Autor článku:
Hana Škopová

Co jsou to OMEGA-3 mastné kyseliny a proč jsou pro naše tělo tak zásadní?

Proč je pro naše zdraví základem právě kvalitní a pestrá strava? Proč si hlídat vitamíny, minerály a další živiny včetně tuků, které jsou pro naše tělo nepostradatelné?

Naše tělo je jedna velká továrna s nespočtem reakcí, na které je potřeba nespočet látek, aby byly všechny ty reakce vůbec uskutečnitelné. Bez jídla bychom zemřeli, bez vhodného jídla bychom strádali, zdravotně. Pokud čtete tyto řádky, na vašem zdraví vám záleží a nemocem chcete, co to jde, předcházet. Jak tedy vybírat vhodné tuky ve stravě, jak je poskládat, abychom si neškodili, ale přesně naopak, zdraví si pojistili?

Není tuk jako tuk – znáte saturované a ztužené tuky?

Není vůbec žádoucí vyhýbat se tukům ve stravě za každou cenu, také proto, že tuky mají tvořit přibližně 30 % našeho energetického příjmu. Je však potřeba zmínit, že není tuk jako tuk, tuků je celá řada. Nachází se především v živočišné stravě, typicky v uzeninách, mase, vejcích, mléku a mléčných výrobcích, sýrech, másle, sádle a v rybách. V rostlinné stravě se vyskytují především v semenech a ořeších a rostlinných olejích.

Tuky se dále liší skladbou svých molekul a jejich uspořádáním. Saturované, tedy nasycené tuky, obsahují hodně vázaného vodíku a tyto vazby jsou právě nosičem energie. Díky těmto vazbám mají tyto nasycené tuky převážně tuhou konzistenci. Naopak, nesaturované tuky nemají „v sobě“ tolik vodíku a mají také jiný tvar molekuly – tím pádem je hodně z nich tekutá. Protože je právě konzistence celkem důležitý atribut, tuky se při výrobě dále upravují a běžně se proto ve stravě setkáte ještě s technologicky modifikovanými nesaturovanými trans tuky = ztuženými tuky. Ztužené tuky se vyrábí proto, aby se nesaturovaný tuk choval jako saturovaný, aby tuk, který je normálně tekutý, byl tuhý. Ztužené tuky byste možná nehledali v trvanlivém pečivu a levných nekvalitních cukrovinkách. Naneštěstí se právě s těmito modifikovanými tuky (trans nenasycenými mastnými kyselinami) naše tělo hůře vypořádává. Trans tuky, které nám škodí, vznikají také přímo v naší kuchyni, nevhodnou tepelnou úpravou, např. při smažení. Proto pozor na vysoké teploty u kuchyňské přípravy některých rostlinných olejů. Přepalované tuky si servírujete pokaždé, když si dopřáváte třeba hranolky.

Saturované tuky obsahuje především živočišná strava, až na výjimky je nesaturovanými tuky bohatá rostlinná strava. Živočišné tuky jsou nevýhodné vysokým obsahem cholesterolu.

Množství tuku, které denně potravou přijmeme, bychom si měli všichni kontrolovat. Bohužel právě diabetici a lidé s nadváhou často konzumují tuků příliš, čímž se u nich zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění.
Není tajemstvím, že tuky ovlivňují množství dobrého a špatného cholesterolu.

  • Saturované tuky zvyšují množství dobrého i špatného cholesterolu.
  • Nesaturované tuky zvyšují množství dobrého cholesterolu a snižují množství špatného cholesterolu.
  • Ztužené tuky zvyšují množství špatného cholesterolu a snižují množství dobrého cholesterolu.
Logika je jasná, upřednostňovat nenasycené tuky a tím předcházet závažným systémovým onemocněním.

 

Proč se tuků nevzdávat, jaký mají význam pro náš organismus?

  • tuky jsou zdrojem energie, dvojnásobné oproti sacharidům či bílkovinám
  • tuky transportují důležité vitaminy rozpustné v právě v tucích
  • tuky dodávají pokrmům příchuť
  • mezi tuky patří skupina životně důležitých mastných kyselin – především Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Co jsou Omega-3 a Omega-6 kyseliny, co jsou PUFA?

