Autor článku:
Hana Škopová

Odvykání kouření – stop závislosti na cigaretách a nikotinu

Závislost na cigaretách a tabáku se řadí k jedné z nejtěžších závislostí vůbec, nicméně důvodů, proč se kouření konečně zbavit, je hned několik. Na prvním místě jsou samozřejmě veškerá zdravotní rizika spojená nepřímo s užíváním nikotinu, ale především s inhalací zplodin, které vznikají při spalování tabáku. Právě tabákový kouř představuje nejvyšší riziko vzniku rakoviny.

Závislost na nikotinu – jak moc je nebezpečná

Závislost na cigaretách a kouření způsobuje chemická látka, která je nich obsažená. Je to nikotin. Právě po přívodu nikotinu do těla se během kouření cítíte příjemně a relaxačně. Tyto blažené pocity jsou poté podkladem pro vznikající návyk. Po cukru a alkoholu se dá nikotin bez nadsázky označit za nejrozšířenější a nejdostupnější drogu naší planety. Nikotin se po vdechnutí dostává do krve a velmi rychle, do 10 sekund, do mozku. Tím spouští kaskádu uvolňování dalších chemických látek, které tak velmi rychle navozují potěšení z kouření. Pokud kouříte pravidelně, tak vás asi nepřekvapí, že si i váš mozek na příjem nikotinu zvykne a dalo by se říci, že ho očekává, až vyžaduje. Z pohledu mozku je pak vše v pořádku, když nikotin dostává. Problém nastává v okamžiku, kdy kouřit přestanete a receptorům něco záhy chybí. V tomto okamžiku začnete pociťovat abstinenční příznaky a dochází vám, že přestat ze dne na den pravděpodobně nepůjde. V tuto chvíli nastupuje síla vaší vůle přestat být závislým.

Zežloutnutí zubů a nehtů nezpůsobuje nikotin, ale dehet, který je obsažen v tabákových výrobcích.

Je vám známa náhradní nikotinová terapie?

Nikotin jako chemická látka je méně rizikový než další látky, které do sebe kuřák dostává během kouření tabáku. Tyto zplodiny jsou hlavní příčinou zvýšeného rizika závažných onemocnění, zejména rakoviny. Z tohoto důvodu se nikotin využívá v náhradní terapii při léčbě závislosti na cigaretách. Příjem regulovaných dávek nikotinu je bezpečnější. Tzv. substituční nikotinová terapie (Nicotine Replacement Therapy – NRT) vám dokáže pomoci snižovat pokušení si zapálit. A protože se počítá každá cigareta, kterou nevykouříte, umožňuje vám počet cigaret a tím objem jedovatých látek významně snižovat. Ve finále vám dokáže pomoci přestat kouřit úplně. To, že i samotný nikotin je karcinogenní, nebylo prokázáno. Největším nebezpečím je cigaretový kouř. Pokud jste se setkali s tvrzením, že NRT je stejně nebezpečná jako kouření, je to jeden z mýtů, které se kolem nikotinu občas objeví

Volně prodejné léčivé přípravky s obsahem nikotinu

Z čeho si můžete jako kuřák vybírat, co pomáhá cíleně omezit příjem nikotinu, tabákových výrobků? Na našem trhu jsou dostupné léčivé přípravky značek Nicorette a Niquitin, které obsahují nikotin v těchto formách:

  • Náplasti (25 mg, 21 mg, 15 mg, 14 mg, 10 mg)
  • Pastilky (4 mg)
  • Žvýkačky (2 mg, 4 mg)
  • Spray (1 mg)

Pokud se o problematiku odvykání budete zajímat více, velmi rychle zjistíte, že nejoptimálnější je využívání kombinované terapie, tj. zvolit dvě různé formy a používat je současně. Kombinace dvou lékových forem umožňuje optimalizovat dávku pro daného kuřáka. Umožňuje vám pokrýt se nikotinem podle vašich specifických potřeb, s tím, že si osvojíte správnou techniku užívání, která je neméně důležitá. Bez kombinované terapie se neobejde silný kuřák, který kouřil krabičku denně. Více informací k danému léčivému přípravku najdete v příslušné příbalové informaci. S ohledem na sílu nikotinu v NRT nejsou tyto přípravky vhodné pro děti do 12 let.

