Pálení žáhy: Příčiny a tipy, jak ho zvládnout

Pálení žáhy a reflux – co je žaludeční dyspepsie?
Pálení žáhy denně potrápí přibližně každého desátého člověka. Typická bývá u těhotných žen, kdy se pálení žáhy bere jako jeden s příznaků brzkého těhotenství, mnohdy ve chvíli, kdy si žena ještě nedělala těhotenský test. Problém je to tedy celkem běžný a tak úplně nejde přehlížet. Příčinou onoho nepříjemného pálení je zpětný návrat kyselého žaludečního obsahu do jícnu. Dolní partie sliznice jícnu jsou následně tímto obsahem drážděny, což se neobejde bez bolesti. Důvodem je mj. porucha jícnu, jeho uzávěrového mechanismu, který za normálních okolností nahoru žádný obsah žaludku pustit nemá. Sliznice jícnu není proti kyselému žaludečnímu obsahu chráněna a proto se snadno podráždí. Pálení žáhy je vnímáno jako nepříjemný bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který se přesunuje od oblasti žaludku směrem vzhůru až do krku. Může se objevit i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech podobný pocitům krátce po zvracení. Pacienti si také ztěžují na pocit ne zcela dokonale polknutého sousta. Potíže mohou být zvýrazněny v předklonu a v dalších pozicích, ve kterých je vyvíjen zvyšující tlak na břicho.
Proč léčit pálení žáhy?
Občasný výskyt zpravidla nepředstavuje závažnou komplikaci, vyskytují-li se potíže častěji, je vhodné navštívit lékaře. Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k vážnému poškození této sliznice a jejím patologickým změnám. Dráždění může být vystupňováno k přeměně vnitřní výstelky jícnu, ve které se může po čase utvořit vřed či zhoubný nádor. Takový nález už samozřejmě vyžaduje kontrolovanou léčbu refluxu a pravidelné gastroskopické kontroly. Pokud se vám potíže vracejí, informujte svého lékaře. Přetrvává-li pálení žáhy delší čas, případně objevuje-li se pravidelně, je vhodné domluvit si příslušná vyšetření. Lze tím předejít zbytečným komplikacím. Dlouhodobé ignorování refluxu bez vhodné léčby může mít za následek závažnější poškození trávicího traktu (vředy, záněty, jizvení, problémy s polykáním) včetně rizika vzniku prekancerózního až nádorového stavu v oblasti jícnu.

Co způsobuje pálení žáhy?
Nejčastější příčinou pyrózy je zvýšená tvorba kyseliny v žaludeční sliznici při diagnóze gastroesofageální reflux (gastroesophageal reflux disease – GERD). V těžších případech je rozvinutá vředová choroba žaludku, žaludeční vřed(y). Co se podílí na návratu žaludečního obsahu do jícnu?

- špatná životospráva
- přejídání a dietní chyby (některé druhy stravy)
- nadváha a obezita
- kouření
- těhotenství (zvýšený tlak na žaludek)
- užívání některých léků
- příliš těsné oblečení v pase
Riziku tohoto onemocnění jsou vystaveni zejména ti, kteří podléhají hektickému životnímu stylu, stravují se nepravidelně, požívají jednorázově velké porce jídla a nedopřávají si po jídle dostatek přirozeného odpočinku.
Žaludek nebo infarkt?
Pocity pálení za prsní kostí nemusí vždy vycházet z trávicího ústrojí (žaludku, jícnu, žlučníku). Bohužel, může se také jednat o projevy mnohem závažnější, může jít o první příznaky srdečního onemocnění. Angina pectoris, při které bolest vychází z nedostatečného prokrvení srdečního svalu, může být mylně vyložena právě jako pálení žáhy. Šokem pro pacienta s „pálením žáhy“ poté může být akutní infarkt myokardu i nebezpečné arytmie (poruchy srdečního rytmu). Lékař by proto měl co nejdříve odhalit správnou příčinu pálení žáhy a podle toho postupovat.

