Autor článku:
Mgr. Kateřina Böhmová a Hana Škopová

Probiotika na trávení a imunitu – podporujete prospěšné bakterie?

Jak můžete ovlivnit zdraví střevní mikroflóry? Jedna z možností, jak pozitivně ovlivnit nejen náš střevní mikrobiom, je pravidelné dodávání probiotik stravou. Probiotické bakterie obsažené v jídle, probiotické kultury v doplňkách stravy, probiotické léky… znalost možností, které máte, je cesta k celkovému zdraví a pohodě. Velký význam mají také prebiotika, které růst probiotických kultur podporují.

Zdravý střevní mikrobiom – jak se stravovat?

Jaké jsou nejlepší probiotické potraviny a nejlepší prebiotika pro udržení zdravé mikroflóry? Kromě kvalitního spánku, eliminace stresu, pravidelné stolice, každodenní přiměřené osobní hygieny, dostatečného pohybu a pitného režimu právě vyvážená plnohodnotná strava je to, co můžeme ovlivnit. Střevo je v podstatě fermentační nádobou. V dnešní době chybí stravě rozpustná vláknina jako základní složka zdravé stravy. Naším bakteriím právě vláknina chutná a umí ji svými enzymy snadno rozložit.

Vždy volte zdravou čerstvou chemicky neošetřenou stravu, preferujte bio potraviny, bio zeleninu a ovoce.

Kromě vlákniny jsou některé potraviny přirozeným zdrojem prospěšných bakterií. Mezi ty nejzákladnější patří fermentované potraviny, kysané mléčné a rostlinné produkty (kefíry, kysané zelí a okurky). Stravu vždy můžeme podpořit probiotiky z lékárny a také prebiotiky z lékárny, které mají význam nejen po léčbě antibiotiky. Typickou kvašenou potravinou je kvašené zelí, které je zdrojem vitamínů, krátkých mastných kyselin, modulátorů imunity a dalších. Obsažená bakterie – Bacillus subtilis (Bacil senný) - produkuje cyklický polypeptid, který je významný pro svoje antivirotické účinky. Další typickou potravinou je kváskový žitno-pšeniční chleba. Kvašený mléčný produkt – jogurt – obsahuje bakterie produkující kyselinu mléčnou a zpravidla i látky s antivirovou aktivitou. Celosvětově je populární kefír, ve kterém byla identifikována řada mikrobiálních druhů. Kimchi obsahuje také probiotické bakterie, až 200 různých typů. Fermentovaný čajový nápoj Kombucha pochází ze severovýchodní Číny, a kromě laktobacilů obsahuje také kvasinky. Popíjet můžete také nápoje Magu.

Za poslední desítky let se naše strava s ohledem na obsah probiotik zhoršuje, snižuje se množství fermentovaných potravin v našem jídelníčku. Výrazný úbytek zaznamenává produkce a tím pádem konzumace kváskového chleba. V našem jídelníčku převažují potraviny s prodlouženou dobou trvanlivosti s obsahem různých přídavků, které mají vliv na střevní mikrobiom. Některé citlivé mikroorganismy na takových potravinách ani nevyrostou, což vede ke snížení pestrosti mikrobiomu.

Věděli jste, že...

Určitě je vhodnější stravovat se ovocem a zeleninou, která je v daném ročním období k dispozici ve vašem regionu, a to nejlépe od pěstitelů, kteří nepoužívají chemická hnojiva (dusičnany apod.). Tím je myšleno nevyhledávat nabídky např. jahod v zimě nebo pomeranče v létě. V létě si dopřávejte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny z vašeho kraje.

Mikrobiom také příznivě moduluje dlouhodobý pravidelný přiměřený pohyb.

Co jsou probiotika?

Probiotika (z řečtiny „pro život“) jsou potraviny nebo jiné přípravky s vysokým obsahem živých bakterií, případně kvasinek, které umožňují optimální osídlení trávicího ústrojí člověka mikroflórou, která příznivě ovlivňuje celý lidský organismus. Stav, kdy je se střevy vše v pořádku, popisujeme slovem eubióza. Opakem, patologickým stavem, porušením střevního mikrobiomu, je dysbióza. Naším cílem je proto žít tak, abychom si v těle udrželi maximum prospěšných mikroorganismů.

Probiotické mikroorganismy můžeme nalézt ve dvou formách, které se liší trvanlivostí a způsobem uchovávání.

V mléčných výrobcích a dalších podobných potravinách, které známe z obchodů, najdeme živé, metabolický velmi aktivní kultury. Takovéto výrobky se velmi rychle mění, živé kultury v nich rychle rostou, spotřebovávají zdroje a vytvářejí řadu metabolitů. Takové potraviny podléhající rychlé zkáze a jejich trvanlivost se počítá v řádu dnů, maximálně týdnů a uchovávají se vždy v ledničce.

