6 tipů, jak na správné měření krevního tlaku

Pravidelný monitoring krevního tlaku je neoddělitelnou součástí léčby vysokého krevního tlaku (hypertenze).

Pokud se Vy nebo Vaši blízcí léčíte s hypertenzí, je měření krevního tlaku jistě součástí každého vyšetření u Vašeho lékaře. Pro ucelený obrázek o stavu a vývoji Vašeho krevního tlaku může posloužit domácí měření krevního tlaku, které poskytne kompletní informace o vývoji krevního tlaku v delším období.

Proč byste si měli doma měřit tlak?

  1. Zjistíte, zda léčba, kterou Vám předepsal Váš lékař, přináší své výsledky. Daří se Vám dosahovat cílových hodnot tlaku tak, jak jste si je stanovili se svým lékařem?
  2. Můžete včas odhalit např. dlouhodobě zvýšený tlak i přes dodržování léčebného režimu, což může být indikátorem různých komplikací. V tom případě je vhodné navštívit svého lékaře co nejdříve. Pozor – jednou naměřená vyšší hodnota nemusí nutně znamenat závažnou komplikaci.
  3. Budete vědět, jak se Vám mění tlak během dne – můžete mít vysoký tlak v brzkých ranních hodinách, nebo Vám stoupá v podvečer a jsou jinak bez potíží. Tyto informace jsou potom důležité pro Vašeho lékaře pro optimální nastavení léčby.
  4. Obejdete tzv. fenomén „bílého pláště“ – již samotná návštěva lékaře může vyvolat stresovou reakci, která se projeví zvýšeným krevním tlakem. Při domácím měření krevního tlaku pak jeho hodnota bývá nižší.

Víte však, jak správně tlak doma měřit? Při domácím měření krevního tlaku je nezbytné dodržet několik základních doporučení tak, aby měření bylo správné a jeho výsledky vypovídající.

Měřte si tlak každý den ráno

Kontrolujte hodnoty svého tlaku vždy ve stejnou denní dobu, ideálně ráno, kdy je tlak nejvyšší. Proveďte vždy 2 měření v intervalu 2-3 minuty, jejichž výsledky si zaznamenáte. Pokud užíváte léky na hypertenzi, měřte tlak vždy před jejich užitím. S lékařem se můžete případně domluvit, ve kterou dobu je měření nejvhodnější (s ohledem na výskyt potíží, užívané léky, zjištěné výrazné kolísání tlaku během dne).

Při dlouhodobé léčbě stačí měřit zhruba dvakrát týdně, týden před návštěvou lékaře nebo při změně léčby měřte tlak každý den.

Před měřením tlaku si odpočiňte

Namáhavé pohyby, stres, napětí, jsou faktory, které se neslučují s měřením krevního tlaku.
Před měřením tlaku si dopřejte alespoň na deset minut klid. Samotné měření by mělo probíhat v klidném prostředí, bez nadměrného hluku a stresujících vlivů. Posaďte se a počkejte, až bude vaše tělo klidné a odpočaté. Pak teprve měřte.

Před měřením se nesmí minimálně 30 minut jíst, pít kávu, alkohol nebo kouřit.

Správné nasazení tonometru

Manžeta tonometru se upíná na paži tak, aby byl dolní okraj umístěn asi 2 cm nad loketní jamku. Nikdy neměříme přes oblečení, je nezbytné vyhrnout rukáv – pozor, vyhrnutý rukáv nesmí paži škrtit. Manžeta by měla být zhruba ve výšce srdce. Měří se na té paži, kde je vyšší tlak (zjistí se při prvním měření). Pro většinu lidí je to pravá paže. Při měření se nesmí mluvit a hýbat se.

Hodnoty krevního tlaku si zaznamenávejte

Získané hodnoty je vhodné si zaznamenat přehledně do tabulky. Poznamenejte si i různé jiné skutečnosti, které mohly Váš tlak ovlivnit (stresové situace, akutní onemocnění, rodinná oslava s větším kalorickým příjmem, …).

Vyberte si správný tonometr

Aby domácí měření bylo úspěšné, je potřeba použít certifikovaný přístroj s manžetou na paži. S výběrem Vám vždy pomůže odborný personál v lékárně. Všechny tonometry, které lze pořídit v lékárnách, splňují požadavky na přesnost měření, a některé umožňují zaznamenat až 120 posledních měření a mají další funkce, které Vám usnadní měření. Ne všechny tonometry jsou vhodné pro pacienty s arytmií. Pokud máte diagnostikovanou arytmii (poruchu srdečního rytmu), používejte pouze přístroje, u kterých výrobce garantuje správnost měření u arytmií.

Poraďte se se svým lékařem

Nezapomínejte, že diagnózu hypertenze či změnu léčby může provést jenom lékař. Nikdy neměňte dávku léků nebo léky nevysazujte, i když si změříte velmi nízký či velmi vysoký tlak. Pokud si nechcete pořizovat tlakoměr domů, v některých lékárnách Vám krevní tlak změří a pomohou s porozuměním výsledků.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.