Když klíšťata a komáři útočí: Tipy, jak se ubránit

Pohodový pobyt u vody a v přírodě, nám někdy bohužel naruší nezvaní návštěvníci v podobě klíšťat, komárů a jiného bodavého hmyzu. Jak se tedy na ně připravit a co dělat, pokud se napadení nevyhneme?

Jak se můžeme proti klíšťatům a komárům bránit?

Existují jednoduché preventivní rady, které Vás mohou z převážné části ochránit před bodavým a krvesajícím hmyzem:

  • Před vstupem do přírody ošetřete kůži, oblečení, kočárek vhodným repelentem.
  • Pohybujete-li se v oblasti s vyšší pravděpodobností výskytu komárů, mějte po ruce moskytiéru (dostupné jsou např. kryjící oblast obličeje a krku, postýlku či kočárek).
  • V přírodě volte volné a lehké oblečení, nejlépe s dlouhými rukávy a nohavicemi.
  • V případě prevence proti klíšťatům volte v přírodě světlé oblečení a vyhýbejte se rizikovým oblastem (husté porosty, vysoká tráva atd.).
  • Domácnost můžete vybavit sítěmi do oken a dveří. Budete tak moci větrat a nebát se, že Vás nebo děti bude ohrožovat nezvaný krvesající host.
  • Máte-li doma domácí mazlíčky, nezapomeňte na jejich preventivní ošetření před klíšťaty a jinými vnějšími parazity.

Nejčastěji užívanými repelenty jsou spreje s látkami DEET, Icaridin či IR 3535, dle doporučení výrobce se dané výrobky dle síly účinné látky liší podle věku  (Paranit Maximum Original pro dospělé, Paranit Strong Dry Protect pro děti od 3 let apod.). Dáváte-li přednost přípravkům na přírodní bázi, dostupné jsou spreje, roll-on formy a náramky např. s citronellou, levandulovým a mátovým olejem, tea tree oilem atd. 

Co dělat, pokud dojde k napadení bodavým hmyzem?

Vždy zachovejte chladnou hlavu. V případě napadení komárem, muchničkou, včelou, vosou atd. místo po bodnutí či kousnutí vydezinfikujte (v případě včely odstraňte nejprve žihadlo). Poté potřete gelem či krémem s obsahem antihistaminika či zklidňujících extraktů z bylin. Variantou také může být Tea tree oil. Aplikaci podle potřeby opakujte a postižené místo chlaďte.
V případě, že je reakce na bodnutí silnější a objevuje se větší otok, lze podat také léky na alergii v polykacích tabletách nebo kapkách (pro děti) - systémové antihistaminikum.
Riziko může představovat anafylaktický šok, který se může objevit např. v souvislosti s včelím bodnutím. V případě, že pozorujete silnou alergickou reakci, ihned zkontaktujte lékaře. Pacienti trpící touto reakcí na bodnutí obvykle mají u sebe adrenalinové pero pro tyto akutní stavy.

Když zaútočí klíště…

Klíště je nepříjemný parazit, který je nebezpečný zejména kvůli riziku šíření infekce (borelióza, klíšťová encefalitida). Co tedy dělat v případě, že dojde k napadení klíštětem?
Na nic nečekejte, primární je odstranit klíště co nejdříve, neboť s délkou přisátí se zvyšuje riziko infekce ze slin klíštěte. Velmi nápomocné mohou být sady na odstranění klíšťat, které mají v balení také speciální plastovou pinzetu na odstranění klíštěte. Tyto sady obsahují také gel, roztok či sprej, které klíště znehybní, avšak nezadusí, takže nehrozí masivní uvolnění slin a střevního obsahu klíštěte do organismu člověka. Klíště se pak uvolní a lze jej snadno pinzetou odstranit. Druhou variantou šetrného zabití klíštěte je jeho rychlé zmrazení.

Na klíště nikdy neaplikujte olej, mýdlo ani zubní pastu, mohlo by dojít k jeho dušení a vyvržení infekčního obsahu do těla člověka.

Jak postupovat při odstranění klíštěte?

  • Umyjte si ruce.
  • Připravte si sadu na odstranění klíštěte, aplikujte přípravek a postupujte podle návodu.
  • Pinzetou uchopte klíště co nejblíže ke kůži a opatrně vykývejte.
  • Místo vydezinfikujte a klíště zlikvidujte. 
  • Ještě jednou si umyjte ruce.

Chcete-li si ověřit, zda šlo o infekční klíště, lze toto již v současnosti nechat ověřit ve specializovaných laboratořích.

Pozorujete-li atypické začervenání 2-4 týdny po bodnutí, informujte o tom svého lékaře.

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.