Druhou formou jsou lyofilizované kultury. Pokud se bakterie a další mikroorganismy dostanou do nepříznivých podmínek, mají obvykle schopnost vytvořit tzv. spory. Buňka se opouzdří a prakticky zastaví svoji látkovou výměnu. V tomto stavu je pak schopná přežít řadu měsíců i let, než pro ni opět nastanou příznivější životní podmínky. Této vlastnosti se využívá při výrobě trvanlivých probiotik. Laboratorně vypěstovaná kultura se šetrným způsobem zbaví vodylyofilizuje se. Při tomto procesu živé buňky vytvoří spory. Výrobek je při správném zacházení stabilní po dobu dvou let i déle.

Probiotika – miliardy prospěšných bakterií a kvasinek

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje probiotika jako živé mikroorganizmy, které, pokud jsou podány v adekvátním množství, mají příznivý vliv na zdraví hostitele.

Nejlepší probiotika obsahují adekvátní množství bakterií pro dospělého tj. 10-20 miliard bakterií a pro dítě 5-10 miliard bakterií denně. Užívají se ideálně po dobu tří měsíců nebo déle. WHO doporučuje dospělým užívat 20 miliard bakterií denně (včetně stravy). Výhodná může být také vysoká diverzita (rozmanitost) kmenů – tj. co nejvíce kmenů bakterií v jedné kapsli. Síla probiotik je často vyjadřována v jednotkách CFU. Jedná se o počet životaschopných buněk na 1 ml roztoku, gram nebo třeba na jednu kapsli přípravku (colony forming units – CFU/ml, CFU/g nebo CFU/cps). Pokud je u probiotického přípravku uvedena přesná specifikace, tedy v zápisu Bifidobakterium longum R0175, tak Bifidokterium je rod, longum je druh a R0175 je kmen probiotické kultury. Kvalita produktu stoupá s detailnější specifikací druhu probiotika s ohledem na cílení léčby.

Věděli jste, že...

Probiotika se používají i ve veterinární medicíně, buď jako přídavek do průmyslově vyráběných krmiv, nebo jako samostatný nutriční doplněk ve formě tablet, kapslí nebo sypkého prášku. Naši domácí mazlíčci také prospívají díky probiotikům (Probican pasta pro koťata a kočky, štěňata a psy, Canvit Probio pro psy).

Každý kmen probiotika je rozdílný a ve svém důsledku ovlivňuje jiné funkce.

Co jsou prebiotika?

Prebiotiky bychom mohli nazývat potravu pro probiotika. Jedná se nejčastěji o nestravitelné nebo těžko stravitelné rozpustné oligosacharidy (obvykle fruktooligosacharidy – FOS) a inulin, které podporují růst mikrobiomu ve střevech a nejčastěji je získáváme z vlákniny. Abychom správně pečovali o náš mikrobiom, je právě potřeba dodávat pravidelně našim střevním bakteriím dostatek vlákniny – především skrz ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, semínka, ořechy, speciálně neopomíjet jablka, banány, česnek, cibuli, pórek, chřest, zkusit kořen čekanky, topinamburu atd. Prospěšné jsou polyfenoly v olivovém oleji. Vynikající je středomořská strava obecně, při které je konzumováno maso a mléčné výrobky, ale v menších množstvích a typické jsou mononenasycené a nenasycené tuky (rostlinné). Vlákninu zařazujeme do jídelníčku postupně, abychom se vyhnuli nadýmání, plynatosti a jiným gastrointestinálním potížím.

Věděli jste, že...

Fruktooligosacharidy (zkratka FOS na obalech mléčné výživy) mají prokázaný bifidogenní účinek a jsou významnou složkou mateřského mléka. U kojenců napomáhají ke sníženému výskytu atopického ekzému, alergických onemocnění a infekcí v prvních dvou letech života.

Klasická strava obsahující maso je pro střevní mikrobiom prospěšnější než veganská strava. U zdravých lidí je maso s ohledem na pestrost mikrobiomu rozhodně přínosem. Rovnováha je důležitá.

Co jsou synbiotika?

Synbiotikum je kombinace probiotika s prebiotikem. Např. u doplňků stravy je probiotický kmen kombinován s vhodným prebiotikem, které je pro bakterii specifickým substrátem a podporuje jeho přežití a růst ve střevech. I když se o přípravcích z lékárny mluví jako o „Probioticích“, zpravidla obsahují kombinaci probiotika s prebiotikem pro zesílení účinku a stability. Příklad potraviny, kde se nachází jak prebiotikum, tak probiotikum, je např. jogurt.

Co jsou postbiotika (eubiotika)?

Probiotika produkují ve vhodném prostředí s prebiotiky, které je potřeba rovněž zajistit, tělu prospěšné látky, tzv. postbiotika. Za postbiotika se označují produkty (metabolity) probiotických bakterií. Za pozitivním účinkem stojí vždy produkt probiotické bakterie, ne samotná bakterie. Produkty mikrobiomu – produkty kvašení, můžeme získat napřímo z výše uvedených fermentovaných potravin nebo doplněním skrz produkty s probiotiky. Metabolity probiotik podporují osídlení střev prospěšnými bakteriemi, a naopak zhoršují podmínky pro růst patogenních organismů a příznivě ovlivňují imunitní systém. Příkladem přípravku, ve kterém se přímo nachází eubiotika, je např. Hylak forte. Hylak forte se kvůli své kyselosti míchá do nápojů a udržuje se odstup alespoň dvě hodiny od mléčných výrobků. Jeho účinek je zpravidla rychlý, a proto se často užívá na akutní střevní potíže (průjem, zácpa, dráždivý tračník).