Prevence – jak pálení žáhy předcházet?
Pozor na nevhodné dlouhodobé stravovací návyky. Citlivost na potraviny je u každého z nás rozdílná. Mezi potraviny, na které mnoho lidí reaguje nadměrnou produkcí žaludeční kyseliny, patří majonéza, čerstvý chléb, uzeniny, ostré koření či sladkosti. Reakce na kávu jsou také výrazně individuální. Sami si určete, které potraviny a nápoje pro vás nejsou vhodné a ty jednoduše vyškrtněte z jídelníčku.
- Vyhýbejte se těžkým, tučným, dráždivým pokrmům a jídlům, které mohou snižovat tonus dolního svěrače jícnu (tučné maso a uzeniny, pálivá a silně kořeněná jídla, citrusy, sycené vody, čokoláda, kakao, káva, někdy také rajčata a papriky, ocet). Vyvarujte se smažených jídel a přepalovaných tuků.
- Individuálně vylučte potraviny a nápoje, které osobně Vám působí potíže (může vadit koncentrovaný alkohol (destiláty), někomu také káva, coca-cola apod.)
- Pijte spíše neperlivou a neochucenou vodu, zamilujte si bylinné čaje (např. heřmánkový, mátový či meduňkový čaj).
- Jezte méně a častěji, jezte menší porce jídel, snižte objem obsahu žaludku, protože malé porce jídla jsou snáze zpracovány a tráveny.
- Jednotlivá sousta dobře rozžvýkejte.
- Nelehejte si po jídle.
- Krátce po jídle necvičte a snažte se příliš neohýbat.
- Nejezte na noc (poslední jídlo volte cca 2-3h před ulehnutím).
- Omezte kouření, ideálně nekuřte vůbec.
- Noste volnější oblečení zejména v oblasti břicha.
- Snižte tělesnou váhu.
- Předcházejte stresu a podrážděnosti. Nedostatek času, rozčilování a duševní problémy podporují tvorbu žaludečních šťáv a oslabují přirozenou obranyschopnost sliznice. Nejezte při stresových situacích, na jídlo mějte klid a čas, dopřávejte si pauzu a osvojte si relaxační techniky.
- Při spaní volte polohu na levém boku nebo s vyvýšenou pozicí hlavy.
- Pomoci mohou také volně prodejné přípravky usnadňující trávení.
Když pálí žáha ze zvracení
Podráždění žaludku, žaludeční sliznice, je nejčastější příčinou zvracení během cestování. Dovolenou si určitě chcete užít na 100% a žaludečním potížím se určitě chcete vyhnout. Nicméně, právě na dovolené si dopřáváte leccos, neostýcháte se exotických gurmánských specialit, z nichž s některými se váš žaludek dosud neseznámil. Vybírejte proto pečlivě a když už experimentujete, tak po malých částech. Podráždění žaludku je celkem rychle způsobeno nekvalitní, nesprávně upravenou stravou, na kterou nejste zvyklí. Tzv. žaludeční katar na sebe nenechá dlouho čekat. Suroviny mohou navíc obsahovat pro nás nepřátelské bakterie. Základem je dodržování základních hygienických návyků a upřednostňovat tepelně opracované potraviny. Pozor na studené smetanové omáčky a také zmrzliny. Vodu ideálně balenou. Před odjezdem na dovolenou a zavčasu je vhodné navýšit odolnost trávicí soustavy a posílit složení střevního mikrobiomu užíváním probiotik.

Helicobacter pylori a antibiotika
Zánět žaludeční sliznice může vyvolat také bakterie Helicobacter pylori. Při zánětu žaludku (gastritidy) a tvorbě vředů hraje tato bakterie velmi podstatnou roli. Když se usadí v žaludeční sliznici a poškozuje její buňky, tělo se brání zánětem v napadené oblasti. Jedním z příznaků infekce je právě pálení žáhy. Testovat se můžete sami doma, ale určitě si výsledek testu (Vitamin Station Helicobacter Pylori rychlotest, Veroval Prevence žaludečních onemocnění domácí test), ověřte u gastroenterologa. Patřičná vyšetření jsou důležitá pro vyloučení infekce. V opačném případě se nasazují antibiotika v kombinaci, na který bude Helicobacter citlivý. Citlivost a odolnost bakterie se může lišit. Dále se dle schématu užívají léky, které tlumí produkci žaludečních kyselin. Prevencí infekce je to, co tu již zaznělo - pozor na neznámá jídla, neznámé suroviny a nesprávný způsob přípravy. Bakterii do zažívacího traktu můžete dostat také skrz pitný režim (pozor na zdroje vody).

