nízkovoltážní impulzní proud. Nejedná se o termické poškozování uzlu, nevzniká jizvení ani defekty na sliznici. Zákrok se provádí v poloze na levém boku s pokrčenými dolními končetinami. Do řitního kanálu se zavede anoskop s výřezem, do kterého se vyklene ošetřovaný uzel. Pacient během zákroku vnímá jen tlak, nikoliv bolest. Tato metoda zatím není hrazena z veřejného pojištění.

Věděli jste, že...

Před některými výkony v oblasti rekta je potřeba jíst lehkou stravu a v předvečer vyprázdnit střeva pomocí předepsaných roztoků (např. Yal, Clensia, Moviprep, Fortrans, Eziclen). Tyto léky jsou vázány na lékařský předpis.

Hemoroidy v těhotenství a po porodu – lze jim předcházet?

V těhotenství je tělo vlivem hormonů a váhou plodu náchylnější ke vzniku hemoroidů. Zvyšuje se objem krve cca o 30 %  a ta vyvíjí zvýšený tlak na stěnu cév i v oblasti pánve a konečníku. Dále je pro těhotenství typická zácpa, kterou způsobuje hormon progesteron, což bohužel riziko vzniku hemoroidů ještě zvyšuje. Dobrou zprávou je, že ve většině případů hemoroidy zmizí do několika týdnů po porodu. Ohledně prevence hemoroidů v těhotenství platí stejná, výše uvedená opatření, tedy dostatečný příjem tekutin, vlákniny a pohyb. Dále se doporučují například cviky na posílení svalů pánevního dna, což je prospěšné pochopitelně celoživotně a o to více po porodu. Rovněž platí, že se nedoporučuje sedět na příliš tvrdém. Můžete se obrátit na prodejny zdravotnických potřeb, kde vám mohou poradit s výběrem zdravotnických pomůcek, různých sedacích polštářů (SimplyMed), balančních míčů apod.

Určitě si i těhotná žena může vybrat mezi přípravky, které ulevují od nepříjemných symptomů, ale s ohledem na individualitu každého těhotenství je vhodné se raději předem poradit se se svým ošetřujícím lékařem či lékárníkem. Samozřejmě by váš gynekolog měl být o problémech s hemoroidy během těhotenství informován. A to neprodleně, pokud hemoroidy krvácejí. Sedací koupeledubové kůry můžete praktikovat určitě, vyhledávána je pro svoje stahující a hojivé účinky. Dubovou kůru v koupeli můžete klidně kombinovat s epsomskou solí (Allnature). V nabídce jsou také gely s různými přírodními složkami, jako je aloe vera a měsíček, které zklidňují a urychlují hojení namáhané sliznice. Z lokálních gelů a mastí můžete s klidem sáhnout po Procto-glyvenolu, Preparation H nebo Hemostop gelu. Alfalex lze používat až po předchozí konzultaci s lékařem. Co se týče venofarmak v tabletách, zatím jediným vhodným lékem je Detralex, který splňuje daná kritéria pro léky určené v období těhotenství. Pro jeho výdej je potřeba recept. Devenal ani Diozen tyto kritéria zatím nesplňují.

Hemoroidy u dětí a dospívajících

U dětí se hemoroidy vyskytují zřídka, ale k poškození oblasti konečníku může docházet např. při chronické zácpě u dětí. Většinou se jedná o hemoroidy zevní. U vnitřních hemeroidů bývá příčinou portální hypertenze nebo přirozená nedostatečnost cévní stěny a chlopní, což se řeší pochopitelně s lékařem. Příčinou vzniku hemoroidů u starších dětí mohou být dále silové sporty, dlouhé sezení (např. u PC nebo při studiu) a nepravidelné vyprazdňování, při kterém dominuje zácpa (nevhodný jídelníček bez vlákniny, zeleniny, bez probiotických potravin…, špatný pitný režim). Z lokálních přípravků lze na hojení konečníku používat Hemagel v malé tubičce (aplikovat po očištění) a od 3 let k doplňkové péči lze sáhnout po dubové kůře. Děti nad 12 let věku už mohou používat masti i čípky pro dospělé, se souhlasem lékaře. Určitě je vhodné navýšení hygieny, sprchování po každé stolici, také teplé koupele ve slabém (jemně fialovém) roztoku hypermanganu, heřmánku, měsíčku nebo již zmíněné dubové kůře. Operační zákroky se u dětí nedoporučují, podstupují se až v dospělém věku. Ohledně prevence platí stejná doporučení jako u dospělých.

Hemoroidy

Objevte kvalitní přípravky na hemoroidy za super ceny ...

 

https://youtu.be/UTDyO0qYJaU?si=jnkeBjxoeyG10rsU - Hemoroidy - jak se dají léčit
https://www.1chirurgie.cz/proktologie-lecba-hemoroidu-hemoron
https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/
https://www.nzip.cz/clanek/1308-rakovina-tlusteho-streva-a-konecniku-rizikove-faktory-a-priznaky
https://www.klubmaminek.cz/cs/clanek/392/hemoroidy-v-tehotenstvi
Odborný kongres Healthcomm Professional Praha, 28. 4. 2023, Mudr. Jiří Spilka - Prevence, režimová opatření a léčba u pacientů s hemoroidálním onemocněním
Svět Farmacie, Jaro 2020 – Hemoroidální nemoc a její samoléčba

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.