Věděli jste, že...

Probiotické druhy bakterií se mezi sebou liší svým účinkem na hostitele. Různé kmeny téhož druhu mohou produkovat dané postbiotikum v různém množství, stabilitě, nebo aktivitě. Také záleží, na jakém médiu daný kmen vyroste. Proto nezáleží jen na množství neboli dávce určité probiotické bakterie, ale také na druhovém, a dokonce i kmenovém složení probiotických bakterií včetně prebiotik, které s nimi pojídáme. Pokud ve stravě chybí některé důležité růstové látky, daná bakterie neporoste nebo bude produkovat jen omezené množství postbiotik.

Proč jsou probiotika tak prospěšná?

Čím probiotika prospívají našemu tělu? Zdraví prospěšné bakterie – probiotika – mají našlápnuto k lékům budoucnosti, už nyní se poodkrývá jejich obrovský význam a už nyní je prokázáno, že imunologické efekty se u různých probiotik liší.

  • úprava mikrobiálního prostředí ve střevě (rozmanitost, stav eubiózy)
  • brání v kolonizaci a ulpívání patogenů a toxinů
  • zlepšení trávení při funkčních poruchách střev (průjem, zácpa)
  • zlepšení trávení při idiopatických střevních zánětech
  • zlepšení funkce slizniční bariéry
  • ochrana před nežádoucími účinky antibiotik
  • regulace a posílení imunity – prevence infekcí, potlačení alergie
  • snížení chronického zánětu v těle – prevence i terapie
  • zlepšení duševního zdraví
  • zlepšení stavu kůže
  • regulace cholesterolu
  • pomoc při chronickém poškození jater
  • zvýšení vstřebávání živin
Přísun probiotik a prebiotik je zásadní pro správné fungování střev. Poruchy imunity souvisí z 90 % se špatnou funkcí střeva, proto je pro správnou funkci imunity nezbytné dbát o zdravý střevní mikrobiom.

Kdy se probiotikům vyhnout?

Mikroorganismy osidlující naše tělo a jejich produkty ovlivňují činnost takřka všech orgánových soustav, formují náš imunitní systém. Lidský mikrobiom je pro nás nepostradatelný a intenzivně interaguje se svým hostitelem. Vztahy mezi člověkem, jeho mikrobiotou a vnějším prostředím jsou obousměrné. Vše se vzájemně ovlivňuje, a to skrz různé mechanismy; jedná se o dynamický systém, který je v ideálním případě v rovnováze. Jsou i specifické situace, kdy se probiotika neužívají. Probiotika by měla být určitě užívána s opatrností mj. u předčasně narozených dětí, u imunokoprimovaných dětí i dospělých, u kriticky nemocných dětí i dospělých, u dětí a dospělých s chlopenními srdečními vadami, u dětí se syndromem krátkého střeva. Probiotika se neužívají při akutní pankreatitidě, při silné imunosupresivní léčbě, kdy je imunitní systém již vážně oslabený, při onkologické léčbě, při leukémii apod. Také v situaci, kdy probíhá akutní zánět Crohnovy choroby. V takových případech je potřeba se o užívání probiotik poradit s lékařem.

Jak se probiotika správně užívají?

Probiotika užíváme dle předepsaného návodu k použití, které je uvedeno u daného přípravku. Přípravky se používají buď jako prevence nebo jako součást akutní léčby. Pokud se probiotika nasazují při probíhající léčbě ATB, užívají se mezi dávkami antibiotik (s maximálním možným rozestupem, resp. nejlépe uprostřed doby mezi dávkami ATB, resp. alespoň s 2hodinovým odstupem od užité dávky ATB) a dále po ukončení antibiotické léčby na obnovení přirozené mikroflóry alespoň týden, lépe 14 dnů až měsíc. Probiotika nezapíjíme příliš horkými nebo příliš studenými nápoji. Kapsli s probiotikem je možné vysypat do jídla nebo pití, určitě ne příliš teplého. U kapek bývá bakteriální kultura suspendována v rostlinném oleji, který ji zároveň chrání před vlhkem. Protože se rozptýlený prášek přirozeně usazuje na dně lahvičky, před nakapáním je nutné vzniklou usazeninu důkladně roztřepat, aby se nedávkoval pouze čistý olej. Někteří lidé i při vyzkoušení různých probiotik od různých výrobců přesto nezaznamenávají prospěšné změny. Může to být způsobeno tím, že mají jiné imunitní dráhy, které klasická probiotika zatím neumí modulovat.

Předávkování u volně prodejných probiotik reálně nehrozí.

Jak správně probiotika uchovávat?

