Autor článku:
Mgr. Lucka Kohoutová

Jak léčit zácpu a jak ji předcházet – kolik času trávíte na toaletě?

Za zácpu se už považuje situace, pokud jdete na toaletu méně než 3x týdně nebo pokud se jedná o obtížné vyprazdňování tuhé stolice provázené bolestí břicha nebo nadýmáním. Zácpa bývá většinou spojována s dietní chybou, nedostatkem tekutin a vlákniny a také nedostatečnou fyzickou aktivitou. Příčinou mohou být i užívané léky nebo jiná onemocnění, v jejichž důsledku zácpa vzniká. Zácpa se dále rozlišuje na akutní zácpu a chronickou zácpu dle délky trvání a s ohledem na její příčinu. Víte, jak léčit zácpu u kojenců, těhotných žen nebo seniorů?
Vše na zácpu

Objevte účinné přípravky na zácpu v naší nabídce za super ceny ...

Co je zácpa?

Zácpa je definována jako obtížné vyprazdňování méně často než 3x týdně. Vyprazdňování stolice je velice individuální, u někoho je normální jít na toaletu 1x denně každé ráno a někdo si dojde pouze 1x za 2-3 dny a obojí je v pořádku. Důležité je pozorovat jakékoliv výraznější změny v pravidelnosti. Problém nastává v okamžiku, kdy stolice neobsahuje dostatek vody (méně než 70 %) a zpomaluje se peristaltika, tedy pohyb tráveniny trávicí soustavou. To bývá provázeno nepříjemnými pocitybolestí břicha.

Jaké jsou příčiny zácpy?

Identifikovat příčinu zácpy je velmi podstatné.
Zácpa vzniká z několika příčin.
Nejčastěji se jedná:

  • dietní chyba – změna v obvyklém stravování
  • cestování – psychický stres, nepohoda a nepravidenost
  • nedostatečný příjem tekutin – špatný pitný režim
  • nedostatečný příjem vlákniny – nevhodný jídelníček
  • nedostatek pohybu – málo fyzické aktivity

Pokud úprava stravy a navýšení pitného režimu nezabere, až poté je vhodné přistoupit k použití přípravků s projímavým účinkem. Zácpa je zcela normální například v těhotenství, kdy vzniká vlivem hormonů. Běžná je také u seniorů s ohledem na nedostatek pohybu, příjem tekutin a další medikaci.
Dalšími příčinami zácpy mohou být jiná primární onemocnění způsobující chronickou zácpu jako důsledek, např. hypofunkce štítné žlázy, diabetes mellitus (cukrovky), hemoroidy, nádory, zánětlivá onemocnění střev (Crohnova choroba) atd.
Zácpa může také vznikat jako nežádoucí účinek léků. Nejčastěji zácpu způsobují léky na bolest (opiáty, nesteroidní antiflogistika), antiparkinsonika, antidepresiva, antihistaminika (léky na alergii), některé přípravky doplňující železo, antacida (léky na překyselení žaludku), spasmolytika (léky na křeče trávicího ústrojí) a mnohé další.

Zvolená léčba zácpy musí vycházet ze správně určené příčiny zácpy. Poradit se s lékařem určitě můžete s ohledem na jiné léky, které užíváte.