Náhradní terapie – vstřebávání nikotinu kůží (transdermálně)

Nikotin do těla můžete regulovaně dostávat skrz kůži pomocí náplastí. Transdermální vstřebávání je pomalé, ale dlouhodobé. Aplikace náplastí je velmi jednoduchá. S ohledem na pomalý nástup účinku nikotinu však nepomáhá v krizi.

Náhradní terapie – vstřebávání nikotinu ústy (perorálně)

Orální vstřebávání nikotinu je rychlé a současně krátkodobé. Orální přípravky je nutné se naučit správně používat. Nikotin se vstřebává v zásaditém prostředí, proto je nutné současně nejíst, nepít a nikotin také nepolykat. V tomto případě pak hrozí podráždění žaludku, ve kterém je naopak kyselé prostředí a současně také nedochází ke vstřebávání nikotinu, o které vám jde především.

Nikotinové pastilky – jak správně cucat

Pastilka s nikotinem se užívá v okamžiku, kdy dostanete chuť si zakouřit. Pastilka se zuřivě necucá, jen zlehka povaluje ústy a přemísťuje se z jedné strany úst na druhou, až do úplného rozpuštění, což trvá tak deset minut. Nikotin se z pastilek v ústech pomalu uvolňuje a skrz sliznici se vstřebává do těla. Pastilky nežvýkejte ani celé nepolykejte, horní limit je 15 pastilek denně, pokud nepoužíváte současně také náplasti, v tom případě je hranice nižší a to 10 pastilek denně. Při dlouhodobějším užívání, déle než 9 měsíců, určitě konzultujte zvolená léčiva se svým lékařem. Po 6 týdnech postupně snižujte počet vycucaných pastilek během dne. Ve finále vám budou stačit pouze 1 až 2 pastilky denně, poté je přestaňte užívat úplně. Ze žvýkaček a pastilek se vstřebá obvykle půlka z množství uvedeného na obalu (u nikotinových sáčků je tomu obdobně).

Nikotinové žvýkačky – jak je správně používat

Žvýkačky obsahující nikotin musíte používat a tím dávkovat nikotin přesně podle přiloženého návodu, kterým se vždy řiďte. V opačném případě vás může žvýkačka neúměrně pálit v ústech, může vás bolet žaludek a nikotin se ani nemusí optimálně vstřebat a tím zafungovat. Na co si dát tedy pozor? Žvýkačky se jen nakusují a to jen párkrát. Když vás začne žvýkačka pálit, tak přestaňte. Pálení, které cítíte, je uvolněný nikotin. V tu chvíli "zaparkujte" žvýkačku někde v ústech, pod jazyk, za tvář, a počkejte minutku, dvě, kdy pálení ustoupí. Poté můžete zase žvýkačku nakousnout a opět tím narušit její povrch. Když se při žvýkaní již nedostavuje pálení, ve žvýkačce už není nikotin, je z ní obyčejná žvejka, kterou můžete dožvýkat dle libosti. Výhoda žvýkaček je zřejmá, zaměstnají vaše ústa a jejich cílená výrazná chuť imituje chuť vdechnutí kouře.

Nikotinový sprej – rychlovka hned po ruce

Ústní sprej s nikotinem ideálně aplikujte pod jazyk a sliny udržte co nejdéle v ústech a tedy hned nespolkněte. Při aplikaci se vyhněte rtům, nestříkejte do krku a aerosol nevdechujte. Sprej se používá v momentě, kdy pocítíte nutkání kouřit. Cílem je postupem času používat sprej stále méně, ale přitom dostatečně, abyste zvládli svou touhu po nikotinu a měly svoje abstinenční příznaky pod kontrolou. Pokud chuť na cigaretu přetrvává i po jednom stříknutí, můžete za několik minut aplikovat další vstřik. V průběhu prvních 6 týdnů můžete podle síly své závislosti používat 1-2 vstřiky každých 30-60 minut. Maximální dávky jsou 2 vstřiky najednou a 64 vstřiků denně. Z příchutí si můžete vybrat – mátová nebo s lesním ovocem.