Zdraví prospěšné tuky, tedy ty nesaturovanénenasycené (PUFA – polyunsaturated fatty acids), si představíme o trochu více. Těmi nejdůležitějšími jsou právě Omega-3 a Omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Pro naše tělo jsou současně tzv. esenciálními mastnými kyselinami, protože se jedná o látky, které si neumíme vyrobit, musíme je přijímat v potravě. Na jídelníček je také vázána další esenciální mastná kyselina a to Omega-9.

Z těchto třech uvedených mastných kyselin jsou právě Omega-3 pro naše tělesné funkce naprosto zásadní. A stejně důležitý je také vzájemný poměr těchto kyselin ve stravě. Omega-9 nám vůbec neschází, běžně ji konzumujeme např. z masa, živočišných tuků a třeba oliv. Také s dostatkem Omega-6 není problém, té máme ve stravě také dost (mj. skrz olivový, řepkový, slunečnicový olej, z pistácií). Bohužel, velmi často chybí v jídelníčku právě Omega-3. Uvádí se, že dnes už běžná strava člověka je v poměru až 1:15 (Omega3/Omega6) a to je právě velmi špatně. Proto je tak důležité zaměřit se a doplňovat právě Omega-3 mastné kyseliny. Ideální poměr příjmu je totiž mnohem nižší a to 1:3–1:5. Špatný poměr kyselin přispívá mj. ke vzniku a zhoršování chronického zánětu v těle a ke zhoršenému mentálnímu a kardiovaskulárnímu zdraví.

U drtivé většiny lidí je v jídelníčku nedostatek Omega-3 kyselin.

Omega-3-6-9 – která je která?

Vyznat se ve složení různých přípravků a také potravin může být složitější s ohledem na používané zkratky. Pro rychlý přehled je tu rozpis těch nejznámějších typů těchto nenasycených mastných kyselin.

  • Mezi Omega-9 poly-nenasycené mastné kyseliny patří kyselina myristolejová, kyselina palmitolejová, kyselina olejová a kyselina eruková.
  • Mezi Omega-6 poly-nenasycené mastné kyseliny patří kyselina linolová (LA), kyselina gama-linolenová (GLA), kyselina arachidonová (ARA) a kyselina eikosatrienová.
  • Mezi Omega-3 poly-nenasycené mastné kyseliny patří kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA).
Esenciální mastné kyseliny LA a ALA se nacházejí v rostlinných olejích. Z lékáren je známý např. Pupalkový olej.

Věděli jste, že...

Neesenciální aminokyseliny můžeme přijímat stravou a naše tělo si je následně zpracuje a nebo si je dokáže vyrobit z jiných přijímaných aminokyselin. Do těla dostáváme aminokyseliny přes proteiny. Když daná potravina obsahuje proteiny, obsahuje tím pádem i příslušné spektrum aminokyselin. Živočišná strava je zdrojem esenciálních i neesenciálních aminokyselin.

Omega-6 mastné kyseliny – ano či ne?

Už víte, že záleží na poměru omega kyselin ve stravě. Známé rčení, všeho moc škodí, na Omega-6 kyseliny skutečně sedí. Nadměrné množství Omega-6 kyselin má prozánětlivé účinky, což tělu škodí. Ale není to tak jednoduché. Omega-6 z vybraných zdrojů má naopak protizánětlivé účinky, proto se můžete v některých doplňcích stravy setkat i se substitucí právě Omega-6 kyselin s obsahem lněného a brutnákového oleje (Jamieson Omega 3-6-9). Omega-6 kyseliny můžete ve stravě přijímat skrz semínka a ořechy, také listovou zeleninu, obiloviny a běžné rostlinné oleje (slunečnicový, kukuřičný, také sójový a sezamový). Protizánětlivé účinky byly potvrzeny u kyselina gama-linolenové (GLA), která se bohužel v běžné stravě tak hojně nevyskytuje (jejími hlavními zdroji jsou vzácné oleje jako brutnákový, konopný či černorybízový olej). GLA je obsažena ve speciálním přípravku Equazen, který se nasazuje hlavně dětem při poruchách pozornosti a soustředění, při problémech se čtením, psaním a chováním. Naštěstí, náš organismus si dokáže GLA také syntetizovat z přijímané kyseliny linolové (LA).