Crohnova choroba – Ulcerózní kolitida – Dráždivý tračník

Bolí vás často břicho nebo máte zažívací problémy? Trápí vás průjem, křeče v břiše nebo dokonce krev ve stolici? Na vině může být zánětlivé onemocnění střev – Crohnova choroba, které způsobuje vyšší propustnost střeva. Riziko vzniku roste s věkem a také např. s kouřením. Léčbu určuje lékař, vhodná jsou určitě vyhovující cílená probiotika, někdy jsou nutná Antibiotika na léčbu zánětu a dále je velice důležitá dieta s omezením celozrnných produktů, červeného masa, masných výrobků, zeleniny typu brokolice, zelí, neloupaná nevařená zelenina atd.; vhodná je naopak rýže, ovoce, banány, ryby, vejce, brambory atd., tedy lehce stravitelné potraviny. V některých případech se nasazuje biologická léčba. Pro naprosto přesně určenou diagnózu je potřeba endoskopické vyšetření, krevní testy a tzv. diferenciální diagnostika na rozlišení od Ulcerózní kolitidy, Behcetovy choroby nebo dokonce rakoviny střev. Ulcerózní kolitida se týká spíše tlustého střeva a konečníku, a to pouze sliznice. Projevuje se krví ve stolici a častější potřebou se vyprázdnit, zatímco Crohnova choroba může postihovat střevo kdekoliv a problémem jsou spíše vředy a bolest břicha. Při Crohnově chorobě dochází k zácpám až v důsledku chronickému následku zánětu a mechanické blokaci průchodu stolice střevem. Při Ulcerózní kolitidě projev zácpy řeší léčení střevního zánětu v koncové pasáži tlustého střeva. Trojici často skloňovaných onemocnění střev uzavírá tzv. Dráždivý tračník, u kterého jsou příznaky velmi individuální a vyskytovat se může kromě průjmu, křečí, pocitu plnosti a pocitu neúplného vyprázdnění právě zácpa. S ohledem na nespecifické příčiny onemocnění se v tomto případě volí léčba zácpy podle míry projevů.

Jak je to s akutní zácpou a jak s chronickou zácpou?

Je potřeba také rozlišit akutní zácpu od té chronické, protože se liší jejich příčiny a léčba. Rozlišení je jednoduché. Akutní zácpa vzniká náhle a přetrvává pouze několik dní. Vzniká většinou v důsledku dietní chyby, změny jídelníčku nebo vlivem změn spojených s cestováním, které může provázet psychický stres. Chronická zácpa je dlouhodobá a vzniká např. vlivem léků, zánětů a nádorů střeva nebo při otravě těžkými kovy. Zácpa může být také způsobena nadužíváním léků na průjem, po kterých se poté nedostavuje potřeba vyprázdnění nebo zneužíváním projímadel jako rychlého prostředku na hubnutí a tím narušení funkčnosti střev a mechanismů vyprazdňování.

Přírodní léčba zácpy – co obnáší?

Jak přirozeně zlepšit zažívání a vyhnout se zácpě? U jinak zdravých lidí při zácpě většinou pomáhá úprava jídelníčku, dostatek tekutin (až 1,5-3 litry denně), navýšení vlákniny (doporučeno je 30 gramů za den) a už zmíněné nevynechávání fyzické aktivity. Lidé bohužel často vyhledají snadnou pomoc v podobě projímadla s vidinou okamžitého účinku. A to správné není. Správné je vyzkoušet nejprve přírodní cestuvhodnou stravu a doplňky stravy. Pomoci se zácpou mohou jak sušené nebo kompotované švestky, meruňky, tak fíky, hroznové víno, kefír, chia semínka a lněná semínka a také šťáva z kysaného zelí. Pokud vám nevadí užívat olej, můžete vyzkoušet vypít po ránu 30 ml olivového oleje s kapkou citronu. Z přírodních bylinných prostředků vám dobrou službu při zácpě udělá máta, měsíček, fenykl nebo zeměžluč. Pro zdravá střeva k podpoře a udržování rovnováhy střevního mikrobiomu je vhodné dlouhodobé užívání probiotik. Právě probiotika pomohou předcházet zácpě a dysbióze střevní mikroflóry.

Jak správně vybrat projímadlo? Dlouhodobá i první pomoc?

Účelem léčebných opatření při zácpě je se dlouhodobě vyprazdňovat bez námahy a bez bolesti. Z krátkodobého hlediska jsou projímadla (laxativa) užitečná, při dlouhodobém užívání však mohou některá projímadla negativně ovlivnit peristaltiku (pohyb tráveniny střevem) a rovnováhu elektrolytů, což obnáší další zdravotní rizika. Bezpečné projímadlo by se nemělo vstřebávat ze střeva do organismu.

