Autor článku:
Hana Škopová

15 tipů, jak skutečně přestat kouřit

Přestat kouřit a zbavit se závislosti na nikotinu je obtížné a nikdo nikdy netvrdil opak. Poradíme, jak na to!

Je to výzva nejen pro vás, ale i pro vaše nejbližší, kteří by se vám měli snažit pomoci tento boj vyhrát. Nesmíte ztratit motivaci a dosavadní pokrok zbytečně zmařit díky jedné slabé chvilce. Na celý proces odvykání rozhodně nemusíte být sami a odborné poradenství je dostupné pro každého. Rady, jak na to, určitě přijměte. Lze si sestavit přímo odvykací plán v řádu týdnů až měsíců.

1. Určete si den D

Den, kdy hodláte s kouřením jednou pro vždy skončit. Ideálně v horizontu 14 dní, které jsou před vámi.

2. Stanovte si, jestli přestanete kouřit okamžitě

Ze dne na den, anebo postupně, postupným snižováním počtu cigaret.

3. Sesumírujte si nejprve v hlavě všechny důvody,

které jsou pro vás nejdůležitější k tomu, proč chcete s kouřením přestat. Poté si tyto důvody sepište a ideálně viditelně vyvěste na místo, na které aspoň jednou za den zamíří vás zrak a kam se také můžete rychle podívat, pokud se budete cítit slabí a budete si potřebovat připomenout sílu své motivace (Mé zdraví na prvním místě. Vždy je jiné lepší investování mých peněz. Záleží mi na lidech v mém životě. Nebudu závislák, nebudu závislačka.).

4. Sdílejte svá rozhodnutí

O svém rozhodnutí přestat kouřit řekněte lidem svého života, své rodině, přátelům a kolegům. Vědět by to měli a měli by vám být oporou.

5. Ve dvou se to lépe táhne

Pokud je to možné, domluvte se s někým, kdo je také pevně rozhodnutý s kouřením a nikotinem skoncovat. Ve dvou se to lépe táhne tady platí určitě. Pokud odvykání nebudete čelit sami a vaše okolí nebude vaším pokušitelem (např. nebude kouřit nikdo další z rodiny, váš přítel, kolega z práce apod.), je studiemi potvrzeno, že pravděpodobnost úspěchu je o desítky procent vyšší. Navíc, mít po boku člověka ve stejné situaci je samo o sobě velkou motivací.

6. Zbavte se všeho, co vám kouření připomíná.

Doma si ukliďte, vyměňte povlečení, závěsy, vyperte všechno svoje oblečení, aby nebylo cítit cigaretovým kouřem. Dejte do pucu i svoje auto. Provoňte svoje okolí, zajímejte se o aromaterapii. Samozřejmě odstraňte veškeré popelníky a současně se zaměstnejte vylepšením svého okolí designovými prvky, minimálně květinami.

7. Ušetřené peníze za tabák a cigarety si odkládejte

na náhradní nikotinovou terapii a především také na něco hodnotného, co vás potěší a co už dlouho odkládáte. Budou to ušetřené finance jen a jen pro vás. Avšak se odměňujte už během celého procesu, stačí symbolickými drobnostmi, třeba za každý týden, co jste to vydrželi

8. Sledujte své potřeby

Vysledujte svoje potřeby a jasně si identifikujte situace, ve kterých se dostavuje vaše touha si zapálit. Spouštěčem nutkání na cigaretu mohou být konkrétní situace, kterým je ideální se zcela vyhnout. Kouření je běžně spojováno s pitím alkoholu, kávy nebo čaje. Připravte si proto náhradní plán aktivity, kterou se zabavit. Mějte předem vymyšlené náhradní řešení za manipulaci s cigaretou.

9. Zaměstnávejte svoje myšlenky i svoje tělo.

Odolávejte tak nutkání kouřit – opravdu to pomáhá. Připravené aktivity nemusí trvat dlouho, jde jen o bezprostřední dobu, kdy vás chuť na cigaretu přepadne. Můžete se zaměstnat konverzací a někomu zavolat, odebrat se na rychlou procházku či si zacvičit (dřepy, skoky přes švihadlo, činky). Může pomoci se napít chutného nealkoholického nápoje, mít nachystanou nakrájenou zeleninu nebo si pustit svoje oblíbené písničky.

10. Naplánujte si, co uděláte s ušetřeným časem.

Vypracujte si seznam, co všechno hodláte stihnout díky tomu, že už tolik desítek minut nebudete věnovat držení cigarety. Na takový seznam určitě pište to, co chcete už dlouho promyslet a vyřešit, co už jste dlouho odkládali. Plánujte dopředu jakékoliv aktivity, které plánování vyžadují, výlety nejen o víkendu, co budete vařit, co koupíte k narozeninám, co jste se chtěli naučit apod.

11. Najděte si nové způsoby, jak relaxovat právě bez cigarety

Naučte se meditovat, osvojte si jednoduchá dechová cvičení, nachystejte si oblíbené knížky, na které zatím nebyl čas, zkuste proniknout do tajů jógy. Nebo klidně začněte uklízet. Hodně pomáhají rychle dostupné ruční práce, hlavolamy, háčkování, kreslení – mandaly, někdy stačí propiska, mince nebo kancelářská sponka, kdy ruce zaměstnáte. Důležitý fakt – tyto aktivity budou vždy finančně méně zatěžující než vykouřená krabička cigaret.

Nezadělávejte si na další problémy. Pokud po skončení kouření přibíráte, tak následkem přejídání se a tím kompenzováním příjemných pocitů, které vám kouření přinášelo.

12. Blokujte stres, který odvykání často doprovází.

 

Nejefektivnější je navýšit fyzickou aktivitu, prospěšné je více chodit, pokud to fyzička dovolí, tak začít běhat, zkusit se držet některé z desítek cvičebních aplikací a ideálně aspoň jednou týdně chodit plavat. To vše se samozřejmě projeví i na stavu plic, jejich kapacita se do roka bez cigaret zlepšuje klidně až o 10%. A díky tomu posunete svoje limity zase o něco více.

13. Když zdraví, tak na více úrovních.

Návaly hladu při chybějící cigaretové pauzičce mohou být velkým nepřítelem celého probíhajícího procesu. Vždy mějte po ruce nachystanou zdravou ňamku, která primárně zažene chutě. Zdravých potravin je nespočet, nemusíte se extra omezovat současně při odvykání kouření a zbytečně toho na sebe nabalit moc. Říká se, že neexistuje nezdravá potravina, ale jen nezdravé množství. Takže, ochutnávejte a klidně experimentujte, nechte svoje chuťové buňky poznat nepoznané...

14. Připomínejte si, jaká pozitiva celý proces přinese.

Připomínejte si každý den lepší zdravía více energie! Těšte se z toho, že jste to dokázali a další den to s dostupnými léčivými přípravky při odvykání kouření dali!

15. Oslavujte

Pohrajte si i s myšlenkou, že na velké výročí „půl roku bez cigaret“, „rok bez cigaret“ naplánujete menší či větší oslavu. Vlastní plánování a seznam obeslaných hostů bude bezesporu dalším motivačním bodem.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.