Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Pálení žáhy: Příčiny a tipy, jak ho zvládnout

Štiplavé pálení v krku, bolest v oblasti hrudní kosti, nepříjemná pachuť v ústech, pocit „těžkého žaludku“ a nadýmání, říhání. Zažíváte tyto projevy někdy také? Možná vás trápí pálení žáhy.

Pálení žáhy a gastroesofageální reflux, víte, co je příčinou?

Pálení žáhy je nepříjemným příznakem trávicích potíží. Jde o projev tzv. gastroesofageálního refluxu, tedy návratu žaludečního obsahu do oblasti jícnu. Občasný výskyt zpravidla nepředstavuje závažnou komplikaci, ale vyskytuje-li se problém častěji, je vhodné navštívit lékaře. Dlouhodobé ignorování gastroesofageálního refluxu bez vhodné léčby může mít za následek závažnější poškození trávicího traktu (vředy, záněty) i např. riziko vzniku prekancerózního až nádorového stavu v oblasti jícnu.

K častým příčinám pálení žáhy patří dietní chyby či nevhodné dlouhodobé stravovací návyky, nadváha, kouření, stres, těhotenství, užívání některých léků.

Jak na „pálení žáhy“?

  1. Vyhýbejte se těžkým, tučným, dráždivým pokrmům a jídlům, které mohou snižovat tonus dolního svěrače jícnu (tučné maso a uzeniny, pálivá a silně kořeněná jídla, citrusy, sycené vody, čokoláda, kakao, káva, někdy také rajčata a papriky).
  2. Pijte spíše neperlivou a neochucenou vodu, pomoci mohou některé bylinné čaje (např. heřmánkový či meduňkový čaj).
  3. Jezte menší porce jídel.
  4. Krátce po jídle necvičte, nelehejte si a snažte se příliš neohýbat.
  5. Nejezte na noc (poslední jídlo volte cca 2-3h před ulehnutím).
  6. Omezte kouření.
  7. Noste volnější oblečení zejména v oblasti břicha.
  8. Předcházejte stresu. Vhodná jsou dechová cvičení, relaxace, ale třeba i procházka na čerstvém vzduchu.
  9. Při spaní volte polohu na levém boku nebo s vyvýšenou pozicí hlavy.
  10. Pomoci mohou také volně prodejné přípravky.

Jak pomůže lékárna?

V lékárně je k dispozici řada volně prodejných přípravků, které mohou snížit překyselení žaludku a ulevit od projevů gastroesofageálního refluxu.

K tradičním léčivým přípravkům patří ochucené žvýkací tablety s obsahem tzv. antacid, tedy látek snižujících překyselení žaludku a chránících sliznici zažívacího traktu, které obvykle obsahují soli hořčíku, vápníku či hliníku. Tyto tablety jsou dostupné i ve variantách bez cukru (např. Rennie, Talcid, Reloxan).

Dostupné jsou také kombinované preparáty i ve formě doplňků stravy, které obsahují např. kombinaci solí vápníku a hořčíku a také extraktu z borůvek, který přispívá k udržení zdravé sliznice žaludku a střeva a jsou vhodné pro diabetiky i těhotné (StopACID®).

Oblíbené jsou také suspenze s obsahem alginátů, které mají ochranou funkci na sliznici žaludku a trávicího traktu (Gaviscon Duo Efekt, Maalox).

Efektivní zejména z hlediska dlouhodobého hlediska jsou pak léčivé přípravky s obsahem tzv. inhibitorů protonové pumpy (Helicid, Omeprazol Teva, Nolpaza). Tyto volně prodejně přípravky však obsahují dávku na krátké období, jejich dlouhodobější nasazení spadá do rukou lékaře, který pak může předepsat i na lékařský předpis vázaná větší balení.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.