Přípravky s probiotiky se liší způsobem uchovávání. Většina z nich se uchovává v běžných podmínkách za běžné pokojové teploty do 25 °C, některé přípravky vyžadují uchovávání v chladu v ledničce. Probiotika lze uchovávat také v mrazáku, živé bakterie ubývají pomaleji. Lyofilizované kultury jsou díky sporulaci stabilní, ale nic netrvá věčně, takže stabilitní studie ukazují, že od okamžiku výroby počet životaschopných bakterií v přípravcích přirozeně klesá. Rychlost tohoto úbytku je jednak závislá na druhu bakterie, ale především právě na skladovacích podmínkách. Při teplotě do 25 °C obvykle naměříme velmi slušné hodnoty i po dvou letech od naplnění. Takže uchovávání za každou cenu v ledničce nutné není. Ošemetná je také vlhkost. Voda, i v malém množství, probouzí spící bakterie a startuje jejich látkovou výměnu. V balení tedy způsobuje rychlou zkázu. Kapsle jsou z těchto důvodů baleny do speciálních blistrů a v dózách uzavřených speciální vložku můžete nalézt vložený sáček s vysoušedlem (silikagelem).

Problém u probiotických přípravků jsou teploty přesahující 30 °C. Dochází ke znehodnocení živých bakterií a jejich počet rapidně klesá.

Věděli jste, že...

Pro stabilitu probiotických doplňků stravy je důležitá správná manipulace. Balení se otevírá jen na dobu nezbytně nutnou, aby se do dózy nevnikla vlhkost. Určitě je lepší nesahat na více kapslí opakovaně přímo rukama, ale oddělit příslušný počet kapslí ideálně do víčka. Dózu je nutné vždy dobře uzavřít.

Jaké správně vybrat kvalitní probiotikum?

Nejen snížená imunita a zažívací potíže. Účinky probiotik jsou rozsáhlé a většinou příznivě ovlivňují více oblastí současně. Nejvýraznější okamžitá pomoc je obnova střevní mikroflóry při a po užívání antibiotik a akutní zažívací problémy (průjem, zácpa). Produkty na trhu lze rozdělovat např. podle počtu bakterií v jedné kapsli/sáčku/kapce roztoku, počtu bakterií v denní dávce nebo také podle počtu různých kmenů bakterií v jedné kapsli (tzv. diverzita – rozmanitost probiotika). Další dělení je podle lékové formy, ve které se vyskytují – nejčastěji v kapslích, kapkách, sáčcích.

Vhodný probiotický lék nebo doplněk stravy vám může na základě vašeho zdravotního stavu předepsat nebo doporučit lékař, v takovém případě má hlavní slovo, a proto se řiďte jeho doporučeními.

K vývoji účinných probiotik se stáčí pozornost mnoha firem. Od probiotika očekáváme žádaný zdravotní efekt (prokázanou účinnost, kolonizaci střeva, působení na patogenní mikroflóru, žádoucí imunomodulaci, tvorbu antimikrobiálních látek), bezpečnost (bez vedlejších efektů, přesné taxonomické určení – specifikován kmen, humánní původ, genetickou stabilitu, životaschopnost a odolnost vůči žaludečním a žlučovým kyselinám) a technické parametry (stabilitu během výroby, transportu a skladování, tedy včetně doby do expirace výrobku, současně také vhodné organoleptické vlastnosti – např. bez nelibého zápachu).

Ne všechny mléčné bakterie mají probiotické vlastnosti.

Probiotické doplňky stravy a léčivé přípravky jako prevence i léčba – které je nejvhodnější právě pro vás? Jak vybrat probiotikum, které vám pomůže? Lepší je vybírat ta probiotika, která mají za sebou klinická testování, tj. je prověřeno, jaké mají v těle účinky, že přežijí v trávicím traktu, že dokáží kolonizovat střevní sliznici (usadit se ve střevech a tam růst a působit a produkovat další látky – postbiotika). Probiotika musí být v přípravku živá, tj. proces výroby je nesmí usmrcovat a důležité je sledovat, jak se probiotika skladují od počátku výroby a jaké jsou mj. na teplotu a vlhkost kladené nároky. Také je nutné zmínit, že neplatí přímá úměra, že čím více druhů probiotik v přípravku, tím je to lepší, tím automaticky dochází k silnějšímu účinku, nikoliv, jde především o celkové složení a zastoupení specifických klinicky testovaných kmenů, v daném množství.

Po ATB léčbě stačí užívat probiotika okolo 10 dní, ale pokud chcete dosáhnout imunomodulačních změn a navýšit mikrobiální rozmanitost, je potřeba užívat probiotika delší dobu, aspoň tři měsíce.