Stejně výjimečná je kyselina arachidonová (ARA), díky které, pomocí některých enzymů (např. cyklooxygenáza, lipoxygenáza) mohou vznikat významné biologicky aktivní látky, tzv. eikosanoidy (např. prostaglandiny, prostacykliny, leukotrieny a tromboxany), které jsou důležité pro průběh zánětlivých reakcí a pro správnou funkci krevních destiček (trombocytů). ARA se rovněž přidává do náhradní mléčné výživy, protože Omega-6 kyseliny jsou důležité pro rozvoj mozku a nervových buněk a tím i pro zdravý vývoj dítěte. Naše tělo si určité množství ARA dokáže přeměnit z LA, kterou máme ve stravě.

Potřebujeme jak Omega-3, tak Omega-6 kyseliny ve vhodném poměru. Problémem je, že jsme se začali přejídat Omega-6 kyselinami z margarínů, sušenek a díky smažení. Proto smažte raději na kokosovém nebo olivovém oleji.

Omega-3 mastné kyseliny – ALA, EPA, DHA

Do skupiny Omega-3 kyselin se řadí větší počet typů aminokyselin, která se rovněž liší svoji chemickou strukturou. My se zaměříme na ty nejhlavnější, nejvýznamnější z nich, na esenciální kyselinu alfa-linoleovou (ALA) a na dvojici kyselin kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). ALA se v organismu na EPA a DHA dokáže přeměnit, EPA a DHA rovněž přijímáme potravou napřímo (to proto, že přeměna aminokyselin je pouze částečná). Je doporučováno se v jídelníčku zaměřit na kombinaci rostlinných zdrojů kyselin se zdroji živočišného původu a ještě v kombinaci s doplňky stravy s Omega-3 kyselinami. Právě EPA a DHA jsou předmětem neustálého vědeckého zkoumání, protože jsou potřeba pro zdraví našich buněk. Omega-3 kyseliny jsou jedním z klíčových stavebních prvků buněčných membrán.

Zdroje Omega-3 kyselin – jak je dostat do stravy?

Jíte zdravé tuky? EPA a DHA Omega-3 mastné kyseliny jsou syntetizovány mořskými organismy jako jsou řasy a fytoplankton. Při konzumaci rybami, vodními savci a korýši se tyto mastné kyseliny dostávají do potravního řetězce a ukládají se v tělesném tuku mořských živočichů a ti pak představují bohatý zdroj těchto látek pro člověka. Mezi živočišné zdroje Omega-3 kyselin patří především tučné mořské ryby, například losos, sardinky, makrela, sleď, tuňák, dále játra libových bílých ryb jako je treska, žralok nebo halibut a samozřejmě rybí oleje jako takové z vybraných ideálně mořských ryb. Z rostlinných zdrojů můžeme zmínit ořechy a semena jako jsou lněná semínka, chia nebo konopná semínka, vlašské ořechy, a také oleje jako je řepkový, bodlákový, sójový, sója jako taková a také přímo zmíněné mořské řasy a zelenina - např. dýně a avokádo. Rostlinné potraviny obsahují Omega-3 kyseliny ve formě ALA.

Substituce Omega-3 kyselin prostřednictvím doplňků stravy je ještě důležitější při vegetariánské stravě.

Jaké je složení rybího oleje?

Rybí olej je cenný právě pro obsah Omega-3 nenasycených mastných kyselin a dalších vitaminů. Rybí olej obsahuje DHA a EPA a vitaminy A a D. Vitamin A přispívá k udržení normálního stavu pokožky a je důležitý pro zrak. V oleji funguje také jako antioxidant, který olej stabilizuje a brání nežádoucí oxidaci. Navíc podporuje vstřebatelnost přítomného vitaminu D. Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů. Vitaminy A a D přispívají k normální funkci imunitního systému a udržení obranyschopnosti organismu. V kombinaci s dalšími vitaminy a minerály se zaměření rozšiřuje a prospěšné účinky přípravku s rybím olejem se ještě zesilují, např. skrz vitamin E, vitamin B12, kyselinu listovou nebo hořčík.

Účinky Omega-3 kyselin – proč se bez nich neobejdeme?

Proč právě Omega-3 kyseliny neopomíjet a naopak se na ně zaměřit? I když jsou to tuky a nabízelo by se to, naše tělo je nevyužívá jako zdroj energie. Omega-3 kyseliny jsou důležitými stavebními jednotkami všech buněk lidského organismu. Omega-3 jsou také stěžejní pro řadu reakcí a pochodů a tím pádem nezastupitelné pro správné fungování našich tělesných funkcí. K čemu všemu potřebujeme Omega-3 kyseliny, jaké jsou benefity?