Léky na žáhu a překyselení žaludku
Samotný ojedinělý výskyt refluxu nebývá nebezpečný. Úlevu vám přinese vypití sklenky vlažné vody, stání, sezení, při kterém je zvýšená poloha horní poloviny těla. Pokud máte tyto potíže opakovaně, většinou sáhnete po lécích, které vám lékař předepsal. Nečekané a mírné obtíže způsobené zvýšenou kyselostí žaludečního obsahu můžete upravit pomoci volně prodejných léků a šetřící dietou. Léky na žáhu se dělí do několika skupin. Délka jejich podávání je různá, v některých případech je dlouhodobá. To se odvíjí podle výsledků z endoskopického vyšetření a míry zánětu žaludeční sliznice.
Rychlá pomoc při pálení žáhy – co jsou antacida?
Nejznámějšími léky na žáhu jsou antacida, tedy látky, které ruší účinnost kyseliny chlorovodíkové poté, kdy už byla vytvořena. Antacida fungují na principu neutralizace žaludeční kyseliny, čímž chrání v tu chvíli překyselenou sliznici. Velmi rychle snižují kyselost celého žaludečního obsahu a zmírňují tak dráždění sliznice jícnu. Správně byste měli při samoléčbě volit antacida v případě, kdy vám stačí jejich podávání pouze 1x týdně. Úleva se dostavuje velice rychle, ale kyselina se tvoří dál, takže účinek trvá jen přechodně a krátce (do tří hodin). Mnohdy to samozřejmě stačí. Oblíbené jsou ochucené žvýkací tablety, které obvykle obsahují soli hořčíku, vápníku či hliníku. Tyto tablety jsou dostupné i ve variantách bez cukru (např. Rennie, Talcid, Reloxan, Maalox). Oblíbené jsou také tekuté formy, suspenze s obsahem alginátů, které mají ochranou funkci na sliznici žaludku a trávicího traktu (Gaviscon Duo Efekt).
Dostupné jsou také kombinované preparáty také ve formě doplňků stravy, které přispívají k udržení zdravé sliznice žaludku a střeva a jsou vhodné pro diabetiky i těhotné ženy. Přípravek StopACID obsahuje kombinaci solí vápníku a hořčíku a také extrakt z borůvek.
Co jsou inhibitory protonové pumpy?
Velmi efektivní, zejména z dlouhodobého hlediska, jsou léčivé přípravky s obsahem tzv. inhibitorů protonové pumpy, tedy blokátorů H2 receptorů, které zajišťují antisekreční léčbu. Tyto léky fungují na principu zamezení tvorby kyseliny chlorovodíkové, působí dlouhodobě, podávají se zpravidla 1x denně. Jedná se např. o přípravky Helicid, Omeprazol Teva, Nolpaza. Tyto přípravky seženete bez receptu, ale počet dávek odpovídá léčbě krátkodobých obtíží. Na lékařský předpis jsou vydávána větší balení těchto léků. Dlouhodobé podávání musí schválit lékař, protože tyto léky mají řadu nežádoucích účinků a ovlivňují řadu současně podávaných léčiv.
Prokinetika na lékařský předpis
Při překyselení žaludku mohou také pomoci prokinetika, tedy látky ovlivňující činnost svaloviny jícnu a žaludku. Prokinetika podporují pohyb (motilitu) trávicího ústrojí správným směrem. Prokinetika volně prodejná už v nabídce nejsou. Nasazení těchto léčiv spadá do rukou lékaře. Jedná se tyto léky: Motilium s účinnou látkou domperidon; Itoprid a Kinito; Cerucal a Degan s účinnou látkou metoclopramid.
Přírodní cesta ke zklidnění žaludku?
Z přírodních látek dokáže pomoci lněné semínko nebo za studena louhovaný proskurník lékařský. Obsažené látky tvoří film, který se rozprostře po povrchu žaludeční sliznice a tím ji ochrání. Uklidnit žaludek dokáže i čaj z kořene lékořice. Pozor, některé žaludeční čaje cílí na podporu trávení a tudíž podporují vylučování žaludeční kyseliny. Což je v tomto případě nežádoucí.

Pálení žáhy a chirurgické řešení
Nechtěné anatomické změny v oblasti ústí jícnu do žaludku lze za jistých okolností řešit pomocí operace. Chirurgie umožňuje "poopravit" odchylky jícnu v situacích, kdy klasická léčba dlouhodobě nevede ke zlepšení. Jednou z příčin poruchy uzávěrového mechanismu jícnu, kterou odhalí příslušná vyšetření, může být tzv. hiátová kýla. Žaludek se v tomto případě vysouvá otvorem v bránici podél jícnu vzhůru z břišní dutiny do hrudníku. Jedná se o specifickou poruchu, na které se podílí mj. nadváha. Pokud hiátová hernie nezpůsobuje potíže, není důvod k jejímu léčení, protože automaticky to neznamená, že pacienta bude trápit reflux. Jen je za těchto okolností riziko zvýšené.