Dle typu zácpy a její příčiny je potřeba správně vybrat typ projímadla, resp. jejich kombinaci a jejich správné užívání. Léčbu konzultujte s lékařem či přímo v lékárně. Projímadla se dělí na objemová projímadla, osmotická projímadla a kontaktní projímadla. Pokud vás trápí zácpa občas nebo ojediněle, jedná se o akutní zácpu. Volí se kontaktní nebo osmotické laxativum. S ohledem na načasování a dojití si na toaletu např. před odchodem do práce, můžete zavést ještě do kombinace jednorázově glycerínový čípek. Jako první pomoc při zácpě v praxi se volí kontaktní laxativum. Rychle uleví od zácpy, ale užívá se jen krátkodobě. Zpravidla to není řešení, zácpa se vrací. Proto je nezbytné nasadit laxativa ze skupin objemových a osmotických a váš stav dlouhodobě řešit. Objemová laxativa (vláknina) se mohou užívat dlouhodobě i jako prevence problémů s vyprazdňováním mj. k podpoře střevního mikrobiomu.

Objemová projímadla

Za objemová laxativa považujeme nevstřebatelné polysacharidy, které na sebe váží vodu a tím zvětšují svůj objem ve střevě. Řeč je o vláknině. Ze široké skupiny přípravků s vlákninou, je to především:

Psyllium (Psyllium Dr. Popov, Lepicol, Psyllium Topnatur) – základní zástupce této skupiny. Jedná se o osemení rostliny Plantago ovata – jitrocel indický, které je zdrojem přírodní rozpustné vlákniny. Je velmi oblíbené, užívá se v sypké podobě, ve které může být i ochucené, tak ve formě kapslí, které se polykají. Pozor, při nedostatečném pitném režimu však jeho užívání vyvolává nadýmání. Účinek se dostavuje za 12 až 72 hodin, zpravidla se nepodává dětem do 6 let.
Částečně hydrolyzovaná guarová guma (Optifibre) - 100% přírodní již ve skleničce plně rozpustná vláknina ve formě jemného bílého prášku. Dostatečný přísun vlákniny napomáhá udržet vodu ve střevě. Je vhodná pro děti od 3 let věku a dospělé včetně těhotných žen.
Fructolax – přípravek s výtažky z ovoce (reveň, fíky), obsahující také tamarind a vlákninu. Zvolit můžete polykací tabletu nebo žvýkací kostku, které se večer zapíjí velkou sklenicí vody. Nepodává se u dětí mladších 12 let. Pro děti od 3 let je určen Fructolax sirup s jemnějším složením.

Osmotická projímadla

Osmotická projímadla brání zpětné resorpci vody z tlustého střeva, působí na principu osmotického tlaku, stolice tudíž zůstává měkká a foremná. Osmotická projímadla se ze střev nevstřebávají, je potřeba hodně pít, jinak nefungují a nepomáhají. Jsou poměrně šetrná, proto se mohou užívat dlouhodobě také při chronické zácpě. Jejich účinek se projevuje během 1-2 dní, tedy ne okamžitě (s výjimkou glycerinového čípku).

Laktulóza (Lactulose AL, Duphalac) – projímadlo ve formě roztoku, které mj. potlačuje růst bakterií – lze užít také při salmonele. Nepodává se při laktózové intoleranci, může vyvolat nežádoucí plynatost, nutné navýšení pitného režimu. Laktulóza je považována za bezpečnou pro všechny věkové kategorie. Vhodná i pro těhotné ženy. Užívání u dětí s ohledem na výrobce daného přípravku a jeho SPC (Lactulose AL od kojeneckého věku pod dohledem lékaře; Duphalac pro děti od 7 let také pod dohledem lékaře, od 14 let samoléčba).
Makrogoly (s vysokou molekulární hmotností) (Forlax) – projímadlo ve formě prášku k rozpuštění, užívá se také před vyšetřením a u krvácejících hemoroidů. Vhodný i pro těhotné ženy. Forlax 4g pro děti od 6 měsíců do 8 let – vázán na lékařský předpis. Forlax 10g volně prodejný pro dospělé a děti od 8 let.
Makrogol & simetikon & psyllium (Titanlax) – sáčky (1-2 dávky denně), jejichž obsah se rozmíchává s vodou. Přípravek se nasazuje při akutní i chronické zácpě, syndromu dráždivého tračníku. Jeho užívání navyšuje peristaltiku (pohyb střev), léčí nadýmání, pro děti už od 6 let.