  • posilují zdraví srdce - zajišťují normální činnost srdce a snižují riziko infarktu, o to důležitější jsou pro pacienty s ischemickou chorobou srdeční, u stavů s abnormálně zvýšenou hladinou triglyceridů v krvi – u Hypertriglyceridémie (HTG).
  • podílí se podstatnou měrou na celkovém kardiovaskulárním zdraví, snižují krevní tlak, jsou důležité pro zdraví cév, na zlepšení insulinové rezistence
  • zlepšují hladiny cholesterolu a snižují zvýšené hladiny krevních triglyceridů, zabraňují krevním sraženinám, kromě prevence infarktu snižují riziko mozkové mrtvice
  • dokáží redukovat tuky v játrech a tím předcházet onemocnění jater (blokace enzymů, které se podílejí na syntéze triglyceridů, čímž dochází ke snížení jejich hladin)
  • podporují myšlení a paměť – jsou nezastupitelné pro normální vývoj a činnost mozku, pomáhají v boji s úzkostmi a depresemi, pomáhají snižovat ztrátu paměti u seniorů a poškození kognitivních funkcí
  • přispívají k normální funkci imunitního systému – imunitu posilují
  • přispívají k udržení normálního stavu zraku
  • regulují záněty - působí protizánětlivě – následně ulevují od bolestí
  • snižují chronické záněty mj. u těchto autoimunitních onemocnění: Crohnova choroba, Revmatoidní artritida, Lupénka, Roztroušená skleróza; prospěšné působení Omega-3 kyselin může vést k tak významnému snížení obtíží, že je poté možné ponížit dávkování klasických chemických léčiv proti zánětu a bolesti
  • podporují zdravé trávení a podílí se na udržování zdravých střev - Lipopolysacharidy (LPS) se jako hlavní složky nacházejí ve vnější membráně gramnegativních bakterií; při usmrcení či vážném poškození bakterie se právě lipopolysacharidy začínají uvolňovat a tím dokáží vyvolat silnou reakci imunitního systému; v takovém případě je řeč o endotoxinech a právě Omega-3 kyseliny napomáhají procesu, aby se endotoxiny ze střev nedostávaly do krevního oběhu
  • usnadňují hubnutí - Omega-3 kyseliny snižují chuť k jídlu a pocit hladu; s každodenním užíváním rybího oleje po jídle je spojováno vyšší nasycení, které po jídle přetrvá delší dobu; Omega-3 kyseliny dokáží nabudit metabolismus
  • přispívají ke zdravé kůži - naše kůže obsahuje velké množství Omega-3 kyselin; můžete si sami na sobě vyzkoušet, jak se vaše pleť vylepší při dlouhodobější suplementaci Omega-3 kyselinami a při pestrém jídelníčku, ve kterém právě tyto nenasycené mastné kyseliny nebudou chybět - pravděpodobně budete překvapeni; nasazení Omega-3 kyselin je ještě prospěšnější v průběhu celého léta, kdy je kůže pod náporem UV záření během cíleného i pasivního opalování; pomáhají také při dalších zánětlivých onemocněních kůže, jako je např. ekzém či akné; příznivý efekt bude viditelný také na stavu vašich nehtů a vlasů
  • přispívají ke snižování oxidačního stresu
  • mají vliv na stav pohybového aparátu – užívají se pro zdravé kosti, klouby a pojivové tkáně – s věkem se zvyšuje pravděpodobnost osteoporózy a osteoartrózy, Omega-3 kyseliny po boku vápníku a vitaminu D pomáhají oddálit vznik a následné projevy těchto onemocnění, navíc Omega-3 kyseliny zvyšují vstřebávání vápníku
  • mají vliv na stav buněčných membrán, buňky jsou proto správně vyživovány a probíhá u nich přirozený detoxikační proces
  • vliv na hormonální rovnováhu – některé ženy si nasazují Omega-3 kyseliny na mírnění obtíží během PMS (premenstruační syndrom)
Omega-3 kyseliny přispívají k dlouhověkosti.

Věděli jste, že...