Odstranění závislosti na nikotinu spočívá v postupném snižování dávek, než bývalý kuřák úplně odvykne.

Dávkování nikotinu – jakou máte spotřebu?

Pro úspěch odvykání a postupného snižování dávek tj. i závislosti na nikotinu je velmi důležité správné dávkování náhradních přípravků s nikotinem. Klíčové je pokrýt minimálně polovinu denní spotřeby nikotinu. Je tedy důležité si ujasnit, kolik cigaret denně vykouříte, jaké další formy nikotinu využíváte, abyste byli schopni stanovit co nejpřesnější odhad své spotřeby nikotinu. Na základě této spotřeby si poté můžete nadávkovat správný léčivý přípravek ve správné dávce. Nejčastější chybou substituční terapie nikotinem je příliš nízká dávka, protože při poddávkování trpí pacienti abstinenčními příznaky a rychle mohou získat pocit, že léčba selhává. Pokud nekouříte cigarety, ale do závislosti vás dostaly nové „moderní“ formy s nikotinem (elektronické cigarety, nikotinové sáčky apod.), je nutné počítat s větší spotřebou náhradního nikotinu, protože tyto lákavé formy vedou velmi snadno a rychle k velkému prohloubení závislosti. Tolerance k těmto novým formám užívání tabáku změnilo vzorce příjmu nikotinu a je proto důležité zajistit hladinu náhradního nikotinu po celý den, často dlouho do noci a také už brzy ráno. V tomto případě se nasazuje kombinovaná terapie, kombinuje se využití náplasti a perorální formy léčiv (přijímaných ústy).

Jedno z doporučovaných schémat aplikace:

  • Krok 1: Náplast 21mg v kombinaci 4mg až 6x denně (pastilky, vstřiky)
  • Krok 2: Náplast 14mg v kombinaci 4mg až 6x denně
  • Krok 3: Náplast 7mg v kombinaci 4mg až 6x denně

NiQuitin náplast působí 24 hodin (ráno dochází k menší chuti na nikotin, protože hladina je stále dostatečná), Nicorette náplast působí 16 hodin (už ne během spánku, vhodná pro závislosti nižší intenzity).
Během vyšší spotřeby nikotinu během dne je nutné mít po ruce v tu chvíli okamžitě působící perorální varianty v podobě pastilek, žvýkaček nebo sprej. Výběr tohoto rychlého zdroje nikotinu se odvíjí na preferenci každého kuřáka.

Sestavte si odvykání přímo na míru.

Jak si nadávkovat nikotin – pozor na nedostatečné dávkování

Kolik nikotinu do sebe kuřák dostává? Jedná se o velmi variabilní záležitost, která se odvíjí podle techniky vlastního kouření. Z jedné cigarety se běžně získá přibližně 1 mg nikotinu, ale také až 2-3 mg vstřebaného nikotinu při intenzivním kouření.

Příliš nezáleží na tom, co kouříte, ale jak to kouříte, tedy kolikrát potáhnete, jak dlouho vám to potažení trvá, jak hluboko vdechnete a také jak dlouho v sobě cigaretový kouř podržíte. Dávkování nikotinových přípravků je vždycky individuální, není potřeba nahradit nikotin přesně, velmi také záleží na síle vašeho rozhodnutí přestat kouřit, na celkovém psychickém stavu a dalších okolnostech, které vás v tomto procesu podporují. Pokud se vám dostavují abstinenční příznaky, v drtivé většině je důvodem nedostatek náhradního nikotinu, poddávkováváte se. K tomu je často důvodem finanční náročnost náhradní nikotinové terapie. Pro řadu z vás mohou být tyto léčivé přípravky skutečně dražší, než jste ze začátku třeba očekávali. V tomto okamžiku je důležité si uvědomit, že dávkování těchto přípravků a tím vynaložené peníze budou postupně klesat s mizející závislostí.