Probiotika k dlouhodobé prevenci a imunitě

Probiotika podporují trávení a zdraví střev přes dlouhodobé udržení správné střevní mikroflóry, tím probiotické kultury posilují imunitní systém a podporují imunitu. Můžete zvolit např. přípravek GS Superky (obsahuje 21 mld probiotik v denní dávce 2 kapsle, a to v 9 různých kmenech z rodů Lactobacillus, Streptococcus a Bifidobacterium, doplněné selenem). Široké je portfolio přípravků Biopron (Biopron 9 Balance, Biopron 9 Immunity s vitaminem D3), Linex (Linex Forte 14 a 28 kapslí a Linex Complex 14 kapslí) a NatureVia Laktobacily (základní - 3 Imunita nebo silnější 5 Imunita). Více kmenů, a tedy vysokou diverzitu, poskytují přípravky Advance Probio24 s komplexem 11 probiotických kmenů a s 11 mld bakterií v 1 kapsli a Bio-Kult, který obsahuje 14 probiotických kmenů (v jedné kapsli jsou jen 2 mld bakterií, proto se ideálně užívají až 4 kapsle denně). Další výjimečný přípravek je Symbiosys Alflorex (jedna maličká kapsle obsahuje 1 miliardu jedinečného kmenu Bifidobacterium infantis 35624, který je izolovaný z trávicího traktu zdravého jedince). Dalšími přípravky jsou např. Compliflora Immuno Complex, Boiron Osmobiotic Flora a Vitar Probiotika.

Pokud se chcete cítit dobře, pečujte o svůj střevní mikrobiom.

Další probiotika se zaměřují na orální (ústní) mikrobiom (Bactoral, Bac-Entos, BioGaia Prodentis) a na osídlení vaginálních cest (Gynimun, Fermalac Oral, Gynocaps, Topnatur Candi Stop).

Probiotika v těhotenství

Nastávající maminka by se nejpozději po potvrzeném otěhotnění měla více zaměřit na svoji stravu a na její pestrost a rozmanitost co se týká živin, vitaminů, minerálů a dalších tělu nezbytných látek. Těhotná žena může pozitivně ovlivnit vývoj a tím zdraví zatím nenarozeného miminka úpravou životního stylu a složením jídelníčku. Probiotické potraviny a strava bohatá na vlákninu by pozorné mamince neměly ujít pozornosti. Pokud chce maminka zajistit každodenní pravidelný příjem probiotických kultur, zvolí doplněk stravy s probiotiky dle své preference. Pokud by žena neměla v pořádku svůj střevní mikrobiom, tak právě dysbióza může nepříznivě ovlivnit už průběh těhotenství a tím vážně ohrozit zdraví dítěte. Poškozený mikrobiom je spojován s pozdním potratem, předčasným porodem, nadměrným zvracením nebo dokonce narozením mrtvého dítěte. Není výjimkou, že nasazená probiotika mohou snížit výskyt alergií a časté projevy atopického ekzému u narozeného dítěte.

Probiotika na trávicí potíže – průjem a zácpa

Běžná probiotika svým obsahem probiotických kultur zlepšují trávicí problémy a stabilizují střeva. S ohledem na naléhavost se může dávkování upravit, posílit, dle doporučení výrobce či lékaře. Nejlepších účinků se dosahuje při dlouhodobém užívání vhodného doplňku stravy s probiotiky a úpravou stravy, která je pestrá a které nechybí např. fermentované potraviny a dostatek vlákniny. Některá probiotika se vyzvedávají v lékárně na lékařský předpis, např.  lék Mutaflor, který má řadu indikací pro děti od 12 let.

probiotických přípravků, které mj. pomáhají s nadýmáním, si můžete vybrat Biopron ProEnzymes a Advance Probiozym. Při narušené rovnováze střevní mikroflóry, při změně režimu a prostředí, jídelníčku, a to často při cestování, je vhodné střevní bakterie doplnit. Vybírat můžete dále z přípravků GS Superky, Lactobene Premium, NatureVia Laktobacily, Probicus Premium Generica, Symbiosys Alflorex, ProbioLact Favea, či Bio-Kult. Při průjmu pomáhají probiotika obsahující kvasinku Saccharomyces boulardii (např. Biopron Forte, Enterol). U trávicích potíží se nasazuje také rozpustná vláknina s probiotikyLepicol a Lepicol Plus (Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Lactobacillus plantarum PXN 47, Bifidobacterium bifidum PXN 23, Lactobacillus bulgaricus PXN 39, Lactobacillus acidophilus PXN 35) a Dr. Popov Psyllium Probio a Trávení (Saccharomyces cerevisiae var. Boulardii, Lactobacillus acidophilus 14, Bifidobacterium longum 05).

Co jsou to tyndalizovaná probiotika?

Průjem se často léčí přípravkem Tasectan Duo a Duo kids, který obsahuje mj. tyndalizovaná probiotika, jež se vyrábí speciální tepelnou úpravou probiotik, tzv. tyndalizací. Tyndalizovaná probiotika jsou schopné přilnout ke střevní sliznici a následně bránit uchycení a přerůstání nepřátelských mikrobů (virů, bakterií aj.), tím podporují obranyschopnost střev a obnovení přirozené střevní mikroflóry, která je při průjmu narušena.