Omega-3 kyseliny svými účinky zvyšují tekutost krve, ředí krev a tím brání vzniku sraženin. Pozor by si tedy měli dát lidé, kterým hrozí riziko krvácení, např. z důvodu užívání léků – např. Warfarin, nesteroidní antirevmatika /NSAID/ (Ibalgin, Brufen, Nalgesin) či léky s kyselinou acetylsalicylovou (Acylpyrin, Aspirin).
V zahraničí jsou registrovanými léky s obsahem EPA a DHA např. Lovaza a Vascepa.

Omega-3 podporují správné fungování kardiovaskulárního, imunitního, trávicího i nervového systému.

Omega-3 kyseliny – zdravé srdce, nízký tlak a cholesterol

Proč jsou Omega-3 kyseliny důležité pro kardiovaskulární zdraví? EPA a DHA přispívají k normální činnosti srdce při denním příjmu 250 mg. O příznivém působení na srdce se mluví v souvislosti se snižováním hladiny cholesterolu a triglyceridů (TAG), na která jsou navázána rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Důležitým faktorem ochrany srdce jsou protizánětlivé účinky Omega-3 mastných kyselin. V jedné studii se ukázalo, že denní suplementace alespoň 1200 mg DHA významně snížila hladinu triglyceridů a zvýšila "dobrý" (HDL) cholesterol. Navíc Omega-3 kyseliny snižovaly "špatný" cholesterol, lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL), když byly nasycené tuky ve stravě nahrazeny nenasycenými mastnými kyselinami z rostlinných zdrojů. Bylo také prokázáno, že Omega-3 kyseliny zlepšují stav cév tím, že zvyšují biologickou dostupnost oxidu dusnatého. Oxid dusnatý pomáhá uvolnění cév a tím napomáhá ke snižování krevního tlaku. Na nižší riziko srdečních onemocnění jsou zaměřeny také další studie, při kterých se výrazně navyšuje EPA u osob se zvýšenou hladinou triglyceridů. Ve výsledku může tato suplementace vést ke snížení výskytu kardiovaskulárních příhod o více než 25 %. Omega-3 kyseliny se podílí na zlepšování srdeční diastolické dysfunkce, kterou se bohužel ve svém životě potýká řada z nás, např. při ischemii myokardu, komplikacích s chlopněmi po chřipce a nebo stanou-li se z nás hypertonici.

Ryby v jídelníčku Eskymáků chrání srdce a cévy, a proto se mohou pyšnit výrazně nižším výskytem srdečně-cévních onemocnění. Pokud můžete, jezte ryby alespoň 2x týdně - čím tučnější, tím lepší.

Omega-3 a činnost mozku – paměť, soustředění a psychická pohoda

Omega-3 kyseliny potřebuje náš mozek a jeho kognitivní funkce – díky Omega-3 kyselinám dochází ke zlepšenému vývoji mozku, ke zmírnění neurologických poruch a k celkovému zlepšení psychického stavu. Omega-3 kyseliny a jejich zastoupení v jídelníčku už od narození rozhodují o kvalitě rozumových schopností a vyzrávání mozku dítěte a následně dál v pozdějším věku.

Užívání Omega-3 kyselin přispívá k dobré paměti a stavu hipokampu, který je součástí velkého mozku. Právě hipokampus hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací a také při prostorové orientaci. Lidský mozek obsahuje velké množství DHA a DHA proto sehrává klíčovou roli v udržení optimální funkce tohoto orgánu. Když mozek roste a vyvíjí se, roste i obsah přítomné mastné kyseliny. V průběhu stárnutí pak obsah DHA v buňkách pomalu klesá. K udržení normální činnosti mozku přispívá denní příjem 250 mg DHA. Na paměť, soustředění a psychickou pohodu, také na únavu a vyčerpání, se zaměřují přípravky Equazen, Esprico či Libretto. Dostatečné množství Omega-3 kyselin v naší stravě může hrát významnou roli v regulaci nálad a duševní pohody. Pravidelný příjem Omega-3 kyselin snižuje riziko výskytu deprese a úzkostných poruch, také udržuje rovnováhu neurotransmiterů napojených na emoce podobně jako serotonin (hormon štěstí).

70% mozku je tvořeno tukem a z toho 50% právě DHA.