Jak se dál léčí závislost na nikotinu?

Mezi volně prodejné léčivé přípravky ke snížení chuti na nikotin patří Defumoxan. Výjimečný je tím, že neobsahuje nikotin, ale rostlinný alkaloid cytisin, který má velmi podobnou chemickou strukturu jako nikotin. Už s jednou krabičkou budete vědět, jak vám při odvykání kouření pomáhá, jak zmírňuje nepříjemné abstinenční příznaky. Cílem léčby Defumoxanem, která trvá 25 dní a má jasně dané schéma, je trvalé ukončení používání všech nikotinových výrobků. S kouřením je třeba přestat nejpozději do 5. dne léčby. V případě neúspěšné léčby se další pokus započíná za 2 až 3 měsíce, resp. po poradě s lékařem můžete v užívání pokračovat bez přerušení.
Při odvykání kouření se dále používají dvě účinné látky, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis: Bupropion (Elontril, Mysimba, Welard) a Vareniklin (Champix). Informujte se u svého lékaře.

Zrádný příjem nikotinu – jak se ponořit do závislosti?

Jak do sebe nikotin dostávat?

Klasické kouření

Při obyčejném kouření dochází ke klasickému spalování tabáku pomocí cigaret, doutníků, dýmek a to i vodních. Kuřák inhaluje nikotin a další zplodiny kouření včetně oxidu uhelnatého, dehtu a dalších škodlivých kancerogenních látek.

Zahřívané formy

Elektronická cigareta s nahřívaným tabákem je tabákový výrobek. Tato cigareta obsahuje nabíjecí baterii, zahřívací těleso a řídící elektroniku. Vkládá se náplň, ve které je tabák zvlhčený směsí vody, glycerinu a propylenglykolu. Tabáková náplň se zahřívá na teplotu 250-350°C, při které ještě nedochází k hoření. Uživatel inhaluje výsledný aerosol. Koncentrace nikotinu odpovídá jedné cigaretě, zhruba 1-3 mg.

Nejmodernější elektronická cigareta je založena na obdobném systému, ale nevkládá se tabák, nýbrž cartridge s tekutinou, která obsahuje nikotin; a opět glycerol, propylenglykol a aromata. Dochází k zahřívání pouze na teplotu 100-150°C a vzniklý aerosol kuřák vdechuje. Koncentrace nikotinu v roztoku pro e-cigarety je variabilní, dosahuje od 10-20mg/ml, ale na trhu jsou roztoky i násobně koncentrovanější. Bohužel, jsou už zaznamenány smrtelné otravy touto plnící tekutinou (po vypití).

Nezahřívané formy

Do této skupiny se řadí šňupací tabák a také veškerý perorální příjem nikotinu (mj. švédský snus - žvýkací tabák). Nejdostupnější jsou momentálně tzv. nikotinové sáčky. Ty obsahují plnidlo, na které je navázána nikotinová sůl v různé koncentraci od 2mg až klidně 65mg nikotinu v jednom sáčku. Nikotinové sáčky dále obsahují regulátory pH, aromata, sladidla a další pomocné látky. U tohoto produktu chybí regulace. Marketing a lákavý obal cílí na mládež a legislativa není v prodeji dětem ošetřená. A to je velký problém.

Čistý nikotin přijímá člověk, který kouří elektronické cigarety (inhalací páry, která vzniká zahříváním tekutiny s obsahem nikotinu) a také prostřednictvím nikotinových sáčků.

Jaké jsou výhody a nevýhody alternativních metod příjmu nikotinu?

