Autor článku:
Mgr. Kateřina Döllingerová

Vybavte se na cesty - zažívací obtíže

Mezi zažívací obtíže, které se v letním období a během dovolených vyskytují nejčastěji, patří jednoznačně průjem. Je důležité si uvědomit, že jedna řídká stolice neznamená průjem. Za průjem označujeme tři a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Doprovodným příznakem průjmového onemocnění mohou být křeče v břiše, někdy nevolnost a zvracení, horečka, ve vážných případech se může objevit i krev a hlen ve stolici.
Zažívací obtíže

Průjem může mít různé příčiny. Nejčastější jsou virové průjmy, méně časté pak průjmy bakteriálního původu. Někdy se průjem objeví z dietních chyb - při přebytku vlákniny, fruktózy (cukr obsažený v ovoci), nebo nadměrné konzumaci solí hořčíku a umělých sladidel (xylitol, manitol). Také některé léky mohou způsobovat průjem - antacida s obsahem hořčíku, projímadla, metformin nebo širokospektrá antibiotika.

Základem léčby je dieta a zavodnění organismu – rehydratace. Podáváme černý čaj slazený hroznovým cukrem, den staré bílé pečivo, rýžový odvar, vařenou mrkev, banán, jablko. V lékárně lze zakoupit různé rehydratační roztoky (např. Kulíšek).

Základními léky jsou adsorbencia, která na svůj povrch navazují všechny škodliviny. Např. diosmectit (CALMiten) je vhodný pro děti od 2 let a dospělé. Pro ještě menší děti (od narození) se může podávat tanát želatiny (Tasectan pro děti). Dalším lékem je carbo adsorbens, lidově černé nebo živočišné uhlí.
Adsorbencia však nevychytávají jen škodliviny, ale také ostatní látky. Proto je důležitý odstup od podání dalších léků ústy minimálně 2 hodiny.

Při bakteriálních infekcích jsou vhodná střevní desinficiencia (např. Endiaron) a k normalizaci střevní funkce velmi přispívají také probiotika.

Pokud s akutním průjmem cestujete a nechcete mít narušený program, okamžitou pomocí jsou látky používané ke zpomalení střevní peristaltiky, které střeva a s nimi přítomný obsah, lidově řečeno, stopnou. Z běžně dostupných látek je to loperamid (Imodium, Loperon). S průjmem zatočí i racekadotril, který brání nadměrnému vylučování vody do střev a tím jeho naředění (např. Enditril).

Při změně prostředí nás může také postihnout opačný problém - zácpa. Na trhu jsou dostupné kapky, tablety, čípky nebo roztoky. Glycerínové čípky působí nejrychleji. Kapky a tablety s obsahem pikosulfátu (Guttalax, Laxygal) působí už za 6-12 hodin, a proto je dobré si je vzít večer, aby ráno nastal účinek. Přípravky s obsahem makrogolu (např. Forlax) a laktulózy (např. Duphalac) jsou sice velmi šetrné, ale jejich účinek nastupuje až za 24-48 hodin, na dovolenou a pro rychlý zásah proto nejsou nejvhodnější.

Posledním problémem může být pálení žáhy, a to z důvodu nevhodného jídla, přemíry alkoholu, z přejídání se (All inclusive v ceně pobytu). S sebou bychom tedy neměli zapomenout přibalit antacida, která obsahují v různé kombinaci např. hliník, vápník a hořčík, které spolu s dalšími složkami zneutralizují kyselé pH v žaludku a současně mohou pomoci od nadýmání (např. StopACID). Pro silnější a opakující se potíže s překyselením žaludku je možné bez receptu koupit tzv. inhibitory protonové pumpy, např. pantoprazol (Nolpaza) a omeprazol (Helicid, Apo-Ome).

Často se zapomíná na léky na náhlou nevolnost během cest. Pomůže nám hodinu před cestou vzít si tabletky s obsahem moxastinu v kombinaci s kofeinem (Kinedryl); při delší cestě můžeme užít další tabletku už po dvou hodinách a případně ještě jednu za další dvě hodiny. K mání je také zázvor jako lízátka, pastilky či tablety (např. TravelPop a Antimetil) a také žvýkačky obsahující dimenhydrinát (např. Travel-gum), které jsou vhodné do letadla nebo na loď.

Dále není od věci si přibalit desinfekci a náplasti, OcuSWISS k výplachu očí, první pomoc na popáleniny, alergii, bodnutí hmyzem, samozřejmě léky na bolest a teplotu a v neposlední řadě pro ženy také přípravky pro včasný zásah při vaginálních obtížích a močových infekcích.

Pozor na to! Do cestovní lékárničky nezapomeneme přibalit léky, které bereme chronicky.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.