Omega-3 kyseliny a dobrý zrak

Oční sítnice je orgán s nejvyšší koncentrací DHA v lidském těle. K normálnímu vývoji zraku u kojenců a u dospělých přispívá právě DHA. Vědecké studie prokazují, že u novorozenců při vývoji oční sítnice dostatek Omega-3 kyselin podporuje ostřejší vidění a vnímají světa kolem sebe. U starších lidí přispívá k udržení normálního stavu zraku příjem minimálně 250 mg DHA denně. Doplňování Omega-3 kyselin se doporučuje v rámci prevence velmi vážného onemocnění - Věkem podmíněné makulární degenerace očí a také při relativně běžných obtížích, kterými jsou syndrom suchého oka, suchost očí, nedostatečné přirozené zvlhčování povrchu oka a tvorby slz. V těchto případech je krátkodobé užívání neúčelné, Omega-3 kyseliny na oči se proto doplňují dlouhodobě, celoživotně. Na podporu zraku u dospělých se specializují např. přípravky Protectum Omega 3 a Avilut 3-Forte Recordati, které Omega-3 mastné kyseliny obsahují (v kombinaci s luteinem a zeaxantinem). Na zrak jsou samozřejmě vhodné také klasické Omega-3 kyseliny s všeobecným zaměřením.

Věděli jste, že...

Omega-3 mastné kyseliny mohou zlepšit účinnost a snášenlivost chemoterapie a představují potenciální podpůrnou léčbu pro osoby podstupující léčbu rakoviny. Konkrétně denní navýšená suplementace EPA a DHA pomohla pacientům s rakovinou hlavy a krku a rakovinou prsu udržet tělesnou hmotnost a snížit úbytek svalové hmoty související s rakovinou.

Proč užívají Omega-3 kyseliny sportovci?

Pro sportovce a jejich svaly jsou klíčové bílkoviny, tedy právě mastné kyseliny. Omega-3 kyseliny nevyjímaje. Naopak, právě Omega-3 kyseliny jsou schopny zvyšovat odezvu svalových buněk na další aminokyseliny, čímž se podílejí na růstu svalové hmoty. Proto se Omega-3 doplňky stravy doporučují zařadit do jídla, které se konzumuje vzápětí po tréninku, kdy se během trávení rovněž zvyšuje hladina insulinu. Omega-3 tak dopomáhají k lepšímu vstřebávání proteinů a tím lepší regeneraci právě po kondičním cvičení. Efekt potvrdila řada studií.

Omega-3 kyseliny během těhotenství a kojení

DHA hraje klíčovou roli při vývoji nervového systému, při vývoji mozku. Je tedy potřeba o to víc přijímat dostatek DHA právě během těhotenství a kojení. DHA přispívá k podpoře zdraví mozku a zraku a normálnímu vývoji plodu v těle matky. Následně správnému vývoji kojence. EPA přispívá k normální činnosti srdce, tlaku a hladiny triglyceridů v krvi, tím chrání zdraví těhotné a kojící ženy. Těhotná žena by měla dosahovat optimálních hladin Omega-3 kyselin ve svém organismu ještě před otěhotněním. Pokud tomu tak nebylo, Omega-3 se nasazují co nejdříve po potvrzení těhotenství, ideálně od 2. měsíce. V užívání Omega-3 kyselin se pokračuje během celého kojení. DHA je obsažena také ve známém Gravimilku.

Omega-3 kyseliny v jídelníčku malých dětí

Omega-3 kyseliny by určitě neměly chybět v jídelníčku malých dětí s ohledem na všechny uvedené benefity. Žvýkací kapsle jsou určeny pro malé děti, které nechtějí užívat olej po lžičkách a na polykání kapslí se ještě necítí (Equazen s jahodovou příchutí, Naturevia Omega 3 Smart Kids želé s ovocnou příchutí, Mollers Omega 3 želé rybičky s malinovou příchutí). Pro děti se i polykací kapsle ochucují (Vitar Kids Bob a Bobek Omega 3 - pomeranč). Rybí olej na lžičce (např. Mollers Omega 3 Natur olej) můžete podávat dětem od 6 měsíců věku. Ochucený rybí olej Omega 3 Forte s citrónovou příchutí a Mollers Omega 3 s ovocnou příchutí mohou děti od 3 let. I díky Omega-3 se může vaše dítě lépe učit a nosit lepší známky ...

Omega 3 pro děti

Objevte nejlepší Omega 3 mastné kyseliny pro děti za super cenu ...

Ethylestery nebo triglyceridy?