Když se chcete vyhnout klasickým smradlavým cigaretám a volíte zahřívaný tabák či nezahřívané formy, tak jako všechno ostatní, i toto má své pro a proti

 

Výhody

  • Vdechovaný aerosol je méně škodlivý než kouř z klasických cigaret, protože neobsahuje tolik nebezpečných zplodin. Kuřák do sebe dostává znatelně nižší množství toxických látek a méně se mu poškozují plíce.
  • Škodlivost zahřívaného tabáku je nižší než u klasických cigaret, ale současně je vyšší než u e-cigaret.
  • Vždy jde o minimální rizika pro kuřákovo okolí.

Nevýhody

  • Vyvstává daleko vyšší riziko vzniku a prohloubení závislosti - pokud se kuřák z elektronických cigaret vrací ke klasickým, rychle zjistí, že má daleko větší spotřebu, než měl předtím.
  • Zrádnost je v tom, že je umožněno kouřit tam, kde by se běžně nemohlo.
  • Stále nejsou známy dlouhodobé následky užívání nikotinu tímto způsobem…
  • Marketing záměrně cílí na mládež, aby si vychoval zákazníky a další generaci závislých. U dětí vzniká závislost mnohem rychleji a zbavuje se jí daleko hůře.
  • Terapie této závislosti je daleko obtížnější, je nutná vyšší potřeba nikotinu během náhradní nikotinové terapie. Současně je kuřák nastaven v jiném "vzorci kouření", organismus je zvyklý přijímat nikotin po celý den, nejen nárazově např. během pracovní pauzy.
Proč stojí za to přestat? Zdraví, vzhled, vztahy, peníze, ekologie.

Motivace přestat kouřit – proč je lepší život bez cigaret

Proč přestat kouřit? Těch důvodů je celá řada, ale ten nejdůležitější vždy zůstane zdraví. Kromě nádorových onemocnění kouření souvisí také s poškozením slinivky, ledvin, střev a především s poškozením plic, které může vyústit až v chronickou obstrukční plicní nemoc. V důsledku poškození endotelu cév se také výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, trombóz, chronických zánětů, cukrovky, poškození žaludku nebo vznik erektilní dysfunkce. Vaše tělo vám skutečně poděkuje... Jaká bude vaše odměna za každý další den bez cigarety?

  • Ušetříte peníze, nebudete spalovat stokoruny každý den v popelníku.
  • Od pohledu budete zdravější, pleť bude svěžejší a mladší, vlasy pevnější opět s životní jiskrou, vaše ruce ztratí žluté skvrny a drsný povrch (v kombinaci s doplňováním kolagenu).
  • Úsměv bude jako dřív, dech bude svěžejší a bělejší budou i vaše zuby (s koncem kouření slaďte termín návštěvy dentální hygieny).
  • Vrátí se vám normální chuť a čich.
  • Nebudete smrdět, vaše oblečení bude opět vonět a přitažlivější budete i pro své okolí.
  • Vrátí se vám imunita, navýší se vám odolnost (co by vás normálně položilo, s tím si váš organismus poradí).
  • Přestanete kouřením obtěžovat rodinu, přátele, kolegy, sousedy i kolemjdoucí.
  • Vrátí se vám energie a síla, celkově se budete cítit lépe (i když to ze začátku tak nevypadá).
  • Ubyde stresu, nebudete mozek přetěžovat a zasahovat do jeho přirozených procesů.
  • Zlepší se vaše libido, erekce a plodnost.
  • Bude si vám lépe shánět nové zaměstnání.
  • Pomůžete životnímu prostředí (i to se počítá).
Zdůrazněte si každou pozitivní změnu, každý mezník, ke kterému se během svého odvykání dopracujete.

Jaké jsou abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu?