Probiotika během antibiotické léčby

Pokud vybíráte vhodná probiotika při léčbě antibiotiky, můžeme zvolit nejsilnější přípravky s obsahem probiotik, které jsou k dispozici nebo navýšit dávkování udržovacích probiotik. Při léčbě antibiotiky je obnova střevní mikroflóry naprosto klíčová, antibiotika ničí probiotické kultury ve velkém. Zvolit si můžete přípravky obsahující kvasinku Saccharomyces boulardii, na kterou nepůsobí běžná antibiotika a současné užívání s antibiotiky není nijak omezeno (Lactobene Premium, Enterol, Biopron Forte, Compliflora ATB Complex, Active Flora Duo). 

Z dalších přípravků jsou vhodné GS Superky Antibio, Biopron 9 Premium (2 kapsle, každá s 10 mld), NatureVia Laktobacily 5 ATB, Linex, ProbioLact Favea ve verzi s obsahem 5 kmenů nebo ProbioLact Forte N°12 s obsahem 12 kmenů (ProbioLact obsahuje přátelské bakterie ve formě ochranné a stimulační vrstvy – biofilmu ve speciálních tobolkách, které chrání obsah před nízkým pH žaludku). Střevní a vaginální mikroflóru chrání také Gynimun Trio Vagicare.

Probiotika obsahující kvasinku Saccharomyces boulardii

Proč je tato kvasinka tak výjimečná? Tento druh kvasinky nepatří mezi bakterie, ale je jednobuněčným zástupcem říše hub, příbuzným s kvasinkou pivní. Kvasinka Saccharomyces boulardii běžně v trávicím ústrojí nežije, je však schopná dočasně převzít roli střevní mikroflóry, než se toto prostředí vlastními silami neupraví. Nepatogenní kvasinkový kmen Saccharomyces boulardii se od ostatních probiotických kmenů mírně liší, vykazuje ovšem probiotický efekt jako bakteriální kmeny. Tento kmen není ovlivňován trávicími procesy a je poměrně odolný k působení kyseliny chlorovodíkové v žaludečních šťávách. Na kvasinku nepůsobí běžná antibiotika, a proto může velmi dobře působit během antibiotické léčby a není nijak omezeno její současné užívání. Zároveň její lyofilizovaná forma velmi dobře odolává i tropickým teplotám, např. během cestování. Kvasinka Saccharomyces boulardii je kontraindikována u kriticky nemocných dětí z důvodu možné fungémie (kvasince se dostává do krve).

Přípravky s obsahem kvasinky lze nasadit jako prevenci a také k léčbě, konkrétně:

  • k podpůrné léčbě akutního infekčního průjmu u dětí i dospělých,
  • k prevenci kojeneckých průjmů,
  • k podpůrné léčbě syndromu dráždivého tračníku,
  • k léčbě a prevenci průjmů způsobených antibiotiky,
  • k léčbě i prevenci zánětu tlustého střeva (kolitida).

Enterol tobolky v balení 10, 30 a 50 kusů – obsah 250 mg odpovídá minimálně 1 mld živých kvasinek, vhodné už pro děti kojeneckého věku, kdy se obsah tobolky vysypává do nápoje či potravy (děti do 4 let užívají 1-2 tobolky denně, starší děti a dospělí užívají 1-2 tobolky 1-2× denně, ráno a večer).
Enterol sáčky v balení 10 kusů – rozpustný prášek – možno pro děti od 3 let s tím, že dětem mladším 4 let léčbu schvaluje lékař (dítě 3-4 roky užívá 1-2 sáčky denně, dítě 4 roky a více užívá 1-2 sáčky 1-2× denně (ráno a večer).
Biopron Forte 30 a 60 tobolek – kromě kvasinky obsahuje dva další probiotické kmeny (Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus), 1 kapsli v síle 5 mld (vysypaný obsah v jídle či pití) můžete podat už dětem od 6 měsíců.
Compliflora ATB Complex kapsle – kromě kvasinky obsahuje dva další probiotické kmeny (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis), 1 kapsle v síle 6 mld se podává dětem od 3 let a dospělým.
Active Flora Duo tobolky – kromě kvasinky obsahuje další probiotický kmen Lactobacillus rhamnosus, 1 tobolku v síle 14 mld je možné podávat dětem od 3 let, dávku lze navýšit na 2 tobolky (vysypaný obsah v jídle či pití).
Enticon kapky – pro kojence od 1. měsíce věku, kromě kvasinky obsahuje simeticon, který váže vznikající bublinky plynu ve střevech a tím pomáhá s nadýmáním u dětské koliky.

Probiotika pro děti a miminka – jak velké nebezpečí jsou Rotaviry?

Rotavirovými infekcemi se nejčastěji nakazí malé děti, ale vzhledem k jejich snadnému šíření se můžou nakazit i dospělí jedinci a také zvířata. Rotaviry si najdou cestu do malého tělíčka téměř každého dítěte do pěti let. Pro přenos a propuknutí onemocnění stačí jen 10 virových částic. Během akutní fáze je vylučováno až 1012 virových částic na gram stolice. Vir je schopný přežívat na hračkách a površích až několik dní a zabírá na něj velmi málo dezinfekčních prostředků.