Glycerin ve formě čípku (Glycerinex 2500 12 glycerinových čípků, Suppositoria Glycerini Ipsen 1,81 g 10 čípků, Glycerinové čípky 1.0g dětské 12 čípků Dr. Müller) – změkčuje stolici, účinek zpravidla velmi rychlý (do 30 minut), vyrábí se i verze pro malé děti. Přípravek je možno používat v těhotenství a při kojení.
Glycerinové čípky se používají opakovaně také k nácviku defekačního reflexu. Pokud vám na pravidelnosti stolice záleží, snažte se, každý den, ve stejnou dobu, najet na stále stejný rituál, při kterém vám právě ze začátku glycerinové čípky mohou hodně pomoci. Jak na to? Po probuzení na lačno vypít skleničku s 0,3l tekutiny, ideálně klasické vlažné vody, následně se věnovat jiným ranním povinnostem a během nich počkat přibližně 1/2 hodiny. Potom se v klidu nasnídat a po snídani zavést glycerínový čípek. Už do 15 minut se zpravidla dostavuje nutkání na stolici, a proto se pokuste o vyprázdnění. Nacvičovat tento defekační reflex střeva pomocí glycerínového čípku je vhodné prvních 7 dnů, dále je s ohledem na možný návyk lepší se snažit spontánně už bez zasunutí čípku.

S ohledem na lepší vědecké důkazy a odborná doporučení je lepší dávat přednost Makrogolu před Laktulózou.

Kontaktní projímadla

Kontaktní projímadla při léčbě zácpy působí drážděním stěny střeva, zvyšují peristaltiku (pohyb střev) a zvyšují sekreci vody a elektrolytů – stolice je měkčí a rychleji postupuje k řitnímu otvoru. Kontaktní projímadla působí do několika hodin, ale je nevhodné užívat je dlouhodobě, vzniká na ně návyk a při vysazení velké riziko stálé zácpy. K dispozici jsou ve formě kapek a tablet.

Pikosulfát sodný (Guttalax, Laxygal, Regulax) – přípravky vhodné ke krátkodobé léčbě akutní zácpy, při špatném užívání může způsobit dehydrataci organismu – ztráta tekutin nežádoucím vyprazdňováním. Dávkování 1-2 tablety denně, resp. 10–20 kapek, děti ½ tbl denně, resp. 10 kapek večer před spaním, účinek se dostaví za 8 hod (tedy ideálně ráno). Nesmí se nasadit při střevní obstrukci, toxickém megakolon a u dětí mladších 4 let.
Bisakodyl (Fenolax, Dulcolax, Bisacodyl Krka) – přípravky rovněž určeny ke krátkodobé léčbě akutní zácpy. Dávkování 1-2 tablety denně večer, děti od 4 let 1 tabletu večer, nezapíjet mlékem a nezajídat mléčnými výrobky. Stejná omezení jako u Pikosulfátu.
Senna list (Sennae folium) sypaný nebo nálevové sáčky (Leros) – užívá se až od 12 let, není určen pro těhotné a kojící a platí stejná omezení jako na předchozí přípravky z této skupiny. Účinek se dostavuje do 12 hodin. Kombinace obsažených látek inhibuje transport sodíku ve střevě, proto může docházet k nežádoucí dehydrataci a z toho plynoucích zdravotních rizik.

Věděli jste, že...

Projímadla se v případě potřeby užívají současně, působení na střevo se spojením přípravků podporuje a zesiluje. Jaké je tedy správné pořadí laxativ? 1. krokem jsou vždy objemová laxativa (preferují se uvedené typy rozpustné vlákniny). Pokud samotné objemové laxativum nestačí, s užíváním se pokračuje a nasazuje se k němu ještě druhý přípravek z kategorie osmotických laxativ (Makrogol nebo Laktulóza). Pokud ani tento 2. krok nepřinese úspěch, pacient užívá dále objemové laxativum, osmotické laxativum a k tomu přidá krátkodobě v případě nutnosti ještě kontaktní laxativum. 1. a 2. krok můžete rovnou spojit při nasazení kombinovaného přípravku Titanlax.