Stupeň nikotinové závislosti se odráží na závažnosti abstinenčních příznaků. Jak moc v tom lítáte? Psychická či právě už fyzická závislost na nikotinu a kouření? Abstinenční příznaky jsou fyzickým projevem drogové závislosti, tak to prostě je. Farmakologická léčba se proto zaměřuje na potlačení abstinenčních příznaků, není přímo proti kouření jako takovému. Některé abstinenční příznaky se bohužel projevují už po hodinách abstinence. Další až s časovým odstupem.

  • Zlost, podrážděnost, nespokojenost
  • Úzkost, nervozita
  • Špatná nálada, smutek
  • Touha kouřit
  • Obtížné soustředění
  • Zvýšená chuť k jídlu, hlad, zvyšování hmotnosti
  • Nespavost, obtížné usínání, buzení v noci
  • Neschopnost odpočívat
  • Netrpělivost
  • Zácpa
  • Závratě
  • Kašel
  • Neobvyklé sny, noční můry
  • Nevolnost
  • Bolení v krku (afty)
Jak byste se cítili bez nikotinu celý den? Jak moc chcete přestat kouřit? Jak moc si věříte?

Nejen stres a deprese – vaše zdraví kontra potěšení z cigarety

Když je vám úzko, sáhnete po cigaretě? Domníváte se, že vám právě kouření pomáhá snížit úzkost? Ne! Naopak! Kouření úzkost vyvolá, úzkost patří mezi abstinenční příznaky.
Dostává vás kouření z deprese? Po krátkodobém vyplavení "hormonu štěstí" dopaminu skutečně dochází ke zlepšení nálady, ale jakmile hladina urychleně klesá, vede to naopak ke zhoršení deprese. Pokud kouřit přestanete, efekt na depresi bude dokonce srovnatelný s užíváním antidepresiv. Smutek a špatná nálada jsou abstinenčními příznaky.
Jste ve stresu a proto kouříte? Po dávce nikotinu krátkodobě dochází k vyplavení dopaminu a chvilka s cigaretou je očekávaný relaxační rituál, který vám při stresové situaci vždy zabírá. To proto, že po každé cigaretě následuje masivní vyplavení stresových hormonů (např. adrenalinu), kdy se okamžitě navyšuje tepová frekvence o +10 za minutu a to i v klidovém stavu. Je tohle zdravé? Ne!

Onkologické onemocnění u kuřáků je doslova vražedná kombinace.  Kuřák má sníženou imunitu, kouření podporuje záněty, u kuřáků jsou častější komplikace a tzv. komorbidity, tj. přidružená další onemocnění, objevují se sekundární nádory a hůře se hojí rány. To vše má za následek snížený účinek onkologické léčby, radioterapie a chemoterapie a vyvstává větší počet komplikací nasazené léčby.
Hospitalizovaný kuřák je na tom také daleko hůře než nekuřák. Kouření samo o sobě je vždy vyšší riziko pro pacienta, kuřák po operaci má vždy horší výsledky a po jakékoliv operaci je kuřák hospitalizován déle, častěji hrozí následné komplikace a pomalejší je také hojení organismu. S tím vším samozřejmě souvisí vyšší náklady pro zdravotní pojišťovny.

U žen kuřaček často dochází k narušení menstruačního cyklu, který může být nepravidelný a také bolestivý. Kouření způsobuje hormonální změny a také snižuje plodnost až o jednu třetinu. Kuřačkám trvá déle počnout dítě než zdravým ženám. Kouření je samozřejmě také rizikem při užívání antikoncepce, protože podporuje tvorbu sraženin, poškozuje a zužuje stěny cév a výrazně tím zvyšuje riziko kardiovaskulárních komplikací.

Připravte se na to, že se ocitnete bez cigarety v situacích, kdy jste běžně kouřili. Pokud je to možné, zkuste se těmto situacím maximálně vyhýbat.

Co vyvolává nutkání na cigaretu?

Čím méně budete na kouření myslet, tím snazší bude zůstat nekuřákem.

