Nenechte se zaskočit průjmem na dovolené

Průjem je nepříjemnou záležitostí, zejména cestujete-li a nevyskytujete-li se v blízkém okolí doma. Jeho příčinou může být dietní chyba, ale také infekční či chronické onemocnění.

Co může pomoci a jak průjmu předejít?

  • Pečujte o svá střeva – dbejte na pravidelnou a pestrou stravu, bohatou na přirozenou vlákninu, díky které podpoříte variabilitu střevní mikroflóry. Vyhýbejte se pravidelné a časté konzumaci tučných jídel. 
  • Dejte na své tělo – pokud cítíte potřebu vyprázdnění, neoddalujte tento proces; stejně tak nemáte-li potřebu, je zbytečné se tím stresovat a trávit nadměrné množství času čekáním na toaletě.
  • Myslete na pravidelný pohyb, který přirozeně podpoří peristaltiku.
  • Doplňujte tekutiny – v létě může být osvěžující např. čistá voda s bylinkami, čerstvým ovocem a ledem.
  • Cestujete-li do krajin s vyšším rizikem zažívacích problému (Egypt, Indie apod.) vyhýbejte se kohoutkové vodě, přidání ledu do sklenice a nejlépe pijte vodu či jiné nápoje přímo z originální lahve. Opatrnosti dbejte při konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, které může být oplachováno právě místní vodou.
  • Před každým jídlem si umyjte ruce.
  • Vyhýbejte se špatně tepelně opracovanému jídlu.
  • Podpořte svou mikroflóru a dva týdny před cestou začněte užívat probiotika.
  • V případě, že plánujete pohybovat v oblastech s vysokým výskytem břišního tyfu a cholery, rozhodně je na místě zvážit očkování.

Co když Vás průjem zastihne?

Jako průjem lze označit 3-5 vodnatějších stolic denně spojených s nevolností, křečemi břicha a únavou. Trvá-li průjem do 2-3 dní a má-li relativně běžný průběh, lze ho zpravidla řešit v domácích podmínkách a zahájit následující režimová opatření:

Nasaďte dietu. Vyhněte se tučným a dráždivým potravinám (pálivé a kořeněné pokrmy). Zprvu volte např. rýži, rýžový vývar, mrkev a postupně zavádějte suché pečivo a libové maso.

Při léčbě myslete na tekutiny a minerály. Nejlépe volte čistou vodu spíše vychlazenou a podávanou v malých dávkách. Pomoci mohou i léčivé bylinné čaje (Leros Tormentan) či řepíkový čaj. Při větší ztrátě tekutin a minerálů, zejména u nekojených dětí a starších osob lze dodat tyto složky ve formě tzv. orálních rehydratačních roztoků (Kulíšek Forte).
Rehydratační roztok si můžete připravit i doma. Smíchejte šťávu ze dvou pomerančů, 1 lžičku soli a 8 lžiček cukru a dolijte převařenou vodou do objemu 1l. Dávkování pro dospělé je 1-2 sklenice za hodinu a u dětí přibližně poloviční dávka.

Součástí léčby průjmu je také obnova střevní mikroflóry. K tomu mohou dobře posloužit probiotika. Pro malé děti jsou dostupná probiotika ve formě kapek a otevíratelných kapslí. Pro dospělé jsou určené kapsle k polykání někdy také v kombinaci prebiotiky (živnou půdou pro probiotika). Kromě obvyklých kmenů je doporučována také kvasinka Saccharomyces boulardii, která brání růstu škodlivých bakterií a podporuje imunitu v trávicím traktu.

U vodnatých průjmů mohou být velmi účinná tzv. střevní adsorbentia. Jsou to látky, které mají velký aktivní povrch jako černé uhlí či diosmektit a vážou na sebe toxiny (Carbo medicinalis, Calmiten).
Pokud pozorujeme kromě průjmu zvýšenou teplotu, může jít o infekční průjem. Na tento druh průjmu jsou vhodná tzv. střevní dezinficiencia. V současnosti jsou volně prodejné přípravky, které obsahuí kloroxin (Endiaron).

V případě dietní chyby, stresového průjmu a u syndromu dráždivého tračníku lze podat přípravky s obsahem loperamidu zpomalující střevní peristaltiku (Loperon, Imodium). Pozor ovšem tato léčiva nejsou vhodná při horečce a podezření na infekční průjem.
Zvláštní kategorii představují volně preparáty s obsahem racekadotrilu (Enditril), která snižují sekreci ve střevě a tím snižují ztrátu vody a solí.

Pokud potíže přetrvávají, zhoršují se nebo se opakovaně vrací, kontaktujte svého lékaře.

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.