Řada studií se zaměřuje na různé technologické zpracování rybího oleje a Omega-3 kyselin. Pokud užíváte dostatečné množství Omega-3 a udržujete si tím ustálených hladin Omega kyselin ve svých tkáních, biologický prospěch z obou forem je velmi podobný. Vyšší vstřebávání a využitelnost je spojováno s přirozenou triglyceridovou formou s ohledem na způsob zpracování, do kterého v tomto případě nebývá zasahováno žádnou další úpravou např. poměru EPA a DHA. Takové kapsle obsahují nativní olej už bez dalšího zatěžujícího zpracování. Nicméně obsah EPA a DHA je v přirozeném oleji kolem 30%, což by se dalo považovat za nižší. Cílem rafinovaných forem proto bývá navýšení obsahu EPA a DHA, avšak právě při další úpravě se mohou v obsahu snížit jiné prospěšné Omega kyseliny, které se v rybím oleji vyskytují a mají další zdravotní benefity. Co je záměrem výrobců? Během zpracování, během ethylace, se uměle navyšuje obsah EPA a DHA, aby byla kapsle na obsah „koncentrovanější“.  Současně se touto metodou docílí snížené množství přijímaného tuku, protože stačí tím pádem přijmout méně kapslí nebo lžiček. To může být důležité u pacientů, kteří si v rámci režimových opatření přísně hlídají příjem veškerých tuků, např. při extrémních dietách. Složitějšími výrobními postupy lze pak ještě rybí olej nejprve převést na ethylestery, navýšit tak obsah EPA/DHA a poté technologií olej opět vrátit do původní přirozené formy triglyceridů za vzniku „nabušenějšího oleje“ (reesterifikace). Biologická dostupnost se odvíjí od chemické vazby v lipidové struktuře a následných technik emulzifikace. Přípravky, ve kterých jsou Omega-3 kyseliny ve formě biologicky aktivnějších triglyceridů (TG) jsou např. Omega-3 Forte SwissMed a GS Omega-3.

Typy olejů s Omega-3 kyselinami podle biologické dostupnosti:

  • Krillový olej – fosfolipidové vazby
  • Zpracovaný rybí olej – re-esterifikované triglyceridové vazby (Möller's kapsle a rybičky)
  • Přirozený rybí olej – olej z řas, rybí olej s přirozenými triglyceridovými vazbami (Omega-3 Forte, oleje Möller's)
  • Přirozený rybí olej – volné mastné kyseliny (Bioaktivní Marin Plus kapsle)
  • Zpracovaný rybí olej – re-esterifikované triglyceridové vazby – ethylesterové vazby
Doplňky s Omega-3 kyselinami se užívají po jídle pro navýšení biologické dostupnosti.
Omega 3, rybí tuk

Objevte Omega 3 doplňky stravy za super ceny ...

Nejlepší přípravek s Omega-3 – zdroj rybího oleje?

Ve finále je u doplňků stravy nejdůležitější hlavně kvalitní zdroj rybího oleje a tím biologická nezávadnost výsledného produktu. Benefity Omega-3 kyselin jsou tak významné, že se právě tyto doplňky stravy užívají celoživotně.

Čistota rybího oleje, kdy do svého těla nedostáváte nežádoucí příměsi (rtuť, polychlorované bifenyly a další) je proto klíčová. Proto si všímejte zdroje rybího oleje, tedy jaké ryby nebo korýši byly při výrobě použity. Není tajemstvím, že některé větší ryby jsou náchylnější na příjem těžkých kovů. Malé rybičky žijící na Islandu jsou pro výrobu daleko vhodnější. Olej v přípravku Omega 3 Forte SwissMed se vyrábí šetrnými metodami s ohledem na životní prostředí přímo na Islandu. Zdrojem jsou právě volně žijící mořské ryby, olej má svěží citronovou příchuť přírodního původu, která maskuje nepříjemnou rybí pachuť, zároveň je bez sladidel. Jedná se o prémiový rybí olej je ve formě přirozených dobře vstřebatelných triglyceridů. Tekutá forma je obohacená o vitaminy A, D a E a užívá se zpravidla 1-2 čajové lžičky denně (cca 5–10 ml). Tekuté formy se skladují ideálně v chladu v ledničce. Formě v kapslích stačí běžná pokojová teplota a temno – ochranu před světlem už zpravidla zajišťují tmavé obaly. Užívají se obvykle 2-3 kapsle denně v návaznosti na váš jídelníček a zdravotní stav. Kvalitní kapsle by neměly zapáchat rybinou ani jiným nelibým zápachem. Pokud by pro vás měl být překážkou právě rybí závan v lahvičce od kapslí, skladujte je v mrazáku.