Zácpa u dětí – čím vším můžeme pomoci?

u 30 % dětí se zácpa někdy vyskytne. U kojenců souvisí s přechodem od kojení k umělým mlékům a příkrmům. U větších dětí se pak vyskytuje při učení na nočník mezi 2. a 4. rokem. U dětí je zácpa definována jako méně než 2 stolice týdně, kterou provází nejčastěji nechutenství, nadýmání, bolesti bříška nebo nepříjemné pocity při nucení na stolici. U některých dětí můžou tyto obtíže vést k zadržování stolice a poškození konečníku. Když má poté dítě kakání spojené s bolestí, vede to k opětovnému zatlačování a zhoršování stavu. Pokud nepomůže trpělivost, domluva a vysvětlování rodičů, bývá nasnadě navštívit dětského psychologa. Konzultace u dětského lékaře je také nutná v případě, kdy zácpa přetrvává déle než 2 týdny. Při zácpě u dětí se dohlíží i tak na správnou skladbu jídelníčku a dostatečný příjem tekutin, což se hlídá celé dětství pro správný růst a imunitu.

Právě pro dobré prospívání, které začíná ve střevech, je už od dětského věku doporučováno dlouhodobější užívání probiotik, v tomto případě probiotik pro děti, které jsou odstupňovány podle věku. Kojencům se podávají probiotické kmeny v návaznosti na prevenci a lepší průběh kojenecké koliky, kterými trpí až 26 % miminek (nejčastěji ve formě kapek - Active Flora baby, BioGaia Protectis, Linex Baby, Biopron Baby, Generica BioLac Baby, Boiron Osmobiotic Flora Baby, Symbiosys Bifibaby). Pro děti od 3 let jsou oblíbené třešňové cucavé pastilky NatureVia Laktobacílky s dávkováním 1x denně, od 7 let 1-3x denně. Pokud je dítě jinak zdravé, probiotika můžete nasadit dítěti sami, ale projímadlo by se mělo podávat dětem až po poradě s lékařem.

U dětí nesehrávají režimová opatření velkou úlohu, naopak, významné je trénování defekačního reflexunasazením vhodné léčby. V případě nutnosti lze použít prakticky od narození glycerinový čípek pro děti – Supositoria glycerini pro infantibus, kdy se účinek dostaví 20 minut po podání. U dítěte se snažíme nacvičovat defekační reflex nejprve bez čípků. Důležité je poskytnout dítěti dostatek času rituál trénovat každý den ve stejnou dobu. Důležitý je pro dítě také klid během kakání a stejně důležitá je také pravidelnost. Dětem se při chronické zácpě zpravidla nasazují jen osmotická laxativa. U dětí se s chronickou zácpou obraťte na lékaře.

Věděli jste, že...

Pokud si dítě poškodí konečník tuhou stolicí a přemírou tlačení při vyprazdňování, jsou vhodné sedací koupele z Dubové kůry a hojící mastičky, případně čípky (HemaGel, HemaGel Procto, Alfalex, HemoStop Gel Max).

Léčba zácpy v těhotenství

Těhotenská zácpa vzniká přirozeně působením progesteronu, který relaxuje svalstvo i střevo. Výsledkem je pomalejší trávení, kdy se ze střeva stihne vstřebat i více vody. Proto je stolice tuhá. Děloha navíc roste a utlačuje okolní orgány, což způsobuje i pomalejší vyprazdňování. V těhotenství by se měla projímadla užívat až po poradě s lékařem. Zácpa se řeší výše zmíněnou přírodní cestou (vlákninou) za současného svědomitého doplňování tekutin a dostatečného pohybu. Z léčiv lze v těhotenství použít Laktulóza a glycerinový čípek. Naopak kontraindikována jsou kontaktní laxativa a senna.

Před porodem nebo před vyšetřením se rutinně využívá vyprázdnění prostřednictvím teplé vody (klystýr) nebo maminka může provést očistu střev ještě v prostředí domova s použitím Salinického klysmatu. Aplikace probíhá na levém boku, doporučuje se namazat ústí lubrikačním gelem či bílou vazelínou pro komfortnější zavedení. Nádobka se pomalu vymačkává do úplné aplikace, a to i při vysouvání. Poté je nutné vydržet 15–20 minut nucení na stolici.

