Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Zaslechli jste někdy pojem "vnitřní křečové žíly"?

Žilní systém lze rozdělit na povrchový a hluboký. Jako křečové žíly jsou obvykle označovány rozšířené žíly povrchového žilního systému zejména dolních končetin. Pokud je postižen hluboký žilní systém, lidově se někdy tento stav označuje jako “vnitřní křečové žíly“. O co tedy vlastně jde?

Postižení hlubokého žilního systému a jeho projevy

Hluboký žilní systém se nachází mezi svaly. Dojde-li k postižení žilně-svalových chlopní těchto žil, krev není dostatečně odváděna k srdci, dochází k jejímu městnání, může se vytvořit sraženina a vznikat stav označovaný jako hluboká žilní trombóza (flebotrombóza).

Flebotrombóza bývá spojena s bolestí zejména pod koleny a v tříslech např. při zatuhnutí svalu, při došlápnutí či po delším sezení a dále také  s otokem a promodráním končetiny. Jde o závažný stav, který vyžaduje správně nastavenou lékařskou péči. Dle doporučení lékaře je pacient hospitalizován a zahájeno podávání vhodných léků snižujících srážlivost či podporujících rozpouštění trombů (antikoaguantia, trombolytika). Pacient pak obvykle po stabilizaci stavu musí dodržovat další doporučení zahrnující kompresivní terapii např. ve formě nošení speciálních elastických punčoch.

Co můžeme dělat pro prevenci žilní trombózy?

Existují faktory, které mohou zvyšovat rizika postižení hlubokého žilního systému a které nelze vždy ovlivnit. Jde zejména o vyšší věk (zejména věk nad 60 let), ženské pohlaví, období těhotenství a dědičnost. Na druhou stranu je mnoho možností, jak naše žíly podpořit, aby správně fungovaly.

  1. Žilnímu systému neprospívá dlouhé sezené či stání, myslete tedy na pravidelný dostatečný a vhodný pohyb v době přestávky mezi prací a po ní (cviky se zdviženými nohami, při sezení střídání špička-pata, plavání, chůze).
  2. Trpíte-li nadváhou, jsou dolní končetiny a žilní systém více přetěžovány. Upravte svůj jídelníček a přidejte na svůj talíř kvalitní bílkoviny (libové maso, luštěniny atd.), oblíbenou zeleninu a zkuste svou váhu zredukovat.
  3. Zařaďte potraviny bohaté na látky posilující stěnu žil, označované jako flavonoidy např. rutin (např. pohanka, artyčok, třešně, maliny, borůvky, jahody).
  4. Velmi důležitý je kvalitní a dostatečný příjem tekutin a to především u starších osob (zejména neperlivá voda).
  5. Kouření zvyšuje riziko postižení žilního systému a žilní trombózy. Omezte kouření či ideálně přestaňte kouřit. Pomoci mohou specializovaná centra na odvykání kouření a substituční léčba.
  6. Volte volnější oděv a kvalitní obuv (zejména chůze v botách na podpatku může negativně postihovat žilní systém).
  7. Plánujete-li např. dlouhou cestu autobusem či letadlem, pořiďte si kompresní punčochy, které podpoří návrat krve k srdci.

Přípravky na žíly v lékárně

V lékárně jsou dostupná volně prodejná léčiva a doplňky stravy obsahem výše zmiňovaných flavonoidů. Jde o přípravky s obsahem jedné látky či kombinace různých flavonoidů – diosminol, hesperidin, rutin, troxerutin, oxerutin, tribenosid. Léčiva jsou určená zejména pro stavy, kdy už pozorujete nějaké projevy postižení žil či pokud máte od lékaře stanovenou diagnózu jako doplnění stávající léčby.  Doplňky stravy zejména pro doplnění flavonoidů a pro podporu normální funkce žil (Premium Diosmin micronised Forte).

Lokálně při otoku lze z léčiv lze doporučit přípravky s obsahem heparinu (Lioton gel, Heparoid Léčiva). Ulevit mohou např. po namáhavé práci chladivé a bylinné masti a gely (Venocin®Plus žíly a cévy, Priessnitz Žíly a cévy Medical, Cannaderm Venosil konopné mazání). Systémově mohou při otoku moci tablety s obsahem escinu (Aescin Teva).

Vhodná kompresivní terapie podporuje průtok krve hlubokým žilním systémem a vede ke snížení otoku. Lékárna nabízí speciální obinadla a elastické kompresivní punčochy, které volíme ve většině případů na základě doporučení lékaře dle aktuálního stavu pacienta.

Zdroje:

  • Černohorská J. Chronické žilní onemocnění - napínavá detektivka pro lékaře, pacienty i farmaceuty. Prakt. Lékáren. 2016; 12(2): 54-57.
  • Kroupová G. Symptomy spojené s chronickým žilním onemocněním – jak může pomoci lékárník? Prakt. Lékáren. 2019; 15(3): 153-156.
  • Lacina L et al. Chronická venózní insuficience a její léčba. Prakt. Lékáren. 2011; 7(4): 160-165
  • Musil D. Hluboká žilní trombóza–minimum pro praktické lékaře. Medicína pro prax. 2009; 6(5), 231-234.
  • Musil D. Hluboká žilní trombóza–Současný pohled na etiopatogenezu a diagnostiku. Inter. Med. pro praxi. 2005; 3(8), 347-354.
  • Musil D. Otoky dolních končetin. Prakt. Lékáren. 2006; 2(3): 126-130.
  • Olaf M, Cooney R. Deep Venous Thrombosis. Emerg Med Clin North Am. 2017 Nov;35(4):743-770. 
  • Peňázová V. Chronická žilní insuficience, varixy. Prakt. Lékáren. 2008; 4(3): 134-139. 
  • Sellner Švestková S. Kompresivní terapie v praxi. Prakt. Lékáren. 2013; 9(3): 117-119
  • Slonková V. Nová klasifikace venoaktivních léků. Prakt. Lékáren. 2017; 13(2): 63-66.
  • Trayes KP, Studdiford JS, Pickle S, Tully AS. Edema: diagnosis and management. Am Fam Physician. 2013 Jul 15;88(2):102-10. 

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.