Zdroj Omega-3, zdroj rybího oleje, se odráží na kvalitě potravinového doplňku.

Věděli jste, že...

Zdrojem Omega-3 kyselin mohou být klasické mastné kyseliny získané z ryb a také olej z krillu, tedy malých mořských korýšů žijících primárně v polárním pásu. Krillový olej je výjimečný pro jeho významný obsah astaxanthinu, který je prokazatelně jedním z nejsilnějších antioxidantů na světě a má pozitivní vliv právě na srdce. Zdroj je bohužel tak specifický, že se odráží na výsledné ceně potravinového doplňku (až 3x vyšší).

Zjistěte si hladinu krevních tuků, ať víte, jestli je váš jídelníček v pořádku.

Nejsilnější Omega-3 kyseliny – jak se užívají?

Jak vybrat tu nejlepší Omegu-3 a jaké zvolit dávkování? Doplňků stravy nejčastěji s rybím olejem je v nabídce mnoho. Proto se zaměřte při výběru na informace, které vám o produktu poskytuje výrobce. Jaký je doporučený denní příjem Omega-3 mastných kyselin? Adekvátní denní příjem EPA a DHA je stanoven na 250 mg denně. Kojící ženy by měly přijímat o 100-200 mg více. Pro kojence je adekvátní příjem 100 mg. Pokud se vám nedaří omezovat nezdravé tuky a máte povědomí o vysokých dávkách Omega-6 kyselin, navyšte úměrně příjem i Omega-3 s tím, že si současně pohlídáte příjem celkového množství tuků.

Nespoléhejte se jen na doplňky stravy, ale zvykněte si potraviny bohaté na Omega-3 kyseliny automaticky zařazovat do svého jídelníčku.

Někteří výrobci si zvolili u svých produktů blíže nespecifikovat obsah Omega-3 kyselin, resp. poměr EPA/DHA a uvádí kromě celkového množství koncentrovaného rybího oleje údaj o Omega-3 kyselinách souhrnně. Jiné firmy uvádí obsah jak rybího oleje, tak jednotlivých Omega-3 kyselin. Při porovnávání obsahu se zaměřte na sílu kapsle a tím pádem denní dávky. Podle obsahu účinných látek a ceny za balení si můžete vypočítat, na kolik vás substituce Omega-3 daným doplňkem stravy vyjde. Přehledné a silné složení má Omega 3 Forte SwissMed – v denní dávce (3 kapsle) je obsaženo 3 600 mg prémiového rybího oleje – z toho EPA náleží 540 mg (180 mg v kapsli) a DHA náleží 360 mg (120 mg v kapsli). Kapsle Omega 3 Forte SwissMed jsou tak silnější např. než Mollers Omega 3 Double kapsle či kapsle Walmark Omega-3. Maxicor rovněž patří mezi známé značky s výrobou v České republice.

Pro dlouhodobý efekt Omega-3 kyselin a jejich maximální účinnost je nutná suplementace tři měsíce a delší. Krátkodobá léčba Omega-3 kyselinami nebývá dostatečná.

Upozornění

Pokud užíváte léky a jste tedy v péči lékařů, předem zkonzultujte s odborníkem vhodnost suplementace Omega-3 kyselin. Výše dávek se odvíjí především od vašeho zdravotního stavu. Dávka se může klidně pohybovat na úrovni 2000 mg EPA/DHA denně.


Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

 

Zdroje:
https://is.muni.cz/el/fsps/jaro2016/bp2022/um/tuky.pdf
https://web.vscht.cz/~dolezala/CHPC/
https://lekarske.slovniky.cz/lexikon-pojem/reesterifikace
https://youtu.be/6U1NP-lagYw?si=tfe4hhPADrLnj3rv
https://youtu.be/UyiQINLdjDk?si=AuLyAbw2hRPiP_6x
https://youtu.be/FpyCSnDUqM0?si=cXjGuF9M6qkD-i6K
https://youtu.be/d6mhTY4x5BA?si=DrXHPDhJBB5IINc_
https://youtu.be/gYXUZ-0ZXZA?si=MjgdOz6rHdSjJOWC
https://www.mollersomega3.cz/
https://www.equazen.cz/
https://lovaza.com/

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.