Specifika léčby zácpy u seniorů

Zácpou trpí až třetina seniorů. Příčinou je nejčastěji nedostatek pohybu (střeva jsou v klidu) a nedostatek tekutin (staří lidé mívají snížený pocit žízně), někdy také užívání léků na jiné zdravotní problémy. Samozřejmostí je pomoci od potíží prostřednictvím medikamentózní léčby. Projímadlo volíme nejlépe nenávykové (objemová projímadla (Forlax, případně Laktulózu) a osmotická projímadla (Psyllium a Optifibre), snažíme se vynechat kontaktní laxativa. Pokud to senior zvládne, je vhodné pokoušet se o nácvik defekačního reflexu pomocí glycerínových čípků. U starších lidí je důležité vytvořit také bezpečné podmínky na toaletě (pokud je to možné, tak vyprazdňování bez přítomnosti další osoby). Současně se snažíme o úpravu režimových opatření a zvýšeného příjmu tekutin (hlídat si 1,5-2 litry denně). Mezi pohybové aktivity proti zácpě určitě patří pravidelné procházky (ideální je půlhodinová chůze denně) nebo plavání. U seniorů bohužel režimová opatření významný efekt zpravidla nepřináší a správná léčba je o to důležitější.

Kdy kvůli zácpě vyhledat lékaře?

Vyhledat lékaře při zácpě je potřeba vždy, pokud se objeví horečka, nesnesitelná bolest při stolici nebo dokonce krev ve stolici. Ta může být v nejhorším případě předzvěstí rakoviny střeva, v nejlepším případě postižením hemoroidy. Lékař by vás měl dále vyšetřit, pokud zácpa trvá déle než 14 dní nebo pokud se střídá zácpa s průjmem a také při úbytku na váze.

Laxativa od lékaře – proč jsou některá projímadla na recept?

Mezi laxativa, se kterými se můžeme setkat na receptu od lékaře, patří skupina roztoků na vyprázdnění střev např. před vyšetřením střeva (kolonoskopií) nebo chirurgickým zákrokem. Tyto přípravky obsahují zejména Síran sodný a Síran hořečnatý v kombinaci s Makrogolem a dalšími ionty v různých poměrech. Na receptu je najdete pod názvy Fortrans, Moviprep, Eziclen, Clensia, Picoprep. Použití a efekt je u všech stejný – obsah sáčku vysypat do uvedeného množství vody a v předvečer vyšetření vypít jednu dávku, ráno další dávku. Většinou se jedná o přípravu 1-2 litry roztoku k pití, poté je vhodné vypít ještě další cca 1 l vody, čaje, polévky, šťávy k zaručení úplného vyprázdnění a zároveň k dostatečné hydrataci.

Lékaři dále předepisují tzv. Prokinetika – léčiva zrychlující pasáž střev na principu součinnosti s dopaminovým systémem. Tyto léky není vhodné podávat mladším 18 let. Jedná se o účinnou látku itoprid známou pod názvem Kinito.  Dále se můžeme setkat s léky, které se podávají jako prevence zácpy při léčbě bolesti pomocí opiátů, tzv. antagonisté opiátů. Jedná se např. o lék dostupný pod názvem Moventig, který obsahuje účinnou látku Naloxegol – ta ruší účinky způsobující zácpu na opiátových receptorech. V těchto případech klasická volně dostupná laxativa neúčinkují. Méně často, ale přece bychom se mohli setkat s projímadlem na recept s názvem Resolor, který obsahuje účinnou látku Prucaloprid. Používá se na chronickou zácpu a působí přes serotoninové receptory stimulací propulzní motility střev (tedy pohybu střev správným směrem).

Atestační otázky z Farmacie
www.lekarnici.cz – Česká lékárnická komora – Guidelines Zácpa
www.remedia.cz – Dvouměsíčník Remedia
Educomm.cz – Chronická zácpa – PharmDr. Jana Matušková
www.euc.cz – EUC
www.mitolife.cz – MitoLife
https://www.svetfarmacie.cz/farmacie/lekarenska-praxe/331-syndrom-drazdiveho-tracniku

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Vše na zácpu

Objevte účinné přípravky na zácpu v naší nabídce za super ceny ...

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.