Inkubační doba (doba od zasažení virem po první příznaky) je 1-2 dny.  Příznaky se projevují od krátkého mírného vodnatého průjmu až po těžký průjem se zvracením. Těžší průběh bývá častější u první infekce nebo u dětí ve věku od 3 měsíců do 2 let. V tomto nízkém věku je velmi důležitá rehydratace (doplňovat ztracené tekutiny) a dodávání potřebných ztracených minerálů a vitaminů (na volný prodej jsou k dispozici rehydratační roztoky např. Kulíšek, Enhydrol, Iontia Prebio). Příznaky se projevují v průměru 3-7 dní. Rotavirové infekce jsou bohužel také nejčastější příčinou nosokomiálních průjmů (tj. průjmů vzniklých ve zdravotnických zařízeních, např. nemocnicích). Jak se nejlépe rotavirové infekci bránit? Prevencí je očkování proti Rotavirům a dlouhodobé zařazení probiotik (dětem primárně ve formě kapek) do jídelníčku v dostatečné dávce.

Česká republika hlásí ročně kolem 16 000 hospitalizací v souvislosti s rotavirovými infekcemi. Výskyt je sezónní – zima a jaro.

Probiotika pro nejmenší děti – novorozence a kojence

Probiotické kapky, vysypávající kapsle nebo praktické sáčky k vysypání do mléka či jiného vhodného nápoje (voda, čaj, džus) a dětské stravy (do polotuhé jablečné přesnídávky, jogurtu apod.) se užívají ideálně dlouhodobě. Jsou vhodné k podpoře a udržování rovnováhy střevního mikrobiomu – pomáhají udržet normální střevní mikroflóru. Pomáhají s trávením a podávají se dětem jako prevence i léčba infekčních onemocnění. Probiotika hrají také velkou úlohu jako prevence alergií u dětí, dlouhodobě se nasazují k mírnění projevů atopického ekzému a potravinové alergie. Probiotika jsou nezastupitelná při narušené střevní mikrobiotě, při kojeneckých kolikách či nadýmání. Probiotika posilují imunitu. Většina přípravků je vhodná také pro děti narozené předčasně či po císařském řezu, aby pomohly s rozvojem střevního mikrobiomu. Pokud je dítěti nasazeno antibiotikum, probiotika se podávají mezi jednotlivými dávkami antibiotik a dále po ukončení léčby antibiotiky na obnovení střevní mikroflóry. Lahvičkou se před použitím důkladně protřepává, dokud není směs rovnoměrně rozptýlená. Kapky se nesmí přidávat do horkých nápojů, aby nedošlo ke znehodnocení bakterií.

 S výběrem kapek především pro nejmenší děti pomůže tento přehled:

Active Flora baby kapky – vhodné pro novorozence včetně předčasně narozených, pro ty s nízkou váhou, po císařském řezu či pro novorozence na umělé kojenecké výživě. 6 mld bakterií Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 v denní dávce 6 kapek. Nad 12 let se užívá dvojnásobné množství, tedy 12 kapek denně (12 mld).
BioGaia Protectis kapky – základní verze kapek (bez vitaminu D) s obsahem 0,1 mld živých bakterií Lactobacillus reuteri Protectis v denní dávce (5 kapek) pocházející z mateřského mléka. Vhodné od narození, mají klinicky ověřené účinky.
Linex Baby kapky – základní verze kapek (bez vitaminu D) s obsahem 1 mld bakterií Bifidobacterium animalis subsp. lactis v denní dávce (6 kapek). Vhodné od narození.
Biopron Baby kapky – základní verze kapek (bez vitaminu D) s obsahem 2,5 mld bakterií Bactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium animalis subsp. lactis v denní dávce (7-8 kapek). Vhodné od narození.
Symbiosys Bifibaby kapky – obsahují 0,21 mld kmenů Bifidobacterium breve BR03 a Bifidobacterium breve B63 v denní dávce (5 kapek). Vhodné od narození.
Generica BioLac Baby kapky – vyráběny technologií mikroenkapsulace, obsahují 0,2 mld kmenů Bifidobacterium breve BR03 a Lactobacillus plantarum LP01 v denní dávce (5 kapek) přirozeně přítomné v mateřském mléku. Vhodné od narození. Děti starší 12 let užívají 10 kapek denně.
Boiron Osmobiotic Flora Baby kapky – 0,5 mld kmenů Bifidobacterium breve BR03 (DSM 16604) a Lactobacillus casei LC03 (DSM 27537) v denní dávce (5 kapek). Vhodné pro děti od 1 měsíce.
Boiron Osmobiotic Flora Kids 12 sáčky – 1,5 mld kmenů Bifidobacterium breve BR03 (DSM 16604) a Lactobacillus casei LC03 (DSM 27537) v denní dávce (obsah sáčku). Vhodné pro děti od 3 let.
Biopron BabyBifi+ vysýpací kapsle – 5 probiotických kmenů (Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei) v denní dávce 1 mld (obsah jedné kapsličky). Vhodné od narození.
Biopron Kids+ vysýpací kapsle – 4 probiotické kmeny (Lactobacillus rhamnosus (GG), Lactobacillus helveticus (Rosell®-52), Bifidobacterium infantis (Rosell®-33), Bifidobacterium bifidum (Rosell®-71) v denní dávce 3 mld (obsah jedné kapsle). Vhodné pro děti od 1 roku.
NatureVia Laktobacílky baby v balení 10, 30 nebo 60 sáčků – komplex 5 probiotických kmenů (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus) v denní dávce 1 mld (obsah jednoho sáčku). Vhodné pro děti od 3 měsíců (mladšímu děťátku přípravek může doporučit lékař).
Lactobacillus rhamnosus GG během léčby antibiotiky snižuje riziko bolesti žaludku o 69 % a o 65 % riziko průjmu.