  • Emoce (stres, úzkost, osamělost, nuda)
  • Návyky (o přestávkách mezi prací, současně při pití alkoholu či kávy, během telefonování, při řízení v autě, při sledování televize, po jídle, po sexu, ve společnosti kuřáků, na společenské akci)
Během odvykání si dopřávejte dostatek spánku.

Těhotná kuřačka a proč nekouřit kvůli plodnosti

Chemikálie z cigaretového kouře jsou zdraví škodlivé jak kuřákovi, tak okolí při pasivním kouření. Pokud plánujete založit rodinu, přestat kouřit by měl být první bod na seznamu příprav. Protože s ohledem na neblahé účinky kouření na plodnost, erekci a riziko vývojových vad by se vám to ani nemuselo povést.

Při zanechání kouření se šance na zdravé těhotenství samozřejmě navýší, protože jedovaté látky z cigaretového kouře přechází z matky na dítě, dítě je ve své podstatě dušeno nedostatkem kyslíku a ve finále může díky kouření dojít až k potratu. Pro těhotnou kuřačku je určená náhradní terapie nikotinem po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem, NRT je lékem první volby, pokud žena nedokáže přestat kouřit bez medikace. Jedná se o menší dopad na organismus těhotné ženy než při vystavení všech toxických látek při spalování tabáku. Náplasti bývají vhodnější s ohledem na pocity na zvracení a nevolnost, která těhotenství často provází, rovněž umenšují riziko vzniku závislosti u plodu. Bohužel, přibližně 7 % žen kouří celé těhotenství. Pokud se závislosti na cigaretách nezbavíte ani v průběhu těhotenství, konzultujte i nadále další možnosti léčby s lékařem, pokud budete svoje miminko kojit. Orální přípravky s nikotinem, jako pastilky či sprej, jsou během kojení vhodnější než náplasti, protože neposkytují nikotin neustále. Přípravek se aplikuje až po kojení, aby kojenec dostával nikotinu co nejméně.

Centra odvykání kouření v lékárnách

Odborníci samozřejmě vědí, jak rozšířený a komplikovaný problém pro jednotlivce a celou společnost závislost na kouření představuje. Proto je pro všechny brzy budoucí kuřáky dostupné odborné poradenství při odvykání kouření v lékárnách. Neostýchejte se oslovit vašeho lékárníka, aby vám v procesu odvykání pomohl. Dobře prezentované a pochopené rady a doporučení vám pomohou zbavit se tohoto zlozvyku. Už víte, že v dnešní době je na trhu několik účinných léčiv, která vám dokáží pomoci překonat fyzickou závislost na nikotinu. Na proškolených lékárnách vám ochotně poradí, jak je máte správně užívat. Odborná poradenská centra, které se na problematiku odvykání kouření specializují, si vás budou opakovaně zvát na individuální konzultace. Nebudete na to sami. Navíc, budete si moci kdykoliv zavolat o pomoc a řešení, jak zvládnout neodolatelnou touhu si zapálit. Tyto specializované lékárny jsou označena tímto speciálním logem.

Zjistěte si o odvykání kouření co nejvíce informací.

Věděli jste, že...

Světový den bez tabáku je každoročně vyhlášen na 31. května. Míří ke snížení každoročních více než 8 milionů předčasných úmrtí na nemoci způsobené užíváním tabáku celosvětově, ať již formou přímého či pasivního kouření. Zatočit se svou závislostí či jen se zlozvykem manipulovat s cigaretou vám prospěje kdykoliv, kdy se rozhodnete to utnout. Už po roce bez cigaret snížíte riziko srdečních onemocněních až o polovinu. Nikdy není pozdě na to přestat kouřit.

 

Educomm.cz - PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. - Nové výzvy při odvykání kouření
Podzimní online konference Healthcomm Professional - prof. MUDr. Eva Králíková, CSc. - Kuřák v lékárně
www.niquitin.cz
www.nicorette.cz
www.defumoxan.cz
www.slzt.cz - Společnost pro léčbu závislosti na tabáku
www.nzip.cz/clanek/112-svetovy-den-bez-tabaku

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.