Věděli jste, že...

Mikrobiom dítěte, které se narodí přirozeným porodem, je jiný než dítěte, který se narodí císařským řezem. Děti narozené císařským řezem mají narušený mikrobiom a v průběhu života mají výrazně vyšší riziko poruch imunitního systému, alergií, astmatu, atopické dermatitidy, což vše souvisí s nepřirozeným startem regulace systému skrz bakterie.

Probiotické kapky s obsahem vitaminu D

Vitamin D se dětem do probiotických kapek přidává za účelem posílení imunity a jako významná složka stravy pro zdraví kostí, zubů a svalů. Kapky s obsahem probiotických kultur a vitaminu D tak přispívají k normální funkci imunitního systému. Kapičky se užívají během jídla.
BioGaia Protectis kapky s vitaminem D – 5 kapek denní dávky obsahuje 0,1 mld bakterií Lactobacillus reuteri Protectis. Vhodné pro děti od ukončeného 2. týdne.
Linex Baby+ s vitamínem D kapky – 6 kapiček denní dávky obsahuje 1 mld bakterií Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Vhodné pro novorozence.
Biopron Baby+ kapky s vitamínem D – 7-8 kapek denní dávky obsahuje 2,5 mld bakterií Bactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium animalis subsp. lactis. Vhodné od narození.

Další přípravky s obsahem probiotik

Probiotika se přidávají do dalších přípravků a kombinují se s různými jinými složkami. Typickým příkladem jsou již zmíněné doplňky stravy a léčivé přípravky pro zlepšení trávení (průjem, zácpa, nadýmání). Další větší skupinou jsou pak přípravky k posílení imunitního systému, např. GS Probio Glukan (mj. 1 mld bakterií v 1 kapsli), Terezia Hlíva+laktobacily (mj. 10 mld bakterií v 1 kapsli), Imunoglukan P4H SynBIO, Pangamin Bifi pivovarské kvasnice, multivitamíny s probiotiky Bion 3 Imunity a Rakytníček Frutty + živé kultury ovocné želé. Probiotika jsou obsažená v dalších doplňcích stravy, např. kojenecká mléka s probiotiky a probiokaše s probiotiky pro děti i dospělé.

Věděli jste, že...

Slibná je nová kategorie probiotik na bázi flavonoidů (flavobiotika), které v růstu nepodporují standartní bifidobakterie, ale jiné velmi užitečné anaerobní bakterie, kterých je ve střevním mikrobiomu ohromné množství, ale zatím se nedaří stimulovat jejich růst. Flavobiotika mají ideální mechanismy účinků bez přítomnosti těch nežádoucích, proto představují velký potenciál do budoucna. Polyfenoly, ke kterým se antioxidačně působící flavonoidy řadí, konzumujeme přes léto např. v borůvkách a ostružinách.

Pro většinovou obecně zdravou populaci je užívání probiotik považováno za bezpečné a komplikace jsou vzácné.

Educomm.cz - Tlaskalová-Hogenová prof. MUDr Helena, Střevní mikrobiom, imunita a COVID-19

3D 360° kongres MIKROBIOM LIDSKÉHO TĚLA V SOUVISLOSTECH
www.healthcomm.cz/3dmikrobiom
Ryšávka RNDr. Petr Ph.D., Mikrobiom lidského těla
Janáková RNDr Jana Ph.D., Střevní mikrobiota v prvních 1000 dnech života
Janda RNDr Lubomír Ph.D., Postbiotika – nadějné látky v boji s infekcí
Haranta Martin Msc., Modulácia črevného mikrobiomu
Ryšávka RNDr. Petr Ph.D., Mikrobiom a psychika
Mokroš prim. MUDr Pavel, Rotavirové infekce a role mikrobiomu
Bomba MVDr Alojz DrSc., Črevný mikrobióm u chronických a zápalových chorob
Kotlásková Mgr. Iva Ph.D., Mikrobiom a jeho role u onkologických pacientů

Pharma News, odborný časopis (5-6/2023) – Chráníme střeva a střeva chrání nás
Svět farmacie, odborný časopis (léto 2015) – Probiotika ve výživě zvířat
Pharma News, odborný časopis (1-2/2020) – Bakterie a prospěšné pro zdraví?
https://prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/ - SPC Enterol

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.